Najlošiji rezultat u povijesti HDZ-a u Lici, potop u Ogulinu i Iloku…

7dnevno

I tako, film 'Kramer protiv Kramera', u ličkoj verziji zvan 'HDZ protiv HDZ-a' ide dalje, Marijan Kustić se hvasta pobjedom koja je, zapravo, gorak poraz. Jer, sada ćemo se mi malo zaigrati matematikom, statistikom, brojkama i logikom, pa zaključujte sami...

Matematika je egzaktna znanost, dočim je statistika – točan zbroj netočnih podataka. Tema ove naše priče su izbori u Ličko-senjskoj županiji, nakon kojih se zanemaruje matematika, veliča statistika, a zaboravlja – logika. Dakako, riječ je o „veličanstvenoj” pobjedi HDZ-a, makar bi se prije moglo govoriti o debaklu – od moralnog, preko statističkog, sve do matematičkog i logičkog…

U Lici živi jedan i nešto posto stanovništva Hrvatske ili manje od zagrebačkog Trnja kroz koje vodi Vukovarska ulica. A o izborima u toj županiji slušamo priče, sad i hvalospjeve i Vlade i HDZ-a, kao da su pobijedili u američkoj saveznoj državi, Californiji. A posrijedi je takva medijska prijevara, neki vole reći „spin”, od kojeg zastaje dah. Ne od šoka, nego od – smijeha. Svi oni koji su pomno upućeni u ovu priču, koji se sjećaju zadnjih županijskih izbora i oni koji jednostavno znaju računati barem na osnovi tablice množenja do – 100 – primijetit će sljedeći podatak. Zastrašujući po „pobjednika” ovih izbora.

Dakle, birači su poručili HDZ-u da mu više – ne vjeruju. Jer, HDZ je na ovim izborima imao 55 posto glasova prije dvije godine, a sada je to negdje oko 35 posto. Za dvadeset posto imaju lošiji izborni rezultat. To nije uspjeh, to je – posrnuće. Međutim, u HDZ-u i Vladi su već pokazali da slabo stoje s matematikom i logikom…

Zaboravljaju milijarde, zaboravljaju i glasove…

Samo ćemo se načas vratiti na slučaj Uljanik i na ministra gospodarstva, Darka Horvata, koji je jednostavno zaboravio, previdio, nije uračunao još nekih milijardu eura duga Uljanika. Kao da je riječ o izgubljenim ključevima zanemarene kamp kućice na moru u Istri. Naime, ministar gospodarstva, Darko Horvat, je Vladi predložio da se ide u restrukturiranje Uljanika s novim strateškim partnerom, Tomislavom Debeljakom, makar je tih milijardu eura duga Uljanika smetnuo s uma, baš kao što je HDZ smetnuo s uma dvadesetak posto manje glasova u obližnjoj Lici. Pa, to više nisu ni laži, nego čista sprdnja, podcjenjivanje naših umova. Da će na kraju država platiti većinu dugova Uljanika, može se zaključiti iz izjava koje je davao ministar Horvat prošlih dana. Par stotina milijuna kuna više ili manje, pa to je svejedno, poručuje Horvat.

To se upravo i dogodilo. Ročište radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, ponovo je odgođeno. Trgovački sud u Rijeci zakazao je novo ročište za 28. ožujka, do kada će se pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje, koji pokušavaju postići resorna ministarstva, odabrani strateški partner i Uljanik.„Samo su dva puta – ili ćemo se odlučiti za restrukturiranje i ovu međufazu financirati kreditom koji u ovom trenutku neće opteretiti državni proračun niti likvidnost strateškog partnera, ili ćemo donijeti odluku da je jedino rješenje – stečaj“, rekao je ministar Darko Horvat, matematičar i inovator poput Isaaca Newtona. Daj kredit i tko te pita što će dalje biti…!

Jedini koji se, srećom, nije oglašavao po pitanju izbora u Ličko-senjskoj županiji, je matematičar, Lovro Kusčević, kažemo srećom po HDZ, jer kad on zbraja i oduzima – onda glasovi idu u minus. Ta njegova matematika je bila vidljiva i po pitanju referenduma.

Politička scena vladajućih, ali i oporbenih puna je likova koji imaju više afera i nestašluka i tko zna čega sve ne – nego što imaju vlasi na glavi. Pa, eto i taj Marijan Kustić, novi šef HDZ-a u Lici, postavljen umjesto Darka Milinovića, pa oko njega sve puca od događaja koji mu ne idu na ruku. I opstaje, štoviše šefuje i hvasta se. Čovjek jednostavno ima sindrom pilota, samo što ne uzvikne: „Dajte mi letjelicu da i ja malo lebdim…!“

Iako je saborski zastupnik, 43-godišnji Kustić je široj javnosti posve nepoznat u toj ulozi. Ipak, puni su ga mediji, Kustić je istodobno i jedan od direktora u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS), i to zadužen za nimalo slabašan resor – natjecanje i infrastruktura. Imao je čak i ambiciju srušiti Davora Šukera i postati predsjednik Saveza.

Lobirao je okolo i naokolo, sastajao se s navijačima, obećavao sve i svašta, no valjda je shvatio da je bio tek pijun u svemu tome kako bi izbori uopće imali dva kandidata; to je ono što se u šahu zove – pijun za kraljicu. Šuker je pobijedio, a imao je protukandidata koji je u zadnji trenutak, kao, odustao. Demokratski da demokratskije ne može biti. Kustiću nije bilo nimalo neugodno u toj farsi. I mora se znati kako Kustić plaću dobiva u Hrvatskom saboru zastupajući HDZ, a na direktorskoj poziciji u HNS-u je, kao – volonterski. A u toj ustanovi volonterski nisu ni mravi po zidovima!

Plenkovićev tajni adut na udaru bivše supruge…

Nogomet je Kustićeva ljubav. Rođen je u Rijeci, živi u Novalji na Pagu. Igrao je za NK Novalju, a kasnije je postao i direktor tog kluba. Polako se penjao pa je bio i predsjednik Međužupanijskog nogometnog odbora Nogometnog središta Rijeka, te član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza iz Ličko-senjske županije, a kasnije i dopredsjednik HNS-a. Početkom 2018. imenovan je na vrlo važnu funkciju: onu direktora HNS-a za natjecanje, nogometni razvoj i infrastrukturu.

Kada je početkom ove godine Predsjedništvo HDZ-a raspustilo tamošnji ogranak stranke, kojem je na čelu bio Darko Milinović – Marijan Kustić je opet izbio u prvi plan. Čekali su se novi izbori koji su i nekoliko puta bili otkazani, pa je Milinović posve otkazao poslušnost Plenkoviću i dolazio ljutit sa svojim pristašama u Zagreb, prosvjedujući ispred središnjice HDZ-a. Tu se pojavljuje Kustić, koji je svoju kandidaturu za šefa ličko-senjskog HDZ-a istaknuo nedavno i tako postao glavni protukandidat Darku Milinoviću. Kustić je Plenkovićev tajni adut, a Milinović svršena priča…

No, pojavom Kustića, kako to u nas i biva, pojavljuju se svi njegovi grijehovi i zvijezdarije. Naime, Kustić je u lipnju izazvao prometnu nesreću kod Bobote u kojoj je

nekoliko osoba ozlijeđeno. Ozlijeđen je bio i njegov suputnik u BMW-u, Tomislav Madžar, savjetnik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i dugogodišnji liječnik Hrvatskog nogometnog saveza. Oni su se vraćali s dodjele Trofeja Hrvatskog nogometnog saveza u Vukovaru. Kustić je upravljao BMW-om zagrebačkih registarskih oznaka, kada je u raskrižju cesta kod mjesta Bobota, oduzeo prednost prolaska vozilu osječkih registracija koje je dolazilo iz smjera Osijeka u smjeru Vukovara, a kojim je upravljao 25-godišnjak.

Nešto manje od mjesec dana od pobjede na izborima, 15. veljače ove godine, Sabor je Kustiću ukinuo zastupnički imunitet. To je učinjeno na zahtjev Državnog odvjetništva u Vukovaru, radi pokretanja kaznenog postupka zbog izazivanja prometne nesreće.

Iza njega je i teška brakorazvodna parnica, poslije koje su ostali napisi i ljutita supruga koja se svako malo pojavi po medijima. Bivša ga je supruga svojedobno optužila da mu je Zdravko Mamić financirao kampanju za gradonačelnika Novalje 2016. godine. Ističe kako su „on i supruga sve to rješili”! No, nije baš sve tako, pa se našao u aferi i 2016., kada su održani lokalni izbori u Novalji, gdje je bio kandidat za dogradonačelnika. Po medijima ga je prozivala bivša supruga – s kojom, naravno, nije bio u najboljim odnosima – da mu je Zdravko Mamić financirao kampanju, te da ga je prethodno, zahvaljujući svojim vezama, Mamić progurao u Sabor da uđe kao zamjena za Božidara Kalmetu!

Muči ga i to poprilično, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Marijan

Kustić ni u jednoj svojoj imovinskoj kartici nije u rubrici – Podaci o obvezama – prijavio da otplaćuje kredit. Povjerenstvo je tražilo izvadak iz Fine iz kojeg je vidljivo kako „dužnosnik na dan 22. ožujka 2018. g. ima ukupne obveze po osnovama u iznosu od 1,356.473,53 kune te da je stanje blokade 1,422.128,17 kuna”. Tvrdi da to nije njegov kredit, već od bivše supruge, a on ga mora plaćati kao jamac. Hmmm, onda baš nisu stvari rješili…

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, tereti Kustića za još neke nelogičnosti, poput onih – da nije naveo ostala članstva i funkcije koje je obnašao u vrijeme saborskog mandata, i to dužnost predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Novalja i člana Izvršnog odbora HNS-a od travnja 2014. do srpnja 2017. godine.

Tužne priče i korekcije u imovinskoj kartici…

Poput šlaga na torti, neposredno prije ovih izbora, Kustić se obrukao s novim satom kojeg je zaboravio prijaviti u imovinskoj kartici, a s kojim hoda po svijetu, a vrijedi nekoliko desetaka tisuća kuna. Lakonski je, poput tipičnog hrvatskog političara – odvalio. Uostalom kao da je išta drugo mogao neposredno prije izbora, nego pokriti se – ušima. Podsjetimo, dužnosnici su u svojoj imovinskoj kartici dužni prijaviti svaku pokretninu vrijedniju od 30.000 kuna.

„Istina je da posjedujem navedeni ručni sat koji sam dobio kao poklon 2017. godine. S obzirom da sam sat dobio kao poklon od obitelji, nisam bio svjestan njegove točne vrijednosti i obveze da ga unesem u svoju imovinsku karticu. Žao mi je zbog toga, a hvala gospodinu Krešiću što mi je na grešku ukazao u telefonskom upitu 27. veljače. Nakon što mi je skrenuta pozornost na tu činjenicu i nakon što sam postao svjestan ove pogreške, napravio sam odgovarajuću korekciju u svojoj imovinskoj kartici”.

Ah, baš tužna priča…

I tako film „Kramer protiv Kramera”, u ličkoj verziji zvan „HDZ protiv HDZ-a” – ide dalje, Kustić se hvasta pobjedom koja je, zapravo – gorak poraz. Jer, sada ćemo se mi malo zaigrati matematikom, statistikom, brojkama i logikom, pa zaključujte sami. Evo točnih podataka. Za njihovo pojašnjenje ne trebaju ničije izjave. Izvor je, dakako, Državno izborno povjerenstvo: HDZ (HSU,HSP AS, HSS, HBS) 36,94%, Lista Darka Milinovića 19,80%, HSP 14,65%, Lista Ante Dabe 10,78%, SDSS 5,88%, SDP 4,12%, Živi Zid 3,17% i HSLS/HNS 2,73%, Stranka rada i solidarnosti 1,88%. Unatoč pobjedi na izborima u Ličko-senjskoj županiji u HDZ-u će biti prisiljeni na koaliciju kako bi formirali vlast…

U novom sazivu Skupštine Ličko senjske županije, od 31 vijećnika, 13 će biti iz HDZ-ove koalicije, sedmero s nezavisne liste Darka Milinovića, šestero HSP-a, troje s liste Ante Dabe, te dvoje s liste SDSS-a.

HDZ-ova koalicija, sa 35,4 posto glasova, tek je relativni pobjednik prijevremenih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije, a rezultati su im slabiji za dvadesetak posto nego u prošlim izborima.

Druga je Lista Darka Milinovića sa 20,43 posto, HSP je osvojio 17,15 posto, Ante Dabo 9,81%, a SDSS 5,36%. Izborni prag nisu prošli: SDP (3,95%), Živi zid (3,06%), HSLS/HNS (2,79%) i stranka Milana Bandića.

„Ono što bih ja sad izrekao, to je da je HDZ s koalicijskim partnerima pobijedio na izborima za skupštinu”, rekao je nositelj HDZ-ove liste za Ličko-senjsku županiju, Marijan Kustić, koji je proglasio pobjedu. Baš sretna priča, dodajemo opet! A gdje je dvadesetak posto glasova koji su odlepršali, gdje su vijećnici, jer većine nema? Opet podsjećamo, HDZ-ova koalicija ovaj put dobila je gotovo upola manje glasova nego na redovnim lokalnim izborima prije nepune dvije godine…

Ako ćemo zaključivati politički mudro, jedini pobjednik ovih izbora je Karlo Starčević sa svojom listom HSP-a. Bez njega će se teško sklopiti vlast, ali njega se ne može dobiti na priču ili prijevaru. A Kustić, osim što će morati za koaliciju pregovarati i sa crnim vragom, već je, navodno, prema odluci središnjice HDZ-a, prepustio svoju saborsku stolicu, Sandri Jakelić. Sukladno dogovoru HDZ-a i HNS-a.

Koja priča, zar ne? A u Lici živi tek jedan i nešto posto hrvatske populacije…!

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI