Nježno prijateljstvo otpisanog Bračanina i atraktivne slikarice…

screenshot

Načetog aferama, Lovru Kuščevića, su počele pratiti i indiskretne priče osobne naravi. Njegovi prijatelji i poznanici kažu da je 'poludio od žena', da je čest gost raznih tuluma u metropoli, ukratko da su moć i novac učinili svoje, 'izuli ga iz cipela', poput mnogih više i niže rangiranih političara prije njega, jednog mirnog obiteljskoga čovjeka, oca dvoje djece, koji je još nedavno govorio da mu je san u skoroj budućnosti 'i dalje imati svoju barku, uživati sa svojom obitelji i djecom, živjeti miran brački život na moru i u masliniku i gledati sretnu Hrvatsku...'

Lovro Kuščević, napokon ima vremena, oslobođen ministarskih tričarija, da u miru prebroji sve svoje nekretnine, jer ih, prema vlastitom priznanju, ima toliko, Bogu hvala, da je i njemu samome to bilo teško pratiti. Tako se miroljubivo, ali cijepljen od svakog osjećaja nelagode, a kamoli srama, zapravo, s visine pravdao pred javnošću kad su mediji (telegram.hr) otkrili da više od deset godina, vlastitu kuću (350 kvadrata) u Nerežišćima na otoku Braču, nije proveo u katastru i gruntovnici, nego se još uvijek vodi kao – pašnjak.

Bio je to tek početak lavine otkrića brojnih Kuščevićevih suspektnih zamjena, preprodaja ili prenamjena zemljišta i ostalih muljaža koje je provodio još kao načelnik općine Nerežišće, što je bio 11 godina, ali i kao privatni vlasnik tvrtke Kuščević d.o.o., koja je, nakon što je poslužila svrsi brojnoj obitelji Kuščević, na kraju završila u stečaju, te s dugom od 1,3 milijuna kuna prema dobavljačima.

Baš kao što je bahatom „hvaljen Isus“ ministru bilo teško pratiti koliko ima nekretnina, tako je i novinarima iz dana i dan bilo sve teže pratiti nove kratere i rukavce Kuščevićevih afera. Nakon što je kralj nekretnina i najmlađi ministar (rođen 1975.)  u „drugoj“ Plenkovićevoj vladi postao neobranjiv, u dogovoru s premijerom podnio je 8. srpnja ostavku na mjesto ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, te aktivirao – saborski mandat.

Načetog aferama, Kuščevića, su počele pratiti i indiskretne priče osobne naravi. Njegovi prijatelji i poznanici kažu da je „poludio od žena“, da je čest gost raznih tuluma u metropoli, ukratko da su moć i novac učinili svoje, „izuli ga iz cipela“, poput mnogih više i niže rangiranih političara prije njega – jednog mirnog obiteljskog čovjeka, oca dvoje djece, koji je još nedavno govorio da mu je san u skoroj budućnosti „i dalje imati svoju barku, uživati sa svojom obitelji i djecom, živjeti miran brački život na moru i u masliniku i gledati sretnu Hrvatsku“.

Kuščević godinama odvojen od obitelji…Zbog ministarskih dužnosti, najprije u Oreškovićevoj, pa onda i u Plenkovićevoj vladi, Lovro u najboljoj životnoj dobi već godinama živi odvojen od obitelji, dok mu se supruga u Nerežišću skrbi o dvoje djece i obiteljskom biznisu. Iz nekih izvora čak smo čuli da se Kuščević rastao od supruge, ali nismo dobili potvrdu je li riječ o službenom razvodu braka,  prigodom kojeg bi supružnici Kuščević mogli voditi dugotrajnu imovinsku bitku oko svojih brojnih nekretnina i posjeda. Samo prije godinu dana u intervjuu Večernjem listu, Kuščević je na pitanje, je li obiteljski čovjek, odgovorio:

„Obitelj je temeljna jedinica hrvatskog društva, ja to tako doživljavam. Nastojim održati i sačuvati svoju obitelj zdravom, tu mislim mentalno i fizički. Nastojim svaki vikend biti s njima, ako mi to obaveze dopuštaju. Djeca idu u osnovnu školu i sada sam im potreban. Usađujem u njih ljubav prema domovini, kao i mnoge vrijednosti, kao što su rad, poštenje, kršćanski odgoj. Nadam se kako će biti na ponos meni i mojoj supruzi.“

Odgovor, po svemu sudeći, nije bio baš iskren, ali tko se javno hvali ljubavnim aferama…

Uzrok nevolja u obiteljskom raju Kuščevićevih, navodno, je atraktivna 32-godišnja magistra slikarstva i povijesti umjetnosti, Hana Marta Jurčević Bulić. Lijepa, mlada žena, tada još nije bila tako izrazito plavokosa kao danas, počela se iznenada i niotkuda pojavljivati na skupovima HDZ-a u predizbornoj kampanji 2015. godine.

„Ostali smo su čudu, jer ju nikada prije nismo vidjeli. Nju ne možeš ne primijetiti, jer je jako lijepa, a pristojna i odmjerena. Shvatili smo da je uz Lovru Kuščevića, što je on i potvrdio kada ju je, čim se sastavila Oreškovićeva vlada, povukao k sebi u resor graditeljstva i imenovao za savjetnicu za medije. Velika pogreška…“, kaže nam sugovornik iz vladajuće stranke, pa objašnjava zašto je Lovro pogriješio.

Odnosi s javnošću + intimnost = autogol!

„I ne samo Lovro! Nevjerojatno kako mnogi HDZ-ovi ministri ne mogu odoljeti da na vrlo delikatna savjetnička mjesta za odnose s javnošću i PR, instaliraju ljepotice, koje pritom jednostavno nisu za taj posao. A najveća je pogreška postaviti uz sebe za odnose s javnošću nekoga s kime si i intiman – to je čisti autogol. I ovako je to zahtjevan posao, a opterete li ga ljubavnički odnosi i strast, jednostavno je neizvediv. Ne znam, možda je gospođica Hana Marta Jurčević Bulić super talentirana umjetnica, ali nju su novinari svakodnevno pojeli za doručak. SDP-ovci su tu puno pametniji od ovih mojih, oni su u ministarske resore povukli cijeli ešalon iskusnih novinara – Dušana Miljuša, Ivanu Kalođeru, Nikolu Jelića, Dijanu Glavinu…“, priča nam naš sugovornik, HDZ-ovac od glave do pete, koji se ne libi reći svojima što ih ide.

„I, što se dogodilo s Hanom Martom? Kako se iznenada pojavila, tako je i iščezla iz tadašnjeg Kuščevićevog ministarstva graditeljstva. Nije znala posao, pa je ministar okolo zvao druge za savjete, jer mu PR nije nikako funkcionirao. Priča se da se Kuščević pobrinuo za nju i da ju je smjestio negdje u bespućima Zagrebačkog holdinga.“ No, s ministrom je i dalje ostala u bliskim odnosima, kažu ljudi bliski Kuščeviću,  pa upravo u zagrljaju zgodne slikarica smijenjeni ministar pronalazi utjehu.

Hana Marta rođena je u rujnu 1987. u Zagrebu gdje je završila klasičnu gimnaziju, osnovnu glazbenu školu, a pohađala je i škole stranih jezika, te izvrsno govori engleski, njemački i talijanski, a služi se i francuskim. Magistrirala je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu i trenutno priprema doktorat. Kaže da u samom svom umjetničkom izričaju nema nekoga koga bi nazvala uzorom.

Gdje je zanosna  umjetnica upoznala Lovru?

„U srednjoj školi bio je to Dali, nadrealizam i simbolizam koji sam nastavila istraživati zadnje četiri godine na Akademiji. Mogu izdvojiti simbolista Alfreda Kubina koji mi je, sa svojim iskrenim pristupom umjetnosti, bio i ostao jedan od najdražih. Opet treba naglasiti da je današnji umjetnik ograničen ukoliko smatra da treba raditi poput svojih uzora; umjetnik je za mene netko čije se stvaralaštvo podudara s njim samim i njegovim vremenom i sve to uz likovni rukopis koji je pronađen i individualan segment umjetnika. Jer, ipak, umjetnost je odraz stvarnosti na umjetnikov način. Likovni jezik, likovni rukopis i izričaj je nešto što se gradi i što umjetnik traži. Tema nije bitna, ali bi trebala nastati kao treptaj i trzaj autorove duše na sadašnjost zbivanja. Bavim se figurativnošću i portretima, prenosim svoje ideje i za sada mogu reći da sam zadovoljna, ali ne apsolutno, ovo je tek početak. Bez rada i istraživanja umjetnik stoji na mjestu“, kazala je Hana Marta za jedan hercegovački portal prigodom  završetka studija u Širokom Brijegu. Novinar ju je tada priupitao – ima li u umjetnosti vremena za ljubav.

„Ljubav je nešto što pokreće svakog od nas. Moram priznati da sam sretno slobodna i da je ljubav prema bližnjima i obitelji nešto što me za sada ispunjava i uveseljava. Ljubav je za mene nešto inspirativno, bez nje, hladna srca, nemoguće je stvarati. Kad se zaljubim najčešće mogu osobu u svakom trenutku naslikati, što mi je malo smiješno. Zahvalna sam Bogu što me čuva i šalje ljude koji su dobri u trenucima kada mi je najteže. A bilo je i takvih trenutaka u odrastanju i sazrijevanju.“

Gdje je, kada i kako zanosna mlada umjetnica upoznala Lovru Kuščevića, ostat će njihova tajna. Prema internetskim tragovima moglo je to biti u ljeto 2012., kada je na otoku Braču organizirala prvu od tri ljetne slikarske radionice „Mali slikar“, s kojom je 2013. godine gostovala upravo u – Lovrinim Nerežišćima.  Možda su se znali i otprije, pa je tada moćni načelnik pronašao načina da pomogne mladoj umjetnici, a možda je zaiskrilo kada je mlada slikarica, pod pokroviteljstvom lokalne zajednice, male Bračane animirala u svojoj radionici.

Kako god, njihovo nježno prijateljstvo ima sad već ozbiljnu povijest. Ali, korupcijske afere bivšeg ministra i istrage koje bi trebale uslijediti mogle bi njihov odnos staviti na kušnju. No, Kuščević i dalje javnosti nudi širok osmijeh i lakonska objašnjenja svoje situacije: „Ne vidim zašto bi me Dorh i Uskok kontaktirali na osnovu fabriciranih i izmišljenih afera…“

Blago Lovri Kuščeviću…

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI