Gdje je nestala Kolinda ratnica?!

FOTO: DAMIRA GREGORET/TWITTER, screenshot HRT

Uljuljkana u obećanjima da će je HDZ poduprijeti u njezinom pokušaju osvajanja drugog predsjedničkog mandata, predsjednica Kolinda je uvjerena da će joj to biti dostatno da nakon predsjedničkih izbora i narednih pet godina ostane na Pantovčaku. Ipak, veliko je pitanje - može li Kolinda kao ptica u zlatnom kavezu, kako ju je nazvala bivša premijerka, Jadranka Kosor, nakon njezine pomirbe s premijerom Plenkovićem, dobiti dovoljan broj glasova da i po drugi put osvoji Panrovčak? Pogotovo u situaciji kada će se za mjesto predsjednika države, po svoj prilici, natjecati vrlo ozbiljni političari, počevši od bivšeg premijera Zorana Milanovića, Dalije Orešković, a nakon povratka u SDP već se među ozbiljnim kandidatima spominje i bivši predsjednik RH, Ivo Josipović, ali i najpoznatiji i najučinkovitiji skupljač saborskih zastupnika u svoj klub, Milan Bandić

Otkako se odrekla Mate Radeljića, bivšeg savjetnika za unutarnju politiku i otkako joj je novinarska ikona desnice, Velimir Bujanec, okrenuo leđa, Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović više nije aktivna na javnoj i političkoj sceni kao prije, a niti više ne preotima mikrofone pojedinim novinarima, kako bi im odgovorila na neugodna pitanja. Mnogi se sada pitaju – gdje je nestala Kolinda ratnica, jer nema više njezinih britkih kritika aktualne Vlade, pogotovo premijera Plenkovića…

Naime, predsjednica Kolinda, nakon što je sklopila pakt o nenapadanju sa čelništvom HDZ-a, čini se, da ostatak mandata želi provesti po sistemu „Letećeg cirkusa Montyja Pythona“, na način da posjeti sve preostale dijelove Lijepe naše koje nije stigla posjetiti do sada.Tako je hrvatska predsjednica proteklih dana boravila u Zagrebačkoj županiji, dvadesetoj županiji u koju je privremeno selila svoj ured i tamo se susretala s građanima, posjećivala kuglane, susretala se s gradonačelnicima, te načelnicima općina iz te županije, istaknuvši hrvatsko zajedništvo ključnim u ostvarenju strateških nacionalnih ciljeva.

Predsjednica nikoga nije kritizirala, samo je isticala da imamo sjajne ljude, prekrasnu zemlju, a samo prije mjesec i nešto više dana je govorila da tu našu prekrasnu zemlju zbog beznađa napušta sve veći broj mladih ljudi, kritizirajući Vladu što nije učinkovita po tom pitanju. Također, Kolindine rečenice, da imamo divne ljude i prekrasnu zemlju, mnogi su shvatili kao loš vic, jer tako nešto izjavljivati u trenutku kada se cijela zemlja trese zbog afere montiranih snimki s prostitutkom i kokainom ministra i potpredsjednika Vlade, Tomislava Tolušića, i nije baš – najsmislenije. No, uljuljkana u obećanjima da će je HDZ poduprijeti u njezinom pokušaju osvajanja drugog predsjedničkoga mandata, predsjednica Kolinda je uvjerena da će joj to biti dostatno da nakon predsjedničkih izbora i narednih pet godina ostane na Pantovčaku.

Ipak, veliko je pitanje – može li Kolinda, kao ptica u zlatnom kavezu, kako ju je nazvala bivša premijerka Jadranka Kosor nakon njezine pomirbe s premijerom Plenkovićem, dobiti dovoljan broj glasova da i po drugi put obrani naslov predsjednice RH?

Kolinda u nezavidnoj poziciji

Pogotovo u situaciji kada će se za mjesto predsjednika države, po svoj prilici, natjecati vrlo ozbiljni političari, počevši od bivšeg premijera Zorana Milanovića, Dalije Orešković, a nakon povratka u SDP već se među ozbiljnim kandidatima spominje i bivši predsjednik RH Ivo Josipović, ali i najpoznatiji i najučinkovitiji skupljač saborskih zastupnika u svoj klub, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik. No, pođimo redom…Iako Zoran Milanović do sada nije obijelio zuba glede njegove kandidature za predsjednika RH, pouzdani izvori tvrde da njegov moćni tim, koji predvode naftni veletajkun i umirovljeni general, Ivan Čermak, bivši ministar obrane, Ante Kotromanović, te najmoćniji tajkun nakon Todorićeva pada, Emil Tedeschi, već uveliko radi na terenu i priprema bivšem premijeru i bivšem čelniku SDP-a trijumfalni povratak u politiku, i to ni više ni manje, nego na mjesto predsjednika RH.

Još ako se obistine tvrdnje koje dopiru iz krugova bliskih pojedinim umirovljenim generalima, da će i Ante Gotovina u određenom trenutku dati potporu Milanoviću na njegovom putu za osvajanje predsjedničkog mandata, onda aktualnoj predsjednici RH, Kolindi Grabar Kitarović, doista neće biti lako u bitki za drugi mandat.

A ponašanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića upućuje na to da i njega, po drugi put, zanima utrka za Pantovčak. Uostalom, zar Bandić, kao mantru, stalno ne ponavlja da bi volio postati gradonačelnik Hrvatske, pa i njegovo skupljanje, poput hrčka, saborskih zastupnika u svoj klub, koji se popularno nazivaju prebjezi, u funkciji je, kažu insajderi, njegove opsežne pripreme za ulazak u utrku za osvajanje Pantovčaka.

Iako tvrdi da ju utrka za Pantovčak ne zanima, i Dalija Orešković lako se može predomisliti do kraja godine i najaviti svoju kandidaturu šefica Glasa, Anka Mrak Taritaš, lako bi se, na krilima odličnog rejtinga, također mogla upustiti u kandidaturu radi promocije stranke.

Jedini član SDP-a koji se do sada de facto ponudio stranci kao mogući kandidat je Tonino Picula, aktualni europarlamentarac.

Može se očekivati i da će Most ponuditi biračima svog kandidata, a kao najlogičniji izbor nameće se čelnik stranke – Božo Petrov.

Na prošlim izborima obećavala brda i doline

Ne treba zaboraviti da bi i krajna desnica, nakon Kolindinog razlaza s Radeljićem i Bujancem, mogla dati svog kandidata za predsjednika RH, i ma tko to bio, analitičari tvrde, mogao bi uzeti Kolindi najmanje deset posto njezinih glasača s prošlih izbora. Dakle, u takvoj oštroj konkurenciji, teško da bi aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović bilo dovoljno samo obilaziti preostale županije u Hrvatskoj i oduševljeno se grliti i rukovati s tamošnjim žiteljima. Pa, iako i zapjeva pokoju pjesmu, kao što je nedavno pjevala s Matom Bulićem, bit će joj nedostatno u utrci za drugi mandat.

Valja podsjetiti da je na prošlim predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar Kitarović vodila rovovsku bitku s tadašnjim predsjednikom RH, Ivom Josipovićem, a svoj rejting je gradila na žestokoj kritici tadašnje SDP-ove vlade, a ponajviše premijera Zorana Milanovića. Prijetila je da će lupati šakom od stol, da će upadati na sjednice Milanovićeve vlade, sipala je drvlje i kamenje na tadašnju vlast i obećavala brda i doline…

Obećavala je da će Hrvatska biti pod njezinim vodstvom zemlja meda i mlijeka i, naravno, od svega toga, samo je ispalo da je njezino predizborno obećanje bilo – ludom radovanje. A kada su Milanović i njegova vlada otišli s političke scene, pogotovo nakon pobjede Plenkovićeva HDZ-a na prijevremenim izborima, Kolinda je oštricu svojih napada okrenula prema novom vladaru Banskih dvora.

Od tada, pa sve dok nije razriješila dužnosti s mjesta savjetnika za unutarnju politiku, Matu Radeljića, Kolinda je neumoljivo kritizirala ovu Vladu, a glavna meta joj je bio – Andrej Plenković. U tom kontekstu se u medijima u više navrata pisalo kako Kolinda želi srušiti Plenkovića i preuzeti HDZ, a na narednim parlamentarnim izborima postati i predsjednica Vlade.

Svi izazivači će mišiće bildati na aktualnoj predsjednici

Kada je shvatila da od toga nema ništa, te da bez potpore Plenkovićeva HDZ-a nema nikakve šanse za osvajanje drugoga predsjedničkog mandata, Kolinda se jednostavno odrekla svojega dotadašnjeg savjetnika, Mate Radeljića, koji joj je, ruku na srce, bio glavni potporni stup u predizbornoj kampanji za osvajanje Pantovčaka i koji joj je bio glavni oslonac, sve dok ga se Kolinda, na mig iz HDZ-a, nije odlučila riješiti i tako osigurati potporu najjače stranke u Hrvatskoj za njezinu pobjedu na narednim predsjedničkim izborima.

Za Kolindu je otegotna okolnost i to što je teško za očekivati da će do kraja mandata imati prigodu da na nekom velikom športskom natjecanju, kao primjerice prošlo ljeto u Rusiji, na Svjetskom nogometnom prvenstvu, preotme dio slave našim športašima, i tako jedno vrijeme bude uvjerljivo najpopularniji političar u zemlji. S obzirom na činjenicu da će svi kandidati koji se odluče ući u utrku za Pantovčak svoje mišiće bildati upravo na kritici aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, moglo bi se dogoditi da će u javnim nastupima i kampanjama protiv sebe imati pet ili više jakih predsjedničkih kandidata.

Još ako neke od njih budu brifirali bivši Kolindini savjetnici koji dosta toga znaju, a medijski podupirao Velimir Bujanec, Kolinda bi se mogla naći u veoma nezavidnoj situaciji. Već sada, nakon što je prestala s kritikama Plenkovićeve vlade, Kolinda postaje bljedunjava i gotovo neprepoznatljiva u javnim istupima.

Činjenica je da ona, odnosno njezini najbliži suradnici trebaju što žurnije poraditi na njezinu nvom imageu, jer je gotovo izvjesno da Kolinda, kao ptica u zlatnom kavezu, protiv političkih zvijeri koje kruže oko toga kaveza, gotovo i nema izgleda osvojiti i drugi predsjednički mandat…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI