KOLINDA TRPI UDARCE, ALI IH I UZVRAĆA. Marija Pejčinović Burić ništa ne zna o dugovima svojeg supruga, ali zato sve zna o Sporazumu. Blago nama!

screenshot N1 / youtube

Ako je Marakeški sporazum pravno neobavezan, otkud toliko žuči i ljutnje na predsjednicu? Pa, tek je prošao pokušaj difamiranja savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Vlade Galića... a već su uslijedili novi pokušaji 'knock-outa' s Marakeškim sporazumom. Što je previše - previše je!

Sukob na relaciji: Vlada – Predsjednica RH! Latentan, postojan, ulazi u novu dimenziju u kojoj ne nedostaje niskih udaraca, a uistinu se može reći kako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović udarce podnosi dobro, a pritom ih i uzvraća. Neki će ustvrditi da Plenkoviću baš i nije milo što mu je rejting kud i kamo slabiji od rejtinga predsjednice, no može li to uopće biti razlog za takav način komunikacije i odnosa? Svježa priča o odustajanju predsjednice od odlaska u Marakeš postao je, zaslugom nekorektne igre pojedinih medija, prvorazredan skandal, iako se nije dogodilo niti što čudno, niti što neočekivano, kao što se slične pojave događaju u zemljama u našem susjedstvu.

Podsjećamo, u Marakešu bi se trebao usvojiti Globalni kompakt koji regulira pitanje legalnih migracija. Dakako, medijima je to zanimljivo, no pomodarski se unositi sugovorniku u lice, biti naporan i bezobziran, pojava je koja s ozbiljnim novinarstvom nema dodirnih točaka. Na to kao da je zaboravio, ili je imao namjeru, novinar N1 televizije, Hrvoje Krešić. On je, naime, pred kamerama ispitivao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović o odustajanju od odlaska u Marakeš. Kako se nije baš zadovoljio ponuđenim odgovorom, upornošću je koja graniči s nepristojnošću, pokušao odraditi postavljeni mu zadatak.

Predsjednica je odgovarala na pitanje novinara o Globalnom kompaktu i razlozima njenog odustajanja od putovanja u Marakeš. No, kako ima novinara koji misle da su veći od svojih sugovornika, tako se i Krešić unio u lice predsjednici koja je reagirala impulzivno, ali s potpunim pravom u zaštiti svog identiteta i dužnosti koju obavlja. Priznajmo sami sebi, jesmo li ikada u svijetu vidjeli da se netko iz redova sedme sile odnosi tako prema svom predsjedniku? Dotični novinar, koji zacijelo misli kako je sada prava medijska zvijezda, još ima obraza na svom twitter profilu objašnjavati što je želio od predsjednice, opravdavajući svoj postupak kojeg je napravio svjesno, hineći sada nesporazum kojeg nije bilo… Krešić je postigao što je htio – sebe je stavio u prvi plan!

Trenutak slave Hrvoja Krešića…

„Moram priznati da mi se ovo nikad u karijeri nije dogodilo: nakon nekoliko (pot)pitanja u kojima sam tražio odgovore o razlozima odustajanja od puta u Marakeš (i od tzv. globalnog kompakta općenito), Kolinda Grabar Kitarović mi je doslovno oduzela mikrofon i nije ga željela vratiti natrag”, napisao je Krešić i dalje tražeći svoj trenutak slave. Ruku na srce, Globalni kompakt u Marakešu kojim bi se trebalo regulirati pitanje legalnih migracija, preozbiljan je svjetski, a ne lokalni problem i kao takav je podložan promjeni mišljenja i stavova. Činjenica da je hrvatska predsjednica promijenila stav, ne bi trebao biti razlogom napada na nju, a kamoli za pravu hajku.

A što je drugo nego hajka na predsjednicu, istup Marije Pejčinović Burić. Povišenim tonom ministrica Pejčinović Burić je istaknula: “Prema sadašnjim službenim informacijama, Predsjednica RH je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu”.
Pa tako u trenucima dok se priča o dugovima njenog supruga Marija Pejčinović Burić po medijima iskače govoreći na račun predsjednice, imputirajući joj desničarenje!„Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, unaprijedit će suradnju država po pitanju regularnih migracija, a ne povećati priljev migranata kako to sugerira hrvatska krajnja desnica“, kazala je još šefica hrvatske diplomacije, Marija Pejčinović Burić. No, zašto se ministrica Pejčinović Burić nije dotaknula promjena okolnosti u cijeloj toj priči? Uostalom, od nje bi bilo zanimljivije slušati ovih dana što veli o dugovima svog supruga, a ne što misli o potezu predsjednice koja odustaje od puta u Marakeš! Ne, od nje smo čuli puno tiše riječi kada je o toj temi riječ…

Podsjećamo, Grad Zagreb odlučio je građanima čiji su računi u blokadi i pod ovrhom otpisati do 10.000 kuna dugova za komunalije. Međutim, kako nije naveden imovinski cenzus, nekima od najbogatijih Zagrepčana, poput Zorana Burića, muža ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, bivšeg generala Vladimira Zagorca, sportaša Dine Drpića, Zvonimira Bobana i drugima – oprošteni su dugovi… Temeljem brojnih medijskih upita vezanih uz primjenu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama od strane Grada Zagreba, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je izjavu potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.

„Nisam upoznata s odlukom Grada Zagreba, kao ni s time kako se ime mog supruga našlo na toj listi, sa čijim poslovanjem nemam doticaja. Moj suprug je odmah provjerio razloge dugovanja nastalog iz njegovog bivšeg poslovnog ureda, te je dug danas u cijelosti podmirio!”

Predsjednica neće putovati u Marakeš…

Idemo dalje – pa nije Kolinda Grabar Kitarović učinila ništa revolucionarno glede Marakeškog sporazuma. To je zacijelo nesvjesno u svojim riječima potvrdila i Marija Pejčinović Burić, kada je rekla kako je „taj dokument pravno neobvezujući tekst za države članice UN-a” i “da svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz regularne migracije”.

“Slijedom tog dokumenta ne proizlazi apsolutno nikakva obveza za prihvat migranata”, rekla je ministrica. Naglasila je da su zato apsolutno neutemeljene bilo kakve insinuacije da će dokument izazvati neke nekontrolirane velike migracije. Sve je to kazala Marija Pejčinović Burić koja je na dužnost došla bez izbornog legitimiteta, po nakani samog premijera Plenkovića. Pa tako iz dana u dan dokazuje svoju lojalnost. A da malo pogleda oko sebe…

Jer, friške vijesti kažu da Austrija uopće neće potpisati globalni sporazum UN-a o migraciji, nakon što su mu potporu uskratile Sjedinjene Države i Mađarska, zbog zabrinutosti da će on izbrisati razliku između legalne i ilegalne migracije, rekla je desničarska austrijska Vlada medijima u srijedu. “Odlučili smo da se nećemo pridružiti sporazumu”, rekao je austrijski kancelar, Sebastian Kurz. K tome, mađarska desničarska Vlada na čelu s premijerom Viktorom Orbanom priopćila je da neće potpisati konačni dokument u Maroku u prosincu.
Poljska, koja se također sukobila s Bruxellesom zbog migrantskih kvota, razmišlja da postupi kao Mađarska. I to nije sve! I Češka se svrstala uz srednjoeuropske susjede poput Mađarske i Poljske u zadržavanju tvrdog protuimigrantskoga stava, dok se Europska unija bori da zaustavi priljev izbjeglica koji bježe od rata i oskudice, pogotovo na Bliskom istoku i u Africi.

Sve članice UN-a odobrile su u srpnju Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju, osim Sjedinjenih Država koje su mu uskratile potporu još prošle godine. Ovih dana je to učinila i Australija. Ispada tako da je ova globalna svjetska priča iskorištena za međusobno razračunavanje u odnosima naše Vlade i Predsjednice RH. Ako je Marakeški sporazum pravno neobavezan, otkud toliko žuči i ljutnje na predsjednicu?

Pa, tek je prošao pokušaj difamiranja savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Vlade Galića… a već su uslijedili novi pokušaji „knock-outa” s Marakeškim sporazumom. Što je previše – previše je! Ako ćemo realno, rečenice samog premijera Plenkovića iz Kine, potvrđuju da nije u pravu i da tema o sporazumu u Marakešu uopće nije zaslužila biti top temom ovih dana u Hrvatskoj.

“Taj dokument nije pravno obvezujući, a njime sve države zadržavaju svoje nacionalno pravo da se bave pitanjima migracija na način na koji žele”, kazao je Plenković koji je bio u službenom posjetu Pekingu.

Hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je završetak pregovora o Marakeškom sporazmu, ali je odlučila da neće otputovati na njegovo potvrđivanje. I to je to. Čemu čuđenje? Napose Plenkovića i Marije Burić Pejčinović? Pa, valjda i predsjednica ima pravo o nečemu odlučiti…!

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI