Milanović uz podršku Bujanca, Raspudića i Radeljića kreće u kampanju protiv Kolinde Grabar-Kitarović…!

Facebook

Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, Milanović se u separeima omiljenih mu zagrebačkih, luksuznih restorana, u posljednjih nekoliko mjeseci sastaje s izrazito zanimljivim trojcem, kojemu je dodirna točka upravo - desnica. Riječ je o konzervativnom analitičaru i kolumnistu, Ninu Raspudiću, bivšem predsjedničinom savjetniku za unutarnju politiku, Mati Radeljiću, te voditelju i uredniku 'Bujice', osebujnom, Velimiru Bujancu, koji slovi kao svojevrsna ikona desnice

Iako hrvatsku javnost, svega nekoliko tjedana dijeli od europskih izbora, interes za njih nije ni približan interesu koji u javnom prostoru već pobuđuju predsjednički izbori. Takav stav javnosti, zapravo, ne čudi, jer predsjednički izbori, s koje god strane da se okrenete, za sada su obavijeni velom tajni. Aktualna predsjednica države, Kolinda Grabar-Kitarović, još se uvijek nije očitovala o tome hoće li se upustiti u bitku za još jedan mandat, iako svi potezi koje vuče daju naslutiti da je već u kampanji.

Dok predsjednica, strateški i odmjereno grebe po glasačkom bazenu, strategiju za predsjedničke izbore kuje i bivši premijer, te nekadašnji šef SDP-a, Zoran Milanović, koji, ako je suditi po rezultatima anketa, jedini može ponijeti naslov njenog ozbiljnog konkurenta. O Milanovićevoj kandidaturi za predsjednika, prije više od godinu dana, prvi je ekskluzivno pisao upravo 7Dnevno, a kako vrijeme odmiče – ta se priča sve više intenzivira. Sukladno tome, izvori bliski bivšem šefu Partije, potvrđuju kako je on ovih dana prelomio i odlučio se odazvati zovu politike, te se definitivno kandidirati za predsjednika.

Jasno, da bi se profilirao u ozbiljnog i relevantnog protivnika, osim volje i ambicije, Milanović mora imati i vrlo jasno osmišljenu kampanju i strategiju, a dio toga plana, po svemu sudeći, polako, ali sigurno izlazi na vidjelo, te je izgledno kako će bivši premijer pokušati predsjednicu elimirati preko kadrova koji su joj donedavno bili prisni, grebući tako i po njenom biračkom bazenu…

Sastanci u luksuznim restoranima

Naime, prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, Milanović se u separeima omiljenih mu zagrebačkih, luksuznih restorana, u posljednjih nekoliko mjeseci sastaje s izrazito zanimljivim trojcem, kojemu je dodirna točka upravo – desnica. Riječ je o konzervativnom analitičaru i kolumnistu, Ninu Raspudiću, bivšem predsjedničinom savjetniku za unutarnju politiku, Mati Radeljiću, te voditelju i uredniku ‘Bujice’, osebujnom, Velimiru Bujancu, koji slovi kao svojevrsna ikona desnice.

Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, Milanović je u ovoj trojici pronašao oslonac te se, među ostalim, i s njima konzultira oko kandidature i kampanje za predstojeće predsjedničke izbore. Oni koji pomnije prate politička zbivanja posljednjih nekoliko mjeseci, ovom neobičnom družinom ne bi trebali biti pretjerano iznenađeni. Valja podsjetiti, kako se Radeljić sa svojom bivšom šeficom, Grabar-Kitarović, rastao u vrlo neugodnom tonu, dok se istodobno nagađalo da je on krtica iz predsjedničinih odaja, koja minira predsjedničin odnos s Plenkovićem, potencirajući sukobe između vladajućeg tandema.

Kada je Radeljić napustio predsjedničine odaje, predsjednica se javno odrekla desnog biračkog tijela, te se zbližila s Plenkovićem, što joj dio desnog biračkog tijela do danas nije oprostio, a što se, među ostalim, reflektiralo i na njen rejting koji posljednjih nekoliko mjeseci stagnira i opada… Nova, stara predsjednica, nije najbolje „sjela“ ni njenom donedavnom prijatelju Bujancu, u čijoj je emisiji bila prikazivana kao svojevrsna heroina desnice, da bi unazad nekoliko mjeseci Bujanec promijenio ploču, te na javnu scenu počeo izvlačiti afere od kojih se predsjednica vrlo nespješno ograđuje.

Osim ovih, javnosti predočenih političkih igara, spletke i intrige odvijaju se, dakako, i daleko od očiju javnosti, a dio plana razjarene desnice jest – početkom ljeta posve deplasirati predsjednicu… Tako se s jedne strane, odrržavaju diskretni sastanci s Milanovićem, a s druge, pak, se u javnost puštaju priče o predsjedničkom kandidatu desnice – Miroslavu Škori. No, objektivno, najkonkretniji udarac kojega predsjednica može primiti, bila bi Milanovićeva kandidatura za predsjednika, a on je, očigledno, u dobrom društvu skovao strategiju, koketirajući još jednom s desnicom, koju je i ranije koristio za realizaciju vlastitih političkih ambicija.

‘Zoki zagrizao jače no ikada…’

Nije nepoznanica da se upravo Milanović, kao lider Partije, u tajnosti sastajao s predstavnicima branitelja prosvjednika, konkretnije Klemmom i Glogoškim. Oni koji dobro poznaju Milanovića i njegov politički pedigre, kažu da on definitivno nije klasični ljevičar, štoviše, kazuju da je Plenković lijeviji od njega, pa mu zato i nije bilo teško povesti konzultacije i sa spomenutim trojcem, s kojim se odnedavno sastaje po restoranima. Bilo kako bilo, sadašnja situacija na političkoj pozornici, u sve nezahvalniju poziciju dovodi predsjednicu Grabar-Kitarović, dok dobro upućeni izvori prepričavaju kako je “Zoki zagrizao jače no ikada“, te da je spreman na rušenje aktualne šefice države.

Strategija je za sada očigledna; Milanović, naime, čeka da predsjednica sama sruši vlastiti rejting, te će kandidaturu istaknuti sredinom ljeta, a do tada bi dio posla za njega trebali odraditi oni koji su Grabar-Kitarović do jučer tapšali po ramenu. Bivši premijer je uvjeren da se u politiku može vratiti časno i ponosno, jer je iz politike izašao etično, a za pobjedu na izborima trebat će mu, svjestan je, i financijska injekcija… No, kao što smo već ranije pisali i na tom je polju je dobro podmazan, jer kesu bi, kako za sada stvari stoje, trebali odriješiti tajkuni – Ivan Čermak i Emil Tedeschi.

Ono što se nameće kao jedno od pitanja, svakako se tiče i Milanovićevih planova na lijevom biračkom polju i unutar SDP-a, gdje su, kada je on u pitanju – mišljenja jako oprečna. Dok jedan dio SDP-ovaca zaziva njegov povratak, drugi dio članstva na tu priču gleda s dozom skepse, ali kako god da bilo, Milanović nije osamljen, jer ljevica je u takvom rasulu da se hvata za svaku slamku koja bi mogla rezultirati bilo kakvim spasom.

U Milanovićevom restoranskom taboru, svjesni su da on primarno mora preuzeti glasove s lijevog spektra, no da bi bio relevantan protukandidat, ni desni dio biračkog tijela ne treba odbaciti. No, da i on sam promišlja u svim smjerovima, otkrio je i nedavni zanimljiv susret koji je procurio u javnost. Naime, Milanović se nedavno sastao sa članovima Hrvatskog generalskog zbora na diskretnoj večeri i ugodnom druženju, a prema pisanju medija, bivšem premijeru društvo su pravili – generali Marko Lukić i Pavao Miljavac, te njegov kum, SDP-ov Joško Klisović, koji se spominje kao jedan od koordinatora Milanovićeva povratka u političku arenu.

Kampanja se zahuktava, a nije ni počela…

Zanimljiva je inače i veza Milanovića i Lukića, jer je ovaj general menadžer Visoke škole međunarodnmih odnosa i diplomacije „Dag Hammarskjold“, a Milanović je predsjednik Diplomatskog vijeća Škole, dok je Klisović – dekan. Spomenimo usput, kako je jedan od predavača u toj Školi i Miro Kovač iz HDZ-a. Inače, kada je riječ o susretima s generalima, čini se da je u Milanovićevom političkom portfoliju to, zapravo, rutina s kojom je startao davne 2016. godine. Nije tajna da je Milanović u prijateljskim odnosima i s generalom Gotovinom, s kojim je lovio tune kada su se branitelji prosvjednici iz kultnog šatora u Savskoj okupljali pred njegovim stanom…

Svojedobno se Milanović sastajao i s Glogoškim i Klemmom, što je, zapravo, jasan pokazatelj da on nema konkretan politički dres i ideologiju, već se transfomira sukladno – potrebama. Jedan od onih koji nedvosmisleno podupiru Milanovićevu kandidaturu za predsjednika, je i njegov prijatelj, bivši ministar – Anto Kotromanović, koji ga je, tvrde upućeni, i spojio s generalom Čermakom koji bi trebao biti jedan od financijera Milanovićeve kampanje… A i toj teoriji doprinijeli su, također, Milanovićevi diskretni sastanci, pa je tako jednom prigodom snimljen u druženju s generalima Čermakom i Gotovinom, te Milivojem Godlsteinom, moćnikom iz Zagrebačke banke, nasljednikom Franje Lukovića.

A osim što se u političke vode namjerava vratiti zbog strasti prema toj profesiji, Milanoviću je, tvrde njegovi bliski kadrovi, osobit gušt što će moći povesti bitku protiv Grabar-Kitarović, koju ne može ni smisliti.

Kako će se u konačnici odvijati sve ove zakulisne igre oko „prijestolja na Pantovčaku“ i tko će izvući deblji kraj, ostaje za vidjeti, no jedno je sigurno – kampanja se već zakuhava, iako službeno još nije ni počela…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI