Hoće li Kolinda, nakon što se odrekla pozdrava ‘Za dom spremni’, vratiti Titovu bistu na Pantovčak?

facebook/predsjednica.hr

Možda će joj Hrga ili drugi savjetnici sugerirati da Kolinda što prije vrati i Titovu bistu na Pantovčak, te da za njezino izbacivanje iz Predsjedničkih dvora okrivi bivšeg neimenovanog savjetnika Matu. Jer ako Tito nije smetao Tuđmanu zašto bi smetao njoj.

“Počinila sam pogrešku kad sam rekla da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi tada tako rekli neki savjetnici. On nije prihvatljiv”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović u subotu pred novinarima, koje je okupila na četvrtu godišnjicu svog dolaska na Pantovčak. Nakon te izjave odmah je reagirao bivši njezin savjetnik Mate Radeljić, prema kojem je Kolinda usmjerila svoje otrovne strelice i između ostalog rekao da je najlakše sve svaljivati na bivše savjetnike.
Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović je izjavu o pozdravu ‘Za dom spremni’ dala u rujnu 2017. godine, u jeku rasprava oko ploče HOS-a postavljene u Jasenovcu na kojoj je u sklopu grba HOS-a bio ispisan ustaški pozdrav. Ploča je, nakon višetjednih mučnih rasprava i svađa iz Jasenovca premještena u Novsku, a u razgovoru za RTL i na pitanje treba li pozdrav ‘Za dom spremni’ imati mjesto u javnom prostoru, Kolinda Grabar Kitarović rekla je sljedeće:”Moj stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana.” No, nakon što je smjenila Radeljića, Kolinda je na Pantovčak dovela prijateljicu Gorana Milića, čiji je sin Marko glasnogovornik u Plenkovićevoj Vladi, koja je, gle čuda, dala nastupni i veliki intervju Nedjeljnom Jutarnjem i to samo dan nakon Kolindina priznanja da je pogriješila u svezi pozdrava ‘Za dom spremni’!
Je li možda njezina nova savjetnica Hrga rekla Kolindi da se što prije mora odreći toga ustaškog pozdrava, želi li pobijediti i u drugom mandatu. Možda će joj Hrga ili drugi savjetnici sugerirati da Kolinda što prije vrati i Titovu bistu na Pantovčak, te da za njezino izbacivanje iz Predsjedničkih dvora okrivi bivšeg neimenovanog savjetnika Matu. ‘Zaboga, vraćaj Maršala što prije, prije obljetnice njegove smrti’, možda joj sufliraju novi savjetnici, jer ako Maršal nije smetao ni Tuđmanu zašto bi smetao njoj, Kolindi Grabar Kitarović. Možda će se predsjednica, pod pritiskom njezinih savjetnika, obratiti građanima 4. svibnja ove godine na dan obilježavanja obljetnice Titove smrti u Kumrovcu i reći da je Tito za tamo neke bio zločinac a bogami za neke heroj. Te njezine riječi s odobravanjem bi dočekali Budo Lončar i Stipe Mesić, Kolindini prijatelji i pokoji savjetnik, koji bi od sreće zapjevali ‘Druže Tito mi ti se kunemo da s Kolindina puta ne skrenemo’!
Podsjetimo, Mesić je kao predsjednik države svojedobno izvršio pritisak na bivšeg premijera Sanadera da Kolindu pošalje u diplomaciju, a za Budu Lončara se govorilo da je bio njezin savjetnik. Naime, kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želio uručiti Medalju grada Zagreba Budimiru Lončaru, zbog čega se diglo dosta prašine, novinari su pitali Kolindu surađuje li s njim i je li joj gospodin Lončar savjetnik.  Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je bez krzmanja: ‘Ne, apsolutno nije. Mislim da se predsjednik države ne treba miješati u odluke lokalne uprave i samouprave. Nikad se nisam miješala. To je stvar gospodina Bandića i grada Zagreba… Nikada u javnosti, kao što znate, nisam govorila ni protiv koga, pa tako neću niti protiv gospodina Lončara’, rekla je predsjednica, dodajući da Lončar definitivno ne bi bio i nije na njenom popisu za bilo koje državno odlikovanje, iako poštuje njegovu karijeru’. Pa zašto i ne bi, jer ako u Indiji tolike godine poštuju Budu, zašto mi ne bismo poštovali našega Budu. Lončara, dakako.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI