Tuđman nije želio ostaviti državu Graniću koji je s 12 godina zaklao vola!

screenshot HRT

Danas, 12 godina poslije Sanaderovog izbornog slogana - 'Glas za HSP, je glas za SDP' - politička desnica predvođena suverenistima i Ružom Tomašić u izbornu utrku za Pantovčak ide protiv predsjednice Kolinde sloganom - 'Glas za Kolindu, je glas za Matu Granića' - i čini se da učinkovitiji slogan i nisu mogli osmisliti. Jer, Granić svih ovih dugih godina u kojima se na ovaj ili onaj način metilja po hrvatskoj političkoj sceni, simbol je ljigavosti, prevrtljvosti, grabežljvosti, a kakav je njegov karakter i njegov životni credo, najbolje se može sažeti u njegovoj čuvenoj mirogojskoj rečenici - 'Pola meni, pola tebi, pola Bagi'!

Nakon što je i Miroslav Škoro definitivno prelomio i najavio kandidaturu za predsjednika RH, u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku postalo je, uz ove vrele ljetne vrućine, još vrelije. Sada politička desnica koja napada Kolindu od trenutka kada je otpustila svojeg savjetnika za unutarnju politiku, Matu Radeljića, i primakla se premijeru, Andreju Plenkoviću, može odahnuti. Napokon su dobili svojega kandidata, premda je Škoro u svojim prvim izjavama jasno naglasio da želi biti neovisan, te ne želi biti kandidat, niti radikalne desnice, niti radikalne ljevice.

Bilo kako bilo, Škorinom objavom kandidature, aktualnoj predsjednici neće biti nimalo ugodno, jer upravo ta desnica koja ju je zdušno podržavala u njezinoj borbi s Josipovićem za osvajanje Pantovčaka prije pet godina, sada će učiniti sve da ona – ne dobije drugi mandat. A s kandidatom kakav je Škoro, to neće biti nemoguća misija. Da će kampanja biti žestoka i neugodna po predsjednicu Kolindu, mogli smo se uvjeriti prethodnih dana kada je ta desnica lansirala izborni slogan protiv predsjednice koji glasi: „Glas za Kolindu, je glas za Matu Granića!“

Taj slogan nije nikakav novum na hrvatskoj političkoj sceni, jer ga je prvi u opticaj pustio i patentirao tadašnji predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader. On je tim izbornim sloganom za parlamentarne izbore 2007. godine, sugerirao da se izbornom podrškom jednoj opciji, zapravo, pomaže drugoj. Upozoravao je desne birače da je „glas za HSP, glas za SDP“ i uspješno time pravaše sveo na samo jednog zastupnika.

Ne treba zaboraviti da je tadašnji HSP, na čelu s Antom Đapićem, u svim relevantnim anketama imao više od 10 posto potpore birača, a da kuriozitet bude veći, politički savjetnik HSP-u i samom Đapiću bio je nitko drugi, nego aktualni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović – Mate Granić. On je savjetovao Đapiću da ublaži retoriku, čak ga je nagovorio da ode u Izrael, u Jeruzalem i da stane pred Zid plača. Sve što mu je sugerirao Očenašek Granić, Đapić je slušao.

No, sve je to bilo uzaludno kada je s izborne govornice progovorio tadašnji predsjednik HDZ-a i premijer, Ivo Sanader i rekao desnim biračima da se ne igraju vatrom, jer – glas za HSP, je glas za SDP.Granićevi brijunski razgovori s Tuđmanom

Danas, 12 godina poslije, politička desnica predvođena suverenistima i Ružom Tomašić, u izbornu utrku za Pantovčak idu protiv predsjednice Kolinde sloganom – „Glas za Kolindu, je glas za Matu Granića“ i čini se da učinkovitiji slogan i nisu mogli osmisliti. Jer, Granić svih ovih dugih godina u kojima se na ovaj ili onaj način metilja po hrvatskoj političkoj sceni, simbol je ljigavosti, prevrtljvosti, grabežljvosti. A kakav je njegov karakter i njegov životni credo, najbolje se može sažeti u njegovoj čuvenoj mirogojskoj rečenici: „Pola meni, pola tebi, pola Bagi!“ Upravo se na tu rečenicu nedavno u emisiji Bujica referirao i Željko Sačić, također jedan od suverenista koji je rekao da ako predsjednica Kolinda ima imalo pameti u glavi, Mate Granić ne bi gore uopće ništa predstavljao…

A odvjetnik i kolumnist, Zvonimir Hodak, u svom stilu prokomentirao je slučaj „Očenašeka“ Granića: „Predsjednica je eliminirala desne savjetnike, a da je imala političke mudrosti eliminirala bi i Granića i tako postigla balans. Granić je njezina siva eminencija, napravio je toliko zla Hrvatskoj i Franji Tuđmanu nakon njegove smrti. Karikaturalno je kad predsjednica upravo njega angažira za savjetnika. To je gore nego kad su Mesić i Josipović za savjetnika uzeli, Freda Matića. Granić joj šteti i predstavlja politički uteg“, ocijenio je Hodak.

Inače, Granić je posebno došao na udar desnice, iako im je oduvijek bio trn u oku, nakon izlaska njegove knjige u kojoj je napisao da u jednoj procjeni hrvatske desnice, Tuđman je, otkrio je Granić – „imao razumijevanje za njihovo domoljublje, poštovao je njihovu hrabrost, ali znao je da desnica ništa ne razumije“. To mu je Tuđman priopćio na Brijunima, u razdoblju nakon što je potpisan sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom. „To Tuđmanovo mišljenje o desnici oni nikako ne mogu oprostiti Graniću“, tvrde njegovi oponenti.

Tko je, zapravo, Mate Granić, koji bi mogao biti najslabija karika predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u njezinoj borbi za osvajanje drugog predsjedničkog mandata? Mate Granić, bivši šef hrvatske diplomacije, liječnik dijabetolog, bivši vlasnik propale konzultantske tvrtke, svojedobno je priznao da je 1996. od Hypo banke dobio kredit od 300 tisuća DEM za izgradnju svoje kuće. U realizaciji mu je, rekao je bivši ministar, toliko pomogao njegov tadašnji zamjenik, Ivo Sanader, da nije čak „ni ušao u banku”, a lova mu je sjela na račun. Granićeva poruka je jasna: zar treba sumnjati da čovjek koji na taj način može nekome srediti kredit, nije u stanju od iste banke za sebe iskamčiti neku proviziju!?

Dijabetolog i mesar

No, gle čuda – tada su primjetili pojedini mediji, isti taj Granić koji nije ni nogom stupio u Hypo banku, a kamoli da bi s njom nešto muljao u burnim ’90-ima, nekoliko će godina kasnije istoj novčarskoj kući prodavati svoje konzultantske usluge na kojima će, samo u jednoj godini, zaraditi 200 tisuća eura. A neke biografije ratnog ministra vanjskih poslova otkrivaju da je „mali Mate“, kao dječak veliki dio vremena provodio u – mesnici.

Za razliku od oca i mlađeg mu brata Gorana koji su brinuli o nabavci stoke iz Dalmatinske zagore i Hercegovine, Mati je, eto, dopala prodaja mesa, rad s mušterijama, mještanima i turistima. „Trgovanje, rad i komunikacija sa strankama kao i prigodni novčarski poslovi, postali su tako ključan dio ranog socijalizacijskog iskustva Mate Granića”, pisat će o njemu na internetskoj stranici http://biografije.org/, uz zaključak da ga je sve to naučilo životnoj mudrosti, te vještini pregovaranja i trgovanja.

Taj Granićev pregovaračko-trgovački talent dosegnut će sam vrhunac 2004. za vrijeme jedne mirogojske šetnje kada je, ne znajući da ga snima Uskok, izgovorio Velimiru Delongi, bivšem direktoru Končar trgovine, onu čuvenu rečenicu: „Pola meni, pola tebi, pola Bagi”. No, Vrhovni sud je tada oslobodio Matu Granića, izazvavši neskriveno ogorčenje tadašnjeg šefa Uskoka, Željka Žganjera. Ali, usprkos sudskom epilogu povoljnom za Granića, trgovačka ponuda – „Pola meni, pola tebi, pola Bagi” – prometnula se u nacionalnu paradigmu političke korupcije u Hrvata koja se s podsmijehom izricala u najrazličitijim privatnim i društvenim prigodama.

Ta mirogojska avantura i povijesna rečenica -„Pola meni, pola, tebi, pola Bagi“ – toliko su ga u očima javnosti iskompromitirali da mu više nije mogla pomoći ni urođena svećenička mirnoća i tihi glas, zbog čega je u javnosti zaslužio nadimak – Očenašek. Svršetkom Tuđmanove ere, Mate Granić se, zapravo, više nikada politički nije etablirao. S HDZ-om je raskrstio 2000., nakon što je kao kandidat te stranke izgubio predsjedničke izbore, pa je s Vesnom Škare Ožbolt krenuo u osnivanje Demokratskog centra.

Mate, gdje je nestalo Mrdežinih 100 tisuća eura?

I s njom će se ubrzo razići u korupcijski suspektnim okolnostima, nakon što je ugostitelj iz okolice Düsseldorfa, Ante Mrdeža, DC-u uplatio 100 tisuća eura, očekujući zauzvrat – saborsku fotelju. Mrdeža je dospio na izbornu listu DC-a, odmah iza tadašnjeg predsjednika stranke, Mate Granića, no saborski mu se snovi nisu ostvarili, jer je stranka doživjela fijasko, a sudski postupak koji je treba rasvijetliti sve okolnosti neuspjele kupovine saborskog mandata, završio je, a kako bi drukčije nego – fijaskom.

Podsjetimo – dok je Granić obnašao funkciju ministra vanjskih poslova, svoje lobističke sposobnosti pokušao je primjeniti i na samog predsjednika Tuđmana, uvjeravajući ga da Europa treba političara demokrata ‘a la Granić, na što Tuđman nikada nije nasjeo. I ne samo to, Tuđman je vrlo dobro poznavao psihološki profil Mate Granića i nikako ga nije podnosio. Tako će neponovljiva ostati njegova dosjetka nakon povratka iz bolnice iz SAD-a, kada su u Zagrebu trajale demonstracije zbog Radija 101: „Neću valjda ostaviti državu čovjeku koji je s dvanaest godina zaklao vola“, rekao je tada Tuđman, misleći na Matu Granića koji se tim činom hvalio.

Neki zluradi iz tadašnje HDZ-ove vlasti su govorili da bi Granić bio uspješniji mesar nego li političar ili, pak, doktor. I premda mu Tuđman nikad ne bi ostavio državu, lobist Granić i dan danas očito ima veliki utjecaj na najviše državne dužnosnike.

Hoće li predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, dok još nije potpuno zakasnila, prije nego li uđe u izbornu utrku za osvajanje drugoga mandata, riješiti se savjetničkih i lobističkih usluga kompromitoranog Mate Granića, pitanje je na koje bi narednih dana i tjedana odgovor trebala dati sama predsjednica…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI