U 28 godina, samo je troje ministara dalo ostavke iz moralnih razloga. Evo o kome se radi

U razvijenim demokracijama, ostavke ministara radi najmanjih pogrešaka u resoru kojim upravljaju ili iz moralnih razloga, normalna su stvar. Najsvježiji primjer je ostavka norveškog ministra ribarstva Pera Sandberga koji je prije nekoliko dana podnio ostavku jer je prekršio norveške sigurnosne protokole ponijevši službeni mobitel na odmor u Iran!

U Japanu su ministri prometa u prošlosti davali ostavke ako bi vlak zakasnio više od pet minuta, a lani je ministar rekonstrukcije Masahiro Imamura podnio ostavku zbog neprikladne izjave.

“Dobro je što se to dogodilo na području Tohoku na sjeveroistoku Japana, jer bi šteta bila još veća da je bilo u blizini glavnog grada”, glasila je njegova izjava koja je, zbog formulacije ‘dobro je’ ocijenjena neprikladnom nakon čega je Imamura otišao iz vlade.

S druge strane, naši ministri već 28 godina svakodnevno izjavljuju raznorazne besmislice, gluposti i uvrede na račun građana i nikome ništa. Žalostan je podatak da su u 28 godina hrvatske samostalnosti (odnosno u 28 godina sustavne pljačke hrvatskog naroda), ostavku iz moralnih razloga podnijela samo tri političara. Ostale su ostavke bile iznuđene, poput one ministrice Martine Dalić koja je bila prisiljena odstupiti nakon afere Hotmail.

Prvu ostavku iz moralnih razloga podnio je 1997. HDZ-ov ministar turizma Niko Bulićnakon što se otkrilo da je na raspisanom natječaju za novi turistički slogan Hrvatske pobijedila njegova supruga. Na natječaj se prijavila pod svojim djevojačkim prezimenom, a pobjednički i ne odveć inventivni slogan ‘Hrvatska, raj na zemlji’ donio joj je i honorar od 12 000 kuna. Kada je slučaj otkriven, ministar Bulić nije dugo oklijevao s ostavkom. Pohvalno.Drugu je takvu ostavku 2001. podnijela ministrica zdravstva u vladi Ivice RačanaAna Stavljenić Rukavina. Zbog ovog propusta, 23 pacijenta umrla su na dijalizi. Afera Baxter, uz aferu Medikol najveća je afera u hrvatskom zdravstvu, a ministrica Stavljenić Rukavina podnijela je ostavku. Dijalizatori tvrtke Baxter stavljeni su na tržište mimo procedure i bez provjere pa na vrijeme nije ustanovljeno da su neispravni. Kasnije je ustanovljeno da su dijalizatori zapravo bili Plivini proizvodi, a bivši ministar zdravstva Darko Milinović kao odgovornog za smrt pacijenata prozvao je svog kolegu SDP-ova ministra Rajka Ostojića koji je u to vrijeme bio ministričin zamjenik i ukinuo odjel zadužen za reakciju kod incidentnih sustava. Zbog ove izjave, Ostojić je Milinovića tužio za klevetu. Ana Stavljenić Rukavina danas je važan dio tima Stranke rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Treći i posljednji koji je podnio ostavku iz moralnih razloga bio je nekadašnji Sanaderov ministar unutarnjih poslova, a današnji gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin. U zimu 2007. ministar se fotografirao na božićnom lovu na planini Bilogori s ubijenim veprom i tadašnjim haškim optuženikom, danas oslobođenim generalom Mladenom Markačem. General je svoju zatvorsku kaznu izdržavao u kućnom pritvoru koji podrazumijeva da se pritvorenik ne udaljava od kuće. Markač se fotografirao na božićnom lovu,  prilično daleko od kuće i to, ni više ni manje nego u društvu prvog policajca u zemlji, ministra Kirina. Ni on nije dugo oklijevao već je podnio ostavku i sada uspješno vodi grad Viroviticu.

Ostale su ostavke iznuđene, no puno je više onih koji su se toliko čvrsto zalijepili za svoje fotelje pa im nikakve ostavka nije ni na kraj pameti. Među takve spada i besramni ministar zdravstva Milan Kujundžić kojem usprkos brojnim gafovima i gorućim problemima u resoru koji prijeti potpunim kolapsom, nikakva ostavka nije ni na kraj pameti.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI