U Rusiji kradu prugu reskirajući i 10 godina robije!

Na svim većim kolodvorima uočljivi su plakati (kao na slici gore, snimljenoj ljetos u glavnom gradu Tatarstana Kazanju).

Već dugo vremena u Rusiji veliki problem i opasnost predstavlja krađa željezničkih tračnica. Naime lopovi (“skupljači sekundarnih sirovina”) često u beskrajnim ruskim stepama kojima se prostiru beskrajne željezničke pruge lako nalaze dovoljno od civilizacije udaljena mjesta na kojima otpile dobre komade pruge. U vicu se za takva zlodjela optuže djeca uz obrazloženje “što zna dijete što je 500 kila, uzme i nosi”.

Ove priče međutim nisu ni malo šaljive. Prije koju godinu kod mjesta Krasnodar u blizini Crnog mora zbog “manjka” pruge izletio je vlak pri čemu je teško ozlijeđeno 80 osoba. Nedavno se sličan događaj zbio u blizini Novosibirska, a veća šteta i ljudske žrtve spriječila je pravovremena reakcija strojovođe koji je uspio zakočiti u zadnji čas.

Ruske vlasti razmišljaju o drastičnim povećanjima zatvorskih kazni za ovakve krađe, a koje za sada iznose 10 godina robije u poznatim ruskim zatvorima. Na svim većim kolodvorima uočljivi su plakati (kao na slici gore, snimljenoj ljetos u glavnom gradu Tatarstana Kazanju). Uz pruge inače, redovito patroliraju željezničke patrole, kao i vojska i policija. Ipak putnici se često, za svaki slučaj prije polaska na put pomole, ali i pročitaju što im za taj dan predviđa horoskop.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI