Bosna i Hercegovina – najsiromašnija zemlja Starog kontinenta!

Photo: HINA/POOL/Lana Slivar Dominic/PIXSELL

Zapravo, građani Bosne i Hercegovine žive u izobilju kada pogledamo koliko ih radi, kolike plaće primaju, koliko ih ne primaju plaću i naravno - tko nas vodi. Ali je još gore što nas opljačkaše naše političke korumpirane elite. BiH - broj jedan po siromaštvu u Europi. Hvala vam na tome, političari!

Bosna i Hercegovina je prema određenim statističkim pokazateljima o BDP-u – najsiromašnija država u Europi. Iako je konkurencija uistinu zavidna, ipak smo uspjeli ostvariti taj primat. Barem smo u nečemu broj jedan. A iza sebe ostavljamo također siromašne „velesile“, kao što su Moldavija, Gruzija i Bjelorusija.

Zajedničko svim navedenim zemljama je što se broj siromašnih povećava, ali se istodobno povećava i broj  besramno imućnih tajkuna. Zato srednjeg staleža i nema više.  Također je zajedničko svim siromašnim zemljama svijeta,  da su siromašne zbog enormnih pljački javnih dobara, ogromne količine korupcije i nesigurnosti za privlačenje ulaganja i domaćih i stranih. A  glavni razlog siromaštva je – pljačka.   A tek onda dolaze suše, širenje pustinja u Africi i slično.

Primjerice, Južna Afrika ima najbogatije rudnike dijamanata, a Venezuela je sedma izvoznica nafte na svijetu. A te su zemlje siromašne, jer je politička korupcija na vrhuncu. Nije važno koja ideološka vlast vlada i nije važno je li bogatstvom upravljaju strani kapitalisti koji su  nekadašnji kolonizatori ili prodane domaće izdajice.

Fascinira što Bosna i Hercegovina nema ni naftu, ni neka ekstra velika prirodna bogatstva koja bi privukla strance. Ima nešto rudne i drvne mase, naravno, prirodni resursi su dobri. I vodu. Imala je i tvornice. Tvornice u kojima su ljudi radili, proizvodili, primali plaće i tako suzbijali siromaštvo. No, ima BiH također potencijal biti nečiji politički instrument, igračka nekih diplomatskih krugova međunarodne zajednice. I da. Ima političke tajkunske elite koje bi i Venezuelu i Južnoafričku Republiku strpali u mali džep.

Još je jadnije kada pogledamo da su u Africi došli do ovih rezultata, da je BiH najsiromašnija zemlja Europe. Znači, netko iz Ugande, Eritreje, Somalije i Srednjoafričke Republike pomislio je u sebi, nakon što je doznao rezultate za Europu: ‘A, jesu li jadni ovi u Bosni i u Hercegovini’. Ipak, ovi rezultati su isto tako lažni, budimo realni. Lažu nas ovi iz Afrike. Mi nismo najsiromašniji. Građani Bosne i Hercegovine žive u izobilju kada pogledamo koliko ih radi, kolike plaće primaju, koliko ih ne primaju plaću i naravno – tko nas vodi.Evo, u selima nema siromaštva. Još ga nema. Ali kako je počelo s ovim ledanama i tučom, sa sušom i ostalim bolestima na biljkama i ukoliko to potraje nekoliko godina zaredom, ni selo neće moći opstati. Ali je još gore što nas opljačkaše naše političke korumpirane elite. Gore od svih prirodnih nepogoda.

BiH – broj jedan po siromaštvu u Europi. Hvala vam na tome, političari!

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI