Hoće li se itko zbog uspjeha Vatrenih zahvaliti i gazdi hrvatskog nogometa?!

facebook

Dakako da mnogi u  Hrvatskoj smatraju da Zdravko Mamić nema pravo čak se ni radovati uspjehu hrvatske reprezentacije u kojoj igraju brojni vrsni nogometaši koje je upravo Maminjo transferirao u vrhunske europske klubove. Unatoč tome, netko će se,  možda i zapitati - hoće li se itko zbog uspjeha Vatrenih zahvaliti, bar iz kurtoazije, i gazdi hrvatskog nogometa?! Pa zar isti mediji koji su napadali Mamića nisu godinama, kao mantru, ponavljali, da je Mamić gazda hrvatskog nogometa? A ako je on zbilja gazda hrvatskog nogometa, a hrvatski nogomet u ovim trenucima na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji doživljava blistave trenutke, onda neke zasluge za to ima i gazda Mamić. Prvi je to najozbiljnije shvatio legendarni trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević, koji je izrazio bojazan kako će se presuda osječkog Županijskog suda u slučaju Mamić. odraziti na budućnost hrvatskog nogometa 

„Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta“, pjeva se na svim hrvatskim trgovima gdje su naši navijači  kolektivno gledali  utakmice Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, od trenutka kada je naša reprezentacija  naprosto demolirala Argentnu s rezultatom 3:0! A kada je pobijeđen i Island u utakmici u kojoj nam je i remi, pa čak i poraz,  donosio prvo mjesto u skupini,  predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, je izjavio kako je Hrvatska pokazala da nema nikakvih kalkulacija, te kako je nakon utakmice s Islandom imidž Hrvatske narastao.

I izbornik islandske reprezentacije, Heimir Hallgrimsson, nije mogao sakriti svoje divljenje pred nepobijedivim hrvatskim nogometašima. „Prvo, želim čestitati Hrvatskoj na pobjedi. Bilo je impresivno kako je igrala, večeras i dosad na turniru. Želim joj sve najbolje, kao i kolegi Daliću, i ne bih se iznenadio da Hrvati odu do kraja na ovom natjecanju“, rekao je strateg Islanđana. I svi mediji, kod nas i u svijetu bili su jednoglasni u iznošenju svojih ocjena i impresija kada je u pitanju igra naših nogometaša.

A Hrvatska je ovo čekala punih 20 godina! Dalićeva momčad, predvođena sjajnim veznjacima, Modrićem i Rakitićem, ubojitim krilima, Perišićem i Rebićem, te srčanim borcima u napadu – Kramarićem i Mandžukićem, uz granitnu obranu s vratarima Subašićem i Kalinićem, Lovrenom i Vidom, kao stoperima, te bekovima, Vrsaljkom i Strinićem, vratila je povjerenje i na dobrom je putu približiti se „brončanoj“ generaciji iz Francuske 1998. godine – raspisali su se mediji, te gotovo identično konstatirali da je puno  toga, što se do sada događalo u Rusiji, podsjećalo na priču iz 1998. godine.

Imali smo igrače, baš kao i tada, koji su igrali u top klubovima, dio njih sjedio je na klupi, a prema Francuskoj su ispraćeni s minimalnim očekivanjima. Tek je trener svih trenera, legendarni Miroslav Ćiro Blažević, uvjeravao kako ima igrače za najveće sportske rezultate, ali malo tko mu je tada vjerovao. Danas, 20 godina poslije, naš izbornik, Zlatko Dalić, baš kao i Ćiro, uvjerava naciju da imamo igrače za najveće sportske rezultate i stječe se dojam da mu sada, nakon briljantnih pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pogotovo nakon majstorije u utakmici s Argentinom, i nakon što je velika Njemačka porazom od Južne Koreje ispala s daljnjeg natjecanja – malo tko ne vjeruje!  

Može li se ponoviti 1998. godina?Čak štoviše, naši navijači, ali i svjetski nogometni stručnjaci vjeruju da bi Vatreni mogli daleko dogurati, pa čak i ponoviti rezultat iz 1998. godine kada su Ćirini sinovi osvojili zlatnu broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. No, svakim novim danom ima sve više i onih koji smatraju da će se na kraju nogometnog prvenstva u Rusiji u finalnoj utakmici zaoriti pjesma: „Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta!“

No, i ovo što je naša nogometna reprezentacija   do sada postigla, vrijedno je divljenja, pogotovo u kontekstu nemilih događanja koja su u proteklom razdoblju pratila i našu reprezentaciju i Hrvatski nogometni savez. Jer, kao što je to dobro primjetio i naš kolumnist i ugledni profesor, Jure Zovko, tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo velik dio medija je pozivao na bojkot hrvatske reprezentacije jer su ju tumačili kao – prćiju Zdravka Mamića. Tijekom izbora predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, mediji su krenuli u nezapamćenu hajku protiv čelnika HNS-a, inače nositelja zlatne kopačke sa Svjetskog prvenstva prije dvadeset godina, kada smo kao debitanti osvojili brončanu medalju.

Medijska haranga protiv Davora Šukera, koji je okarakteriziran kao Mamićeva lutka na koncu, uvelike je podsjećala na brutalni “Gleichschaltung” iz nacističkih vremena, konstatirao je profesor Zovko. On je podsjetio da se u kampanju protiv Davora Šukera aktivno uključio, na preporuku hrvatskih medija, i sam premijer Andrej Plenković, sazvavši uoči izborne skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, sjednicu, kako je nazvao, Centralnog komiteta HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

Na partijskom je sastanku pala naredba županijskim partijskim podanicima da glasuju za kandidata, Darija Šimića. Plenković je nakon partijskog plenuma poručio javnosti da je „Hrvatski nogomet začahuren, morat će se prozračiti“. Za prozračenje je bila potrebna promjena čelnika nogometnih struktura, što se nije dogodilo, zaključio je Zovko. 

Pritisci i brutalne uvrede na račun Modrića

A na kakve li je tek brutalnosti na društvenim mrežama, prethodnih tjedana i mjeseci,  nailazio naš  kapetan i najbolji igrač Vatrenih, Luka Modrić,  od pojedinih nogometnih izroda, i to od trenutka podizanja optužnice protiv njega i Dejana Lovrena na osječkom sudu, za „lažno svjedočenje u procesu Zdravku Mamiću“ u kojem su Modrić i Lovren bili jedni od svjedoka, priča je za – anale ljudske bestijalnosti. Upravo podizanje te optužnice protiv dvojice stupova hrvatske nogometne reprezentacije, što su nesporno Modrić i Lovren, samo nekoliko mjeseci pred Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, podiglo  je pravu prašinu, ne samo u domaćim i stranim medijima, nego i među našim uglednim pravnicima i vrhunskim pravnim autoritetima. Mnogi od njih su odmah konstatirali da je time nanesena velika šteta našem kapetanu Luki Modriću i Dejanu Lovrenu.

Naravno da je cjelokupna sportska javnost sve poglede upirala prema, tada još uvijek glavnom državnom odvjetniku, Dinku Cvitanu, i sa žaljenjem konstatirala da će nam nogomet opet patiti i neće biti čudo da Modrića, Lovrena ili još nekog našeg reprezentativca, pozovu na ispitivanje kad se okupi reprezentacija za Rusiju. A samo dva dana pred nastup naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, opet su se preko društvenih mreža obrušili na kapetana Vatrenih, Luku Modrića. Naime na  Instagram profilu, pod nazivom Balkanski navijači, objavljene su zastrašujuće fotografije nepoznatog autora.

Na jednoj od njih netko drži nož na „Modrićevu“ vratu, dok je na drugoj kapetan – obješen. Vrhunac neukusa navijačkog puka, bez obzira na njihovo nezadovoljstvo. Na sreću, naš kapetan Luka Modrić i nogometni maestro Lovren, unatoč svim tim pritiscima i brutalnim uvredama na društvenim mrežama, nisu se dali smesti, nego su usprkos svemu tome bili briljantni, kao i svi Vatreni, u srazu protiv Argentine i tako do neba usrećili naše navijače u Nižnjem Novgorodu, ali i cijelu Hrvatsku.

Ćirina bojazan 

A sada budimo malo zločesti pa recimo da su oni, svojom igrom i našom briljantnom pobjedom, obradovali i Zdravka Mamića, koji je iz svoje druge domovine, BiH, gledao ovu povijesnu utakmicu i poručio Vatrenima: „Večeras ste povijesnom pobjedom pokazali zašto ste ono najbolje što Hrvatska ima i može pružiti – svakoj Hrvatici i Hrvatu u svijetu, te ljubitelju nogometa, večeras ste vi junaci! Hvala vam na ovoj čarobnoj večeri! AJMOOO HRVATSKA!”, napisao je razdragani Mamić.

Dakako da mnogi u nogometnoj Hrvatskoj smatraju kako Mamić nema pravo čak se ni radovati uspjehu hrvatske reprezentacije u kojoj igraju brojni vrsni nogometaši koje je upravo Maminjo transferirao u vrhunske europske klubove. Unatoč tome, netko će se, pak,  možda i zapitati, hoće li se itko zbog uspjeha Vatrenih zahvaliti i gazdi hrvatskog nogometa?! Pa zar isti mediji koji su napadali Mamića nisu godinama, kao mantru ponavljali, da je Mamić – gazda hrvatskog nogometa. A ako je on zbilja gazda hrvatskog nogometa, a hrvatski nogomet u ovim trenucima na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji doživljava blistave trenutke, onda neke zasluge za to ima i gazda Mamić…

Prvi je to najozbiljnije shvatio legendarni trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević, koji je izrazio bojazan kako će se presuda osječkog Županijskog suda u slučaju Mamić, odraziti na budućnost hrvatskog nogometa.  Ćiro je, naime, ustvrdio da će se „sve promijeniti, jer Mamić je držao apsolutno sve. Vrlo teško će netko moći preuzeti njegovu ulogu i obraniti ono što je ostvario posljednjih godina. Nakon ovakve presude, svakako će ostati velika praznina u hrvatskom nogometu, ali i u Dinamu“, konstatirao je Ćiro Blažević.  

‘Provjetravanje HNS-a’ započelo presudom Mamiću

A profesor Jure Zovko smatra da je  najavljeno „provjetravanje HNS-a”, očito počelo presudom osječkog Županijskog suda, a pitanje posljedica teško je razmotriti. „Razlozi da se presuda čovjeku, koji je po mišljenju trenera svih trenera bio alfa i omega hrvatskog nogometa, dogodi uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, vjerojatno su provedeni s intencijom da se primiri nezadovoljni navijački puk. Mamić je u medijima bio već osuđen prije presude Županijskog suda u Osijeku. Zabrinjavajuća je činjenica da osuđenicima nije bilo dozvoljeno suđenje u mjestu stanovanja, što predstavlja temeljno kršenje građanskih prava“, zaključuje Jure Zovko.

Ovim riječima profesora Zovka treba pridodati i izjavu Ćire Blaževića, nakon Šukerova trijumfa na izborima za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, kada je  naglasio da je žalostan što njegov „politički uzor, a to je premijer Plenković, nije shvatio da je HNS važniji i od Agrokora. Jer, ovdje je raja u pitanju! Nezadovoljstvo će rasti i sad će se manifestirati na razne načine i vrlo sam zabrinut zbog toga. Govorim to stalno, pa ću rado i vama još jednom ponoviti. Mamić vlada hrvatskim nogometom 15 godina, a sada se ispostavilo da vlada i cijelom državom. Mamić je sve izrežirao i pokazao svoju moć…”

Dakle, ako je vjerovati legendarnom Ćiri da je Mamić vladao hrvatskim nogometom 15 godina, a nemamo niti jedan argument protiv da mu se ne vjeruje, onda se ne mogu tek tako, kao gumicom izbrisati  i Mamićeve zasluge  za dosadašnji uspjeh Vatrenih, a pogotovo u slučaju da na kraju Svjetskog prvenstva u Rusiji, Modrić, Rakitić, Lovren i  ekipa, zajedno s trenerom Dalićem i cijelom nogometnom nacijom, zapjevaju: „Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta…!“

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI