TRAŽI SE ODUZIMANJE VOJNOG ČINA I ODLIKOVANJA MILORADU PUPOVCU: Predsjednica primila vrlo ozbiljan zahtjev

Facebook

Zajednica udruga branitelja Krapinsko-zagorske županije, kao udruga koja okuplja većinu braniteljskih udruga iz Krapinsko-zagorske županije, izvijestila je javnost da osuđuje novonastalu društveno-političku situaciju u Republici Hrvatskoj.

“To se posebno odnosi da iznošenje uvredljivih i omalovažavajućih stavova o našoj jedinoj domovini i na račun Hrvatskog naroda koje je izgovorio zastupnik u Hrvatskome saboru, g. Milorad Pupovac. Izrazito nam je teško palo uspoređivanje naše domovine s državom nastalom u Drugome svjetskom ratu, kao i stavovi o ‘fašizaciji našeg društva’ i ‘ugroženosti nacionalnih manjina’, što nedvojbeno podsjeća na početak Domovinskog rata…”

‘Oduzmite mu činove’

“… Stoga tražimo od zastupnika, g. Milorada Pupovca, da se javno ispriča svim građanima Republike Hrvatske, a Državnom odvjetništvu predlažemo da se pokrene kazneni postupak po članku 349. Kaznenog zakona zbog vrijeđanja i omalovažavanja države Hrvatske.

Također, od predsjednice Republike Hrvatske, gđe Kolinde Grabar-Kitarović,zahtijevamo da zastupniku Miloradu Pupovcu oduzme vojni čin i vojna odlikovanja.Napominjemo da Zajednica udruga branitelja KZŽ-a osuđuje bilo kakvo nasilje u društvu, bez obzira na motiv pojedinačnog nasilja. S tim u vezi, posebno osuđujemo iskorištavanje određenih svakodnevnih međuljudskih odnosa, koji se iskorištavaju raspirivanjem međunacionalne mržnje, čemu smo nedavno svjedočili u Rijeci, u slučaju Škalamera – Arsić.

Mi se bezrezervno ograđujemo i bezuvjetno osuđujemo i incident u Kninu.

Što se tiče određenih tendencija i pojava pojedinačnih ekscesnih situacija i pojava pojedinačnih slučajeva nasilja, podsjetili bismo da u našem društvu još postoje određene društvene i političke skupine koje s blagonaklonošću, odnosno simpatijama gledaju na zločine i nasilje iz prošlosti, a s druge strane, ti isti koji nasilje i zločine opravdavaju, ne jednom prozivaju one s kojima se ne slažu i koji ih kritiziraju kao širitelje mržnje i revizioniste, pridodajući im etikete ‘fašista i klerofašista’.”

Zašto je prvo bijelo polje problem?

“Nadalje, oštro se suprotstavljamo bilo kakvim pokušajima revizionizma naše nedavne prošlosti, posebno u dijelu stvaranja samostalne države Hrvatske i Domovinskog rata. Posebno smo osjetljivi na dio prošlosti kojoj smo mi svjedočili i koju smo mi stvarali. Kao eklatantni primjer spomenut ćemo hrvatsku trobojnicu s grbom koji počinje bijelim polje. Takva trobojnica šest je mjeseci 1990. godine bila službena trobojnica u Republici Hrvatskoj i takav grb su pripadnici MUP-a RH 1990. zamijenili na svojim kapama sa zvijezdom petokrakom, takvu trobojnicu i takav grb povezuju s ustaštvom samo oni koji su zlonamjerni ili neznalice.

Što se tiče ustaštva i fašizma, jedini koji su imali elemente fašizma u Domovinskom ratu su srbo-četnički okupatori, koji su, između ostaloga, etnički čistili okupirane prostore, označavali ljude vrpcama i stavljali bijele plahte po prozorima nezaštićenih žena.”

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI