Jesu li na Mamića zapucali ‘Čepinci’, jer je ‘minirao’ transfer Borne Barišića u kijevski Dinamo?

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Iako „samoatentat“ nije isključen, jedan od krakova kojim su krenuli istražitelji oružanog napada na Mamića vodi u Osijek, potvrđeno nam je iz krugova bliskih policiji. U Osijeku živi i djeluje otac nogometaša Osijeka Borne Barišića, policiji poznati istaknuti član kriminalne skupine iz Čepina, Stipe zvan Moljac. Njegov sin Borna dogovorio je početkom kolovoza transfer u kijevski Dinamo ali onda je, tvrdi Barišić junior, posao „minirao“ netko iz zagrebačkog Dinama, a u Kijev je otišao Mamićev dečko Josip Pivarić. Barišićima je ostala gorčina, a iz džepa im je izbijeno najmanje milijun eura

Neka Zdravko Mamić moli Boga da ga je propucao neki od huligana, odmetnik iz neke navijačke skupine, vođen iracionalnom ostrašćenošću ili obuzet mržnjom prema Gazdi hrvatskog nogometa, koji je godinama gazio sve skrupule i slabije, te kreirao uz pomoć institucionalnih saveznika, ali i svekolikog podzemlja, od obavještajnog do klasičnog kriminalnog, ne samo Dinamovu politiku trgovanja i osobnoga zgrtanja, nego je kreirao i nacionalna prvenstva, odnosno apsolutnu dominaciju Dinama, a djelomično, nekad više, nekad manje, i izgled nacionalne momčad. Nije li tako, nije li u Mamića pucao neki huliganski bezumnik, nego ga je netko prostrijelio za opomenu po narudžbi nekog „velikog igrača“, onda nogometni boss ima razloga da strahuje za vlastiti život, neovisno o tome što mu je dodijeljena 24-satna policijska zaštita. To nam je, brutalno iskreno, kazao aktivni policijski kriminalist s dugogodišnjim iskustvom.

Ljudi iz Mamićeve blizine kažu da je tek nakon prospavane noći u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh osvijestio što mu se dogodilo, pa da je širok osmijeh kojim je obasjavao sve fotografije snimljene u tomislavgradskom Domu zdravlja sat, dva nakon napada, zamijenila duboka zabrinutost. Kažu da gotovo ne izlazi iz svoje vile na Tuškancu, te da je osim za sebe zabrinut i za brojne članove svoje obitelji, osobito za svoje troje djece. Starija Mamićeva kći studira u Njemačkoj, gdje posljednjih mjeseci najčešće boravi i Mamićeva supruga s njihovom mlađom kćeri. Najvažnije žene u Mamićevu životu, izuzevši majke, odlučile su se skloniti prije početka suđenja od svekolike histerije koja godinama vlada oko njihova oca odnosno supruga, a koju Mamić sam najčešće inicira i pumpa, pa su za svoje privremeno utočište izabrali Njemačku gdje obitelj, također, ima brojne nekretnine.

Mamićev sin Mario, kojeg je Zdravko dobio u prvom braku sa 11 godina starijom suprugom, koju je oženio dva puta, ali su se dva puta i rastali, pa ju je, među ostalim, obeštetio i ekskluzivnim prostorom u Oktogonu, gdje je nekad bio popularni Dinamov fan shop, dakle sin Mario se priprema ovih dana za ulazak u novu bračnu luku. Iako je prošlo manje od godinu dana otkako se službeno rastao od atraktivne voditeljice Monike Kravić s kojom ima dvojicu sinova – da,da, one Monike kojoj je policija prilikom pretresa i uhićenja Marija pronašla u torbici sto tisuća eura gotovine – Mario Mamić će se u listopadu oženiti za pokćerku Ljube Jurčića. Njegova nova odabranica Tia također je razvedena, bila je pet godina u braku s bivšim košarkašem Cibone Chrisom Warrenom, s kojim ima i šestogodišnjega sina. Mario, dakle, ljubuje, priprema se za veliku feštu, pa nema baš vremena za sve usamljenijeg oca. Osim toga između Mamića seniora i juniora prešutna je distanca, jer tata Zdravko negdje duboko u duši zamjera sinu da ga je prevario i izdao jer je desetke i desetke isisanih milijuna iz Dinama prebacio bez njegova znanja na bankovne račune treće osobe u Hercegovinu. Još prije godinu i pol pisali smo da je Zdravko za vrijeme svog drugog boravka u remetinečkom pritvoru, dok je u nekoj od susjednih ćelija bio zatvoren i njegov sin Mario, saznao iz medija za zatajen mu novac, položen na račune u Hercegovini, pa da je u Remetincu pao u teški afekt, te govorio da će se ubiti.

Jedan od rijetkih kojima Zdravko još vjeruje u sveopćoj psihodeliji unutar sebe i oko sebe, mlađi brat Zoran, zarađuje petrodolare u Emiratima, ali nikakve ga obveze nisu mogle spriječiti da ne doleti u Hrvatsku čim je čuo da mu je brat propucan. No, kako je došao, tako je i otišao, pa Zdravko luta usamljen poput ukletoga Holandeza svojom velebnom vilom. Vilom u kojoj se samo prije dvije godine, u teškoj konspiraciji, zabavljao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u povodu njena rođendana. Predsjedničin odlazak u Mamićevu vilu na Mamićevu zabavu, kada je priča iscurila u javnost, izazvao je skandal, javnu sablazan i potres u obavještajnoj zajednici, ali tek sada postaje dramatično jasno da je, osim što je bilo besprimjerno skaredno, predsjedničino druženje s Mamićem bilo i prvorazredni sigurnosni propust. Jer, Zdravko Mamić je kao visokorizična osoba iz sive zone nogometnog svijeta i polusvijeta, jednako tada kao i sada, mogao biti metom, bilo bezumnika, bilo plaćenika.

Ni u Hercegovini, ni u Hrvatskoj, ni deset dana nakon ataka na Zdravka, ali i ostale Mamiće koji su se okupili u zaseoku Vidovići, u povodu obljetnice smrti pater familiasa, Zdravkova oca Josipa, nije se ušlo u trag ljudima koji su pucali, pa tako nema ni razumijevanja motiva i cilja.Naša je novina u prošlom broju, analizirajući moguće motive i pozadinu pucnja u Zdravka Mamića, kao jednu od teza izložila i mogućnost da je hercegovački atak bio farsa, predstava u režiji Mamića, kojom on „kupuje“ javnu samilost, ali i institucionalnu zaštitu. I ta je opcija, kao i sve ostale, i dalje u igri, a našu je tezu o Mamićevoj režiranoj predstavi na neki način potvrdio u svojoj analizi i umirovljeni policijski inspektor Marijan Kraljević King. Evo što je on, među ostalim, rekao dan nakon atentata u Vidovićima:

“Definitivno se radi o tjelesnom oštećivanju s namjerom koju mi ne znamo. Je li namjera uplašiti, raniti, ubiti – ne znamo. Međutim, postoji nekoliko stvari koje su vrlo upitne. Prvo, to je super laka rana ako je nakon tako kratke obrade mogao putovati, bez opasnosti od infekcije i svih drugih stvari. To za atentatora nije imanentno, atentator je plaćen da izvrši atentat. Prema tome, govorim o incidentu, ranjavanju, ali ne usudim se reći da je riječ o atentatu. Atentat mora eliminirati žrtvu, inače ga ne bi nitko pravio”, smatra King, pa ide dalje u analizu.

“Drugo, kalibar oružja je potpuno neadekvatan i neuobičajen za takve stvari. Sljedeće je pitanje čahure koje su ostale na licu mjesta. Ozbiljan atentator će apsolutno dignuti čahure, zbog forenzičkog istraživanja koje olakšava traganje za njim. Na kraju, treba vidjeti u kojim okolnostima i gdje se dogodio taj atentat, kojom prilikom, je li prije toga bila situacija koja se proučavala da bi se napravila sačekuša. Sve je to ne samo amaterski, nego diletantski. Englezi kažu ‘it is not done’. Tako se to ne radi ako govorimo o atentatu. Ali, treba pogledati više zbog čega, pa se onda može objasniti i što je to. Mamić u ovom trenutku gubi strahovito podršku svuda. Budući da je Mamić društveno-javni radnik, i to značajan, treba mu pomaknuti rejting prema boljem. Znate, naš narod je takav da žrtvu uvijek žali, bez obzira na to kaže li netko da je žrtva to i zaslužila. Ne branim ovo, naravno. Po meni su dva sporna detalja, pitanje motiva i lošeg scenarija. Može biti i nešto apsolutno drugo, zato se i ograđujem. Ovo su moje impresije, nemam forenzičke podatke, nisam bio na licu mjesta, ne znam što je bilo na očevidu i ne znam postoje li prethodna upozorenja. Na koncu, glavno je pitanje kome to koristi osim njemu, Mamiću – nikome”, zaključio je bivši inspektor Kraljević King.

Iako nije isključena, ipak se teorija zavjere o „samo-atentatu“ čini, osim bolesno monstruoznom, i najmanje izglednom. Jedan od krakova kojim su krenuli istražitelji oružanog napada na Mamića vodi u Osijek, potvrđeno nam je iz krugova bliskih policiji. Zašto baš u Osijek? Jer u Osijeku živi i djeluje otac potentnog nogometaša NK Osijek, 24-godišnjeg Borne Barišića, od neki dan i novopečenoga reprezentativca, Ante Čačić ga je prvi puta uvrstio na reprezentativni popis za utakmice protiv Kosova i Turske. E, sad, kakve veze sa svime time ima Bornin otac, Stipe Barišić zvan Moljac? Ima utoliko što je policiji poznat kao istaknuti pripadnik osječkog podzemlja, točnije kriminalne skupine iz osječkog predgrađa Čepina. Svoju zloglasnost tzv. čepinska skupina vuče iz vremena ratnoga kaosa i bezakonja kada su se neki pojedinci i skupine otrgle kontroli te sudjelovali i u likvidaciji civila. Nedodirljivi su pravosuđu ostali i dvadesetak godinama kasnije, premda djeluju s one strane zakona, nasilno i kriminalno, bave se kamatarenjem, reketarenjem, ucjenama i prijetnjama, pripremanjem likvidacija, kupovanjem povjerljivih informacija od potkupljenih policajca.

Sin Stipe Barišića Moljca zasjao je u dresu Osijeka prošle sezone, a jednako dobro nastavio je igrati i početkom ove, jedan je od najzaslužnijih što je Osijek eliminirao iz Europe slavni nizozemski PSV, pa je nakon pregršt odličnih partija na Bornu Barišića oko bacilo nekoliko klubova iz Njemačke i Nizozemske, a najkonkretniji je bio kijevski Dinamo. Novine i portali već su objavili da je praktički gotova stvar odlazak iz Osijeka u Kijev potentnog lijevog bočnog, koji je cijelu prošlu sezonu bio bolji od svog konkurenta na istoj poziciji, forsiranog dinamovca i reprezentativca i Mamićeva igrača, Josipa Pivarića. Onda je iznenada stigla vijest da je pred potpisom za ukrajinskog giganta – Josip Pivarić. On je, evo, ovih dana obavio i liječnički pregled te potpisao za Kijevljane, a Barišićima, i junioru Borni i senioru Stipi, ostao je gorak okus nakon svega, a iz džepa im je izbijeno barem milijun, milijun i pol eura. Borna Barišić iskazao je otvorenu sumnju da mu je netko iz zagrebačkog Dinama minirao odlazak u Kijev. Za Sportske novosti nedvosmisleno je izjavio:

„Ja sam sve dogovorio s kijevskim Dinamom, a onda se, ne znam na koju foru, upleo Dinamo Zagreb i sve minirao! Na kraju je u Kijev otišao Pivarić, odličan dečko, koji sigurno nije kriv, ali kad mi u zadnji trenutak propadne transfer, sve je jasno, netko ga je minirao.”

Bornin otac Stipe slovi kao vrlo zaguljeni i osvetoljubivi tip. Njegov je sin već „stradao“ u zagrebačkom Dinamu, u koji je s velikom ambicijom došao iz Osijeka prije dvije godine, ali se kao ne-Mamićev igrač nije naigrao, proslijeđen je u Lokomotivu, a prošlog se ljeta vratio u osječki klub.

Policija u tom osječkom kraku vidi izvjesni motiv za atak na Mamića, a u naravi, dosijeima i prošlosti Stipe Barišića ima dovoljno prostora za izvide istražitelja. U međuvremenu, Borna Barišić pozvan je u reprezentaciju, što je neupitno svojim partijama zaslužio, a osim toga Josip Pivarić trenutno je ozlijeđen. Ipak, ima nekih koji smatraju da je Čačićev poziv Borni Barišiću svojevrsna kompenzacija zbog „otetog transfera“, te Mamićevo saniranje štete zbog koje je umalo ostao bez glave na hercegovačkoj ledini, gdje mu je usred berbe lješnjaka preminuo otac.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI