UGLEDNI KRIMINALIST ŠOKIRAN KRISTIANOVOM SMRĆU: ‘Da se meni prijavio s priznanjem, učinio bih ovo…’

Facebook

Lazarević Branko umirovljeni je kriminalistički inspektor i bivši, dugogodišnji šef “Đorđićeve” koji i u nakon umirovljenja često analizira rad mlađih kolega, novih policijskih naraštaja, ali i zakona koji danas izgledaju drugačije nego u vremenu kada je njegova karijera bila na vrhuncu.

O slučaju smrti Kristiana Vukasovića koji je iza rešetaka umro uslijed zatajenja srca prouzrokovanog strahom, Lazarević misli ovako:

Kristian im je dobro došao

“Zaredali su se paleži po Hrvatskoj i jasno je da je policiji bilo u interesu ‘umiriti javnost’, pa im je Kristian koji se sam prijavio – dobro došao”, smatra umirovljeni inspektor koji dodaje kako mu se čini da su u ovom slučaju pogriješili – svi:

“Prijavio se sam, dakle, automatski nije bilo opasnosti od bijega, pa samim time nije bilo potrebe za tretmanom koji je uslijedio. Ovakve situacije, a sada govorim iz svog iskustva, zahtjevaju pomnije istraživanje i ispitivanje kao što je kompletan uvid u liječničku dokumentaciju i razgovor sa obitelji. Kod Kristiana se, nažalost, dijagnoza mogla naslutiti i iz vana, pogledom. Sve to trebalo ih je uputiti na zatvorsku bolnicu i ja uistinu ne shvaćam odluku da ga se zatvori”, čudi se Lazarević uz napomenu da su se u njegovoj praksi ovakve iznenadne smrti “od straha” događale barem jednom godišnje:Da se meni prijavio, ja bih ovako…

“Taj fenomen nije nepoznat… Bilo je situacija kada do npr. fizičkog obračuna ne bi ni došlo, a jedan od sudionika bi umro. Tada nije bilo sankcije jer ovakvi slučajevi nemaju elemente ubojstva, pa čak niti onog iz nehaja”.

Ovaj iskusni umirovljeni policajac vratio se na slučaj preminulog mladića, objasnivši kako bi to izgledalo u “njegovo vrijeme”:

“Zakoni se mijenjaju i ja ne znam točno kako je sada, no da se Kristian prijavio meni, pisalo bi se pet kaznenih prijava, od kojih bi jedna uz kompletnu liječničku dokumentaciju išla istražnom sudcu. On bi bio izravno odveden u zatvorsku bolnicu”, tvrdi Branko Lazarević izravno upirući prstom u ljude koje smatra krivcima za smrt bolesnog mladića:

Krivi su oni koji su se oglušili na njegove vapaje

“Iz ćelije je tražio pomoć. I molio. SVI koji su mu tada odbili pomoći, krivi su za njegovu smrt”, ne dvoji umirovljeni inspektor.

Naš sugovornik također smatra da se prebrzo izašlo s uzrokom smrti:

“Ne ide to tako brzo… U ovakvim situacijama, potrebne su podrobnije analize krvi i kompletno svih vitalnih organa. Treba izolirati mogućnost lijekova, droge ili nečega trećeg u organizmu. Sada imamo situaciju da će se nakon kompletne obrade u javnost izaći s nekim patološkim detaljom putem kojeg će svi oprati ruke od Kristianove smrti i nitko neće odgovarati”, zaključio je.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI