JEDAN JE DETALJ SVIMA PROMAKAO! Todorić izbjegao odgovor na ključno pitanje

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nekadašnji vlasnik koncerna “Agrokor” Ivica Todorić, protiv kojega je prije nekoliko dana podignuta optužnica, gostovao je na N1 televiziji. Podsjetimo, Todorića se s još tri osobe, tereti da je  bivši koncern oštetitio za 1,25 milijuna kuna, za što mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna. ”Otišao sam 10. travnja iz kompanije van, došle su sve moguće istrage, istražitelji unutra u kompaniju i prevrću i danas papire i sve ostalo”, prokomentirao je Todorić dodajući da ni jedan papir nije iznešen iz kompanije. Prema njegovim riječima, Agrokor 30 godina nije imao ništa s politikom. “Opća javnost ima percepciju da sam ja preko politike nešto uspio dobiti, da su mi političari pomagali, ima percepcija da sam ja jako bogat i da sam uzeo pare, pa i među istražiteljima. Agrokor u 30 godina nije imao s politikom ništa, nijedan političar nije pomagao Agrokoru.”

“Kada je bilo koja stranka došla i tražila pomoć ja sam davao svoj novac osobno, na koji sam platio porez, i nikada nisam davao više od 50.000 kuna. “Agrokor” nije ni u što upetljan, imao sam moralnu obvezu da u Hrvatskoj to sve funkcionira savršeno i ne na bazi korupcije”, objasnio je. No na jedno od najvažnijih pitanja, ono zašto je doveo tvrtku do bankrota, konkretan odgovor nije ponudio. Ipak, na pitanje koliko je novca bilo na računu u trenutku ulaska izvanredne uprave, konstatira da su bile tri kune. Taj dan su, tvrdi Todorić, platili 57 milijuna kuna, ali navečer su ih blokirali. Konstatirao je i da Agrokor nije bio u problemima, već da su Plenković i njegova ekipa danonoćno govorili laži kako o njemu, tako i o “Agrokoru. ” ”Nismo imali nikakvih likvidnih problema. Radili smo s biznisom do kraja prvog mjeseca, tek kada nas je napao ruski ambasador početkom veljače, počeo je malo padati promet”, svjedoči Todorić. Odgovorio je i na pitanje zašto je dizao kredite s kamatnom stopom od devet posto kod ruskih banaka, a njegova verzija priče glasi pak, da je te poteze vukao stoga što je gradio Hrvatsku.

“Ulagao sam u hrvatsku industriju i budućnost i tu su te pare, i ja jedini mogu reći gdje su pare uložene”, kaže Todorić koji optužnicu, koja je protiv njega podignuta, karakterizira kao sramotu hrvatskog pravosuđa, tužilaštva i politike jer su uspjeli srušiti najveću, uspješnu kompaniju. ”Gledajte kako to rade Mađari i Nijemci”, poziva Todorić. Na pitanje o 1,2 milijuna eura za savjetovanje, a koji se navode u optužnici, izravan odgovor također nije ponudio. Prisjetio se 2014. godine kada se osobno zadužio za 500 milijuna eura te kupio “Mercator” i to sve dao u “Agrokor”.


“I sad ću ja ići izvlačiti iz ‘Agrokora’. Mogao sam uzeti 500 milijuna eura svojih para, a ne krasti firmu. Jesam uzeo 67 milijuna kuna, to su četiri obitelji i svi smo radili od jutra do sutra i stvarali smo ‘Agrokor’ i gradili budućnost Hrvatske. Današnji povjerenik Fabris Peruško ima 2 milijuna eura godišnju plaću. Nedavno je refundirao račun od 12 kuna kada je bio s gospođom Weber”, žestoko proziva Todorić, navodeći da su informacije s kojima raspolaže priče koje se pričaju okolo. Kaže kako u životu nije imao karticu.”

”Nisam nikada refundirao u ‘Agrokor’ troškove, uvijek sam pazio da je plaćen porez. Imao sam 400 milijuna eura zadržane dobiti u ‘Agrokoru’. Nikada nisam ništa uzeo. Imao sam svoj novac i to je bila moja firma i na sve sam platio porez. Ivica Todorić u konačnici ima zgradu u kojoj živi. Ja sam sve pedeset puta preplatio”, komentirao je odgovarajući između ostaloga i na pitanje je li plaćena koncesija na otok Smokvicu. Nadalje zaključuje da je za pet milijuna eura otkupio ugovor prema kojem je tvrtka ostvarila pravo na besplatno korištenje otoka te je to bilo u sporu s državom, dotičući se na kratko 1,2 milijuna eura za savjetovanje. To je ujedno bilo i ponovljeno pitanje, a Todorić poručuje kako o tome ne zna ništa.”Niti sam ga odobrio, niti sam znao, ali sam siguran da je napravljen u skladu sa zakonom”, tvrdi Todorić dodajući da je potpisao tisuće ugovora koje nikada nije čitao. ”Bi li ja stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore, da ja ne vjerujem financijskoj službi, pravnoj službi. Nisam ja pisao ugovore, postoje tolike tajnice i šefice moga kabineta koje znaju kako je to išlo. Nikada nije bilo zapisnika oko sastanaka uprave, jer nisam imao vremena da tamburamo oko stola, nego smo radili. Uzeo sam kredite i gradio Hrvatsku, mi i danas to trebamo, imao sam ogromne novce u ‘Agrokoru’ i nikada nisam ništa uzeo”, objasnio je ovaj bivši poduzetnik kojemu je zatim postavljeno pitanja zbog čega je potpisao zahtjev za uspostavom izvanredne uprave. “Shvatio sam da je državni aparat protiv mene. Povukao sam se, ali znao sam da nemaju ništa protiv mene. Uhapsili bi me isti čas da nisam potpisao”, istaknuo je nadalje uz opasku da budućnost Fortenove ne postoji. ”To je kaos, oni sad za firmu ne mogu dobiti dvije milijarde. To je napravljeno na kriminalu. S kompanijom će to će se rasprasti u totalu, firme će se raspasti i budućnost će se raspasti”, uvjeren je Todorić koji je na kraju poručio “da se zatvora ne plaši te da on ide do kraja.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI