Akademik Miličić umjesto Kujundžića, Žalac ostaje,a Plenković će po Kolakušićevu obrascu, objediniti funkciju premijera i ministra vanjskih poslova!

7dnevno

Insajderi tvrde da Plenković više ni malo ne dvoji oko toga da Vladu trebaju napustiti Milan Kujundžić, Goran Marić i Tomislav Tolušić, ali je zato povukao ručnu što se tiče ministrice Gabrijele Žalac, koja je, čini se, od prvog dana njezina mandata uživala velike simpatije i naklonost premijera. A najviše izgleda da postane novi ministar zdravstva ima akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, inače potpredsjednik HAZU-a

Nakon što je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić krajem ožujka ove godine ušla u uži izbor, zajedno s Belgijancem Dideraom Reyndersom za glavnu tajnicu Vijeća Europe, u Vladi gotovo i ne dvoje da će ona biti izabrana na tako važno i prestižno mjesto. U pozitivan ishod u potpunosti je uvjeren i premijer Plenković koji tvrdi da bi za Hrvatsku bilo sjajno da ministrica Pejčinović Burić bude izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Bude li tako, ministrica bi trebala preuzeti tu važnu i prestižnu dužnost od 1. listopada 2019. godine. A upravo do tada, premijer Plenković bi, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, trebao završiti s rekonstrukcijom Vlade, o čemu se prethodnih dana, a pogotovo nakon EU izbora puno govorilo i pisalo u medijima.

I naš tjednik je u prošlom broju pisao o tome, te naveo imena ministara koji su zreli dobiti otkaz i biti zamijenjeni uspješnijima. Kao favorita broj 1 za smjenu spominje se ministar zdravstva Milan Kujundžić, pa potom ‘kolekcionar’ brojnih i skupih nekretnina, ministar državne imovine Goran Marić, te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji će ostati upamćen oko muljanja s kvadratima svoje luksuzne kuće u Virovitici, i na koncu Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja, zapažena po nizu afera, od kojih ju je ona prometna nesreća u Vinkovcima kada je automobilom s isteklom vozačkom naletjela na djevojčicu, čini se, najviše pogodila. Inače, u samom HDZ-u, nakon debakla na EU izborima, zbog kojeg je optužen Crni labud, više se ne spominju glavni krivci, premda su predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću svi ogranci dostavili analize rezultata spomenutih izbora. Također mnogi se pitaju gdje je nestao, Šeksov posinak, Karlo Ressler koji je bio nositelj HDZ-ove liste za EU parlament. Kao da svi žele što prije zaboraviti taj izborni fijasko, dakako prije svega premijer Plenković, koji se, u tišini Banskih dvora, okrenuo rekonstrukciji svoje Vlade.

Kujundžić ‘out’ akademik Miličić ‘in’

Insajderi tvrde da Plenković više ni malo ne dvoji oko toga da Vladu trebaju napustiti Milan Kujundžić, Goran Marić i Tomislav Tolušić, ali je zato povukao ručnu što se tiče ministrice Gabrijele Žalac, koja je čini se od prvog dana njezina mandata uživala velike simpatije i naklonost premijera. Ta naklonost se pogotovo vidjela kada se Žalac našla u velikim problemima nakon izazivanja prometne nesreće u Vinkovcima, kada je svojim automobilom s isteklom vozačkom dozvolom, na pješačkom, naletjela na djevojčicu. Plenković u svemu tome, osim eventualnog prometnog prekršaja, nije vidio nikakvu drugu odgovornost ministrice Žalac. Odgovornost ministrice Žalac nije vidio ni kada su novinari Jutarnjeg lista fotografirali luksuzno vozilo, marke Mercedes, u dvorištu obitelji Žalac u vrijednosti od najmanje 50.000 eura. Ministrica je neuvjerljivo, prvo kazala da su vozilo kupili njezini roditelji i da je u njihovu vlasništvu, a onda, na upit, izjavila da se ipak radi o unajmljenom vozilu i da ne zna hoće li ga njezini roditelji kupiti. Tako je gostujući u Dnevniku Nove TV, ministrica izjavila da joj netko podmeće unutar HDZ-a. O kome se radi, nije željela reći. No, čak njezine optužbe da joj netko podmeće unutar njezine stranke, Plenkoviću nisu bile dovoljan razlog niti da pokaže ministrici Žalac žuti karton, a kada su se mediji raspisali o svim poslovima obitelji Žalac, premijer se nije niti osvrnuo.


Ipak, pod teretom silnih afera i negativne percepcije koju ova ministrica ima u javnosti Plenković se u jednom trenutku predomislio i htio ju je smijeniti u paketu s ostalim ministrima o kojima smo pisali. No, u zadnji tren je povukao ručnu i odlučio ne dirati ministricu Žalac, a zbog čega je promijenio odluku, ostalo je nepoznanica i među Plenkovićevim najbližim suradnicima. Premijer, pak ne dvoji oko smjene ministra zdravstva Milana Kujundžića, jedino još ima slatke brige koga postaviti na tako važno ministarsko mjesto. Izvori tvrde da je u igri više kandidata, no da jedan od njih, za sada ima najviše izgleda postati novi ministar zdravstva. Riječ je o akademiku Davoru Miličiću, predstojniku Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, inače potpredsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Doktor za slomljena srca

Za akademika Miličića dobri poznavatelji kažu da se radi o čovjek koji vam može i želi spasiti život. Stručnjak je za bolesti i oštećenja srca i krvnih žila. Znanstvenik je i pragmatik. On odlučuje kome i kada će se presaditi srce, kome ugraditi premosnice, kome pročistiti koronarne žile. Porijeklom je s Hvara, iz Brusja. Otac i majka su mu bili liječnici, kći i sin studiraju medicinu. No, početkom ove godine o akademiku Miličiću su se raspisali uglavnom ženski časopisi i to zbog glasina da se poznata redateljica Irena Škorić, nakon što je prekinula dugogodišnju vezu s redateljem Brankom Ištvanićem počela viđati u društvu potencijalnog budućeg ministra zdravstva. Tako je ženski časopis ‘Story’ fotografirao redateljicu Škorić krajem ožujka ove godine, koja se šetala centrom Zagreba sa buketom narcisa koji je držala u rukama pokazala je da podržava akciju kojom se želi ukazati na važnost odlaska žena na pregled dojki. U toj šetnji nije bila sama, društvo joj je pravio predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, akademik Davor Miličić. Nasmijani, prošetali su Ilicom i Bogovićevom ulicom, a u jednom trenutku susreli su poznanicu i veselo popričali. Nekoliko dana poslije, predsjednik Europskog odbora za transplantaciju srca i mehaničko srce i producentica ponovno su se družili, ovaj put u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Pogledali su praizvedbu baleta ‘Opasne veze’, a kao i svi uzvanici nakon izvedbe, nastavili su se družiti na domjenku gdje su i fotografirani’, pisalo je tjednik Story, 30. ožujka ove godine. Inače, svoj prijateljski odnos pokazali su i prije nekoliko mjeseci, prošlog prosinca na promociji knjige ‘Božić u Zagrebu’ spisateljice Rosie Kugli. Atmosferu ugodnog druženja s uzvanicima poznata autorica ljubavnih romana objavila je na Facebooku, a uz fotografiju na kojoj pozira s redateljicom i uglednim liječnikom, napisala je: ‘Herz roman i sindrom slomljenog srca. Ali nema brige, tu je doktor za slomljena srca! Moji dragi Davor i Irena.A o srcu, simbolu ljubavi i sreće, uistinu najviše zna cijenjeni liječnik.

Plenković ‘2u1’

Inače o mladoj i višestruko nagrađivanoj redateljici Ireni Škorić mediji su pisali 2015. godine kada ju je bivši predsjednik RH, nakon što je napustio Pantovčak, imenovao dopredsjednicom njegove, tada novoosnovane stranke ‘Naprijed Hrvatska’. Otkud Irena Škorić u politici i to na tako visokoj funkciji, bilo je tada glavno pitanje koje su novinari uputili osnivaču stranke i bivšem predsjedniku RH Ivi Josipoviću, pogotovo u svjetlu činjenice da je karijera same redateljice Škorić već neko vrijeme bila isprepletena s karijerom, tada aktualnog ministra kulture Berislava Šipuša.

Irena Škorić je snimila i dokumentarac o Šipušu pod nazivom ‘Berislav Š. PROCES’. Šipuš je pak radio glazbu za njezin erotski film ‘7sex7’. Podsjetimo, Ministarstvo kulture, dok je Šipuš još bio zamjenik ministrice, mimo uobičajene prakse, dodijelilo je visokih 90 tisuća kuna umjetničkoj organizaciji ‘Noć hrvatskog filma’ čija je umjetnička voditeljica Irena Škorić, a od čega je dobar dio tog novca trebao pripasti likovnjacima, pisali su mediji. I na kraju detalj kako je zadnju Noć hrvatskog filma otvorio upravo Berislav Šipuš, a okupljenima se videolinkom obratio i sve ih pozdravio baš Ivo Josipović. Dakle, nakon prekida višegodišnje veze s redateljem Ištvanićem, Irena Šipuš se u javnosti počela pojavljivati s mogućim budućim ministrom akademikom Davorom Miličićem. A kada su ga nedavno novinari ženskog časopisa ‘Story’ upitali jesu li istinite glasnine da ga s redateljicom Škorić veže više od prijateljstva, akademik Miličić je odgovorio: ‘Ne, to su pogrešne informacije’, te potom dodao da su – samo prijatelji. A postane li akademik Miličić ministar zdravstva, novinari će još više propitkivati o njegovom privatnom životu pa i njegovim prijateljskim i inim vezama s osobama iz kulturnog i javnog života Hrvatske.

Po svemu što smo do sada doznali Miličić je Plenkovićev glavni favorit da zamijeni Kujundžića, dok se potencijalna imena novih ministara – državne imovine i poljoprivrede, koji bi trebali zamijeniti Gorana Marića i Tomislava Tolušića još uvijek ne spominju niti u najužem krugu Plenkovićevih suradnika. No, ono što se sve češće čuje vezano uz rekonstrukciju Vlade jeste namjera Andreja Plenkovića da, po Kolakušićevu obrascu, objedini funkciju premijera i ministra vanjskih poslova!

Inače, ministrica Pejčinović Burić je, po mišljenju dobro upućenih, samo formalno obnašala dužnost čelne osobe u Ministarstvu vanjskih poslova, jer je Plenković bio taj koji je ravnao svim važnim procesima u vanjskoj politici Lijepe naše. Baš kao što je to svojedobno činio i bivši premijer Ivo Sanader dok su tu dužnost obnašali današnja Predsjednica Republike i današnji predsjednik Sabora. Dakle, objedinjavanje najvažnijih funkcija u zemlji u jednoj osobi koju je u izbornoj kampanji za EU parlament propagirao Mislav Kolakušić, nije nikakva novost, a bude li Plenković, rekonstruirajući Vladu objedinio funkciju premijera i ministra vanjskih poslova, onda bi on bio i prvi političar u državi koji se usudio s Kolakušićevih riječi preći na konkretna djela.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI