Ima li većeg političkog bljaka od Ivana Vrdo(b)ljaka?!

screenshot

Više nikoga i ne čudi, da kada se spomene ime Ivana Vrdoljaka, malo tko u Hrvatskoj, tko ga poznaje, ne osjeti mučninu u želucu. Također, rijetko kad se dogodi da naša, gotovo cjelokupna javnost, bude suglasna po pitanju tko je, apsolutno, najljigaviji političar u Lijepoj našoj. A ta javnost je, gadljivost pri spomenu Vrdoljakova imena, dobro osjetila i prije neki dan kada je mladež HNS-a organizirala nagradnu igru za svoje članove, a vrijedna je nagrada - cjelodnevno druženje sa šefom stranke, Ivanom Vrdoljakom. Naime, u pozivu objavljenom na službenoj Facebook stranici mladeži HNS-a, detaljno su opisani uvjeti ove, doista hvale vrijedne i spektakularne nagradne igre, u kojoj će desetero sretnika imati prigodu na cjelodnevno druženje s njegovim veličanstvom, Ivanom Vrdoljakom...

Ime Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a, svakoga dana i u svakom pogledu izaziva sve veće zgražanje cjelokupne hrvatske javnosti. A ta javnost je, gadljivost pri spomenu Vrdoljakova imena, dobro osjetila i prije neki dan kada je mladež HNS-a organizirala nagradnu igru za svoje članove, a vrijedna je nagrada – cjelodnevno druženje sa šefom stranke, Ivanom Vrdoljakom.

Naime, u pozivu objavljenom na službenoj Facebook stranici mladeži HNS-a detaljno su opisani uvjeti ove, doista hvale vrijedne i spektakularne nagradne igre, u kojoj će desetero sretnika imati prigodu na cjelodnevno druženje s njegovim veličanstvom, Ivanom Vrdoljakom… A da bi se družili sa šefom stranke, mladež će morati fotografirati Osijek i njihova fotografija morat će imati najviše lajkova.

“Sve što trebaš napraviti; napuniti bateriju na svom mobitelu, pronaći mjesto u Osijeku, opaliti fotku i poslati u inbox do 28.11.2018. Sve fotografije bit će objavljene na našem profilu. 10 fotografija s najviše lajkova odvodi autore na dnevno druženje s Ivanom Vrdoljakom”, stoji u pozivu na službenoj Facebook stranici mladeži HNS-a.

Međutim, ne zna se kada bi se to druženje moglo uistinu i dogoditi, možda 29. studenoga (naš tjednik će već biti na kioscima), na obljetnicu Drugog zasjedanja AVNOJ-a koje je održano upravo tog datuma 1943. u Jajcu. Na zasjedanju je AVNOJ konstituiran u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije, a Titu se govorilo i pjevalo baš kao što danas mladež HNS-a govori o svom stranačkom šefu.

„Za nas ste vi pogled u budućnost i zato vas tražimo da nam kroz svoje oči pokažete kako vi vidite naš Osijek“, na taj način se mladi HNS-a obraćaju Vrdoljaku u Facebook oglasu mladih HNS-a. Na te hvalospjeve svoje mladeži, Vrdoljak nije mogao ostati ravnodušan, pa je konstatirao da s mladima nikad ne znaš u kakvoj ćeš nagradnoj igri završiti, u evoluciji ili revoluciji.

„Prigovorili su mi 100 puta da se politika sve više udaljava od građana, osobito mladih i zato im nisam mogao reći ništa drugo osim – samo naprijed! P.S. Javila mi se i supruga na nagradnu igru, ali nije poslala fotke Osijeka, nego sebe i naše djece“, konstatirao je Vrdoljak, samo nije precizirao, je li se supruga slikala pored, sada već famozne, Todorićeve „Ledo“ škrinje ili na nekom drugom jednako interesantnom mjestu…

Ljigav, ljigaviji, Vrdoljak

Nakon ove apsurdne priče o nagradnoj igri u kojoj je glavna premija, ni manje ni više, nego cijeli Ivan Vrdoljak, od glave do pete, koji bi na cjelodnevnom druženju s mladeži HNS-a, dakako kako i priliči istinskom vođi, dao cijeloga sebe, ne preostaje ništa drugo neko konstatirati da je čelnik HNS-a, opasno zaglibio u svojoj umišljenosti, kako je upravo on, Bogom dan da svojim pronicljivim pogledom trasira put u budućnost njegove vjerne omladine, za koju će on na kraju slavodobitno konstatirati da stranka koja ima ovakvu omladinu, ne treba brinuti za svoju budućnost…!

Stoga i ne čudi da kada se spomene ime Ivana Vrdoljaka, malo tko u Hrvatskoj, tko ga poznaje, ne osjeti mučninu u želucu. Također, rijetko kad se dogodi da naša cjelokupna medijska scena bude suglasna po pitanju tko je, apsolutno, najljigaviji političar u Lijepoj našoj. Bez sumnje, Ivan Vrdoljak je najljigaviji političar, ne samo u našoj zemlji nego i šire. A kada bi bilo natjecanje za izbor naj-ljige godine, uvjerljivu pobjedu i po izboru specijalnog žirija, ali i publike, osvojio bi- Ivan Vrdoljak. Još kada bi glavna nagrada za tu pobjedu bila, već spomenuta, Todorićeva „Ledo“ škrinja, nitko sretniji od njega…

Uz sve to, Vrdoljak je i patološki lažac, ali i glavni partner Plenkovićevu HDZ-u u održavanju vladajuće većine. Čak je puno važniji i od samog putnonalogopisca, Tomislava Sauche. Vrdoljak se svojedobno divio svojim političkim idolima i učiteljima, Radimiru Čačiću i Vesni Pusić, da bi ih poslije – hladno izbacio iz stranke.

Ipak, Vrdoljakov lik i (ne)djelo najviše će ostati u sjećanju hrvatske javnosti zbog činjenice da je svojedobno uvjeravao javnost kako nema suradnje, niti razgovora s HDZ-om. Štoviše, kako bi bio što uvjerljiviji i vjerodostojniji, Vrdoljak je pokrenuo i pitanje nepovjerenja Vladi. Onoj istoj Vladi, kako su pisali mediji, koja je na kraju preživjela zahvaljujući glasovima Vrdoljakova HNS-a.

No, Vrdoljaku puca prsluk zbog svega toga, jer ionako je njegov obraz u političkom smislu manje vrijedan od poderanih đonova cipela… Njemu je najvažnije da u koaliciji s Plenkovićevim HDZ-om uzme sve što mu Plenković pruži, jer HNS s Vrdoljakom na čelu, na sljedećim parlamentarnim izborima nestaje s političke scene. Današnji rejting toj stranci je nešto veći od jedan posto, a do kraja mandata će skliznuti do same nule.

Iza njega pustoš…

Možda bi o tome Vrdoljak treba govoriti pred desetero odabranih HNS-ovih mladih poletaraca, koji će imati čast i pravo na cjelodnevno druženje sa svojim šefom. Onim istim šefom Vrdoljakom koji je u Milanovićevoj vladi obnašao funkciju ministra gospodarstva, i koji se nije libio otvoreno priznati svoju ekonomsku nekompetentnost. „Priznajem da ne znam puno o ekonomiji, ali se razumijem u energetiku“, izjavio je Ivan Vrdoljak preuzimajući funkciju ministra gospodarstva.

Tim otvorenim priznanjem kao da se unaprijed htio amnestirati za naredne neuspjehe njegova resora, jer što u ekonomskom smislu možete očekivati od ministra koji se u ekonomiju razumije znatno lošije nego li kumica s placa? I dok je obnašao funkciju ministra graditeljstva, posao je izgubilo na stotine građevinara, a od od najavljenih projekata državno poticane stanogradnje, te izgradnje stanova za iznajmljivanje – nije realizirao ništa.
Zanimljivo je spomenuti i svojedobno gostovanje Ivana Vrdoljaka u Stankovićevoj emisiji „Nedjeljom u 2“. Već tada je Vrdoljak dobio nadimak „ministar floskula“, jer osim ispraznih floskula, od gospodina ministra ništa drugo nismo tada, pa sve do danas ni čuli. Jedino smo saznali da je Vrdoljak, zahvaljujući politici, upoznao dvoje divnih ljudi – Vesnu Pusić i Radimira Čačića…

Istini za volju, tadašnji ministar gospodarstva se trudio pokazati i da u svome srcu nosi ogromnu ljubav prema svojoj domovini. Ushićenje što živi u najljepšoj zemlji na svijetu Vrdoljak nije mogao suspregnuti, pa je pred ganutim Stankovićem gotovo odrecitirao: „Živim u najljepšoj zemlji na svijetu. Mala smo prekrasna zemlja na jugu Europe i uskoro ćemo postati prekrasna mala pametna i bogata zemlja“, rekao je Vrdoljak.

Malo je falilo da nostalgični ministar, pred raznježenim Stankovićem, u zanosu usklikne: „Lijepa si, zemljo moja, meni najdraža… Rasti i cvjetaj pod zvijezdom slobode, pod rukom Partije, i pod srcem Tita…!“

Puna ‘Ledo’ škrinja Vrdoljakovih afera

A u toj maloj, pametnoj i bogatoj zemlji, Vrdoljak se uspio obogatiti, ponajviše zahvaljujući njegovom dobrom poznavanju energetike i poznanstvu s moćnim vlasnikom PPD-a, ali je istodobno, za sobom uspio ostaviti punu „Ledo“ škrinju afera, zbog kojih je, pričalo se, mogao završiti u Remetincu. No, da mu se to ne dogodi, sklopio je koaliciju s HDZ-om u trenutku kada je Plenković smijenio Mostove ministre i otjerao Most iz tadašnje koalicije.
Istini za volju, Vrdoljak se krajem 2015. godine pojavio u USKOK-u, no, tada su čelnika HNS-a zamijenili sa Zdravkom Mamićem, kojeg su zvali u USKOK. U isto vrijeme, navodno je, zaprijetio članu Uprave nuklearne elektrane Krško. Tek nekoliko godina poslije, zastupnici Živog zida prvi su o postojanju optužnice progovorili u Saboru.

“Za optužnicu smo doznali od određenih zviždača iz Državnog odvjetništva”, svojedobno je za Provjereno rekao Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida. Podsjetimo, tada je ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak, navodno, članu Uprave nuklearne elektrane Krško tijekom telefonskog razgovora rekao: “Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i obitelji…”

Zbog toga je protiv Vrdoljaka podignuta optužnica, što je novinarima Provjerenog bio povod da istraže sve afere koje su se povezivale s predsjednikom HNS-a – od nepravilnosti u dodjeli bespovratnih sredstava u Ministarstvu gospodarstva, pa sve do razdjelnika koji su građanima donijeli štetu, a tvrtkama koje ih prodaju – zaradu.

Godine 2016., Panenić je na mjestu ministra gospodarstva zamijenio Vrdoljaka. Otkrio je manipulacije u dodjeli bespovratnih sredstava i protiv odgovornih osoba podigao kaznenu prijavu. “U samo 11 minuta uspjeli su u Osječko-baranjskoj županiji napisati projekt, prikupiti ponude i dostaviti ih u Ministarstvo”, rekao je Tomislav Panenić 18. kolovoza 2016. godine. “Ovo je stvarni organizirani kriminal”, zaključio je. Prvo je, kaže, uočio da neki pozivi nisu objavljeni na internetskim stranicama, pa je tražio savjetnike da vide koliko ih je. “Prvo su uočili da se na svim tim pozivima pojavljuju imena istih općina i gradova…“

Nedodirljivi šef HNS-a

„Bilo je evidentno da se to odnosilo na gradove i općine kojima upravljaju načelnici i gradonačelnici HNS-a”, rekao je Panenić. Detaljnim iščitavanjem uočili su niz nepravilnosti. Model je bio sljedeći: objavio se javni poziv, a novac su dobili oni koji su se među prvima prijavili. Naime, vrijeme predaje dokumentacije igralo je značajnu ulogu. “Postojali su sastanci na kojima su čelni ljudi njihovih lokalnih samouprava bili obavještavani da se otvara javni poziv”, rekao je Panenić.

Vrdoljak je i tada krivnju prebacivao na druge. Povjerenstvo koje je ocjenjivalo one koji su prošli, nije imalo jasne kriterije, a Vrdoljak se i tada branio politikom. Afera je izbila za vrijeme predizborne kampanje, nakon sloma Tomislava Karamarka. “Zanimljivo je u koju je fazu ušla predizborna kampanja. Ja njih ne želim prijaviti DORH-u i USKOK-u. Ja njih želim prijaviti građanima Hrvatske za nemoral, nerad i populizam”, rekao je Vrdoljak 18. kolovoza 2016. godine.

Usprkos kampanji, tadašnji premijer Orešković smatrao je da postupak mora biti pokrenut. Slučaj u kojem je u igri bilo oko 20 milijuna kuna, prijavljen je DORH-u, USKOK-u i policiji. Što su policija, DORH i USKOK tada utvrdili, nije nam poznato, no, činjenica je da će Vrdoljak ostati nedodirljiv, baš kao i njegov koalicijski kolega iz SDP-a, Tomislav Saucha, sve dok njihove ruke budu potrebne Plenkovićevoj vladi za održavanje parlamentarne većine.

A do tada će mladi HNS-a organizirati, vjerojatno, nove nagradne igre u kojem će glavna nagrada biti knjiga mudrosti – „Velike misli Ivana Vrdoljaka’, ili knjiga stihova pod nazivom – „Kud njegova mladež prođe, sretna će se zemlja zvati“!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI