Plenkovića sustiže sudbina Karamarka!

„Prvo idu van novi kompromitirajući mejlovi, pa pritisak na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da se očituje o Plenkovićevoj i Marićevoj ulozi u spašavanju Agrokora, potom se diže desna ekipa u HDZ-u koja ionako ne podnosi europejca Plenkovića… Na terenu već mjesecima rade Davor Ivo Stier i Miro Kovač, koji pripremaju članstvo za nove unutarstranačke izbore. Scenarij će biti identičan kao kad se rušio Karamarko. U prilog nadolazećih promjena ići će i jak međunarodni pritisak da se povede odlučnija borba protiv korupcije“, tvrdi nam naš izvor blizak sadašnjoj koalicijskoj Vladi

U sezoni kiselih krastavaca, dok su pripadnici vladajućeg establišmenta bezbrižno hvatali boju na jadranskoj obali, što si već godinama više od polovice hrvatskih građana ne može priuštiti, spineri iz sjene ukiselili su priču o paklenom političkom rujnu. U kojem će, ni više ni manje, premijer Andrej Plenković biti primoran podnijeti ostavku, na Pantovčak će kod predsjednice Grabar-Kitarović kao novi mandatar pohitati Gordan Jandroković, dok će Hrvatsku demokratsku zajednicu preuzeti Davor Ivo Stier, omrznut kod stranačke klijentele, ali omiljen među iskonskim, širokim HDZ-ovim članstvom. Iz vladajuće će koalicije novi mandatar otpisati Vrdoljakov HNS, Pupovčev SDSS i bandićevce, a priključit će nove saveznike, Beljakov HSS, petoricu otpadnika iz SDP-a i dvojicu bivših mostovaca. Taman za novu tanašnu većinu u parlamentu. Nepotreban Vladi, a pod teškim optužnicama, od koji je ona za aferu svih afera, zagrebački pročistač otpadnih voda tek u pripremi, abdicirat će i Milan Bandić, pa će Zagreb nakon 18 godina „Milovanja“ dobiti do kraja ove godine i novog gradonačelnika!

Sve će, složili su insajderi mozaik vruće političke jeseni, započeti novom serijom javnih objavljivanja prepiski tzv. grupe Borg, što bi dodatno kompromitiralo već kontaminiranog premijera. Nastavak afere Hotmail, u čijem je vrtlogu već nestala donedavno najmoćnija žena u Hrvatskoj, Martina Dalić, dobio je prošlog tjedna i svoj prolog u javnoj objavi opširnih transkripata tj. iskaza što su ih Martina Dalić, Ante Ramljak i Zoran Besak dali Uskoku. Njihovi iskazi bacaju novo svjetlo na ulogu premijera Andreja Plenkovića, iz iskaza se, naime, jasno iščitava da je premijer bio detaljno upućen u sve procese koji su se događali prije i nakon donošenja lex Agrokor. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković otišla je i korak dalje, pa je ustvrdila da iz transkripata proizlazi da premijer ne samo da je bio u sve upućen nego je bio u sve i uključen, dakle da je i sam bio član famozne interesne grupe Borg.

Sadržaj iskaza Martine Dalić & Co. Uskoku, Dalija Orešković proglasila je „uznemirujućim odnosno potresnim svjedočanstvom na koji je način Vlada zloupotrebljavala sustav, potkopavala vladavinu prava i obmanjivala javnost i institucije, kako bi interesnoj skupini omogućila korist pod krinkom spašavanja kompanije u problemima. Vlada je, zlorabeći sustav i institucije, napravila dosad najveći udar na pravnu državu otkako je hrvatske samostalnosti!“, kazala je Orešković i pojasnila:

“Postoji Zakon o Vladi koji nalaže na koji se način mogu imenovati savjetnici ili članovi posebne ekspertne radne skupine. Ovdje se ne radi o tome. Ne postoji odluka Vlade koja bi pojedinim ljudima dala taj legitimitet. Ova je Vlada pojedinom interesnom lobiju, interesnoj grupi dala za pravo da na temelju povlaštenih informacija, koje je dostavljala Martina Dalić, osmisli zakonodavno rješenje koje ponajviše njima ide u prilog. Pri tome su bjesomučno govorili neistine i davali lažna očitovanja. Ne samo medijima i građanima, koje tako očito podcjenjuju, već i nadležnim tijelima”, kazala je Orešković i dodala da dosad niti jedan saziv Sabora nije dopustio da mu Vlada, koju taj Sabor bira, govori nešto što ne odgovara istini.

Istinu nije govorio, proizlazi to iz objelodanjenih transkripata, ni ministar financija Zdravko Marić, koji je kao papagaj mjesecima ponavljao da se izuzeo od odlučivanja o Agrokoru, pa je onda ipak priznao pred Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da je bio na dva sastanka na tu temu. Sada se ispostavilo da je bio na sedam sastanaka! Slijedom svega, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obnovit će postupak protiv Zdravka Marića, a budući da je odmah po objavljenim Uskokovim transkriptima Povjerenstvo dobilo prijavu i za postupak protiv premijera Plenkovića, objedinit će je s već postojećim predmetom protiv premijera, jer je prijava u bitnome istovjetnoga sadržaja kao već ranije zaprimljena prijava oko utvrđivanja stvarne Plenkovićeve uloge u spašavanju Agrokora.Tomislav Karamarko je prije nešto više od dvije godine, zbog mnogo manjeg krimena od ovog kojim bi se uskoro mogao teretiti Andrej Plenković, odstupio s mjesta prvog potpredsjednika Vlade RH i s mjesta predsjednika HDZ-a. Razlog njegova odstupanja bio je u manjoj mjeri neizdrživi pritisak javnosti i medija, a u konačnici bila je to odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kojim je tada predsjedala Dalija Orešković, a koje je ustvrdilo da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa kada je iznosio osobne stavove i prijedloge kojima se zalagao za povlačenje RH iz arbitražnih postupaka koji su se vodili između Hrvatske i MOL-a, osobito na sastanku Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta u svibnju 2016.

Članovi Povjerenstva pomno su i sa više aspekata sagledali privatne, poslovne i službene odnose koje je Tomislav Karamarko imao u slučaju poslovne suradnje svoje supruge Ane Karamarko i svog prijatelja Josipa Petrovića. Stoga su zaključili i kako se zbog poslovnih i osobnih odnosa između njega i Petrovića, Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obnašanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade RH.

Pojednostavljeno, zbog poslovnih odnosa koji s Petrovićem datiraju još iz 2006. kada je Karamarko bio suvlasnik tvrtke Soboli, a Petrović u Upravi Ine i kada je Soboli ostvarila dobit od 5,5 milijuna kuna u izravnom poslovanju s Inom putem ugovora na kojima su vidljivi Petrovićevi potpisi, ali i slijedom izjava Tomislava Karamarka da mu je Petrović dugogodišnji prijatelj, svi su članovi Povjerenstva zaključili da je to situacija mogućeg sukoba interesa. Zbog toga, bili su jednoglasni, Karamarko ne može sudjelovati u procesima donošenja odluka vezanih uz arbitražu između Ine i Mola ili o odlukama koje se tiču Ine.

„Karamarko nije postupao u skladu s obvezom čuvanja vlastite vjerodostojnosti obnašanja dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, čime je povrijedio načelo djelovanja iz članka 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Naime, jedan od najvećih krimena koji se Karamarku stavlja na teret njegov je propust da javno prizna, obznani i deklarira kako su postojali poslovni odnosi između njega i Josipa Petrovića čije društvo Peritus savjetovanje d.o.o. obavlja niz obavještajnih i savjetodavnih usluga za MOL“, stajalo je između ostalog u očitovanju Povjerenstva.

Hoće li u tjednima pred nama Andreja Plenkovića sustići Karamarkova sudbina? Dalija Orešković ne dvoji kakve bi trebale biti političke posljedice za aktere ove velike afere oko spašavanja bivše Todorićeve tvrtke.

„Nepojmljivo mi je da uopće pričamo o tome. Ovo je stanje općeg užasa i očaja, ovo govori da u državi imamo stanje da institucije ne djeluju. Nepojmljivo mi je da je Uskok odbacio kaznenu prijavu. Ako se ne može zaključiti da je odbacivanje posljedica izravnog pritiska politike, to govori da nam nedostaje znanja da se ozbiljno bavimo ozbiljnim korupcijskim temama. Očigledno je da je u konkretnom slučaju Uskok okrenuo glavu na drugu stranu.“

„Prvo idu van novi kompromitirajući mejlovi, pa pritisak na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da se očituje o Plenkovićevoj i Marićevoj ulozi, potom se diže desna ekipa u HDZ-u koja ionako ne podnosi europejca Plenkovića… Na terenu već mjesecima rade Davor Ivo Stier i Miro Kovač, koji pripremaju članstvo za nove unutarstranačke izbore. Scenarij će biti identičan kao kad se rušio Karamarko. U prilog nadolazećih promjena ići će i jak međunarodni pritisak da se povede odlučnija borba protiv korupcije“, tvrdi nam naš izvor blizak sadašnjoj koalicijskoj Vladi. Tvrdi i da će se na brisanom prostoru, kad više ne budu bitan jezičac na vagi za parlamentarnu većinu, naći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojem u rujnu već počinju suđenja po dvije optužnice, u aferi Štandovi i aferi Agram, ali i šef HNS-a Ivan Vrdoljak o kojem postoji pregršt kompromitirajuće dokumentacije vezane uz njegove brojne propuste, ali biznise, prije svega s energentima, te nikad zaboravljena afera s razdjelnicima.

Ozbiljni politički analitičari ne slažu se da je izgledan scenarij koji za dolazeću političku jesen predviđa naš insajder blizak trenutno vladajućima.

„Riječ je ipak o prevelikim rošadama, koje bi značile totalno poništenje rezultata prošlih izbora. I aktualnom je Vladom, u trenutku kad je HNS pretrčao pod okrilje HDZ-a, poništena iskazana izborna volja glasača, jer takova koalicija nema izborni legitimitet, pa možemo govoriti i o povredi izbornoga zakona, o kaznenom djelu prijevare i naposljetku o – protuustavnoj Vladi RH!“

I naše su novine već pisale o tome da je pripuštanjem HNS-a u vladajuću koaliciju sa HDZ-om narodu na perfidan način onemogućeno da konzumira svoje ustavno i zato neotuđivo pravo da glasa i da svojim glasom sudjeluju u kreiranju političkog, gospodarskog, kulturnog i ostalih oblika života u svojoj zemlji. A naročito, da si izabere vlast kakvu želi, kao što to piše u članku 1. Ustava RH. Pa, ako je narod neposredno odlučio da lista na kojoj je i HNS ide u oporbu, onda i HNS ide u oporbu. A ne na vlast. I nitko do sljedećih izbora to nema pravo mijenjati!

O tome je vrlo decidiran i Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor u kojem stoji da u Hrvatskoj postizborne koalicije mogu međusobno sklapati samo liste koje su prešle izborni prag, a ne nikako njihovi dijelovi koji se iz bilo kojeg razloga odmetnu s njih, kao što je to u ovom slučaju s HNS-om koji je bio na listi sa SDP-om.

Upravo stoga su, prema mišljenju političkih analitičara, izgledniji novi izbori nego novo veliko preslagivanje Vlade, ali, kažu, HDZ-u trenutno ne trebaju prijevremeni izbori, pa će HDZ, ma koliko ga neke grupacije unutar stranke ne podnose, ostaviti Plenkovića na miru iz pragmatičnih razloga. HDZ bi, naime, poslije novih izbora imao manje vlasti nego je ima sada, a HDZ-ovcima su vlast, kadroviranje i nagrađivanje prije bilo kakve ideologije i principa.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI