Što je ugledao čovjek koji je videom rasplakao naciju? ‘Želio sam i to snimiti, ali sam bio strahovito potresen’

dnevno.hr

Video Srećka Kavke iz Slavonskog Broda, u samo dva dana pogledale su stotine tisuća Hrvata. U svega 20-tak sekundi snimke, ovaj je Brođanin uspio rasplakati, rastužiti i razbjesniti naciju koja je po prvi put gledala bolno rastajanje djece od majke koja odlazi 450 daleko u potrazi za boljom zaradom kojom bi njena obitelj imala sigurniju egzistenciju.

Razgovarali smo sa Srećkom Kavka, hrvatskim braniteljem, bivšim pripadnikom 3. Gardijske brigade i ocem troje djece o razlozima odlaska njegove supruge, o ideji da zabilježi njihov rastanak i o neočekivanoj medijskoj “popularnosti”:

Nije više bilo izbora. Iako sam umirovljeni branitelj, mnogi misle kako ne znam kamo ću s novcem. Međutim, moja mirovina je nešto viša od prosječnog hrvatskog minimalca, a uz nezaposlenu suprugu i troje školske djece to je za pristojan život, složit ćete se – nedovoljno. Obzirom da smo iz Slavonije koja je, kao što znate, opustošena i potpuno bez mogućnosti pronalaska ikakvog posla, moja je supruga, kao diplomirana ekonomistica, prihvatila sezonski posao sobarice u trajanju od pet mjeseci”, kazao je Srećko Kavka.

Objasnio je kako je njegova najstarija kćer koja ide u srednju školu, na dan majčinog odlaska imala nastavu, pa je nije mogla ispratiti. Jedna od druge oprostile su se kod kuće:

Već to mi je bilo bolno”, kazao je za portal dnevno.hr Srećko.Srećko Kavka opisao je svoj dolazak na autobusni peron koji je bio potpuno prazan. Tada je, kaže, vidio nešto što ga je duboko potreslo:

Dvije male djevojčice stajale su s bakom i mahale prema odlazećem autobusu. Jedna je gorko plakala i vikala: ‘Mama, vrati se!” Progutao sam knedlu jer sam znao da i moju djecu to čeka. Tada sam odlučio to snimiti kako bi svi vidjeli koliko je bolno rastajanje majke s djecom”.

Stajali smo na peronu s vrećicama, kao pravi gastarbajteri. Nekad sam u toj ruci držao pušku. E, bila su to neka druga vremena ponosna vremena… A sad vrećica”, završio je zamišljeno Srećko Kavka, nekoć ponosni branitelj koji se borio za Hrvatsku, a danas suprug obrazovane žene koja je morala prihvatiti posao sobarice kako bi njena obitelj živjela dostojanstveno…

Evo što je Srećko snimio na samom odlasku autobusa koji je njegovu suprugu odveo daleko od doma:

Otvoreno pismo G.Plenkoviću (pismo koje vjerovatno nikad neće do njega doći, ali do nekoga hoće), malo prošireno zbog dole navednog kratkog videa.Razlog javljanja je osobnog karaktera jednog branitelja ali ne branitelja sa lažnim stažom ili stažom od jednog dana već branitelja koji je bio pripadnik 3.GBR od 1991 – 2004 i to neprekidno, a prije toga 1 godinu u pričuvnom sastavu policije RH.Filmić traje neki 20 sekundi ali 20 sekundi zbog kojih ovo pišem je u tom što je za nas vrlo stresan,a za mene i vrlo mučan. U autobusu koji odlazi nalazi se jedna žena,moja suruga i majka troje djece,dvoje manjih su poslije škole došli na ispračaj a starija je u školi. Ona,njihova mama prvi put u životu odlazi od njih na sezonski rad. Udaljenost 450 km od kuće,vrijeme ugovora od 1-5 mjeseci, slobodan jedan dan u tjednu.Ugovor nije sporan i zato ga je prihvatila. Ali djeca znaju,ako izdrži 5 mjeseci onda je toliko neće ni vidjeti.Kad sam snimao malo sam ih pogledao i vidio taj njihov očaj,ne znaju što bi,ili plakali ili mahali….Ne znam što je gore taj dan kad smo došli kući ili dan poslije.Prvi put u njihovom životu idu spavati a da im mama nije tu. Sutradan ujutro prvi put u životu ustajanje i spremanje u školu a opet mama nije tu.Malo djeluju izgubljeno,šutljivo,dezorjentirano,a vjerovatno sam i ja tako izgledao. Ovakve stvari proživljavaju mnoge obitelji i to je razlog što mlađi odlaze iz ove države,znajući da jedino ako hoće naći posao a ostati zajedno kao obitelj,moraju otići i napustiti svoj dom i sve one koje poznaju i to zauvijek. Znam i to da Vi i svi oko Vas to baš i ne razumiju i nije Vam baš ni do toga stalo,mirno spavate i sve olako shvaćate i stvarate atmosferu "lako ćemo ili dobro da nije i gore" itd.Vama sigurno nije gore, jer za izglasanih vaših 15 plačenih slobodnih dana + 5 vaših radnih + neradni vikendi, ona i svi slični moraju raditi 150 radnih dana.I još nešto da Vam kažem, u srijedu na četvrtak bila najhladnija noć,i svi oni koji su taj dan došli prespavali su u sobama u kojim nema grijanja. Sutradan poslije posla kad su se vratili u svoje sobe, jel znate kako su se grijali, nemate pojma—napune plastične boce vrućom vodom i onda stave noge na njih i tako se malo ugriju. G.Predsjedniče,e sad vi recite "Lako ćemo"….Sad nije bitno na koje poslove ide supruga ali nije mi jasno da netko tko ima stručnu spremu veću od polovine naših sabornika i nekih ministara ne može naći posao u rangu svoje stručne spreme,a ne može niti u nekom nižem rangu. Ima jedno 100 odbijenica,plus one što samo jave SMS-om ili uopće ne jave.Upoznati smo tko sve dobije i kako neke poslove. Jedne zapošljava SDP druge HDZ a treće u dogovoru SDP i HDZ zajedno pod parolom "Ja tebi ti meni"…. Ako nisi podoban ima vani posla koliko hoćeš.To je njihova parola.Pogledajte g.Plenkoviću kako se djeca opraštaju,ostatak snimka bolje da ne pokažem.. Želja mi je da takvih prizora u Hrvatskoj bude sve manje, a Vama???? (mislim na kompletnu vladu i sabor RH)

Posted by Srećko Kavka on Donnerstag, 1. März 2018

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI