Plenković i Pavić tranzicijski mirovinski dodatak iz proračuna vuku do kraja svijeta

facebook

Premijer Andrej Plenković i ministar Marko Pavić ne razumiju formaciju koju smo tranzicijski morali pokrenuti još prije 30 godina. Tranzicijski mirovinski dodatak iz proračuna uvode za stalni, za sva vremena. Koje li umišljenosti likova koji zapravo u širini vremena nisu niti postojali. Ostaje i smrtonosni Drugi mirovinski stup, tranzicijski nedopustiv kao privatan i obvezan.

Tranzicijski proračunski mirovinski dodatak 27% trebao se uskoro ugasiti, jer su njegovi korisnici uglavnom starci na kraju života, ali su premijer Andrej Plenković i ministar Marko Pavić odlučili da proračun opterete do kraja RH. Novost je da proračunski dodatak proširuju za sve umirovljenike. Za one koji će prilikom samog umirovljenja ostati u Drugom stupu reduciran je na 20,25%. Jednom uveden tako visoki dodatak teško će biti ukinut. Umjesto da se sve mirovine jednostavno usklade s porastom plaća, što je zakonska obveza, umjesto da udovolji radnim ljudima i umirovljenicima, Vlada RH odlučila je da sa svojom mirovinskom “reformom” udovolji glavnim bankama i njihovim osiguravajućim društvima, onima koji kontroliraju fondove Drugog stupa. Tako su o trošku svih nas privatni OMF-ovi svojim korisnicima nabacili “dimnu” zavjesu iz proračuna, koja će poslužiti za skrivanje činjenice da su ti fondovi pokradeni. Referentne banke dvostruko su na dobitku, jer je Hrvatska ovako osuđena na stalno skupo zaduživanje kod tih istih banaka, do kraja RH. Može se reći da banke i svi ti paraziti Drugog stupa režu granu na kojoj sjede, jer je u ovoj zemlji sve neodrživo, i ovakav mirovinski sustav i ovakva država. A nova svjetska kriza kuca nam na vrata, prije nego što smo izašli iz ove posljednje ili pretposljednje, koja se oduljila samo u Hrvatskoj. Da se tako izrazim, nemamo računicu ulaziti u novu krizu, jer je ova sadašnja dovoljno smrtonosna. Tako smo jedina zemlja u svijetu koja više nikada neće ući u krizu. Jer će u ovoj krizi ovakva država ostati do svoga kraja, koji nije daleko. Jesu li Plenković i Pavić zaista toliko glupi i pakosni i/ili zlonamjerni ljudi, ili su na nečijoj kratkoj uzici. Produžena ruka financijskog kartela? Pripadnici Labradora? Infiltranti neke druge strane obavještajne mreže ili nekakvog konzorcija stranih interesa? Nekih masonskih loža za koje nikada nismo čuli? U svakom slučaju, Plenković i ekipa pokrenuli su mnoge procese na planu iseljavanja Hrvata i dekroatiziranja Lijepe naše.

Idiotsko oživljavanje tranzicijskog dodatka na izdisaju

(1) Tranzicijski proračunski mirovinski dodatak 27% uveden je 2007. za one osiguranike koji nisu ušli u Drugi mirovinski stup, uključujući sve takve umirovljene od 1. siječnja 1999. Formalno je uveden zbog prelaska na izračun mirovina na temelju cijelog radnog vijeka a ne na osnovu 10 najboljih godina, kako je vrijedilo prije 1998. Svatko se tijekom svog radnog vijeka usavršavao, svatko je grabio u podjeli rada i raspodjeli dohotka – najčešće su 10 godina pred umirovljenje bile tih najboljih 10 godina s najvišim primanjima. Za komunizma se razvila nekakva mirovinska solidarnost, pa su mnogi podobni zaposlenici dobili najčešće nezasluženo bolje plaćeno radno mjesto i/ili nezasluženo povećanje plaće u godinama pred umirovljenje. (2) Važnije od toga, tranzicijski proračunski mirovinski dodatak 27% bio je namijenjen starijim generacijama osiguranika, kojima novi izračun mirovine za cijeli radni staž uključuje indeksaciju mirovinskih uplata u dva posve različita sistema. (3) Isti dodatak uveden je i kao naknada starijim generacijama zbog svođenja (Prvog) državnog mirovinskog stupa s 20% na 15% izdvajanja iz bruto plaće – vladajući financijski kartel preusmjerio je četvrtinu mirovinskih izdvajanja u fondove privatnog Drugog stupa pod kontrolom osiguravajućih društava “naše” četiri najveće banke. Smanjeno izdvajanje u državni mirovinski fond, onaj koji još uvijek namiruje sve mirovine, dovelo je do toga da se država (svi mi) skupo zadužuje i da skupo reprogramira svoje dugove – svake godine nedostaje 17 milijardi kuna za mirovine. Smanjena kumulacija državnog fonda, iz kojega se više nisu mogle usklađivati mirovine s porastoma plaća, poticala je psihozu stagniranja i propadanja, pa je država i tu neravnotežu zgurala u tranzicijski dodatak. Zbog pokrivanja spomenuta tri problema, preračunati proračunski tranzicijski dodatak trebalo je protegnuti s 27% na 50%. Ovakav smrtonosni Drugi mirovinski stup, kao privatan/bankarski i obvezan, zadržala je samo Hrvatska – nema tata do Hrvata.

Niti nedovoljan privremeni proračunski dodatak ne treba postati stalni

Došla su nova vremena. (a) Mlađi osiguranici ne trpe probleme dvije formacije, nego samo ove današnje, ako uopće možemo reći da je za sirotinju došlo do stvarnih formacijskih promjena. (b) Izuzimajući parazitske strukture, nema više 10 najboljih godina, nego su sve jednako loše. Keramičar će biti jednako plaćen tijekom cijelog svog radnog vijeka. Zapravo, kako stari, zarađivat će sve manje. (c) Osiguranici Drugog stupa primat će mirovinu na temelju svojih 15% izdvajanja iz bruto plaće u državni Prvi stup i na temelju svojih 5% izdvajanja iz bruto plaće u privatni Drugi stup, dakle na temelju sveukupnih mirovinskih kumulacija, odnosno na temelju sveukupnih svojih 20% izdvajanja iz bruto plaće. To znači da glede kumulacija za svoje mirovine nisu zakinuti, pa s tog naslova nemaju nikakvo pravo na proračunski dodatak. (d) To što (relativno mlađi) osiguranici Drugog stupa, odnosno mješovitog modela, 3/4 svojih mirovinskih izdvajanja iz bruto plaće daju u državni Prvi stup, to ne znači da imaju pravo na 3/4 tranzicijskog dodatka 27%. Ispada da će tranzicijski dodatak dobiti i oni rođeni 100 godina nakon formalno deklarirane tranzicije u novu formaciju. (e) Proračunski dodatak 20,25% povećat će mirovinu od 10.000 za 2.025 kuna, a mirovinu od 2000 kuna samo za 405 kuna. Sve “reforme” Plenkovića i ekipe idu za tim da oni bogatiji prođu još bolje, o trošku svih nas.Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina

To je mogla smisliti samo komunjarska glava. Najgore komunističko smeće. Čemu to? Zašto ne povisti dobnu granicu za umirovljenje na 90 godina – mnogi “znanstvenici” povisili su očekivano trajanje života na 100 godina. Ako su mnogi naši neprijatelji u našem parlamentu već 100 godina, koliko će takvi živjeti? Očigledno je da poslove iz svibnja 1991. i kolovoza 1995. nismo niti pokrenuli, a tako smo krasno mogli srušiti prosjek života, očekivano trajanje života za naše neprijatelje, time i dobnu granicu za umirovljenje. Ako više nismo u komunizmu, feudalizmu ili robovlasničkom sustavu, osiguranik bi morao imati pravo da u svakom trenutku povuče svu svoju mirovinsku štednju i posve napustiti ovakav ili neki drugi mirovinski sustav. Tražit će socijalnu pomoć u starosti? Zar takvi danas ne trebaju socijalnu pomoć? I uz ovakvu crkavicu od mirovine. Plenković i Pavić povisuju dobnu granicu za umirovljenje samo zato da uspore i umanje pražnjenje privatnih mirovinskih fondova pod kontrolom banaka i/ili njihovih osiguravajućih društava. Zaposleni Hrvati disciplinirano uplaćuju mirovinske doprinose, ali povrata za njih neće biti – mnogi od njih umrijet će prije svog umirovljenja. Iako su penali zbog prijevremenog (?) umirovljenja nešto neshvatljivo, Plenković, Pavić, i sva ta kvinsliška ekipa, hladno povisuju te postotke. Ministar Pavić izjavio je kako su prošle godine mirovine rasle za 2,75%. Poštene ljude ove zemlje ne zanima porast prosječne mirovine. U izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće, odnosno visoke uplate u mirovinske fondove. Mirovine iz prethodnih godina ostale su iste, dok su prosjek digla nova umirovljenja preplaćenih parazita. Vlada ima obvezu usklađivanja svih mirovina s porastom plaća.

Drugi stup ostaje za potrebe privatizacijske pljačke

Zašto je svaka nova Vlada RH gora od one prethodne? Tajna je u tome što strani interes traži sve žešću privatizaciju naših javnih poduzeća i/ili naših nacionalnih resursa. U prvim tranzicijskim godinama RH, udbaški HDZ pokrao je mirovinske fondove, dok je Drugi mirovinski stup kao privatan i obvezan uveo komunjarski SDP, sve u okvirima iste privatizacijske pljačke od strane naših neprijatelja i podzemlja svih vrsta. Prirodno tome, fondovi Drugog stupa postali su kanali za nove privatizacijske pljačke. Eto, od uvođenja Drugog stupa “demokršćani” su se dva puta vraćali na vlast, a Drugi stup ostaje. Danas, za ovoga današnjeg triper premijera, koji je “slučajno demokršćanin Franje Tuđmana a želio je postati liberal Vesne Pusić”, privatni OMF-ovi pod kontrolom banaka državi nude preuzete državne obveznice u zamjenu za dionice: HAC 25%, ACI 50% i HEP 30%. Monetizacija autocesta nije prošla, nije prošla niti privatizacija HEP-a, pa su se Plijenković i ostali grabežljivci dosjetili da tiho pokrenu i provedu privatizaciju HEP-a i HAC-a kroz mirovinski sustav. To je onaj glavni razlog zašto Plenković i Pavić predlažu da se Drugi mirovinski stup zadrži kao obvezan i da se poveća postotak izdvajanja u pripadne (bankarske) fondove tog stupa. Nimalo nisu zabrinuti što se sa svakim povećanjem postotka doprinosa za privatni Drugi stup smanjuje postotak doprinosa u državni Prvi stup, koji namiruje mirovine. Imamo dojam da će vlada jednostavno iz našeg proračuna dodavati za mirovine koliko nedostaje, ali takvih novaca nema, pa će vlada sve “pokrivati” kroz novo skupo zaduživanje zemlje, koje je po svemu sudeći dugoročno održivo.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI