Franjo Sremić šogor Ivana Ergovića uživa u luksuznoj kući za odmor pokraj Zagreba!

7dnevno

Franjo Sremić je potkraj devedesetih zbog spornih privatizacija ACM-a, Našicecementa i niza vezanih društava bio, kao i sam Ergović, pod paskom više istražnih postupaka. Obojicu je pratio i monitoring niza policija iz Europe budući su svoje tajnovite višemilijunske transakcije vodili preko off shore tvrtki i računa sa sjedištem u nizu zemalja poput Lichtensteina, Švicarske, Rusije... Svi su ti postupci očito završili tako da niti Sremiću a niti Ergoviću "nije usfalila dlaka s glave", odnosno niti jedna transakcija nije dobila pažnje vrijedan sudski epilog.

Raskošno zdanje Holiday Home Sremić u Gladovcu Kravarskom pokraj Zagreba moguće je unajmiti preko Bookinga ali i brojnih drugih agencija. Ta luksuzna kuća za odmor vlasništvo je Franje Sremića, suvlasnika ACM-a i niza tvrtki sa sjedištem u Rusiji i široj regiji. Sremić je znan i kao šogor Ivana Ergovića, vlasnika Našicecementa, koji svoj poslovni uspjeh i duguje upravo Sremiću. U njihovom slučaju ne vrijedi ona da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena, niti pak ona da iza svakog uspješnog zemljaka stoji veliki stric Milan Bandić, nego bi za dvojac Sremić- Ergović vrijedila krilatica – „Iza svakog uspješnog tajkuna – stoji šogor!”.

acm sremic i ciparske tvrtke
ad plastik kredir njemacka banka duznici acm i franjo sremic zalozen ad plastik
cometta ag ltd sremic
cometta ag ltd sremic

Franjo Sremić je potkraj devedesetih zbog spornih privatizacija ACM-a, Našicecementa i niza vezanih društava bio, kao i sam Ergović, pod paskom više istražnih postupaka. Obojicu je pratio i monitoring niza policija iz Europe budući su svoje tajnovite višemilijunske transakcije vodili preko off shore tvrtki i računa sa sjedištem u nizu zemalja poput Lichtensteina, Švicarske, Rusije… Svi su ti postupci očito završili tako da niti Sremiću, a niti Ergoviću “nije usfalila dlaka s glave”, odnosno niti jedna transakcija nije dobila pažnje vrijedan sudski epilog.

Sremić je čak zbog bliskosti s rusko-židovskim mafijašem Semjonom Mogiljevičem, kojeg je lovio FBI a koji je zahvaljujući bivšem premijeru Franji Greguriću uživao blagodati hrvatske putovnice, krajem devedesetih prošlog stoljeća bio i pod paskom američkih istražitelja.

Izgradio poslovno i nekretninsko carstvo u Europi i Aziji

Oni su tada, prema pisanju Večernjeg lista, istraživali Mogiljevičeve poslove sa Sremićevim ACM-om. No, prašina se kroz godine slegla tako da je Sremić nastavio razvijati svoje poslovno carstvo diljem zemalja bivšeg istočnog bloka. Sremić je ranije bio i većinski vlasnik AD plastika, tvrtke koja je sada u vlasništvu ruskih poduzetnika, a kod kojih je zaposlen i Jakov Kitarović. Franjo Sremić je sada na poziciji predsjednika NO-a ACM-a. Ranijih godina bio je na poziciji predsjednika NO-a Našicecementa, RIZ Odašiljača, član NO-a sadašnjeg poslodavca Jakova Kitarovića – AD plastika te prokurist ili zastupnik niza tvrtki poput SP Automobila, ACM trgovine, ACM pothvata, ACM vozila. Sremić je direktor u brojnim tvrtkama u Rusiji i diljem istočnog bloka, uz hrvatsku ima i moskovsku adresu u otmjenoj četvrti. Poslovao je i preko švicarskog poreznog raja, preko tvrtke Minergia Trading sa sjedištem u Zugu. Ušao je i u bazu Offshore Leaks – vlasnika tvrtki u poreznim rajevima svjetske mreže novinara istraživača zbog suvlasništva nad ciparskom Cometta AG. Tamo mu je partner bio Rus Edvard Aslanyan.

7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno

I u njemačkom Starnbergu ima registrirane tvrtke ACM International Export-Import GmbH te SIPAK Export – Import GmbH. Preko te mreže tvrtki, ali i zahvaljujući raznim, manje-više netransparentnim kombinacijama, Sremić je uspio izgraditi poslovno i nekretninsko carstvo u Europi ali i Aziji te osigurati osim šogora Ergovića i svoju obitelj te djecu.Ladanjski stil života tranzicijske hrvatske elite.

Tako je sinu Hrvoju Sremiću osigurao posjed hotela u Zagorju ali i eko imanje u Lici. Preko Sremića u Hrvatsku pristižu i brojni ruski poduzetnici koji potom dobivaju hrvatsko državljanstvo. Obično osnivaju tvrtke u Hrvatskoj čiji su vlasnici tvrtke iz poreznih rajeva poput Kariba. To je slučaj, primjerice sa Stanislavom Bychinskijem koji sada ima adresu u Krapini, a direktor je tvrtke Heli centar Toplice u Krapinskim Toplicama. Krajnji vlasnik te tvrtke je Matelot Ventures s Britanskih Djevičanskih Otoka. Prethodni vlasnik te tvrtke bio je Sremićev sin Hrvoje koji sada ima službenu adresu upravo u luksuznom imanju Sremić koji se nalazi u Gladovcu Kravarskom.

7dnevno
7dnevno

Tako, dok psi laju Sremićeve karavane prolaze, bogatstvo njega i njegove obitelji samo raste meteorskom brzinom. Ukoliko netko poželi okusiti djelić bogatstva Sremićevih, može to na jednu ili više noći, pod uvjetom da papreno plati za njihov luksuz na 30-ak kilometara od Zagreba. Kod Sremića na imanju s četiri zvjezdice nema čega nema, luksuznih soba, kupaonica, sauna, uređena okućnica, konferencijska i TV sala, brojni dnevni boravci, spavaće sobe, sve luksuzno opremljeno. Reklamiraju se kao mjesto za VIP sastanke i druženja pa tko se tako osjeća, ili to može platiti, ima mogućnost uvida u ladanjski stil života tranzicijske hrvatske elite.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI