ŠVICARSKI POVJESNIČAR NAMEĆE KOLEKTIVNU KRIVNJU: ‘Hrvati su krivi za holokaust!’

wikimedia

Nakon što je švicarski povjesničar, ekspert za holokaust i diplomat Simon Geissbühler za švicarske novine Neue Zürcher Zeitung (NZZ) prošlog tjedna objavio komentar pod naslovom “Holokaust nije samo njemački”, odgovorila mu je hrvatska veleposlanica u Švicarskoj Andrea Bekić, javlja Deutsche Welle.

Iako je autor u svom tekstu više puta naglasio odgovornost njemačkih nacionalsocijalista, ipak je pokušao holokaust predstaviti kao ‘međunarodni projekt’, u kojem su pored Hitlerovog režima sudjelovali i svi narodi srednje i istočne Europe. Ovu apsurdnu tezu da su ovi narodi bili ‘entuzijastični pomagači’ još nitko od svjetskih povjesničara nije postavio za oko 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata. Nedopustivo je da autor pokušava dio odgovornosti za holokaust prebaciti narodima i državama srednje i istočne Europe. Jer, povijesna činjenica je da su za to odgovorni samo kolaboracionistički režimi i okupacijske sile ‘Trećeg Reicha’ – kako u Hrvatskoj, tako i u Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj i drugdje, a ne čitavi narodi ovih zemalja”, piše veleposlanica Andrea Bekić.

Nadalje, Bekić komentira kako Simon u svom komentaru tvrdi da je “Hrvatska (…) iz vlastitih poriva organizirala ubojstva Židova”, za što smatra da je “bezobrazna laž i teška uvreda čitavog hrvatskog naroda”.

Pritom se pozvala na hrvatskog povjesničara Ivu Goldsteina koji “u svojoj knjizi ‘Hrvatska 1918-2008’ naglašava: ‘Nijemci su na vlast doveli jednu grupu za koju su znali da im je vrlo slična po ideologiji’.

Kao dokaz da je ta grupa imala malo pristaša u hrvatskom narodu, Bekić navodi rezultate posljednjih parlamentarnih izbora pred početak Drugog svjetskog rata u prosincu 1938., kada je “najveću podršku hrvatskog naroda osvojila demokratska i pacifistički orijentirana Hrvatska seljačka stranka (HSS) Vladka Mačeka”.Pred izbijanje rata ova stranka je imala 90 posto podrške hrvatskog naroda, pet posto su bili simpatizeri komunista, a ostatak, najviše pet posto, su bili pristaše Hitlera i Musolinija”, tvrdi Bekić.

Tek tada Hitler postavlja svog pristašu Antu Pavelića na čelo hrvatske države. Zbog toga je Pavelić doveden iz Musolinijeve Italije u koju je emigrirao iz političkih razloga. On je tu situaciju potvrdio 10. travnja 1941., tijekom proglašenja nove države je izjavio: ‘U skladu s voljom njemačkog naroda proglasio sam Nezavisnu Državu Hrvatsku’”, piše Bekić.

Nakon toga, Bekić je spomenula antifašistički ustanak u Hrvatskoj 1941., paralelno postojanje antifašističke vlade u oslobođenom dijelu Hrvatske te oslobodilačke vojske kojoj su se pridružili i mnogi Židovi.

Hrvatski narod zaista može svakom narodu u Europi pogledati u oči, a također i židovskom narodu. Ovo potvrđuju i odlične prijateljske veze između Izraela i Hrvatske, kao i duga lista s imenima 117 Hrvata kojima je Yad Vashem dodijelio počasno priznanje ‘Pravednik među narodima’”, zaključuje hrvatska veleposlanica.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI