Kako je konobar Jozo Brkić postao intimus predsjednice Kolinde i zaposjeo više od 30 lokala u središtu Zagreba?!

7dnevno

Po povratku iz Australije, brat moćnog zamjenika predsjednika HDZ-a, Milijana Brkića, osnovao je, zasad, 29 tvrtki i jedan obrt i preko većine zakupio najbolje lokacije i stotine kvadrata u središtu Zagreba ugovorima s gradonačelnikom Milanom Bandićem

Čini se da zadnjih godinu dana gradonačelnik Milan Bandić najviše potpisuje ugovora o najmu s tvrtkama brata kontroverznog HDZ-ovog zastupnika, Milijana Brkića. Naime, Jozo Brkić, se od povratka u Hrvatsku i to iz Australije, odvažio na osnivanje čak 29 tvrtki koje se redom natječu za zakup atraktivnih gradskih poslovnih prostora u Zagrebu. Upućeni kažu da je dosad zakupio više od 30 najatraktivnijih lokala u središtu hrvatske metropole.


Početkom godine mediji su izvijestili kako je imao 19 tvrtki i preko njih iznajmio od Grada Zagreba 9 lokala, uglavnom za frizeraje i brijačnice. No, to je samo mali dio istine. Jer, teško je pobrojati sve Brkićeve tvrtke koje niču kao lude gljive poslije kiše, a nije lako ni predstaviti sve ugovore koje je kao njihov direktor potpisao s isto tako kontroverznim zagrebačkim gradonačelnikom. No, ukazat ćemo na najvažnije projekte Joze Brkića, kao i neke farsične elemente vezane uz njegov privatni biznis. No, pođimo redom…

Brkić je živio u Australiji sa suprugom Žaklinom i s njom poslovao preko entiteta nazvanog prema njihovim imenima – „Jozo & Zaklina Brkic“ – koji je bio registriran kao obiteljsko partnerstvo i ugašen 2011. godine. U zemlji klokana trgovao je suvenirima i nije živio na visokoj nozi.

No, po povratku u “zemlju meda i mlijeka”, brat HDZ-ova potpredsjednika, Milijana Brkića, najprije je osnovao ugostiteljski obrt JB na kućnoj adresi Klinovec 2 u Zagrebu. Ta je adresa vidljiva i na listi HDZ-ovih donatora na zadnjim izborima, kada je Jozo donirao novac HDZ-u i kandidatu, Dragi Prgometu.

Obrt JB je preimenovan u Dolac i sada posluje na toj frekventnoj lokaciji ispod glavne tržnice na Dolcu. Iz obrtnog registra vidimo i zanimanje Milijanovog brata – poslužitelj jela i pića. Ukratko, konobar ili kelner, Jozo Brkić je iskazao izuzetnu uspješnost, jer ne samo da je postao vlasnik silnih tvrtki koje unajmljuju najatraktivnije lokale od gradonačenika Bandića, nego je on i veliki intimus i kućni prijatelj naše vrle predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović.

Naime, mediji su snimili Jozu, ne samo kako izlazi iz Kolindinog stana u Bauerovoj, nego i kako s njom i njenim suprugom sjedi na javnim mjestima u svečanim prigodama.

Ekspanzija Brkićevih tvrtki

Iz trgovačkog registra vidimo kako je Brkić s partnerima u studenom 2011. prvo osnovao tvrtku Bonum Factum, na adresi Mladena Vodičke u Zagrebu. Tri godine kasnije, 2014., u Zdencima Brdovečkim osnovao je Tim BBS. Potom je uslijedila prava poslovna ekspanzija brata moćnog HDZ-ovca. U ožujku 2017. osnovao je čak 6 tvrtki: Mr. Joseph’s, Feš i Nobl, Twist promet, Brko promet, Imposant i Brko usluge. Sve te tvrtke osnivane u ožujku 2017., osim Feš i Nobl, te Brko usluge, registrirao je u Amruševoj 7.

Naime, ta je adresa poznata kao sjedište odvjetničkog društva i biznisa Ante Nobila, ali i Saše Perkovića, sina Josipa Perkovića. Mediji su špekulirali oko toga, je li Perkovićev sin i bivši savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića, na toj adresi smješten kod Nobila ili supruge njegovog nekad najvitalnijeg pokojnog partnera, Rešada Mujkića. Kako god bilo, vidimo da je ta adresa u središtu Zagreba itekako omiljena, ne samo kod bivšeg jugo-tužitelja Nobila i Perkovićevog sina, nego i kod brata moćnog Milijana Brkića.

U prosicu 2017., Jozo Brkić je s partnerima registrirao Super smještaj u Gajevoj 7, dakle opet u samom središtu Zagreba. U istom mjesecu osnovao je i Cosy Lodge u Gajevoj 44. Slijedilo je Brkićevo osnivanje Taxperte, Invisible Loopa i Air Glowa. S tim slijedom završilo je Jozino prosinačko osnivanje tvrtki. U siječnju 2018. uslijedilo je osnivanje novih tvrtki – Gestus Adeo, Saros Medija, Axis Art, Argos Progres, Orion Cod, Vires Animi i Alfa izbor. Iza svih tih stranih i zvučnih naziva – opet je skrivena ista osoba – isti lik i djelo – brat Milijana Brkića.

Niti u listopadu ove godine nije izostao novi pohod Joze Brkića na Trgovački sud u Zagrebu. Nove tvrtke zvučnih naziva obogatile su sudski registar: Catino projekt, Tafel usluge, Fama volat ugostiteljstvo, Exodium trgovina, Inspira usluge, Monita sistem i Radiant Quota, bili su novi Brkićevi poslovni subjekti u hrvatskoj metropoli. Niz se nastavio i početkom ovog mjeseca – Brkić je obogatio portfelj novim tvrtkama – Molitor projektiranje i Wildfire Hospitality Group.

Što reći na ovakav fascinantan uspjeh brata HDZ-ova potpredsjednika? „Čudo neviđeno“ ili poslovni bum za Guinnessovu knjigu rekorda? Poglavito, ako uzmemo u obzir da za sve godine boravka u Australiji, Jozo Brkić nije iskazao nikakve poslovne rezultate vrijedne spomena. Iza njega je u Australiji ostalo tek ugašeno obiteljsko partnerstvo, odnosno tvrtka preko koje je trgovao suvenirima s domovinskim prefiksom.

Nije li, možda, Brkićev uspjeh, nakon povratka u Hrvatssku, u tijesnoj vezi s političkim usponom njegova brata? Znači li to da jedino u Hrvatskoj, konobar Jozo Brkić može uspjeti zahvaljujući isključivo koruptivno-nepotističkom sustavu, jer je očito da na uređenom i politički nekontaminiranom tržišnom sustavu, poput australskog, za tipove poput Joze Brkića – nema izdašnog kruha…?

Posjeti domu predsjednice RH i ugovori s Bandićem

Nije li, možda, fascinantnom uspjehu Joze Brkića kumovala i australska turneja hrvatske predsjednice, Kolinde i njezina supruga Jakova, kao i trenuci koji su se odvijali izvan dosega javnosti, kada je Brkić pohodio privatne dvore predsjedničkog para Grabar-Kitarović u Bauerovoj ulici u središtu Zagreba?

Možda to i nisu svi faktori prekonoćnog genijalnog poslovnoga duha koji je obuzeo u cijelosti Jozu – brata Milijana Brkića. Vrijedno je spomena da većina njegovih tvrtki sklapa, pod privilegiranim uvjetima (makar pod krinkom javnih natječaja), ugovore s gradonačenikom Milanom Bandićem o zakupu gradskih prostora.

Vrijedno je istaknuti i da je gradonačelnika Milana Bandića netom odlikovao ruski predsjednik Vladimir Putin – medaljom za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima. Ne zaboravimo, pritom, kako je Jozo Brkić označen i kao ruska politička ekspozitura u energetskom sektoru i siva eminencija Gazpromova prodora u Hrvatsku i susjednu BiH.

Znači li to da su brojni poslovni prostori koje će Grad Zagreb iznajmiti tvrtkama Brkićeva brata, biti drugo lice geopolitičkih veza na relaciji Rusija – Hrvatska i da je smisao tog biznisa, osim punjenja privatnih džepova, i stvaranje poslovne podloge za ostanak proruski orijentirane Kolinde Grabar – Kitarović na Pantovčaku?

Još je daleko za potvrde svih tih sumnji, ali zato je vrlo evidentno kako funkcionira sprega zagrebačkog rusofilskog gradonačenika Bandića i brata, tobože, tvrdog hadezeovca Milijana Brkića. Pogledajmo kako metodološki izgleda ekspanzija i pohod Brkićevih tvrtki na atraktivne prostore u središtu metropole. Slijedi nekoliko primjera, a obrasci poslovanja i drugih subjekata koji su već u najmu ili planiraju ići u najam, posve su isti:

Preko tvrtki od jedne kune, do biznisa s milijunskim potencijalom

U listopadu 2017., Brkićeva (skoro pa istoimena) tvrtka Brko promet, sklopila je s gradonačelnikom Bandićem ugovor o zakupu poslovnog prostora u Vlaškoj 25, površine 63,68 četvornih metara. Tamo je Brko promet planirao obavljanje djelatnosti trgovine robe široke potrošnje i prodaju suvenira, uz mjesečnu zakupninu u ponuđenom iznosu od 8100 kuna.

Iz odluke je, međutim, razvidno i pogodovanje koje je skriveno iza formulacije “Stavlja se izvan snage Zaključak KLASA: 372-03/2017-03/573, URBROJ: 251-03-02-17-2 od 5.7.2017., kojim se natjecatelj društvo IN KAPITAL DOO izabire za najpovoljnijeg natjecatelja za zakup poslovnog prostora Vlaška 25, te isti nema pravo na povrat jamčevine”. Društvo In kapital je inače ponudilo veći iznos zakupnice – od 10.150 kuna.
Pritom, nije poznato pod kakvim je okolnostima, Marijan Grgić, vlasnik In kapitala, odustao od zakupa lokala u Vlaškoj za koji je ponudio veći iznos… Inače, riječ je o vlasniku mjenjačnice poznatom i po tome, što je u jednoj od njegovih mjenjačnica ubijen njegov brat Mate 1999. godine, a slučaj je razriješen 2006. godine.

U prosincu 2017. Brkić se natjecao za gradski poslovni prostor u Preradovićeva 9, površine 18,86 kvadrata, za obavljanje ugostiteljske djelatnosti – objekt brze prehrane s jelima venezuelanske kulinarske tradicije, uz mjesečnu zakupninu u ponuđenom iznosu od 7320 kuna. No, taj je prostor, ipak, dobila tvrtka Luisa, člana banda „Cubismo“, Jorgea Ricarda Luquea Perdoma, poznatijeg kao Ricardo, i njegove supruge, Sanje Akrap Luque. Brkić se za prostor na popularnom Cvjetnom trgu u Zagrebu natjecao preko dvije tvrtke – Twist promet i Mulj promet.

U siječnju 2018. Brkićev Mulj promet izabran je kao najpovoljniji natjecatelj za zakup gradskog poslovnog prostora u Ilici 36, površine 54 četvornih metara, za obavljanje djelatnosti – pružanje usluge njege lica i tijela – uz mjesečnu zakupninu u ponuđenom iznosu od 2790 kuna.

U rujnu 2018., Brkićev Imposant, tvrtka za poslovne djelatnosti za prevođenje iznajmila je od Grada Zagreba poslovni prostor u Gajevoj 42, površine 171,59 kvadrata, uz mjesečnu zakupninu od 1998 kuna.

Modus operandi pristupanja Brkićevih tvrtki svim natječajima, često je bio vrlo sličan. On nije apliciroa samo s jednom tvrtkom, nego s njih dvije ili više njih. Valja reći, da je većina tvrtki osnovana s početnim kapitalom od samo – jedne kune, a mnoge su registrirane kao – jednostavni d.o.o.

Brat Jozo – jedini pravi hrvatski Veliki brat

Predugačak bi bio tekst u kojem bi pobrojali sve akvizicije Joze Brkića na relaciji s Gradom Zagrebom. No, preostaje vidjeti hoće li ti poslovi uspjeti ili će završiti s lokotom u bravi. U svakom slučaju, Jozi preostaje mogućnost da na kućnoj adresi u Klinovcu 2, u zagrebačkom Markuševcu podno Sljemena, otvori jednog dana, možda i – gostionicu.

Naime, on je na toj adresi osnovao obrt JB, koji je, kao što smo istaknuli, preimenovanjem dobio jednu od najfrekventnijih lokacija podno jedne od zagrebačkih žila kucavica – tržnice Dolac. Brat Milijana Brkića je toliko spretan da je čak i nekretninu na adresi Klinovec 2 u Markuševcu pronašao zahvaljujući činjenici da je vlasnica Nada Škorić, imala australsku adresu – Fairfield…

I tko kaže da braći Brkić nisu procvjetale ruže, kad dosad ničiji brat u novijoj hrvatskoj povijesti nije tako munjevito uspio… Varaju se pritom svi koji misle kako je svojedobno Pašalićev brat, kontroverzni Zdravko Pašalić, strelovito postao biznismen. Njegove pilane čine se danas smijurijom prema Jozinoj poslovnoj akumulaciji ugovora s gradonačelnikom Bandićem…

Jednog dana kada se bude ispisivala povijest hrvatske tranzicije i paradoksizma, kada će netko spomenuti Milasovu cijenu mozga, sigurno će se naći i netko tko će znati procijeniti i koliko je u Hrvatskoj „težak“ brat nekog moćnog političara. U slučaju Brkićevih, već i olaka procjena govori o milijunskoj vrijednosti.
U Americi su snimali Kuma, a u Hrvatskoj bi bilo vrijeme da netko snimi Brata… TO BI BIO PRAVI – VELIKI BRAT!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI