‘Tuđman je tražio da se preodjenem u ‘ženskicu’’

Zeljko Hladika/PIXSELL

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić, preminuo je danas u Zagrebu.

Petar Stipetić slovio je za smirenu i staloženu osobu, pa su ga mnogi nazivali “netipičnim generalom”. Također, bio je samozatajan i bez potrebe za slaganjem s većinom. Kao izuzetno obrazovana osoba s bogatim iskustvom, svoje je stavove pojašnjavao pametno i bez puno buke, no imao je trenutke “pucanja filma” koji će se pamtiti kroz neke njegove izjave:

“Oluja se treba slaviti svakih pet godina. Na te okrugle obljetnice trebalo bi podsjećati na važnost oslobođenja Hrvatske i zapadne BiH za regiju, pa i za Europu, umjesto da se važna vojna pobjeda koristi kao povod za derneke”, izjavio je jednom prigodom pokojni general čije su riječi naljutile mnoge njegove kolege i suborce.

“Predvidjeli su svečanost na dva dana. Prvi dan neko ministarsko okupljanje, drugi dan proslava. Ali star sam ja čovjek, nije mi više baš da hodam po brdima i dolinama”.

Čemu proslava u Kninu? Tamo nije bilo bitke!“Oluja nije samo Knin. Točno, bilo je to sjedište pobune, i poštujem činjenicu da je osvajanje Knina velika simbolička pobjeda. Ali, vojnički, ondje nije bilo bitke. Naše su postrojbe 5. kolovoza ušle u prazan grad. Teške su se bitke vodile drugdje. Zar treba podsjećati da je Oluja bila strateška operacija regionalnog značaja, u kojoj je oslobođeno mnogo veće područje, i koja je omogućila oslobađanje velikih dijelova BiH? Zato mislim da bi Oluju trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji…”

Upravo zbog ovih riječi, general Stipetić nije pozvan na prošlogodišnju obljetnicu proslave Oluje, iako se upravo njemu 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog predao pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine:

Odbrusio predsjednici

“Nisam dobio poziv niti me je itko kontaktirao. Povijest ne treba krivotvoriti. Ja sam bio zapovjednik sektora Sjever, odradio posao i drugo me ne zanima. Ali nije to prvi put da nisam pozvan”, kazao je i osvrnuo se na riječi predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović koja je na proslavi u Glini kazala kako su se srpske snage dragovoljno predale:

“Nisu se oni dragovoljno predali. Predali su se zbog snage naših vojnika i oružja”, oštro joj je dao do znanja.

Da se preodjenem u “ženskicu”?

Pokojni general svojedobno je ispričao o tome kako je iz JNA na poziv prvog predsjednika Franje Tuđmana došao u Hrvatsku vojsku:

“Prije formalnog susreta bilo je nekih naznaka da želi sa mnom razgovarati, ali da je opasno da se pojavljujem u uniformi JNA. Predložio je da se preodjenem u žensku odjeću. To je za mene bilo neprihvatljivo i odbio sam. Poručio sam mu da, ako me zove predsjednik moje države, doći ću mu na razgovor u generalskoj uniformi, a ne preodjeven u neku ženskicu.”

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI