PANIKA U HDZ-u: Plenković postao Kolindin talac! U pitanju je premijerska i funkcija predsjednika HDZ-a

screenshot

Pokazala je naciji kako priprema salatu, šetala Brijunima s udomljenim psom, punila medijske stupce ponašanjem na obilježavanju „Oluje“,  te koketirala s desnicom, objavljujući kandidaturu za još jedan mandat u – Hrvatskom tjedniku! No, ništa od toga predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović nije donijelo željenu stabilnost – rejting šefice države, koja je ušla u oštru bitku za još jedan mandat – topi se poput sladoleda na ljetnom suncu. A pred njom tek predstoji komleksan period u kojem će morati zaigrati opasnu igru s opakim dečkima – Zoranom Milanovićem i Miroslavom Škorom…

Rezultati posljednjeg Crobarometra za kolovoz otkrivaju kako predsjednica u tu, ionako, neizvjesnu utrku ulazi s izrazito nezahvalne pozicije – naime, njen rejting nikada nije bio niži –  tako njen rad ne odobrava čak 52 posto ispitanika, njene poteze podupire skromnih 37 posto birača, a njih deset posto – ne zna. Ono oko čega su u njenom timu izuzetno zabrinuti,  činjenica je da je ovo šefici države najlošiji rejting otkako je u Uredu, a  njen prethodnik, Ivo Josipović, nikada nije tako loše stajao. U isto vrijeme mandata 2014. godine imao je  potporu od 55 posto, a nije ga podržavalo 36 posto birača.

Naravno,   rejting prema agenciji i   rezultate valja uzeti s dozom rezerve, ali predsjednica prostora za rezerve – baš i nema. Oni koji dobro poznaju stanje na Pantovčaku, kažu da se u odaje šefice države uvukla nezapamćena nervoza i panika, a  svima je jasno kada je predsjedničina priča   krenula – nizvodno. Ne treba biti lumen da bi se   zaključilo, kako je to bilo onoga časa kada je ruku pomirenja pružila premijeru Plenkoviću, istodobno, zatvarajući vrata svojem biračkom tijelu s desnice, kojega se time – naprasno odrekla. Mnogi se i danas pitaju – je li predsjednica to učinila zbog naivnosti ili je nečime bila ucijenjena, pa je morala riskirati?


Dio igrokaza i pomno pripremanog cirkusa

No, svim pitanjima unatoč, stvari sada stoje tako kako stoje i ne mirišu na dobro, a u vladajućim redovima čak se ispod glasa može čuti i rečenica kako bi – „Kolinda mogla izgubiti izbore“. I ona sama je svoje klimave pozicije postala  svjesnija nakon europskih izbora na kojima je HDZ doživio debakl u obliku četiri osvojena mandata, što je bila potpuna suprotnost Plenkovićevim najavama. „Crni labud“ nikada nije pronađen, no u HDZ-ovim redovima svima je više no jasno tko je ta nesretna ptica rugalica koja bi se podlo mogla smijati i kada se kraju privedu predsjednički izbori…Stoga valja zasukati rukave i djelovati, a predsjedničini ljudi spremaju u najmanju ruku konfuzan plan iz kojega se zrcali sva njena zabrinutost i panika, te strah od poraza. Naime, namjeravaju se udaljiti od Vlade, iste one HDZ-ove vlade koja bi Grabar-Kitarović trebala poduprijeti u kampanji za prosinačke izbore. Da se taj plan, polako, ali sigurno realizira, imali smo prilike svjedočiti u ljetnim mjesecima.  Prvo stoga, što je predsjednica diskretno krtizirala dio Marićeve porezne reforme, a potom oštro nagazila na ministra zdravstva, Milana Kujundžića, tvrdeći da je on trebao otići u paketu s reformiranim ministrima.

A da je baš to dio igrokaza i pomno pripremanog cirkusa, svjedoči činjenica kako se unatoč velikoj brizi za hrvatsko zdravstvo i rasulo u njemu, oglušila na pozive oporbenjaka da sazove tematsku sjednicu Sabora na kojoj bi se raspravljalo o  opozivu ministra Kujundžića. Nije tu ni izbliza kraj predsjedničinim problemima, jer se u rujnu zdravstveni djelatnici i prosvjetari spremaju na štrajk, koji će je stići usred kampanje u kojoj ona brani boje stranke protiv koje ova vojska ustaje na noge. Ne treba zaboraviti niti potpise koje su građani skupljali za referendum o mirovinskoj reformi, koji bi na ocjenu ustavnosti trebali stići baš u periodu kada će ona nastojati konfrontirati se sa Mirom  Škorom i Zokijem Milanovićem.

Ignorirala savjete iz vrha HDZ-a

Neukusna kaša koju je zakuhao Plenković, bit će ono od čega će se predsjednica, koju podupire isti taj Plenković, morati braniti, a da priča prema navadama hrvatske politike bude i posve apsurdna, i sudbina istog tog Plenkovića na duge staze – ovisi baš o rezultatu predsjedničkih izbora. Distanciranje od Vlade u takvim nezavidnim okolnostima, za Kolindu Grabar-Kitarović je neizvediva nužda – ruke su joj naprosto vezane, iako je Plenković spreman zažmiriti na sve njene prozivke, svjestan njihove pozadine, no pitanje je do koje je mjere narod naivan i spreman povjerovati u takve prozirne igre…?

Bilo kako bilo, matematika je jasna – stvarni sukobi Plenkovića i Grabar-Kitarović pucnjevi su u prazno, jer i on je posljednjih nekoliko mjeseci nerijetko na vrhu liste najnepopularnijih političara u državi, a osim toga, ni njegova Vlada, ni njegova stranka baš i nemaju rejting s kojim bi se mogli sada hvaliti. I ovako loša pozicija u kojoj se nalazi Grabar-Kitarović, ako je vjerovati anketarima, i dalje je za nijansu bolja od položaja u kojem se nalazi – Plenkovićeva karavana. Baš je zato jedina opcija koja joj stoji na raspolaganju – napadi na Vladu, kako ne bi postala još nepopularnija.

Predsjedničini suradnici čine sve kako se ona ne bi identificirala s vladajućom koalicijom, te pomno smišljaju  i promišljaju svaki novi potez, ali ni po tom pitanju također nema razloga za bezbrižnost, jer predsjedničina samovolja kod izbora tima koji će s njom pokušati opet osvojiti Pantovčak, izazvala je lavinu negativnih komentara u vladajućoj stranci.

Kako objašnjavaju dobro upućeni, Grabar-Kitarović je tijekom razgovora s ljudima koje je pozvala u svoj izborni stožer, posve  ignorirala savjete koji su do nje dopirali iz vrha HDZ-a, pa se na svoju ruku odlučila   da kormilo njene kampanje preuzme – Ivan Anušić. Riječ je o konzervativcu koji dobro kotira u desnom biračkom tijelu, a   Plenkovićevi mu puleni ponajviše zamjeraju  bliskost s Milijanom Brkićem.

Tko će nadomjestiti Dadu Milinovića?

No, unatoč tome, izvori bliski predsjednici prepričavaju kako se radi o čovjeku koji ima značajan utjecaj na terenu, poglavito u Slavoniji, gdje joj Škoro predstavlja najveću opasnost. Također potvrđuju kako je on, uz generala Miljenka Filipovića, predsjedničina veza s braniteljskom populacijom. Plenkovićevu volju, šefica države ispoštovala je utoliko što je na njegov prijedlog u svoj tim uvrstila i Ivu Ivančića,  direktora Verna. On bi  joj trebao voditi društvene mreže i biti zadužen za PR.

No, da utjecaj vrha HDZ-ovaca bliskih predsjedniku stranke na Grabar-Kitarović kopni, svjedoči činjenica da u njenom timu nikakvu ulogu neće imati Jandrokovićeva prijateljica, Mirjana Hrga, s kojom je Kolinda nedavno zamijenila Matu Radeljića. Premda se spekuliralo da je za predsjedničinu kampanju splitski gradonačelnik Opara angažirao Thompsona, on u njenom timu neće imati nikakvu značajniju ulogu. Kažu da Opara nije operativac, niti bi od njega na području Dalmacije imala ikakve koristi.

Zato aktualna šefica države svoju sudbinu oslanja na Blaženka Bobana, što je također svojevrsno prkošenje Plenkoviću, jer se kao njegov čovjek za Dalmaciji profilirao, Ante Sanader, kojega je predložio i za tajničku poziciju u stranci. Na svoju ruku predsjednica se priklonila i karlovačkom konzervativnom županu, Damiru Jeliću, koji je Plenkoviću vodio kampanju za parlamentarne izbore, ali se zatim od njega distancirao i to – slučajno, ili ne – u intervalu kada je ratificirana Istanbulska konvencija.

Kada je o terenskim igračima riječ, predsjednica se   oslanja i na Matu Frankovića, dubrovačkog gradonačelnika, koji je s Plenkovićem na ratnoj nozi baš kao i njegov vukovarski kolega, Ivan Penava. Veliki problem predsjednica pak ima u Lici, kojom je donedavno upravljao Dado Milinović, pa je pitanje hoće li njega moći    nadomjestiti Darko Nekić, bivši senjski gradonačelnik… Dio HDZ-ovaca u pitanje dovodi i predsjedničina suradnika za Zagreb. Naime, ondje se opredijelila za Ivana Ćelića, tajnika zagrebačkog ogranka stranke, u čije operativne sposobnosti u vladajućim redovima sumnjaju, no navode kako su on i Reiner predsjedničina poveznica s crkvenim poglavarima…

Stier – krtica u predsjedničinim redovima?

Ipak, sva ova imena, zapravo, su sporedna u usporedbi s paranojom koju među Plenkovićevim ljudima u HDZ-u izaziva spomen na Davora Ivu Stiera, koji je prije nekoliko tjedana prilično izravno razotkrio svoje ambicije za preuzimanjem predsjedničke fotelje u vladajućoj stranci. Izjavom da će podržati predsjednicu, te joj pomoći tijekom kampanje, ali da nema namjeru napadati Škoru, Stier je dolio ulje na ionako užarenu atmosferu u svojoj stranci. Te su riječi Plenković i njegovi kadrovi protumačili  kao potporu s rezervom, te smatraju da bi se baš Stier mogao prometnuti u krticu u predsjedničkim redovima, jer bi sabotiranjem predsjednice i njenim rušenjem mogao osigurati Plenkovićev pad i svoj dolazak na čelo stranke.

Iako je Stier svoju izjavu dodatno argumentirao tvrdnjom da je HDZ-ov protukandidat Milanović, a ne Škoro, u vladajućoj stranci, među izvorima bliskim predsjedniku, tek taj argument nije najbolje odjeknuo. Naime, kako navode, Stier je time izjednačio Grabar-Kitarović i Škoru… U HDZ-u, među ostalim, smatraju kako je na djelu sabotaža onih koji Plenkoviću rade o glavi, a s time povezuju i nedavni istup srpskog predsjednika, Aleksandra Vučića, koji je ”ničim izazvan” kazao kako je tijekom posjeta Zagrebu od hrvatske predsjednice tražio da se više ne spominje izraz – velikosrpska agresija.

Takvu retoriku nazivaju podmetanjem, te u Plenkovićevom taboru naglašavaju da će predsjednici znatno teže biti pobjediti Škoru u prvom, nego li Milanovića u drugom krugu. Istini za volju, Stier i Miro Kovač, a odnedavno, po svemu sudeći, i Karamarko pucaju na fotelju predsjednika HDZ-a. A istodobno  bi predsjednički izbori trebali  odrediti i sudinu HDZ-a, ali i Plenkovićevu poziciju na čelu Vlade.

No, pitanje je, bi li doista Plenkoviću pobjeda aktualne predsjednice, dugoročno gledano, značila opstanak i stabilnost… Jer, nakon debakla na europskim izborima stavio se u negodan položaj. Na prošlim izborima za predsjednika stranke   u ljeto 2016. godine,  nije imao protukandidata, a sada se već nagađa da bi protiv njega mogla ustati vojska kadrova različitih ambicija, što kod Plenkovića izaziva nervozu i nemire…

Dugoročne Plenkovićeve prognoze…

U Plenkovićevim redovima, razvijaju se zbog nemira i panika – razne teorije – koje se mogu opisati i teorijama zavjere, pa tako sumnjaju da Stier, ali i Miro Kovač komuniciraju sa Škorinim timom, kako bi oslabili Plenkovićev položaj kroz predsjedničke izbore. Jer, pobjeda Škore u bitci za Pantovčak, pa i svaki ozbiljniji njegov rezultat na tim izborima, označili bi svojevrsno buđenje konzervativne političke scene, što svakako ne odgovara Plenkoviću. Ali, s druge strane, poraz aktualne predsjednice na izborima, ne bi previše donio niti Plenkovićevim rivalima, jer bi se negativno odrazio na stranku…  Naime,  tko god preuzeo kormilo HDZ-a, definitivno ne želi preuzeti oronulu opciju, jer poslije unutarstranačkih, na vrata kucaju i parlamentarni izbori, na koje se treba još ozbiljnije fokusirati.

No, bilo kako bilo, trendovi posljednjih mjeseci ne idu na ruku ni Plenkoviću, ni HDZ-u, ali ni predsjednici. Ipak, donekle se može razabrati i argumentirati ponajprije Plenkovićeva panika, jer tko god da pobijedi, njemu se – ne piše dobro. Pobjeda Škore za Plenkovića će označiti tešku borbu za još jedan mandat na čelu stranke u svibnju iduće godine. Ruku na srce, Plenkoviću dugoročno   ide na ruku pobjeda predsjednice, no na duge staze su njen posljednji mandat i činjenica da će ga moći napadati pred parlamentarne izbore, nešto  što mu također baš i nije korisno. A, onda u konačnici, s treće strane, stoji „predsjednik s karakterom“, Milanović, čija bi mu pobjeda doista i donijela svojevrsnu kohabitaciju.

Bivši premijer i sam je vrlo jasno dao do znanja da će, ukoliko bude izabran za predsjednika države, prema Vladi biti vrlo korektan. “Ne pada mi na pamet Vladu pozivati na davanje ostavke. Ne pada mi na pamet biti prema Vladi oportunist, već želim fer odnos, ali isto tako jasan i transparentan, direktan i kritičan ako treba, ali ne oportunistički i katkad kukavički, po sistemu – sad mi trebaš, sad mi ne trebaš”, objaznio je nedavno Milanović, dajući naslutiti da bi s Plenkovićem sasvim solidno surađivao.

S druge, pak, strane, na pitanje – vidi li se jednog dana na čelu vladajuće stranke? – u jednom od svojim posljednjih intervjua, Grabar-Kitarović zagonetno je odgovorili – „Zasad ne…“ Drugim riječima, matematika je i ovdje jasna i neumoljiva – Plenkoviću se, kako god da se stvari posložile, ne piše dobro, a panika i teorije koje su zavladale njegovim timom, ne idu mu na ruku, baš kao ni činjenica da je postao talac Kolinde Grabar-Kitarović, koja bi ga na kraju mogla stajati – premijerske i funkcije predsjednika HDZ-a…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI