Milanović kao predsjednik SAD-a uz PR maga Alexa Brauna kreće na Kolindu!

I kako to obično biva - tamo gdje se dva tabora svađaju, treći profitira. A taj treći tabor, koji će iz raskola u SDP-u najviše profitirati, onaj je okupljen oko osovine - Čermak-Milanović-Kotromanović. I kao što smo već pisali, Čermak, Milanović, Kotromanović i Bertina, osnivaju novu stranku čiji je cilj, prije svega kandidirati bivšeg premijera Zorana Milanovića za predsjednika RH. No, prije nego li do kandidature dođe, bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, postat će predsjednik nove stranke, koja bi se, kako ekskluzivno doznajemo, trebala zvati Stranka akcije i demokracije - skraćeno SAD

Promatrajući sva turbulentna događanja u SDP-u, pogotovo posljednjih dana i tjedana, dobronamjerni promatrač bi pomislio kako se tu radi o humorističnoj seriji pod nazivom „Bero još nije smijenjen, a ka’ će ne znamo“, po uzoru na kultnu seriju iz bivše države koja se zvala „Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo“. Podsjetimo, bila je to humoristična televizijska serija redatelja Živka Nikolića u produkciji ondašnje Radiotelevizije Titograd. Serija je snimana 1988. godine, pred raspad Jugoslavije. Radnja je smještena u zabačeno crnogorsko mjesto, u kojem se prati život jedne obitelji koja najjednostavnije situacije rješava na najteži mogući način.
I premda radnja uzbudljivih događanja u, još uvijek, najjačoj oporbenoj stranci, nije smještena u nekom zabačenom hrvatskom mjestu, niti nekoj marginalnoj strančici, nego u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu, sličnosti s Đeknom su frapantne, pogotovo u načinu na koji crnogorska obitelj rješava najjednostavnije situacije. Upravo se čini da i odgovorni ljudi SDP-a, unutarstranačkim obračunavanjima i pokušajima smjene „na institucionalan i izvaninstitucionalan način“ aktualnog čelnika stranke, Davora Bernardića, i to od trenutka kada je on uvjerljivo pobijedio na izborima za Milanovićeva nasljednika, to rade na najkompliciraniji i po stranku najgori mogući način.
Najveći je gubitnik takvog stanja u SDP-u, uz samu stranku, i cijela Hrvatska. Naime, Lijepa naša vapi za jakom oporbom koja bi mogla konkurirati HDZ-u, koji sada vlada gotovo sam, po uzoru na jednopartijski sustav. A u očekivanju velikih reformi, poput zdravstvene i mirovinske, glas socijaldemokrata itekako je potreban. Nažalost njihov glas, koji se nekad nadaleko čuo, sada se uopće i ne čuje; samo se čuju optužbe pobunjenika na račun predsjednika SDP-a i sve glasniji zahtjevi za njegovom smjenom. Najtragičnija za samu stranku je činjenica da Bernardića više nitko ne uzima ozbiljno, niti sluša, ali nitko ne plješće ni njegovim oponentima koji su samo koncentrirani na stranačku bitku, a puca im prsluk na sve lošije stanje u Hrvatskoj…

SDP vapi za liderom

Svima je njima najviše i zapravo jedino stalo do fotelja, jer mnogi, sadašnji stranački rat doživljavaju više kao borbu za fotelje i pozicije na budućoj listi na izborima za Sabor. Velikom broju SDP-ovaca to je jedini cilj, jer ako ispadnu iz igre, teško će moći naći posao i nastaviti zarađivati koliko sada zarađuju u Saboru, primjećuju ovih dana mainstrem mediji. Mnogi i Bernardićevu poziciju vide upravo u činjenici da mu je manje stalo biti političar, a više sačuvati radno mjesto. Jer, kada bi se povukao, novi šef SDP-a, ako bi bio iz “suprotnog” tabora, teško da bi ga zadržao na listama, što bi značilo da bi ostao i bez primanja, pa bi se jedino mogao vratiti predavati – fiziku…
No, i jedna i druga strana vape za liderom, a to zasigurno nisu ni Peđa Grbin iz pobunjeničkog tabora, niti sisačka gradonačelnica, Kristina Ikić Baniček, koja pokazuje izrazite predsjedničke ambicije, ali joj dio članstva otvoreno zamjera da je previše lijevo. Iako se u jednom trenutku činilo da je najvjerojatniji kandidat za prvu fotelju na Iblerovu trgu, Siniša Hajdaš Dončić, ipak glavna zamjerka, a ujedno i prepreka mu je bila ta, što je bio član HDZ-a. Dobar dio članstva žali što se Tonino Picula nikako ne može odlučiti, želi li nastaviti europsku karijeru ili se vratiti u Zagreb.
„To sjedenje na dvije fotelje nije moguće, pogotovo što to dio članstva doživljava kao Piculinu želju da zadrži visoka primanja u Bruxellesu, dok se stranka raspada i kada postoji realna opasnost da u konačnici pukne na nekoliko dijelova”, kažu pouzdani izvori iz SDP-a. Smatraju i kako nisu uvjereni da bi, Željka Antunović, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica obrane, koju je marginalizirao Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP-a, bila prijelazno rješenje, kako je ovih dana pisao tjednik Globus.
Ona nije bila prihvatljivo rješenje ni za Ivicu Račana, kada je zbog bolesti napustio mjesto predsjednika stranke, a ona postala v.d. predsjednika SDP-a, pa stranački izvori ne vjeruju da bi Željka Antunović mogla u ovakvoj košmarnoj situaciji biti najbolje rješenje za oba protivnička tabora.

Čermak, Milanović i Kotromanović osnivaju SAD

I kako to obično biva – tamo gdje se dva tabora svađaju, treći profitira. A taj treći tabor, koji će iz svega ovoga najviše profitirati, onaj je okupljen oko osovine – Čermak-Milanović-Kotromanović.
I kao što smo već pisali, Čermak, Milanović, Kotromanović i Bertina, osnivaju novu stranku čiji je cilj, prije svega, kandidirati bivšeg premijera, Zorana Milanovića, za predsjednika RH. No, prije nego li do kandidature dođe, bivši premijer i predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, postat će predsjednik nove stranke, koja bi se, kako ekskluzivno doznajemo, trebala zvati SAD (Stranka akcije i demokracije).
Da Čermak i Milanović ozbiljno računaju osvojiti Pantovčak, potvrđuje i činjenica da namjeravaju u izbornoj kampanji ponovno angažirati PR maga, koji je između ostalih, savjetovao i Tonyja Blaira, te Hillary Clinton. Dakako, riječ je o komunikacijskom stručnjaku, Alexu Braunu, starijem potpredsjedniku tvrtke Schoen&Berland Associates (PSB), specijalizirane za političke kampanje. Njega je Zoran Milanović angažirao za izbore 2015., i za njega se tvrdilo da je on čovjek koji je stajao iza tadašnje promjene imidža najveće oporbene stranke.
Iako naziv nove stranke, SAD, odmah asocira na najveću svjetsku silu, naši sugovornici kažu da ime stranke prije svega treba karakterizirati političku akciju odmah i sad, u demokratskom okružju, jer Hrvatska nema vremena više čekati. SDP se guši u rovovskim unutarstranačkim bitkama prijestolja, a vladavina Plenkovićeva HDZ-a i njegovih partnera, sve više podsjeća na poznatu pjesmu Bijelog dugmeta, „Uspavanka za Radmilu M!“ I moguće je da će ta uspavanka trajati do naredih izbora, do kada bi još veći broj mladih svakodnevno napuštao zemlju odlazeći u zemlje Europske unije trbuhom za kruhom.
Nova stranka SAD, na čijem čelu bi bio Zoran Milanović i koju bi izdašno financirao umirovljeni general i naftni tajkun, Ivan Čermak, nesumnjivo je da bi prodrmala učmalu političku scenu u Hrvatskoj, u kojoj Plenković vlada gotovo – sam. Dakle, glavni Milanovićev financijer, Ivan Čermak, više se od dva desetljeća bavi trgovinom nafte i plina. Njegova najveća tvrtka Crodux derivati dva u 2017. povećala je prihode za 39 posto u odnosu na godinu prije, na čak 3,9 milijardi kuna. Od naftnih kompanija veće prihode od Croduxa imali su samo Ina (18,3 milijarde kuna) i slovenski Petrol (4,7 milijardi kuna). Dobit Čermakove uzdanice prošle godine skočila je za 56 posto, na 91,1 milijun kuna. Crodux derivati dva, trenutno u svojoj mreži imaju 80 benzinskih servisa, te zapošljavaju oko 800 ljudi.
Druga Čermakova tvrtka, Crodux plin, trguje ukapljenim i prirodnim plinom, te električnom energijom. U prošloj godini prihodi su joj porasli za čak 61,39 posto, na 1,6 milijardi kuna, u odnosu na godinu prije, ali joj je dobit pala na 12,7 milijuna kuna (- 20,7 posto). Zbrojeno, na nafti, plinu i električnoj energiji, Čermak je lani imao čistu zaradu od 104 milijuna kuna, što je za oko 30 milijuna kuna više nego u 2016. godini. Plin će mu u budućnosti donijeti još veću zaradu, jer je u listopadu lani potpisao milijardu i pol kuna vrijedan desetogodišnji ugovor s ruskim Zarubežnjeftom o isporuci plina Rafineriji Bosanski Brod.
I doista, takvim impresivnim rezultatima, general Čermak može biti zadovoljan, a razloga za još veće zadovoljstvo ima i bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović…
SAD bi bio ozbiljna konkurencija uzdrmanom SDP-u
Jer, njegova nova stranka čiji će glavni financijer biti general Ivan Čermak, bila bi izravna konkurencija SDP-u, ali i svim drugim strankama i pokretima koji godinama tako ponosno koračaju Lijevom našom. Glavni operativac u stranci, kao što smo već pisali, bio bi Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a, kojeg je nedavno u svojem naftnom carstvu, uhljebio general Čermak. Betina bi bio i glavni operativac u vođenju predsjedničke kampanje Zoranu Milanoviću. On bi bio zadužen za kompromitiranje političkih protivnika, onako kako je to činio dok je Milanović obnašao funkciju premijera.
A, još od trenutka kada se bivši premijer i nekadašnji šef SDP-a, povukao iz politike, mnogi iz stranke su zagovarali njegov povratak u politiku. Pogotovo, kada se vidjelo da njegov nasljednik, Davor Bernardić, nije dorastao biti čelni čovjek najjače oporbene stranke koju bi uskoro mogao preteći i Sinčićev, Živi zid. Istini za volju, prsti Zorana Milanovića sve se manje osjećaju u stranci, iako neki tvrde da je lobirao za Gordana Marasa. Mnogi se prisjećaju loših poteza bivšeg šefa, ali njegove pristaše – ni sada ga se ne odriču. Javno ga i dalje hvale, iako su svjesni da više nema onog presudnog utjecaja u SDP-u, niti perspektivu da se vrati kao stranački šef.
Upravo iz tih razloga, general Čermak i kani financirati novu političku stranku u Hrvatskoj, kojoj ide na ruku i nestabilna situacija u SDP-u. A ukoliko pučisti u SDP-u ne uspiju srušiti Davora Bernardića, vrata nove stranke su im širom otvorena. Uostalom, svi pučisti koji žele srušiti Bernardića – od Ranka Ostojića, Orsata Miljenića, Peđe Grbina, Milanke Opačić, Siniše Hajdaša Dončića, Bojana Glavaševića, Mihaela Zmajlovića – Milanovićevi su ljudi.
U svakom slučaju, Milanović će, kao šef stranke SAD, uz financijsku potporu generala Čermaka, biti ozbiljan kandidat za budućeg predsjednika RH, a stranka SAD – opasna konkurencija uzdrmanom SDP-u.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI