Puno zuji, malo daje: Marija Pejčinović Burić, stopama Vesne Pusić

MVEP/HRT/UN

Prema objavi dostupnoj na internetskim stranicama, Vlada Republike Hrvatske službeno je uputila u srijedu, 10. siječnja 2019. godine, kandidaturu potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova, Marije Pejčinović Burić, za dužnost glavne tajnice Vijeća Europe

Republika Hrvatska je nakon propale kandidature za glavnu tajnicu UN-a u liku i djelu tadašnje ministrice vanjskih poslova, Vesne Pusić, donijela još jednu zanimljivu odluku o kandidaturi u visoka međunarodna tijela. Ovom prigodom, odluka je pala na Mariju Pejčinović Burić i to za mjesto glavne tajnice Vijeća Europe. Naime, prema objavi dostupnoj na internetskim stranicama, Vlada Republike Hrvatske službeno je uputila u srijedu, 10. siječnja 2019. godine, kandidaturu potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova, Marije Pejčinović Burić, za dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Četiri kandidature

Osim Vlade RH, i Vijeće Europe koje okuplja 47 država i ima sjedište u francuskom Strasbourgu, objavilo je imena četvero kandidata za mjesto glavnog tajnika te organizacije, a među njima je i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović Burić. Osim nje, kandidati su još i belgijski ministar vanjskih poslova, Didier Reynders, bivši ministar vanjskih poslova Litve, Andrius Kubilius, kao i Grčke, ministrica Dora Bakoyannis.
Naime, sadašnji glavni tajnik Vijeća EU-a, Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata. Istodobno je Hrvatska 2018. godine, od svibnja do studenoga, predsjedavala Vijećem Europe.

Vijeće Europe najstarija je europska međunarodna organizacija, koja ove godine obilježava sedamdeset godina postojanja. Ministrica Pejčinović Burić u ime Republike Hrvatske predsjedala je Odborom ministara Vijeće Europe od svibnja do studenog prošle godine.
Glavnog tajnika izabrat će Parlamentarna skupština Vijeća Europe na zasjedanju u lipnju 2019. godine. Sukladno proceduri, Odbor ministarskih zastupnika Vijeća Europe u ožujku će imati razgovore sa svim prijavljenim kandidatima za glavnog tajnika, nakon čega će konačni prijedlog kandidata uputiti Parlamentarnoj skupštini VE-a.

Mandat novoizabranog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada 2019. i traje pet godina.II. liga sa Zrinjevca

Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica aktualne vlade Andreja Plenkovića i ministrica vanjskih i europskih poslova, rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1985., nakon čega je pohađala poslijediplomski studij u Belgiji i Poljskoj, te stekla titulu magistrice europskih znanosti.

Od 1988. do 1991. bila je stručna suradnica za vanjsku trgovinu u tvrtki “Končar inženjering”. Od 1991. do 1997. radila je kao glavna tajnica, a zatim i direktorica Europskog doma Zagreb, a od 1997. do 2000. radila je u “Plivi” kao direktorica poslovnih komunikacija.

Prije stupanja na mjesto ministrice, obnašala je dužnosti državne tajnice i pomoćnice ministra u MVEP-u, te je bila članica pregovaračke skupine Vlade RH za pridruživanje Europskoj uniji. Također je bila predavačica na Diplomatskoj akademiji pri MVEP-u, te u državnoj školi za javnu upravu.

U dosadašnjoj karijeri je bila prilično neuočljiva i predstavlja de facto II. ligu hrvatske diplomacije. Iz svega bi se moglo zaključiti da dotična – “puno zuji, a malo meda daje…”

Neugodne epizode u životopisu

Od negativnih epizoda u njezinom životu svakako treba spomenuti ljubavni klinč sa zavodnikom agresivne naravi, koji je uništio živote barem sedam žena. Među svima njima, Marija Pejčinović Burić ima istaknuto mjesto.

Naime, Marija Pejčinović bila je početkom devedesetih partnerica diplomata, Ljubomira Čučića, i s njim je nekoliko godina živjela u njegovoj kući u Zagrebu. Tada je sa Čučićem radila u Europskom domu kao njegova glavna tajnica, a kasnije i direktorica. Potom su se razišli. Međutim, posebno mjesto u kronologiji osuđenog zlostavljača Čučića, neupitno pripada danas visokorangiranoj državnoj dužnosnici Mariji Pejčinović Burić.

Nadalje, poput Vesne Pusić, od negativnih percepcija u pojedinim hrvatskim medijima nije bila pošteđena ni sadašnja kandidatkinja za mjesto glavne tajnice Vijeća Europe. To se posebno odnosi na njen neuobičajen angažman s Vladom Republike Srbije. Tom prilikom se hrvatska javnost uspjela upoznati i osobno uvjeriti kako gospođa Pejčinović Burić sasvim solidno u jednoj srbijanskoj TV emisiji, ničim izazvana, barata i mekeće na sočnoj ekavici…
Osim toga, zbog čestih afera koje su kulminirale u MVEP-u RH, a i šire, u posljednjih godinu dana, ministrica Pejčinović Burić zaradila je i prijavu Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, no postupak protiv nje do sada, iz nekih nejasnih razloga, još nije pokrenut…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI