Granićev moto na izborima 2000. bio je: ‘Ja imam viziju, a ne proviziju…’

screenshot N1 televizija

Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, još nije smijenila svog savjetnika za vanjsku politiku, Matu Granića, pa feljton do Matine smjene ide dalje. I dok bi predsjednica Kolinda možda i povukla takav potez i 'otarasila' se Očenašeka, dotle njegova leđa štite moćni političari i pojedinci na hrvatskoj političkoj sceni koji zadnjih 15 godina drmaju Hrvatskom, a svi su oni izašli iz inkubatora - Mate Granića. Ponavljamo, u slučaju da Predsjednica RH, ipak, posluša glas i osjeti bilo ogromnog dijela svojih simpatizera i birača, te smijeni iskompromitiranog savjetnika, feljton ćemo, kao što smo i obećali, prestati objavljivati, jer će ispuniti svoju svrhu...

Hrvatska javnost još uvijek, s nestrpljenjem, čeka najavu kandidature Kolinde Grabar Kitarović za osvajanje drugog mandata na predsjedničkim izborima, koji se trebaju održati krajem ove godine, ali podjednako se tako iščekuje i njezino sudbonosno ‘NE’ – Mati Graniću – koji još uvijek obnaša dužnost njezina savjetnika za vanjsku politiku.

Tuđman nije želio ostaviti državu Graniću koji je s 12 godina zaklao vola!

Naime, po mnogima, predsjednica Kolinda bi, ako doista želi dobiti ove izbore, trebala smijeniti dobrano iskompromitiranog Granića s te važne savjetničke funkcije, jer bi tim potezom zadobila simpatije dobrog dijela hrvatske javnosti koji već odavno o gospodinu s jedinstvenim nadimkom – „pola meni, pola tebi, pola Bagi“ – ima loše mišljenje, a donekle bi primirila i strasti razljućene desnice, koja joj nikada neće oprostiti smjenu Mate Radeljića s mjesta savjetnika za unutarnju politiku…

 I dok bi predsjednica Kolinda, možda, i povukla takav potez i „otarasila“ se Očenašeka, dotle njegova leđa štite moćni političari i pojedinici na hrvatskoj političkoj sceni koji zadnjih 15 godina drmaju Hrvatskom, a svi su se oni izašli iz inkubatora Mate Granića. Ivo Sanader, Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković – samo je dio ljudi koji su stasali u Ministarstvu vanjskih poslova, dok je na njegovu čelu bio bivši ministar, Mate Granić.

Istini za volju ovaj prvi nesretnik, Ivo Sanader, danas trune u Remetincu, zbog bivšeg prijatelja, mesara Fiolića u slučaju Planinska. No, valja podsjetiti kako je bivši premijer i predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader, u listopadu prošle godine, u ponovljenom suđenju, proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora.

 

Prtljažnik Granićeve Opel vectre uvijek je bio prepun svježeg novca!

Kako je Mate ‘Očenašek’ tovario Sanaderu

Podsjetimo, u aferi Hypo, USKOK je teretio Sanadera da je sredinom ’90-ih, kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova, primio 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva. Optužen je za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, odnosno za – ratno profiterstvo.

Zanimljivo je napomenuti da je jedan od svjedoka u tom procesu protiv bivšeg premjera bio, a tko drugi, nego „junak našeg doba“ – Mate „Očenašek“ – koji se dobrano potrudio da dokaže kako je Sanader, a ne on, kako su mnogi sumnjali, uzeo proviziju od Hypo banke, zbog čega je Sanader nepravomoćno i osuđen. Unatoč činjenici što je Mate Granić, bivši šef hrvatske diplomacije, priznao da je 1996. od Hypo banke dobio kredit od 300.000 DEM za izgradnju svoje kuće. U realizaciji mu je, rekao je bivši ministar, toliko pomogao njegov tadašnji zamjenik, Ivo Sanader, da nije čak „ni ušao u banku”, a lova mu je sjela na račun…

Granićeva poruka je bila jasna: zar treba sumnjati da čovjek koji na taj način može nekome srediti kredit, nije u stanju od te iste banke za sebe iskamčiti neku proviziju?! No, Granić nije obrazložio, niti je to ikoga, osim pojedinih medija, zanimalo – kako to da taj isti Granić, koji nije ni nogom stupio u Hypo banku, a kamoli da bi s njom nešto muljao u burnim ’90-ima, nekoliko godina kasnije toj istoj novčarskoj kući prodao svoje konzultantske usluge na kojima je samo u jednoj godini zaradio – 200.000 eura?!

Dakle, osim „Pedra“ Sanadera, u gotovo sedam godina (od 1993. do 2000.) dok je Mate Granić bio šef diplomacije u hrvatskoj Vladi, niz je danas poznatih političara stasalo pod njegovim skutima, a neki od njih danas su i među najuglednijim ljudima u državi – predsjedavaju Pantovčakom, Banskim dvorima i Saborom…

I Plenković i Milanović – Granićevi učenici

Prvi je pod Matinu dirigentsku palicu u Ministarstvo vanjskih poslova došao današnji uznik, Ivo Sanader, s mjesta dotadašnjeg ministra znanosti i tehnologije, te je postao Granićev zamjenik i na toj funkciji se zadržao dvije godine. Sanader je ubrzo napustio MVP, a sa sobom je te 1993. iz Ministarstva znanosti povukao i Kolindu Grabar Kitarović.

Ona se, pak, prvo zaposlila kao savjetnica u Sanaderovu uredu, a potom kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku. Godine 1997. otišla je u Veleposlanstvo RH u Kanadi, prvo kao diplomatski savjetnik, a zatim kao ministar-savjetnik. Sanader ju nije zaboravio ni kada je postao predsjednik Vlade, te ju je 2005. postavio za ministricu vanjskih poslova i europskih integracija.

Još su dvojica Granićevih „učenika“ dogurali visoko i to do mjesta – premijera. I Andrej Plenković i Zoran Milanović u MVP-u su startali upravo za vrijeme Granićeva mandata, a u Ministarstvo ih je doveo – Ivan Šimonović. S Andrejom Plenkovićem, Granića veže i Pravni fakultet, no aktualni predsjednik Vlade je u MVP stigao 1994., godinu kasnije od Milanovića. Prvo je radio kao suradnik na Odjelu za europske integracije, a godinu kasnije postao je voditelj ureda tadašnjeg zamjenika ministra, Ivana Šimonovića.

Plenković je od 1997. do 2001. radio kao nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu, a od 2002. do 2005. bio je zamjenik šefa hrvatske Misije u Bruxellesu. Sljedećih pet godina bio je na poziciji zamjenika veleposlanika u Francuskoj, a u Hrvatsku se ponovno vratio 2010., kada je postao državni tajnik za europske integracije u mandatu, Gordana Jandrokovića, na čelu MVEP-a.

Od 2011. do 2013., Plenković je bio saborski zastupnik HDZ-a, a 2013. izabran je u Europski parlament, u kojem se zadržao sve do 2016., kada je preuzeo HDZ, a nakon izbora postao je i premijer.

Možda ostane na Pantovčaku i dulje od Kolinde

I Jandroković, koji je danas na funkciji predsjednika Sabora, u Ministarstvo je došao kad i Plenković, 1994. godine. Iako je imao kratkotrajni izlet u Rotterdam, tri godine kasnije Jandroković je počeo raditi kao šef kabineta Ive Sanadera. Nakon što je HDZ izgubio izbore 2000. godine, otišao je iz MVEP-a, kratko vrijeme je radio u privatnom sektoru, a potom je izabran za saborskog zastupnika.

I tako Mate Granić egzistira na ovaj ili onaj način na hrvatskoj političkoj sceni, zahvaljujući svojim kadrovima još od vremena kada je, kao kandidat HDZ-a, izgubio predsjedničke izbore 2000. godine. Tada nije uspio ući ni u drugi krug, jer su u drugom krugu bili – Dražen Budiša i Stipe Mesić. Nakon poraza, Granić je ljutit i povrijeđen napustio HDZ, uvjeren da mu je njegova matična stranka podmetala klipove u izbornoj kampanji, pa je zbog toga doživio izborni fijasko.

Njegova ljutnja je tada bila više usmjerena na aktualnog Plenkovićeva savjetnika i tadašnjeg v.d. predsjednika HDZ-a, Vladimira Šeksa, nego li na najmoćnijeg savjetnika predsjednika Tuđmana, zloglasnog dr. Ivića Pašalića… Bio je uvjeren da mu je Šeks smjestio, te da zato nije dobio izbore za predsjednika RH.

Nakon izlaska iz HDZ-a, Granić je zajedno s Vesnom Škare Ožbolt osnovao stranku DC, s kojom je neslavno prošao na parlamentarnim izborima. Granićev glavni moto na tim izborima bio je: „Ja imam viziju, a ne proviziju…“, što su dobri poznavatelji lika i djela gospodina Očenašeka odmah prokužili, te mu – nisu dali svoj glas.

Mnogi su upamtili i DC-ov predizborni skup na Cvjetnom trgu u Zagrebu, zadnji dan pred izbornu šutnju, kada se Granić rasplesao s Indirom Vladić, tadašnjom pjevačicom grupe „Colonija“ i zajedno s njom pjevao pjesmu „Svijet voli pobjednike“. No, već se u ponedjeljak, prvog dana nakon izbora, otrijeznio i shvatio da je još jednom, nakon predsjedničkih, doživio izborni krah i na parlamentarnim izborima te 2000. godine.

A do kada će Mate stolovati na Pantovčaku, kao posebni savjetnik za vanjsku poilitiku Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, veliko je pitanje, jer kolebljiva Kolinda, za sada, ne daje nikakve znakove da bi i Granić mogao proći Šeksovim stazama iz Predsjedničkih dvora, pa neki zloguki proroci čak predviđaju da bi se Granić na Pantovčaku mogao zadržati i dulje od aktualne predsjednice.

Naime, postane li Zoran Milanović, Predsjednik RH – Granića bi, kao svojeg učitelja, mogao zadržati uz sebe u Uredu predsjednika…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI