Ugasili svjetla na autocestama i magistralama, pa se gotovo udvostručio broj prometnih nesreća

Ovo je dokaz da ipak ne treba na svemu štedjeti, odnosno da prometna sigurnost nije igra.

O važnosti kvalitetno osvijetljenih cesta i ulica ne treba previše teoretizirati niti se obazirati na „korisne idiote“ raznih „zelenih akcija“, a evo i jednog praktičnog rezultata, koji nažalost pokazuje koliko su uštede opasne. Razlozi za gašenje svjetala su ušteda energije, odnosno smanjenje emisija CO2, koje su povezane s proizvodnjom električne struje.

Engleske autoceste morale su smanjiti broj rasvjetnih tijela na cestama te skratiti vrijeme u kojem u neka od njih uključena (na nekim dionicama autocesta svjetla se gase od ponoći do 5 sati ujutro). Tvrtka koja upravlja autocestama i magistralama u Engleskoj objavila je da je porastao broj nesreća na dionicama cesta na kojima se isključuje rasvjeta, i to za čak 88.2%. Razlozi za gašenje svjetala su ušteda energije, odnosno smanjenje emisija CO2, koje su povezane s proizvodnjom struje kojom građane maltretiraju države i razni „zeleni“ aktivisti debelo plaćeni od multinacionalnih kompanija. Ovo je dokaz da ipak ne treba na svemu štedjeti, odnosno da prometna sigurnost nije igra.

Zanimljivo je to da se sada „trubi“ o „smanjenju zagađenja svjetlom“ i istovremeno na štetu potrošača forsiraju previsoke cijene fosilnih goriva i daju bogatašima olakšice za kupnju preskupih električnih automobila čija proizvodnja zagađuje okolinu daleko više nego desetljeće korištenja automobila s pogonom na benzin ili dizel.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI