Srbin iz Knina vikao: ‘Ovo je Srbija!’, napao policiju, a sud ga kaznio s 300 kuna?!

Screenshot

Na društvenoj mreži Facebook ponovno se šire objave koje bi mogle povećati međunacionalne tenzije između Hrvata i Srba. Vijest o incidentu na plaži u Posedarju objavio
je i Velimir Bujanec na svojoj stranici. Izvjesni Ilija Sinobad iz Knina, navodno je 29. kolovoza na plaži u Posedarju urlao: “Ovo je Srbija!”, nakon čega su kupači nazvali policiju, koja ga je privela.

Ista se osoba spominjala prije deset godina kao sudionik divljanja i uništavanja javne imovine u Kninu:

“Dvojica alkoholiziranih Kninjana, nakon cjelovečernjeg opijanja, odlučili su se zabaviti tako da prometnim znakovima demoliraju automobile. Incident se dogodio jučer u Vukovarskoj ulici u Kninu, u ranim jutarnjim satima, oko 1 i 20, a 26-godišnjaci Ilija Sinobad i Boris Sarić iščupali su prometni znak obavijesti o kružnom toku i prometni znak za pješački prijelaz, piše Slobodna Dalmacija. Dvojac je tim znakovima počeo lupati po automobilima, a ukupna materijalna šteta koju su nanijeli dvojici vlasnika automobila iznosi oko 4000 kuna. Njihovo divljanje spriječila je policija, koje ih je privela na kriminalističku obradu.

Policija će protiv njih podnijeti odgovarajuće kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu te prijavu za remećenje javnog reda i mira”, izvijestili su tada mediji.

Ovaj put Sinobad je, čini se, djelovao samostalno, ali ga to očito nije spriječilo da napadne i policijsku patrolu koja ga je došla privesti. Na službenim stranicama Policijske uprave zadarske nema službene vijesti o navedenom događaju. Velimir Bujanec pozvao se na izvor iz zadarske policije. Prema istim izvorima, Prekršajni sud je zbog remećenja javnog reda i mira kaznio Iliju Sinobada s 300 kuna, a izrečena mu je i mjera pritvora od osam dana. Nije optužen za širenje nacionalne nesnošljivosti, kao ni za vrijeđanje Republike HrvatskeAko je istina da se stanovnik Knina Ilija Sinobad uistinu pojavio na plaži u Posedarju i ondje urlao: “Ovo je Srbija!” onda se tu radi o nekoj vrsti prekretnice u međusobnim odnosima Hrvata i Srba. Naime, kako nam objašnjavaju stanovnici Zadra i okolnih mjesta, Srbi na širem području žive u dosta zatvorenim zajednicama i mjestima u kojima se predstavljaju kao većinsko stanovništvo. To je područje uglavnom između Knina i Obrovca, a lokalni Srbi rijetko se pojavljuju u hrvatskim mjestima. Tijekom Domovinskog rata pobunjeni Srbi bagerima su poravnali cijelo selo Jasenice, uključujući i crkvu, koja je nakon rata obnovljena. Zbog ovakvih događaja i masakra nad braniteljima i mještanima Škabrnje, dio Hrvata koji živi na širem zadarskom području, nema povjerenja prema lokalnim Srbima. Ipak, posljednjih godina nije bilo ozbiljnijih incidenta, ali nakon agresivne kampanje nekih medija i Milorada Pupovca, kojom se pokušava plasirati teza o ugroženosti Srba u Republici Hrvatskoj, stvari ubrzano izmiču kontroli.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI