Veliki ‘zakulisni’ politički obračun najmoćnijih ljudi u zemlji: Doznajemo aktere

Dino Stanin/PIXSELL

Svatko onaj tko promatra zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni, posljednjih dana može konstatirati, kako je pred nama buran period političkih obračuna, koji se polako, ali sigurno pripremaju iza kulisa. Da je tome tako može se naslutiti iz neubičajene retorike koju je javnosti servirao najjači HDZ-ov operativac Milijan Brkić. Dok se dio njegovih stranačkih kolega, predvođenih ministrom obrane Damirom Krstičevićem ograđuje od posjete srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, kojega je u našu zemlju pozvala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, mimo konzultacija s vladajućima, Brkić suprotno ranijim istupima šalje pomirljive poruke. ”Srbija je naša prijateljska i susjedna zemlja. Gospodin Vučić je u povijesti imao određena iskakanja s puta, malo je bio zalutao, ali vrijeme je da svi spustimo loptu. Svi zajedno, te da se prestanemo baviti prošlošću”, komentirao je potpredsjednik Sabora i za RTL-ov Dnevnik, dodajući da itekako podržava razgovore i sastanak i da on može doprinijeti plodom, ako bude konkretnih djela bez demagogije.

No, i Brkićeve riječi nisu ništa drugo doli čista demagogija i pokušaj obrane neobranjivog, jer predsjednica je očigledno pod pritiskom bila primorana pozvati Vučića u naš zemlju i to baš u trenutku dok se između dvije države vodio žestok diplomatski obračun. Dio javnosti shvatio je to kao svojevrsnu pljusku Plenkoviću, dok drugi dio lojalan Grabar-Kitarović posve otvoreno propitkuje predsjedničine namjere i iskrenost, obzirom na njene ranije javne istupe glede srbijanskog rukovodstva. U trenutku kada je već otpočela borbu za još jedan mandat, potpora koju joj je Brkić sada uputio dobro joj dođe, jer, uostalom, on je taj koji je tijekom prošle kampanje za predsjedničke izbore odradio najveći dio posla. Brkić je strateg i organizator, kojega Grabar-Kitarović i sada treba, ukoliko pored sve ozbiljnijih najava o Milanovićevom povratku u politiku treba, ukoliko namjerava dobiti izbore.

Istovremeno i Brkić treba predsjednicu, jer njegova pozicija u HDZ-u pored nabrušenog Andreja Plenkovića, sve je samo ne stabilna. A sve se pak odvija o veoma delikatnom trenutku pa očigledno Brkić i Grabar-Kitarović ispituju teren. Naime, u kontekstu ove priče potrebno je podsjetiti na nedavnu najavu bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, kako bi se mogao vratiti u politiku jer mu se obraća mnoštvo nezadovoljnika. ”Stanje u stranci i sve skupa motivira me da se vratim u politiku, ali pitanje je što će mi sljedeće izmisliti”, rekao je tom prigodom Karamarko, referirajući se na napise u Nacionalu, o imovini koju navodno nije prijavio u imovinsku karticu, što je bivši potpredsjednik Vlade oštro demantirao. Nakon prilično uvjerljivog demantija javnost se zapitala tko to ”montira” Karamarku i podmeće mu priču o navodnoj vili u Zagrebu, koju svojevremeno nije naveo u imovinskoj kartici. Odgovor na to pitanje veoma diskretno provukao se kroz medijske stupce- podmeće mu netko iz HDZ-a. Dio javnosti povjerovao je kako Karamarka pokušava degradirati Andrej Plenković, jer mu njegov povratak u politiku ne odgovara. Ali, realno, zbog čega bi Plenković strahovao od Karamarka, kada se oni ionako ne obraćaju istom biračkom tijelu?

Nije li upravo Brkiću povratak bivšeg prijatelja Karamarka najveća ugroza? Dio HDZ-ovaca uistinu je uvjeren kako je na djelu obračun unutar nekadašnje Karamarkove strukture, točnije, zamjenika predsjednika stranke Brkića koji je sve do 2016.bio blizak Karamarkov suradnik, a zatim se razišao s njime. ”Što se mene tiče, svi koji se hoće angažirati u HDZ-u, koji jesu aktivni i pasivni, bivši i budući dobro su došli”, prokomentirao je ideju o Karamarkovom povratku Plenković te time diskretno otkrio karte na koje će igrati pa se prema tvrdnjama naših izvora bliskih aktualnom premijeru, već radi na susretu sadašnjeg i bivšeg predsjednika stranke. Nije tajna da se Plenković pod svaku cijenu želi riješiti Grabar-Kitarović, a paralelno s njome i Brkića, a u tom slučaju rat s Karamarkovim kadrovima u stranci ne bi mu išao na ruku. Zato je došao na ideju da zakopa ratne sjekire s Karamarkom i sklopi pakt u borbi protiv zajedničkih neprijatelja- Brkića i predsjednice.

Svega toga vrlo je dobro svjestan i Brkić, koji se očigledno priklanja predsjednici u fajtu između nje i Plenkovića te je počeo plesti svoju mrežu u stranci, s ciljem preuzimanja HDZ-a. Jedno vrijeme Brkić se distancirao od javnosti, ali i aktualnog stranačkog vodstva pa je navodno na terenu već odradio dobar dio posla. Očigledno je da posao odrađuje i sam premijer, ali što god i kako god da se stanje odvilo, Brkić će se za sebe već pobrinuti, jednako kao i svi akteri ove priče.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI