Je li Krstičević postao nepodnošljiv teret premijeru Plenkoviću!?

screenshot, youtube

Priča o propalom poslu s Izraelcima, oko kupnje aviona F-16 Barak, koja ovih dana kao bauk kruži svim hrvatskim medijima, poprima nove razmjere, te uzdrmanog ministra obrane dovodi u sve neugodniju i nezavidniju poziciju. No, muke po umirovljenom generalu, Damiru Krstičeviću, nisu počele trenutkom njegova stupanja na mjesto ministra obrane u Plenkovićevoj vladi, a multiplicirale se propalom kupnjom izraelskih aviona, nego su počele još puno prije. Podsjetimo, još početkom srpnja 2016. godine, nakon što je pala Oreškovićeva vlada i kada je postalo jasno da će novi predsjednik HDZ-a biti Andrej Plenković, u neke medije je pušteno pismo generala Ljube Ćesića Rojsa u kojem su iznesene teške i bolne optužbe na račun generala Damira Krstičevića. Jedna od najtežih optužbi koje je naveo Rojs u svom pismu, zasigurno je ona da je krajem listopada i početkom rujna 1991. godine, Krstičević, kao oficir JNA izviđao Tovarnik iz pravca Šida (Srbija), te da postoje iskazi svjedoka. Iste objede na Krstičevićev račun, samo nekoliko dana pred izbore, 11. rujna 2016. godine, iznio je i tjednik Nacional

Ministru obrane, Damiru Krstičeviću, ovih dana doista nije lako. Priča o propalom poslu s Izraelcima, oko kupnje aviona F-16 Barak, koja ovih dana kao bauk kruži svim hrvatskim medijima, poprima nove razmjere, te uzdrmanog ministra dovodi u sve neugodniju i nezavidniju poziciju.

Pogotovo nakon maila, koji je objavio Index, a koji je stigao na adresu Petra Mihatova, pomoćnika ministra obrane, Damira Krstičevića i to 18. siječnja 2018., više od mjesec dana nakon prvog direktnog i preciznog američkog upozorenja Hrvatskoj, da Izrael ne samo da nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj, nego da je i moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti…

Riječ je, dakle, o mailu koji ipak sadrži i takozvani non-paper o kupnji borbenih aviona, dokument za kojega su premijer Plenković, predsjednica Grabar-Kitarović, pa i Damir Krstičević tvrdili da – ne postoji. Dijelove non-paper dokumenta nedavno je objavio i portal Obris, a u tom dokumentu Amerikanci također upozoravaju na paletu pitanja koje bi hrvatska strana trebala postaviti Izraelu i Grčkoj o ponuđenim avionima.

A nakon sjednice Vlade na kojoj je poništen posao s Izraelcima, ministar Damir Krstičević, požurio je iznijeti novi prijedlog, kazavši kako u novom poslu preferira F-16 i to putem izravne nagodbe s Amerikancima. “Očekujemo i od SAD-a da svom strateškom partneru Hrvatskoj da ponudu koju sigurno nećemo odbiti”, rekao je Krstičević. No, te riječi ministra obrane, Damira Krstičevića, kao da nisu baš najbolje sjele na želudac premijera, Andreja Plenkovića, koji je odmah demantirao svog ministra.

“Ne znam što je točno rekao (misli na izjavu ministra Krstičevića-op.a.), danas je bilo jako puno izjava, jedino meritorno i bitno je ovo što vam ja sada govorim”, poručio je Plenković i time demantirao Krstičevića. Neki su iz ovakvog Plenkovićeva stava odmah počeli iščitavati da su Krstičeviću dani u Vladi odbrojani, te da se i premijer polako počeo distancirati od svojeg ministra obrane… Pogotovo što je u javnosti ponovno procurila priča, o čemu je prije točno godinu dana prvi pisao naš tjednik 7Dnevno, zbog čega se tako tvrdoglavo inzistiralo na izraelskim avionima…”Na servisiranju ovih zrakoplova godinama se može ubirati provizija”, citirao je naš tjednik još prije godinu dana nehotice snimljen razgovor jedne inozemne službe, a kojega je otkrio jedan visoki vladin dužnosnik.

Kaznene prijave i sumnje na korupciju

Slučajno ili ne, utjecajna domaća IT kompanija King ICT, u kojoj je do ulaska u Vladu jedan od vodećih menadžera bio aktualni ministar obrane, Krstičević, nedavno se okrenula novom biznisu. Prema podacima iz sudskog registra, među ostalim se bavi trgovinom oružja, ali i proizvodnjom, te servisiranjem zrakoplova i zrakoplovne opreme.

Koncem rujna pretprošle godine, ta je tvrtka na zagrebačkom Trgovačkom sudu registrirala tvrtku kćer, Planet IX d.o.o., sa sjedištem u Buzinskom prilazu 10 u Zagrebu. Temeljni kapital tvrtke je 20 tisuća kuna, a u korporativnom carstvu vlasnika King ICT-a, Stipe Matića, registriran je niz djelatnosti, među kojima i popravak, te održavanje ne samo zrakoplova i zrakoplovne opreme, već i svemirskih letjelica.

Ova vodeća IT kompanija u našoj se zemlji bavi i proizvodnjom, prijevozom i nabavom oružja, te pirotehničkih sredstava, a direktorom Planeta IX, imenovan je Sandi Radić, nekadašnji član Uprave King ICT-a, porijeklom iz Vrgorca, odakle korijene vuče i ministar Krstičević. Znakovito je kako tvrtka King ICT, jednako kao i kompletna M San Grupa, unosno surađuje s MORH-om već godinama. Prema procjenama stručnjaka, koji su se posljednjih mjeseci javno oglašavali, prilagodba i servis rabljenih aviona bi MORH u narednih deset godina stajala dodatnih 500 milijuna dolara, čime bi, dakako, porasla i cijena nabavke spornih zrakoplova.

A da nevolje ne dolaze pojedinačno, nego u kolonama, svakoga dana u svakom pogledu se uvjerava i ministar obrane, Damir Krstičević, protiv kojeg su u Živom zidu odlučili podići kaznenu prijavu. Podsjetimio – iz te stranke su ustvrdili kako se od početka znalo da će nabava vojnih zrakoplova propasti, te su najavili da će podići kaznenu prijavu protiv ministra obrane, Damira Krstičevića, zbog sumnje na korupciju.

Iz Živog zida također ističu da je prema dokumentaciji koju su prikupili, Israel Aerospace Industries, izraelska tvrtka koja je trebala prodati rabljene avione Hrvatskoj, poslovni partner tvrtke King ICT, u kojoj je ministar Krstičević radio 15 godina. Dodatno, Israel Aerospace Industries trenutni je poslovni partner tvrtke Aero Partner, tvrtke koja je provela neuspješni remont MiG-ova u Ukrajini, koji je Hrvatsku koštao 150 milijuna kuna, bez da smo, podsjeća Bunjac iz Živog zida, dobili avione ili novac nazad.

Protiv tvrtke Aero Partner, odnosno protiv njezinih bivših djelatnika, trenutno je u postupku sudski proces zbog korupcije koji je zatvoren za javnost, a u sudskom procesu zbog korupcije je i tvrtka Israel Aerospace Industries, u kojoj je 2017. uhapšeno 13 njihovih djelatnika zbog koruptivnih radnji.

“Da je bilo malo pameti i odgovornosti, s njima se nije smjelo ulaziti u poslove, niti je u to smio biti umiješan King ICT, jer je riječ o očitom sukobu interesa”, istaknuo je Bunjac i napomenuo da je tvrtka King ICT osnovala tvrtku kćer Planet IX koja se, dodao je, sasvim slučajno bavi remontom aviona i nabavom dronova, što podiže sumnje na korupciju.

Rojsove teške objede na račun Krstičevića

Dakle, kako stvari sada stoje, ministru obrane, Damiru Krstičeviću, slijede nimalo lagodni dani, no, i njegov dosadašnji mandat od početka obnašanja tako odgovorne funkcije u Plenkovićevoj vladi, pa sve do izbijanja afere s propalom kupnjom izraelskih aviona, stalno je bio prožet brojnim napetostima, kontroverzama, optužbama i da dalje ne nabrajamo…
Podsjetimo, još u listopadu 2016. godine, kada je Andrej Plenković dobio mandat od Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović za sastavljanje nove Vlade i kada je postalo razvidno da bi u fotelju ministra obrane mogao zasjesti umirovljeni general, Damir Krstičević, raspirile su se strasti ne samo unutar HDZ-a, nego i među nekim desno politički orijentiranim generalima, koji su se i na prošlim izborima oštro usprotivili ideji da Krstičević, po Karamarkovu nalogu, bude ministar obrane u Oreškovićevoj vladi.

Naime, još početkom srpnja 2016. godine, nakon što je pala Oreškovićeva vlada i kada je postalo jasno da će novi predsjednik HDZ-a biti Andrej Plenković, u neke je medije pušteno pismo generala, Ljube Ćesića Rojsa, u kojem je iznio teške i bolne optužbe na račun generala Damira Krstičevića. Tako je Maxportal objavio cjelovito pismo generala Rojsa, koje je on uputio čelništvu Domoljubne koalicije još u vrijeme prošlih razgovora o formiranju tadašnje Vlade.

Kada je dogovorena suradnja Mosta i Domoljubne koalicije, javnost je očekivala da će Antu Kotromanovića, na mjestu ministra obrane, naslijediti general – Damir Krstičević. O Krstičeviću se tada pisalo da je miljenik Tomislava Karamarka, u javnosti je, pak, bio iznimno popularan kao ratni zapovjednik Četvrte splitske brigade, a na izborima u Desetoj izbornoj jedinici je Domoljubnoj koaliciji osigurao sedam mandata (u odnosu na pet koliko su osvojili četiri godine ranije).

No, kada Krstičević tada nije bio izabran za ministra obrane, što ga je teško pogodilo, pa i posvađalo s prijateljom Karamarkom, iz Domoljubne koalicije su se širile glasine da mu je zapreku postavio MOST, jer bi mogao biti u sukobu interesa zbog M-SAN grupe, tvrtke koju je Krstičević zastupao, a koja je MORH (i druge državne ustanove) snabdijevala kompjuterima i drugom tehničkom opremom u vrijednosti od nekoliko desetina milijuna kuna godišnje.

No, iz pisma Ljube Ćesića Rojsa upućenog čelnicima Domoljubne koalicije, razvidno je da su i drugi motivi mogli utjecali na činjenicu da general Krstičević nije izabran za ministra u vladi Tihomira Oreškovića. Podsjetimo, Rojs je napisao čelnicima Domoljubne koalicije u pismu koje je u cijelosti prenio Max portal, ali i neki drugi mediji, da Krstičević nije časna, ni poštena osoba, te mu spočitnuo da je bio – bivši podoficir JNA…

Optužbe za zastupanje tvrde jugoslavenske struje

Optužio ga je i da je lažirao svoj životopis 1991. godine kad je pristupao u Hrvatsku vojsku, jer je naveo da je stupio u HV u lipinju 1991., što nije točno, jer istina je, naveo je Rojs, da je u nju došao krajem 1991. godine. No, jedna od najtežih optužbi koju je naveo Rojs u svom pismu, zasigurno je ona, da je u rujnu/listopadu 1991. godine, Krstičević kao vojni oficir JNA izviđao Tovarnik iz pravca Šida (Srbija), te da postoje iskazi vojnika koji su bili s njim, a pobjegli su iz JNA iste godine. Izjavu je uzimao tadašnji SIS.

No, i nakon tih teških objeda, Rojs se nije zaustavio, nego je nastavio dalje, te je naveo kako se Krstičević sam ranio iz osobnog naoružanja, a time ranio i još nekoliko hrvatskih branitelja. Razlog ranjavanja, prema Rojsu, bila je podjela novca iz plijena (prodaja srbijanske stoke koja je ostala u oslobođenom prostoru). U pismu se još navedeno da je Krstičević pod istragom za ratne zločine koji su počinjeni na prostoru BiH u oslobodilačkim operacijama (Međunarodni sud za ratne zločine, ispostava u Sarajevu BiH).

I dok se strasti još nisu ni stišale nakon objave Rojsovog šokantnog pisma u nekim medijima, samo nešto više od mjesec dana, točnije 23. kolovoza 2016. godine, tjednik Nacional je objavio ekskluzivni dokument u kojem generali s desnice optužuju nositelja liste HDZ-a u 10. izbornoj jedinici, Damira Krstičevića, da je u rujnu 1991. još bio u JNA, dakle ponavljaju Rojsove tvrdnje, te da je kasniji poslovni uzlet izgradio na poslovima s MORH-om.

Tako je Nacional iz krugova desno politički orijentiranih umirovljenih generala, dobio na uvid i dio arhivske građe sigurnosnih službi kojom se željelo upozoriti novog šefa HDZ-a, Andreja Plenkovića, da je pogriješio kada je, kao i njegov prethodnik, Tomislav Karamarko, postavio Damira Krstičevića za nositelja predizborne liste HDZ-a u Desetoj izbornoj jedinici. Prema tvrdnjama osoba koje su Nacionalu tu dokumentaciju dostavile na uvid, ona pokazuje da je Krstičević lažirao dio vlastite biografije, te prešutio jednu epizodu koja seže u ljeto i početak jeseni 1991. godine…

Riječ je o informativnom razgovoru koji je vođen s M.T. iz Knina. U vrijeme kada se taj razgovor vodio, ta osoba bila je pripadnik 3. satnije 1. bojne 16. domobranske pukovnije. Međutim, u razdoblju od 19. prosinca 1990. do 10. siječnja 1992., ta je osoba služila vojni rok u JNA. Zbog srbijanske agresije nije se mogao ranije izvući iz redova JNA, pa je koncem 1991. sudjelovao u neprijateljskim napadima na područje Vukovara. Vojni rok služio je u Kraljevu, u okviru Kraljevačke brigade koja je bila u sastavu Užičkog korpusa JNA.

U razgovoru s djelatnikom SIS-a, trebalo se utvrditi kakva je bila njegova uloga u spornim djelovanjima tog dijela JNA u napadima na šire područje Vukovara. U sklopu razgovora, spomenuti M.T. je progovorio i o svojim saznanjima koja se tiču Damira Krstičevića. Djelatnik SIS-a, V.M., tada po činu zastavnik, u službenoj je zabilješci napisao sljedeće:
“Posebnu pažnju u informativnom razgovoru obratio sam na bivšeg komandanta voda u kojem je služio M.T., Damira Krstičevića. On je tu dužnost obavljao od srpnja 1991. do rujna 1991. kada je dobio prekomandu. M.T. je često razgovarao s Damirom o političkoj situaciji u Hrvatskoj. M.T. otvoreno tvrdi, a to potkrepljuje i činjenicama, da je Krstičević zastupao tvrdu jugoslavensku liniju, te je uvijek govorio da se ne smije vratiti u Ploče, otkud je rodom, jer će ga ustaše ubiti. Više puta govorio je da je Tuđmanova politika ustaška, te da je Miloševićeva politika bolja od Tuđmanove. M. je zabranjivao da govori da je Hrvat, već samo Jugoslaven, a u razgovorima je tvrdio da su Srbi u Vrlici i u čitavoj Hrvatskoj ugroženi. Na kraju svakog takvog razgovora govorio je da nema te sile koja će ga vratiti u Hrvatsku.“

Takve teške objede koje su iznesene u tjedniku Nacional nepuna dva tjedna pred izvanredne izbore, 11. rujna 2016. godine, Krstičević je više puta oštro demantirao. Tvrdio je da Nacional vodi specijalni rat protiv njega…

Gotovina, Ostojić i Milanović brane Krstičevića

Zanimljivo je da je u Krstičevićevu obranu, osim brojnih njegovih suboraca i branitelja, stao i general Ante Gotovina, ali i bivši SDP-ov ministar policije, Ranko Ostojić. I bivši premijer Zoran Milanović je, na novinarski upit – što zna o Damiru Krstičeviću i njegovoj nekadašnjoj službi u JNA – stao u obranu generala, izjavivši kako zna da je nekada bio u toj vojsci, ali da je prešao na hrvatsku stranu i što se njega tiče, taj čovjek je heroj. „Ne bih glasao za njega da sam u Dalmaciji, ali neću ga pljuvati. To su ćorava posla, ostavite čovjeka na miru“, kazao je Milanović.

No, Damir Krstičević je bio meta medijskih nasrtaja i puno prije nego li se odlučio politički angažirati, pa je tako Jutarnji list 2012. godine objavio kako su Sanader i Karamarko dali milijardu kuna državnih poslova tvrtki King, na čijem je čelu bio umirovljeni general, Damir Krstičević. Prema službenoj biografiji, Krstičević je 2001. godine, na poziv vlasnika, Stipe Matića, ušao M San grupaciju. Prvo je zaposlen kao menadžer, potom kao prokurist, a nedugo potom je postao direktor KING ICT-a, tvrtke kćeri te kompanije sve do 2007. godine. Tada je prešao u Upravu i Nadzorni odbor.

Poslovni uzlet je ta tvrtka, inače osnovana 1995. godine, doživjela usporedo s erom Ive Sanadera, a danas je jedan od regionalnih lidera. No, mediji su često propitkivali – kako su to njeni djelatnici uspjeli? E, pa, s Ministarstvom unutarnjih poslova potpisali su 28 ugovora. Dvadeset dva su sklopljena izravnom nagodbom, vrijedni čak 117,839.950 kuna, za nabavu informatičke opreme, licenci, održavanje sustava…

Unosan je bio i posao s HEP-om. Za 13 ugovora vezanih uz isporuku i održavanje IT opreme, uprihodili su 105,226.101 kunu. Inače, ta dva državna tijela nisu jedina koja su s njima sklapala ugovore. S njima je ugovore sklopilo još 16 ministarstava, 17 državnih agencija i 15 javnih poduzeća. Bivša HDZ-ova vlada s njima je potpisala ukupno 378 ugovora, od čega ih je 59 bilo sklopljeno izravnom nagodbom. A ukupna vrijednost svih potpisanih ugovora iznosi točno 925,496.252 milijuna kuna! Upravo tako, prema tadašnjim informacijama Jutarnjeg lista, izgledaju brojke koje opisuju poslovanje tvrtke King ICT s državom, od 2007. do 2012. godine…

Inače M SAN Grupa je prije nekoliko godina bila na meti Uskoka. Zbog sumnji na mogući privilegirani status u vrijeme vlade bivšeg premijera, Ive Sanadera, ali i nakon njegova odlaska, Uskok i policija zatražili su temeljitu provjeru svih M SAN-ovih ugovora sklopljenih putem javne nabave. Istražiteljima su posebno bili u fokusu poslovi dobiveni izravnom nagodbom. Primjerice, od 28 ugovora koji su sklopljeni s MUP-om, čak 22 su bila sklopljena neposrednom nagodbom.

Novac za Sanaderovu tvrtku

Osim sklapanja poslova s državom, pisali su mediji, u fokus istražitelja, M SAN tvrtka je došla i zbog suradnje s Alia savjetovanjem, tvrtkom koja je u vlasništvu bivšeg premijera, Ive Sanadera.

Naime, 2010. godine, M SAN Grupa uplatila je na račun Sanaderove tvrtke ukupno 300.000 eura i to preko svojih podružnica u Srbiji, Makedoniji i BiH. Tvrtka se od tog posla “oprala” priopćenjem u kojem je navela kako su procijenili da bi angažman tvrtke Alia savjetovanje mogao biti koristan za investicije M SAN Grupe na regionalnom tržištu, te da nikako nisu mogli predvidjeti što će se poslije događati s bivšim premijerom Sanaderom…

A što će se u bliskoj budućnosti dogoditi s ministrom obrane, Damirom Krstičevićem, vjerojatno zna samo aktualni premijer, Andrej Plenković. Ako mu je Krstičević nakon svih ovih priča i afera postao nepodnošljiv teret, Plenković će ga se sigurno riješiti, tvrdi izvor blizak visokopozicioniranim krugovima HDZ-a.

U danima i tjednima koji slijede, zasigurno će se do najsitnijih detalja raspetljati i cijela priča oko propale kupnje izraelskih aviona, pa bi se sukladno tome mogla i predvidjeti sudbina aktualnog ministra obrane…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI