Goranu Mariću krajnji je cilj bio postati premijer!

screenshot

Bivši nogometni sudac i Kutlin nasljednik u 'Tisku', oduvijek je bio favorit Bože Petrova i Mosta! Marić je u HDZ-u bio oslonjen na desniju struju; u odličnim je odnosima s Gordanom Jandrokovićem ali i bivšim HDZ-ovcem Zlatkom Hasanbegovićem. Međutim, u izuzetno je lošim odnosima s Davorom Božinovićem ministrom unutarnjih poslova, koji je pak u izvrsnim odnosima s Andrejom Plenkovićem. Marić se ne trpi ni s Plenkovićevim glavnim savjetnikom Vladimirom Šeksom, koji od početka smatrao da je Marić samo 'trojanski konj' u HDZ-u, tvrde izvori bliski HDZ-ovom patrijarhu

Otkako je ušao u Plenkovićevu Vladu, a ušao je na dramatičan način, ministra državne imovine Gorana Marića stalno su pratile neke afere. Uza sve to, Marić se od početka mandata, silno trudio predstaviti hrvatskoj javnosti kao najstručniji i najprincipijelniji minstar s profiliranim i jasnim stavom, kojeg u svakom trenutku smije iznijeti bez obzira kosi li se to sa stavom premijera Plenkovića ili sa stavovima nekih drugih njegovih kolega. No, to su samo dojmovi, jer Goran Marić je ‘prevejan’ i lukav političar, te svoje ‘hrabre’ stavove i mišljenja iznosi u javnost tek na kraju balade, kada je siguran da ih bez posljedica može iznijeti i još pri tome javno profitirati.

Upravo tako je bilo i u slučaju s ministrom financija Zdravkom Marićem otprije dvije godine kojega je Goran Marić, ministar državne imovine, oštro napao na Facebooku zbog poreza na nekretnine, ali tek nakon što je njegov šef u Vladi Andrej Plenković izjavio da će se kao premijer založiti za odgodu poreza na nekretnine, jer je u tom trenutku prevladavao stav, kako je ustvrdio premijer, da je najmudrije rješenje odgoda za jedno dogledno vrijeme. No, danas brojni u Vladi ali i HDZ-u se pitaju zašto je Goran Marić napao svoga kolegu u Banskim dvorima  Zdravka Marića, tek nakon što je ovaj dobio po ‘ušima’ od premijera. Zašto svoju hrabrost i principijelnost nije demonstrirao još u ožujku 2017. godine kada je postalo jasno da Vlada Andreja Plenkovića definitivno uvodi porez na nekretnine. A to nije bila zapravo nikakva novost, jer su porez na nekretnine iz HDZ-a najavili i za vrijeme Oreškovićeve vlade. No, zato je Goran Marić bio među najžešćim kritičarima poreza na nekretnine za vrijeme Milanovićeve Vlade. Tada je Marić smiono i hrabro govorio da je “novi porez na nekretnine samo dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja Vlade da je to porez na bogate je velika obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj, nego većina naših stanova, a na to neće plaćati porez”, govorio je tada Goran Marić. Zašto to isto Marić nije ponovio u ožujku 2017. ili bar na dan kada je ministar financija prije nego li mu je premijer udijelio javne kritike na HTV-u, žestoko zagovarao porez na nekretnine. Zašto tada nije istupio i rekao u lice svom kolegi Zdravku, to što je govorio prije nekoliko godina kada su Milanovićeva Vlada i tadašnji njen ministar financija Slavko Linić navještali uvođenje toga poreza.

Marić protiv Marića

Dobri poznavatelji Gorana Marića su uvjereni da bi on zasigurno odšutio i uvođenje poreza na nekretnine, bez obzira što su mediji uporno prenosili njegove stavove protiv tog poreza otprije nekoliko godina, da premijer Plenković nije izjavio kako će se založiti za odgodu poreza na nekretnine. E, onda je Marić shvatio da je došlo vrijeme za napad na Zdravka Marića, jer nije nikakva tajna da Goran Marić ima puno razloga osvećivati se svom prezimenjaku iz Vlade. Naime, mediji su u više navrata pisali da je, još prigodom sastavljanja Oreškovićeve vlade, sada već bivši ministar državne imovine slovio za glavnog kandidata za ministra financija. No, tada je samo jednim pozivom Ivice Todorića iz Kulmerovih dvora Tomislavu Karamarku, tadašnjem predsjedniku HDZ-a, drama oko toga tko će biti ministar financija bila ekspresno razriješena. Tadašnji, još uvijek neprikosnovenu ‘gazda’ Todorić je inzistirao da ministar financija bude Marić, ali ne Goran, nego Zdravko, njegov bivši izvršni direktor u Agrokoru. Bio je to težak udarac za Gorana Marića i taj trenutak kada mu je izmakla, gotovo sigurna funkcija ministra financija, nikada neće izblijediti.

Podsjetimo da je  bivši kontroverzni nogometni sudac i HDZ-ov ekonomist Goran Marić, došao u središte hrvatske javnosti i u vrijeme sastavljanja Plenkovićeve Vlade u listopadu 2016. godine, zbog prave drame koja se, upravo zbog njega, odvijala u središnjici HDZ-a. Dakle 24 sata uoči sjednice Hrvatskog sabora na kojoj je  potvrđena 14. Vlada RH, Goran Marić je cijelo vrijeme slovio kao siguran kandidat za ministra u Plenkovićevoj Vladi. No na sam dan službene objave imena budućih ministara, u središnjici HDZ-a započela je istinska drama. Baš kao u pravim trilerima, situacija s Goranom Marićem mijenjala se iz sata u sat. To jutro Marić je neslužbeno slovio za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, a Oleg Butković je trebao biti ministar turizma. Ipak, nastavak dana je promijenio sve. Butković je odbio turizam, naljutio se, prijetio, pa je po pisanju medija, u pomoć zvao čak i predsjednicu države. Šef stranke Andrej Plenković u tom trenutku, nakon što je hladno briselski otkantao bivšeg ministra kulture i dotadašnju ikonu HDZ-ove desnice Zlatka Hasanbegovića, nije želio otvarati novu frontu nezadovoljnika u stranci pa je popustio pred lavinom Butkovićevih prijetnji i ucjena. Tako je Butković (p)ostao ministar prometa i infrastrukture, a Goran Marić je u tom trenutku izvisio i ostao bez očekivanog resora. Po stranačkim kuloarima se tu večer moglo čuti da Marić to nije dobro podnio, kao što nije dobro podnio ni kada je izvisio kod Karamarka nakon predzadnjih izbora, te se opasno naljutio. Tim prije što je ranije toga dana već pristao biti ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, ali Butković se nije dao smesti pa je Marić ostao bez funkcije. Iako je u neslužbenim križaljkama slovio za ministra cijelog niza resora – gospodarstva, socijale, Gorana Marića strašno je naljutilo i povrijedilo da je na kraju ostao i bez prometa. Očito, Marić se nije želio pomiriti s tom činjenicom pa je započeo pokret otpora protiv takve Plenkovićeve odluke, o čemu je naš tjednik u to vrijeme opširno pisao.

Pritisci na premijera Plenkovića

Tada je Marić potegao sve svoje veze: počeli su zvoniti telefoni i novi val pritisaka krenuo je prema šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću. U lobiranje za Gorana Marića uključili su se i neki moćni crkveni krugovi. Oni su Marića protežirali i ranije, a ponajprije fratar Slaven Milanović Litre i grupa oko njega koja je imala, a i danas ima veliki utjecaj u HDZ-u. Podsjetimo, fra Slaven Milanović Litre je u središte javnosti dospio za vrijeme suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju ‘Fimi medija’. Tada je zagrebački poduzetnik Mario Jelinčić ustvrdio, da je na nagovor fratra Slavena sastavio ugovor prema kojem je Marko Perković Thompson od HDZ-a, navodno, dobio pola milijuna eura da ne nastupa niti za jednu drugu političku stranku. A dobro upućeni tvrde da su fra Slaven i Goran Marić u iznimno bliskim odnosima.

Naši pouzdani izvori tvrde da su za Marića lobirali i iz udruge ‘Naš Hajduk’, a dobro je znano da je Goran Marić bio njihov sudac. Inače, s tim u svezi treba spomenuti da se mnogi u stranci čude što je Marić u lošim odnosima sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem, koji ga je, dok je ovaj bio nogometni sudac, spasio od istrage koju su osim Brkića, vodili Svemir Vrsaljko, Robert Kralj i alkarski vojvoda Ivan Čikara – u to vrijeme veliki zaštitnici Hajduka. Imajući sve to u vidu Plenković je popustio pred svim tim silnim pritiscima te je odlučio Mariću dati mjesto ministra bez portfelja.

Međutim, tek nakon toga dolazi do pravog zapleta jer Goran Marić ohrabren činjenicom da je šef HDZ-a popustio pred pritiscima njegovih moćnih lobista i zaštitnika novinarima izjavljuje da neće biti ministar bez portfelja. Marić je bio uvjeren da će ga u tim naporima poduprijeti i čelnik Mosta Božo Petrov, koji je, podsjetimo, čak i lobirao da bivši nogometni sudac, nakon parlamentarnih izbora održanih u studenom 2015. bude HDZ-ov kandidat za predsjednika Vlade RH, kada je već postalo sigurno da to ne može biti tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Stoga je, gotovo izvjesno, i to veče kada se odlučivalo o budućim ministrima u središnjici HDZ-a, Božo Petrov kod Plenkovića lobirao za Marića, jer je Goran Marić, a to nije zanemariva činjenica, uz Davora Ivu Stiera, bio jedan od glavnih zagovornika HDZ-ove koalicije s Mostom. Upravo je Goran a ne Zdravko bio i glavni favorit Mosta (kada već nije mogao biti premijer), za ministra financija u bivšoj Oreškovićevoj Vladi. I kada je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već bio prelomio, pod silnim pritiskom Bože Petrova, stigao je taj famozni poziv iz Kulmerovih dvora od gazde Todorića da Zdravko Marić postane ministar financija. Božo Petrov i Mostovci su do zadnjeg nastojali na to mjesto progurati Gorana Marića, koji je oduvijek slovio kao Mostov igrač u redovima HDZ-a, ali nije išlo. I bez obzira što su čelnici Mosta do zadnjeg trenutka toliko gurali i podupirali Gorana Marića, on nije ni trepunuo kada je Plenković razvrgnuo koaliciju s Mostom, nakon što Mostovi ministri u Vladi nisu 27. travnja 2017. podržali Zdravka Marića. Jedini se tom razvrgavanju javno usprotivio Davor Ivo Stier, dok je Goran Marić ‘hrabro’ šutio.

Mostov igrač u redovima HDZ-a

No, vratimo se onome trenutku kada je Goran Marić uz velike prijepore preuzeo Ministarstvo državne imovine koje je Plenković ekskluzivno za njega izmislio. Tada su se u HDZ-u pitali čime je to, taj bivši kontroverzni nogometni sudac i bivši direktor Tiska koji je na tom mjestu svojedobno naslijedio najpoznatijeg hrvatskog tajkuna Miroslava Kutlu, zadužio premijera da se zbog njega doslovce izmišljaju nova ministarstva. Tim prije što su za Marića govorili da je Mostov igrač u redovima HDZ-a, te da je on puno bliži Boži Petrovu nego li Andreju Plenkoviću. No, moć Gorana Marića je u Vladi postajala sve izraženija, a naročito se to moglo vidjeti nakon brojnih afera u kojima se spominjao i on ali i njegova najbliža obitelj. Primjerice, kada je  otkriveno da je njegov brat Svetimir Marić, imenovan na mjesto člana Uprave HŽ-ove tvrtke kćeri, Goran Marić je onako s visoka, na kritike SDP-ovca Arsena Bauka, odgovorio da se u korizmi ne bi odrekao ničega pa ni svoga brata. Ipak, nakon burne rekacije javnosti Svetimir Marić je podnio ostavku, i to u trenutcima kada mediji otkrivaju i da je šogor ministra Marića u HŽ-u promaknut, koje li slučajnosti, u isto vrijeme kad mu je brat imenovan u upravu HŽ-ove tvrtke.

I dok su kuloari brujali da bi moglo izaći još nepravilnosti vezanih za najmoćnijeg ministra u Plenkovićevoj Vladi, Jutarnji list je objavio kako je Ministarstvo kulture 2016. dok ga je vodio Marićev stranački kolega Zlatko Hasanbegović, otkupilo Marićevu knjigu “Slom lažnog proroštva”. Za 85 primjeraka plaćeno je 13.515 kuna i to tvrtki Marićeva sina koja je izdavač knjige i koja je bila otvorena samo zbog objave te knjige. Marić u svemu tome nije vidio ništa sporno pa je tada kazao da je to uobičajena praksa Ministarstva kulture.

„Nakladnici prijavljuju knjige na temelju natječaja koji nekoliko puta godišnje objavljuje Ministarstvo kulture. I zašto bih bio u sukobu interesa“, komentirao je na svoj način ministar Marić. U međuvremenu ministrov brat Svetimir Marić ponovno se uhljebio u ZGHolding, odnosno ZET, nakon što ga je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao da im pomogne da rade zajedno. Bandić je tim povodom, podsjetimo, rekao da je u Hrvatskoj dosta ludila te da će predstavnici Uprave Holdinga razgovarati s gospodinom Marićem, i ukoliko želi raditi i pomoći u Holdingu dobro je došao. Inače Svetimir Marić je bio zaposlen u Čistoći od 1999. – 2000. godine, gdje je radio na mjestu člana Uprave. O tome je u javnosti već bilo riječi. No, ono što javnost do tada nije znala, a što je naš portal Dnevno.hr ekskluzivno otkrio jeste to da se Svetimir tada potukao s drugim članom Uprave Brankom Pintarićem u njegovoj kancelariji. Dobio je otkaz s ponudom novog ugovora i premješten je u drugu radnu organizaciju ZGOS, na manje složene poslove i manju plaću. Istovremeno je izgradio kuću na adresi Čret 101a, uz nezaposlene suprugu i četvoro djece.

Pola svog budžeta dao Croatia osiguranju

A ministar državne imovine Goran Marić, nakon afere s bratom i šogorom, upada u još jednu veliku aferu tešku preko 30 milijuna kuna, po pisanju ‘Poslovnog dnevnika’. Naime, prvi konkretan financijski posao koji je u svom mandatu obavio ministar državne imovine Goran Marić jeste zatvaranje slučaja starog duga nekoliko državnih institucija prema ‘Croatia osiguranju’. Kako se može vidjeti iz financijskog izvješća Ministarstva državne imovine za tu godinu, a u koje je uključen i njegov prethodnik Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom (SDUUDI), Marić je hrvatskom osiguravatelju isplatio ukupno 32,3 milijuna kuna.Transakcija je provedena na sam kraj godine, 29. prosinca 2016., a sam značaj isplate ilustrira i podatak da je ukupan proračun kojim je raspolagao taj resor godinu prije iznosio 65 milijuna kuna. Dakle, ministar Goran Marić, za kojeg su mnogi u Vladi dugo vremena tvrdili da je moćniji i od samoga premijera Plenkovića, isplatio je pola svog budžeta CO-u. Zbog čega pitaju se mnogi u HDZ-u, tim prije što ta stavka, inače nije bila predviđena u proračunu SDUUDI-ja iz kojega je i nastalo njegovo ministarstvo. Iz te činjenice nameće se još jedno pitanje: zašto je CO odjednom uvršten u prioritete ministra državne imovine Gorana Marića, poznatog inače kao velikog protivnika privatizacije CO-a i zagovornika osnivanja istražnog povjerenstva za utvrđivanje legalnosti prodaje državnih dionica ‘Adrisu’, provedene 2014. godine. Ovom transakcijom, koja je provedena (OPET!) 29. prosinca 2016. godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, otvarale su se brojne sumnje, pa stoga i ne čudi da su se mnogi pitali je li premijer Plenković uopće do kraja svjestan što mu radi njegov najmoćniji ministar i zbog čega je pola svog budžeta dao CO-u. Čak i oni koji su do tada bespogovorno podržavali Gorana Marića od tada su počeli govoriti da su se u njega grdno razočarali, da radi sve suprotno onome što je zagovarao kao saborski zastupnik, te da su sve ove afere koje su se otvarale u prethodnom periodu samo vrh ledenog brijega spram onog što će se još otvoriti.  No, na sve to premijer Plenković se nije osvrtao, ali su u stranci počeli sumnjičavo vrtjeti glavom pogotovo kada je u ožujku 2017. godine za novog predsjednika uprave ‘Podravke’ imenovan Marićev čovjek Marin Pucar.

Teške optužbe bivšeg nogometnog suca Jedvaja i Miroslava Rožić na Marićev račun

I puno prije toga izbora se u medijima spominjalo da se članovi Nadzornog odbora – predstavnici države – nisu mogli složiti o novom predsjedniku Uprave – hoće li to biti Gordan Kolak, blizak ministru obrane Damiru Krstičeviću ili Marin Pucar, bivši direktor ‘Zvečeva’ i nekadašnji član Uprave ‘Podravke’. Na njegovu izboru inzistirao je sam ministar državne imovine Goran Marić, iako je izjavljivao da on nikoga ne ‘gura’, te da gospodina Pucara nikada osobno nije niti upoznao. Tom izjavom, Marić je odmah uhvaćen u laži, jer su mediji u više navrata objavili da se Pucar i Marić znaju još iz nogometnih dana – dok je potonji bio nogometni sudac, a Pucar igrao u Nogometnom klubu Zadar. Upravo taj dio iz njihova života, Goran Marić bi najradije zataškao, jer svako spominjanje njega u ulozi nogometnog suca ponovno vraća na priču iz prosinca 2011. kada je bivši nogometni sudac Miroslav Jedvaj u razgovoru za Sportske novosti progovorio o nečasnim radnjama u našem nogometu u proteklih 20 godina. Jedvaj je tada optužio Gorana Marića za primanje mita i namještanje utakmica. A neposredno pred parlamentarne izbore u rujnu 2016. o Mariću je u intervjuu za naš list, progovorio i Miroslav Rožić, tadašnji nositelj liste Domovinske koalicije u VI. izbornoj jedinici. Rožić je tom prigodom izjavio da je protiv Marića, osim optužbi za primanje mita dok je bio nogometni sudac, bilo puno više optužbi čak i za gospodarski kriminal u pretvorbi ‘Vjesnika’, međutim sve te optužbe nisu rezultirale kaznenim i prekršajnim progonom.

U HDZ-u su se tada mnogi pitali kako je moguće da premijer Plenković takvog čovjeka, koji je pod teškim teretom optužbi za namještanje utakmica i primanje mita, imenuje ministrom i što je još tragičnije za njega izmišlja novo ministarstvo. A nakon imenovanja Marina Pucara šefom ‘Podravke’, mnogi mediji među kojima je prednjačio ‘Večernji list’ su se pitali je li se to Goran Marić prometnuo u najmoćnijeg ministra Plenkovićeve Vlade. Iako je u nju ušao uz velike porođajne muke, u konačnici je postao kadrovski vladar Banskih dvora. Osim što mu to omogućava portfelj koji je preuzeo od DUUDI-ja, budući da je njegovo Ministarstvo državne imovine nastalo iz bivšeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, očito je imao i silnu političku potporu premijera Andreja Plenkovića. Da je tome tako svjedoči i drama koja se odvijala u Podravci kada su se ukrstili interesi ministra Marića i potpredsjednika Vlade Krstičevića, ali je na kraju predsjednik uprave ipak postao Marićev kandidat.

Šeks i Božinović ga nisu voljeli

Dakle, Marić je iz te kadrovske bitke izišao kao pobjednik zahvaljujući premijeru koji je stao na njegovu stranu. Je li Plenkovićeva potpora Mariću iskrena ili interesno uvjetovana, pitali su se tada mediji. Inače, Marić je u HDZ-u oslonjen na desniju struju: u odličnim je odnosima s Gordanom Jandrokovićem ali i Zlatkom Hasanbegovićem. Međutim, u izuzetno je lošim odnosima s Davorom Božinovićem ministrom unutarnjih poslova, koji je pak u izvrsnim odnosima s Andrejom Plenkovićem. Marić se ne trpi ni sa Plenkovićevim glavnim savjetnikom Vladimirom Šeksom, koji od početka smatra da je Marić samo ‘trojanski konj’ u HDZ-u, tvrde izvori bliski HDZ-ovom patrijarhu.

Zbog svega gore navedenog i ne čudi da su mnogi u HDZ-u Gorana Marića nazivali ‘ministrom opasnih namjera’. On je iza sebe ostavio tri predsjednika HDZ-a – Ivu Sanadera, Jadranku Kosor i na koncu Tomislava Karamarka, jer samo je nebo granica nezajažljivim ambicijama Gorana Marića, a njegov krajnji cilj je, tvrde njegovi dobri poznavatelji, bio postati predsjednik hrvatske Vlade! I tko zna što bi sve bilo da mediji nisu razotkrili sve silne afere s nekretninama, sada već bivšeg ministra državne imovine, što je bilo previše i za samog premijera Plenkovića. Jer šteta koju je Vladi i HDZ-u nanio Goran Marić, bio je više nego dovoljan razlog da mu premijer Plenković kaže ‘u brk’: „Gorane, sada je stvarno dosta“!

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI