Sanader je nevin. Brat Flavio je primio 5 milijuna eura MOL-ova mita od Zsolta Hernadija!

Kada uskoro inozemni financijski forenzičari pred nadležna tijela kod nas i u Europi iznesu neoborive dokaze, da je drugih pet milijuna eura MOL-ova mita leglo na račun Sanaderova brata Flavia, generalni direktor MOL grupe Zsolta Hernadi više neće moći izmicati se pred licem pravde. Kao ni brat bivšeg premijera Flavio. A što se samog Sanadera tiče on može biti spokojan. Samo će reći na sudu da on nema nikakve veze s biznisom svoga brata, kao ni s pet milijuna eura mita koji su legli na Flaviov račun

Prije nekoliko tjedana naš tjednik 7Dnevno objavio je tekst pod naslovom:’Steže se obruč oko Sanaderovih skrivenih milijuna i MOL-ove korupcije’!

Naftna mrlja iz Mađarske potapa bivše premijere Ivu  i Zokija!

Podsjetimo, prema tvrdnjama našeg izvora, određena skupina upućenih u zbivanja angažirala je financijske forenzičare u inozemstvu koji su uspjeli ući u trag Sanaderovih skrivenih 5 milijuna eura mita.

Naime, kod određene skupine profesionalaca rasla je svijest o potrebi da se rasvijetli taj dio priče poglavito kada se vidjelo kako MOL-ovci ne prestaju korumpirati vrh hrvatske politike i nakon odlaska Sanadera s političke pozornice a poslije i u zatvor. Spomenuta skupina financijskih forenzičara angažiranih u inozemstvu posebno se bavila onim dijelom istrage oko skrivenih drugih 5 milijuna eura mita koji na tajne Sanaderove račune nisu pristigli preko Uskokovog pokajnika Roberta Ježića. Taj dio, točnije polovica MOL-ova mita, u optužnici je opisan kao uplata na “zasad neutvrđen način”. O drugoj petomilijunskoj eurskoj polovici mita govorio je u istrazi i na sudu Robert Ježić koji je tvrdio kako se za taj iznos pobrinuo Sanaderov brat Vlado, odnosno Flavio, Sanader koji živi u Švicarskoj. O tome je Ježić detaljno iznosio iskaze navodeći kako su se on, Sanader i brat u listopadu 2009. godine i sastali u Zurichu kako bi sa Sanaderovim bratom dogovorili tehnologiju primitka 5 milijuna eura.
Na suđenju u svibnju 2012. kada se pojavio Flavio Sanader u sudnici, jasno da je odbacio Ježićeve optužbe i prikazao njihov zajednički švicarski susret posve benignim na kojem se razgovaralo o politici, sportu i sličnim stvarima. Sanaderov brat Flavio kategorički je tvrdio kako Ježić laže a nije se našao nitko niti od istražitelja, niti Uskokovaca niti medija da mu proturječi.Sve bi to vjerojatno tako i ostalo, pučki rečeno “vuk pojeo magare” da se nije stvorio interes u određenim krugovima da se uistinu uđe u trag MOL-ovih korupcijskih milijuna.Prema tvrdnjama našeg izvora, određena skupina upućenih u zbivanja angažirala je financijske forenzičare u inozemstvu koji su uspjeli ući u trag Sanaderovih skrivenih 5 milijuna eura mita. No, upućeni izvori tvrde kako taj podatak uopće nije zabrinuo bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji je, jednom svojem odvjetniku u povjerenju izjavio da je on nevin. S pravne točke gledišta Sanader i jeste nevin u cijeloj ovoj priči oko detektiranja drugih pet milijuna eura mita, jer on de facto, s tim nema nikakve veze. Što bi u narodu rekli ni luk jeo ni luk mirisao. No, onaj koji ima puno razloga za nemirne snove jeste njegov brat Flavio koji živi u Švicarskoj, i na čiji je račun sjelo 5 milijuna eura MOL-ova mita. Ipak, mnogo više razloga za zabrinutost ima generalni direktor MOL grupe i moćni mađarski biznismen i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zsolt Hernadi kojeg U USKOK-ovoj optužnici terete da je dao, odnosno da je Sanader od njega primio 10 milijuna eura mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini.

Sanadera i Hernadija inkriminiralo se i snimkom njihova sastanka u jednom zagrebačkom restoranu, u kojem su prije početka razgovora ugasili mobitele te iz njih izvadili baterije. Podsjetimo, mađarski sud u srpnju ove godine odbio je hrvatski zahtjev za izručenjem Zsolta Hernadija,a nakon što je Europski sud u Luxembourgu objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju Zsolta Hernadija. Hrvatska policija ponovo je od Interpola zatražila raspisivanje tzv. crvene tjeralice za prvog čovjeka mađarskog MOL-a.”Ravnateljstvo policije dostavilo je presudu Europskog suda u Luxembourgu Pravnoj službi, Izvršnom odboru i Glavnom tajništvu Interpola sa zamolbom ponovnog uvođenja tjeralice u Interpolovu bazu tjeralica”, stoji u priopćenju MUP-a.
“Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan”, istaknuo je sud. No,kada uskoro inozemni financijski forenzičari pred nadležna tijela kod nas i u Europi iznesu neoborive dokaze, da je drugih pet milijuna eura MOL-ova mita leglo na račun Sanaderova brata Flavia, generalni direktor MOL grupe Zsolta Hernadi više neće moći izmicati se pred licem pravde. Kao ni brat bivšeg premijera Flavio.

A što se samog Sanadera tiče on može biti spokojan. Samo će reći na sudu da on nema nikakve veze s biznisom svoga brata, kao ni s pet milijuna eura mita koji su legli na Flaviov račun.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI