Kolindi Grabar Kitarović slijede teški dani!

U sadašnjoj konstelaciji snaga, čini se, da aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović neće biti ni malo lako. Naime, njezini  izgledi da i po drugi put osvoji predsjednički mandat, veoma su mali. Pogotovo, što, sada je već sasvim izvjesno, za tu utrku neće imati potporu HDZ-a, a u slučaju velike koalicije HDZ-a i SDP-a, Aktualna predsjednica bi već sada mogla polako pakirati kufere i spremati se za dan poslije izborne noći, kada će se, po svemu sudeći,  pridružiti plejadi bivših doživotnih predsjednika RH - Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću 

Još u srpnju 2017. godine, naš tjednik je objavio tekst pod naslovom, „Plenkovićev HDZ neće podržati Kolindu za predsjednicu RH“. Jer, već tada je iz aviona bilo vidljivo da je predsjednica RH krenula u otvorenu kampanju za novi predsjednički mandat i to na način da žestoko kritizira Vladu, a posebno premijera, Andreja Plenkovića, s kojim nikada nije bila u nekim osobito korektnim, a posebno ne prijateljskim odnosima.

Podsjetimo, u travnju prošle godine, u trenutku kulminiranja afere u Agrokoru, predsjednica nije htjela komentirati najavljeno donošenje vladina zakona o postupku izvanredne uprave, koji je u javnosti prozvan „Lex Agrokor“. Ona je tada izjavila kako ne može razumjeti da Todorići i dalje žive u dvorcu, a ne znaju hoće li moći isplatiti plaće, ali je znakovito poručila i kako u vezi budućnosti te kompanije, najveća odgovornost leži na vlasnicima i vodstvu Agrokora.

Time je predsjednica, smatraju ljudi iz kruga Plenkovićeva povjerenja, indirektno poslala poruku, da se među odgovornima za slom Todorićeva koncerna, nalazi i aktualni ministar financija, Zdravko Marić, koji je na to mjesto izravno došao s mjesta izvršnog direktora Agrokora i, kako su pisali brojni mediji, po nalogu samog gazde Ivice Todorića. A upravo je na Mariću, pukla koalicija Mosta i HDZ-a i to onoga trenutka kada trojica Mostovih ministara nisu dali potporu ministru financija. Tada ih je, na onoj šokantnoj sjednici Vlade, u travnju prošle godine, premijer Plenković hladnokrvno i brzopotezno najurio iz Banskih dvora.

Potom je došlo  do razlaza Mosta i HDZ-a, te se Plenković grčevito borio dobiti dovoljan broj ruku u Saboru –  najprije da se izglasa povjerenje ministru, Zdravku Mariću, a potom da na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, nakon odlaska Bože Petrova, zasjedne – Gordan Jandroković. I kao što je poznato i za jednu i za drugu operaciju, Plenkoviću je pomogao bivši najbliži suradnik Zorana Milanovića, Tomislav Saucha, osumnjičenik u aferi „Dnevnice”, zahvaljujući kojem je HDZ opstao na vlasti, a Plenković na mjestu čelnog čovjeka u Vladi RH.

Odnosi predsjednice i premijera sve lošiji

Istodobno dok je Plenković ulagao ogromne napore da osigura stabilniju potporu u Saboru za izbor novih ministara u Vladi, predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, sazvala je konzultacije sa svim strankama na Pantovčaku. Premijer Plenković je odmah zamjerio predsjednici na preuranjenom sazivanju takvih konzultacija, pa je ta  situacija dodatno zaoštrila njihove odnose koji već dulje vrijeme nisu bili pretjerano srdačni, ili bolje reći prilično su bili suzdržani, da ne kažemo – hladni.

Znakovito je da se na tim predsjedničinim konzultacijama, Plenković nije pojavio, a izostanak je pravdao putovanjem u Beč. No, nije se pojavio na Pantovčaku ni u nekom drugom terminu. Već tada se u stranačkim kuloarima počelo govoriti da HDZ neće poduprijeti aktualnu predsjednicu RH, Kolindu Grabar Kitarović, u bitci za osvajanje njezina drugog predsjedničkoga mandata na Pantovčaku, 2019. godine.

No, insajderi su tada tvrdili da ni predsjednica neće mirno čekati kraj mandata s neizvjesnom potporom HDZ-a za njezin drugi predsjednički mandat, pa se  počelo pisati da je ona spremna na povlačenje s mjesta predsjednice – ne uspije li Plenković sačuvati kormilo – i kandidirati se za predsjednicu HDZ-a, kako bi potom preuzela Vladu. Kolinda Grabar Kitarović, pisali su pojedini mediji, navodno nije zadovoljna dekorativnom moći koju joj nudi predsjednička pozicija. Želi stvarno vladati zemljom. Uostalom, već je za one prve krize, dok je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko, u tišini formirala svoju vladu, podijelila ministarstva, razgovarala s ministrima i zamolila ih da sve ostane u tišini, pisali su tada mediji, pozivajući se na svoje izvore.

No, od prošloga ljeta,  kada su odnosi Pantovčaka i Banskih dvora bili na veoma niskoj razini, pa sve do danas, ništa se nije promijenilo  na bolje, čak bi se moglo reći da su odnosi između predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića – sve lošiji i lošiji.

Bez potpore HDZ-a, predsjednica nema šanse za drugi mandat

U središtu HDZ-a se počelo govoriti da predsjednica svojim stalnim kritiziranjima aktualne Vlade i premijera Plenkovića, zapravo, srlja u propast, jer bez stranačke potpore ona sigurno ne može osvojiti i drugi predsjednički mandat. Uzaludno joj je njeno podupiranje Željke Markić, „šurovanje“ s metkovskim psihijatrom Božom Petrovom, jer ni njihova eventulna potpora neće biti dostatna da Grabar Kitarović osvoji i drugi predsjednički mandat. Zar na primjeru bivšeg predsjednika RH, Ive Josipovića, predsjednica RH nije ništa naučila, pitaju se pojedinci iz vrha HDZ-a.

Naime, dobro je poznato da je Josipović izgubio u drugom krugu predsjedničkih izbora od aktualne predsjednice upravo stoga, što njegova matična stranka SDP, na čijem je čelu tada bio Zoran Milanović, nije do kraja podupirala svojega kandidata, jer su odnosi između njega i tadašnjeg premijera Milanovića bili – na najnižim mogućim granama. Ipak, po mišljenju relevantnih stranačkih izvora, sadašnji odnos Grabar Kitarović i Plenkovića, puno je lošiji od odnosa Josipovića i Milanovića, u vrijeme tadašnjih predsjedničkih izbora.

Predsjednica treba znati da su puno veće mange „gordo posrnule“ kada su odlučile napustiti svoje stado. Prisjetimo se samo neuspjela puča unutar HDZ-a 1994. godine, kada su tadašnji visokopozicionirani dužnosnici stranke, Stjepan Mesić i Josip Manolić, željeli srušiti vodstvo stranke na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Ni najmoćniji Tuđmanov savjetnik za unutarnju politiku, dr. Ivić Pašalić, nakon što ga je izbacio iz HDZ-a tadašnji predsjednik, Ivo Sanader, nikada više nije uspio aktivnije ući u politički život Hrvatske. Čak ni Pašalićev progonitelj, Ivo Sanader, kada je samovoljno napustio politiku, a time i funkciju predsjednika HDZ-a i premijera u srpnju 2009. godine, nije se uspio vratiti na čelo stranke 3. siječnja 2010., kada je čuvenom presicom u središnjici pokušao izvršiti puč i smijeniti tadašnju predsjednicu Jadranku Kosor.

Ružni nasrtaji na predsjednika Sabora 

Ni sudbina Jadranke  Kosor, nakon što ju je nasljednik Karamarko izbacio iz stranke, nije se puno razlikovala od sudbina svih onih koji su na ovaj ili onaj način napustili svoje stado. Jer, svi oni koji napuste stado, kad tad završe na „ražnju“, poluironično zbore pojedini stranački dužnosnici koji ne mogu shvatiti zašto predsjednica RH toliko nasrtljivo juriša na Vladu i samog premijera Plenkovića. Stoga, smatraju oni, Kolinda Grabar Kitarović, nema izgleda pobijediti na narednim predsjedničkim izborima ukoliko ne dobije potporu stranke, koja ju je i stvorila. Uzaludna su joj maštanja da bi ona mogla preuzeti HDZ, jer za tako nešto ne postoji ni teoretska šansa.

U stranci kažu da Kolinda Grabar Kitarović srlja u propast, pa ironično konstatiraju da se sve Barbike (tako ju je nazivao bivši predsjednik RH, Ivo Josipović), kad tad razotkriju. Tvrde da će nju skupo stajati njezini savjetnici, i oni službeni i oni iz sjene. To se prije svega odnosi na nedavne oštre kritike iz Ureda Predsjednice na račun predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića. Podsjetimo, nakon što je Jandroković izjavio da je prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice Vlade otišao, a da prethodno to predsjednica nije najavila premijeru, s Pantovčaka je uslijedio pravi udar na šefa Sabora.

„Gordan Jandroković laže u pokušaju dodvoravanja premijeru kada kaže da je prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice Vlade otišao, a da prethodno to predsjednica nije najavila premijeru. Odmah nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, predsjednica je premijeru najavila da će prijedlog u toku dana poslati, jer da ni predsjednica ni država više ne mogu čekati rješenje tog pitanja. Isto tako Gordan Jandroković laže da je pisani prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice Vlade i  potrebi zajedničkog djelovanja predsjednice i Vlade otišao za vrijeme trajanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. To se lako može provjeriti u urudžbenom zapisniku Vlade, jer je prijedlog u Vladi došao u poslijepodnevnim satima“, bila je oštra reakcija s Pantovčaka.

Mnogi su u toj reakciji prepoznali prste njezina savjetnika za unutarnju politiku, a analitičari smatraju, da je takvim napadom na šefa Sabora, predsjednica de facto, sebi zabila autogol…

Hoće li Bandić ‘smijeniti’ Grabar Kitarović?

Bilo kako bilo, samo čudo bi se trebalo dogoditi da HDZ podrži Kolindu Grabar Kitarović u utrci za naredni predsjednički mandat, tim prije što su se neki mediji već  naveliko raspisali da će zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, pomoći Plenkoviću  ukloniti  Grabar Kitarović s predsjedničkog trona. Ti mediji su najavili da bi Bandić mogao biti i kum velike koalicije HDZ-a i SDP-a, pa stoga nije ni malo slučajno da je  upravo Bandić prethodnih dana najavio  moguću predsjedničku kandidaturu i to samo  dan prije nego su naslovnice konkurentskih dnevnih novina osvanule s istom robom – najavom Velike koalicije.

I sami predsjedničini suradnici vjeruju da SDP i HDZ namjeravaju promijeniti Ustav, te u Saboru izabrati Bandića za predsjednika države. U tom slučaju bi profitirao i Davor Bernardić Bero, koji bi preuzeo parlament.  Na taj način Plenković bi, usisavši u koaliciju SDP, lakše proveo ustavne promjene, oslabio poziciju predsjednice države, ali, što mu je još važnije, i konzervativaca koji, po njegovu mišljenju,  referendume  koriste kao oružje protiv njega. I gle čuda, u trenutku kada se na sva zvona spominje Velika koalicija HDZ-a i SDP-a, u velikom i ekskluzivnom intervjuu Globusu, bivši premijer i predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader govori o nužnosti te koalicije.

Sanader se i u svojoj  novoj knjizi bavi temom velike koalicije. “O ideji velike koalicije više sam puta tijekom posljednjih petnaestak godina razmišljao, a posebno intenzivno 2007. i 2008. godine… I u svojim sam zatvorskim dnevničkim bilješkama znao tematizirati veliku koaliciju. U nadnevku od 17. veljače 2013., na primjer, na brzinu sam bio skicirao pregled stanja u zemlji, koje je tražilo kreativniji i hrabriji pristup u pronalaženju dobrih rješenja pa me je to navelo na misao o nužnosti takvog projekta…”, piše u svojoj novoj knjizi Ivo Sanader. A u intervjuu Globusu Sanader ide i korak dalje, te tvrdi  da je „Velika koalicija HDZ-a i SDP-a  potrebna. Ne danas, nego još jučer!“

Te činjenice, izgleda, postaju sve svjesniji i u samom vrhu HDZ-a i SDP-a, koji su u liku i djelu Milana Bandića našli idealnu osobu da bude kum takvoj koaliciji. U takvoj konstelaciji snaga, čini se, da aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović slijede veoma teški dani, jer su izgledi da i po drugi put osvoji predsjednički mandat – veoma mali. Pogotovo što, sada je već sasvim izvjesno, za tu utrku neće imati potporu HDZ-a, a u slučaju velike koalicije ona bi već sada mogla polako pakirati kufere i spremati se za dan poslije izborne noći, kada će se pridružiti plejadi bivših doživotnih predsjednika – Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI