‘Vratio’ se Macan: Progovorio o Bujancu, Esih, Hasanbegoviću

screenshot

U Poligrafu, na javnom radiju gostovali su nekadašnji ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka Smiljan Reljić, komunikacijski stručnjak i nekadašnji savjetnik premijera Plenkovića Krešimir Macan te novinar Ivan Hrstić koji su pretresli društveno-političke aktualnosti.

“Svjedoci smo ovih godina da se uvijek kod unutarstranačkih ili međustranačkih obračuna izvlače slučajevi iz sigurnosnog sustava. Svaki posao unutar sustava ima protokol i strogo je kontroliran. Radi se o specifičnom i osjetljivom poslu koji ‘pleše na rubu’ i tiče se privatnog života. Ovdje je izostao profesionalni dio posla i radi se o šlamperaju”, rekao je Reljić dodajući da je predimenzionirana uloga vukovarskog prosvjeda, kojeg on osobno podupire. Hrstić pak drži, referirajući se na aferu SMS kako se ne može isključiti da se radi o obračunu s paraobavještajnim podzemljem i udaru na desno krilo HDZ-a, jer Milijan Brkić prema posljednjim javnim istupima nije odlučio hoće li se pojaviti na vukovarskom prosvjedu.

”Sad je imobiliziran i mora biti jako oprezan. Ako se situacija radikalizira, u što sumnjam – doći će do potpunog loma”, kazao je referirajući se i na to što se afera naziva falsifikat, što po njemu govori o tome da se opet izvlači prljavo rublje, a ovu aferu povezao je i s aferom diplomski rad, dodajući da Plenković ima štošta za zamjeriti Brkiću, ali i dosta toga zahvaliti. Na to se u priču uključio i Macan uvjeren da ostali siguvornici pretjeruju.

“Zašto ne krenemo od činjenice da glavni državni odvjetnik počeo raditi svoj posao”, upitao je te objasnio kako odnos između Plenkovića i Brkića nije konstantan, ali je uvijek korektan, premda se kako je naglasio radi o dva svijeta. ”Ako se i radi o napadu na Plenkovića, u slučaju prosvjeda u Vukovaru – to ne znači da ne postoji problem s istragama i nepokretanjem postupaka za ratne zločine”, nadovezao se Hrstić pitajući se odakle premijeru pravo da u ovom slučaju sebe stavlja u prvi plan.

“Treba shvatiti da je sustav sigurnosti – kičma opstanka države i u njega treba ubaciti stručnjake. Politike se mijenjaju, a kad čovjek ima dojam da nije dio sustava onda se pojavljuju različiti Varge”, konstatirao je Reljić. Hrstić se pak osvrnuo i na amaterizam u slučaju lažnih sms-ova-“Ne vjerujem u potpunosti ni DORH-u, jer i oni imaju kontrolirani tajming. Često se nađu na usluzi i na pravom mjestu i nikad nisu dokazali da su nezavisni”, naveo je, a onda se u priču opet upleo Macan.

. “Protiv sam teorija zavjere. Najčešće pravilo je da su najjednostavnija rješenja – ispravna. U Vukovaru istrage rade policijski inspektori koji rade privatne istrage u privatno vrijeme. Bujanac tog čovjeka promovira od proljeća. Radi se o cijelom krugu krajnje desnice koji želi imati svog kandidata na europskim izborima i nekim budućim izborima. Pretpostavlja da se radi o Bruni Esih, Zlatku Hasanbegoviću, ali i nekim kandidatima iz Mosta”, Macanov je stav, na kojeg se nadovezao novinar Hrstić.

“Sitne ribe plivaju oko većih riba. Veze su uspostavljene i one čine jako veliku štetu. U ovome trenuku na udaru je Milijan Brkić, tajming se podudara s okupljanjem u Vukovaru. Prijetnje su tu. Svima iz HDZ-a koji se pojave na prosvjedu je poručeno da će snositi posljedice”, poručio je novinar.  “Ratni zločini se moraju procesuirati, a s njima se trenutno manipulira”, tvrdi Krešimir Macan.

Podsjetimo, Macan je ljetos napuzstio premijera Plenkovića te odstupio s dužnosti njegova osobnog savjetnika za strateško komuniciranje. Od tada do danas ovaj PR stručnjak u potpunosti je ispario iz javnog prostora. No, kako se može vidjeti po aktivnostima na njegovim društvenim mrežama Macan se vratio tamo od kuda je sve počelo, u svoju agenciju Manjguru i to dakako na rukovodeću poziciju.

Premda se dio javnosti pitao tko će zamijeniti Macana na ovoj poziciji u Vladi, premijer do danas nije našao adekvatnu zamjenu, a zlobnici pak po političkim kuloarima komentiraju kako se Plenković svojeg stratega ionako tek formalno odrekao, dok neformalno itekako komuniciraju i kuju komunikacijske strategije. Je li tome doista tako, teško je reći sa sigurnošću, no činjenično je stanje da Plenković sve teže komunicira s javnošću, i to ne zbog Macana već zbog afera koje su se nadvile kako nad njega, tako i nad njegovu Vladu.

Podsjetimo, Macan je spletom nespretnih okolnosti bio primoran napustiti Plenkovićeve dvore, a s dužnosti je razriješen na osobni zahtjev. Za posebno savjetovanje i strateško komuniciranje šefa Vlade, Macan je po nalogu premijera obavljao poslove kada priroda posla to zahtijeva, a za taj angažman primao je naknadu od devet tisuća kuna neto mjesečno. Valja znati kako prema članku 23. Zakona o Vladi, premijer može imenovati posebne savjetnike ili osnivati savjete i imenovati članove savjeta radi utvrđivanja stanja, izrade strateških razvojnih planova i analiza, pripreme prijedloga i usklađivanja provedbe pojedinih projekata iz programa Vlade te za pojedina pitanja stalne ili povremene prirode od značaja za obavljanje dužnosti predsjednika Vlade. Na imenovanje i razrješenje posebnih savjetnika ne primjenjuju se odredbe propisa o zapošljavanju državnih službenika.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI