Velika čistka Vlade: otkazi Tolušiću, Gabrijeli Žalac i Goranu Mariću!

7dnevno

Neki su mediji već objavili da upravo svjedočimo početku kraja Plenkovićeve ere. Stoga on jako dobro zna da i svojoj bazi i svojim glasačima i koalicijskim partnerima, ali i narodu, mora ponuditi 'nešto' do početka izbornog vrtuljka. Stoga se odlučio za rekonstrukciju Vlade

 

Andrej Plenković se proteklih  dana prvi put našao na javnom udaru pojedinaca i iz vlastite stranke koji su iskoristili nikad lošiji izborni rezultat HDZ-a na nacionalnoj razini, da neizravno poruče svome predsjedniku da mu to što je šef, ne daje za pravo da kreira odnose na političkoj sceni i u vlastitoj kući isključivo po svojoj volji, podilazeći pritom i svom – golemom egu. Plenković je svojim relativno isključivim djelovanjem otvorio previše frontova, a umjesto očekivanog izbornog poguranca, fijasko na biralištima samo je produbio kratere oko premijera.

Neki su mediji već objavili da upravo svjedočimo početku kraja Plenkovićeve ere. Istina je da je on od neki dan poprilično oslabljen i ranjiviji, a uz to ni vrijeme ne radi za njega – HDZ čeka „ludih“ godinu dana izbora, te izbori za predsjednika RH, te unutarstranački izbori, te naposljetku i parlamentarni. Stoga  Plenković jako dobro zna da i svojoj bazi i svojim glasačima i koalicijskim partnerima, ali i narodu, mora ponuditi „nešto“ do početka izbornog vrtuljka. Stoga se odlučio za rekonstrukciju svoje Vlade i najradije bi je proveo u ljetnim mjesecima kako bi manje-više njegovi potezi i nova imenovanja prošli ispod žita.

Međutim, rekosmo, vrijeme mu nije saveznik, jer treba ispregovarati i s koalicijskim partnerima oko kandidata na nove ministre, a sigurno će se oglasiti i druge strukture koje će smatrati da imaju što za reći, ponuditi, a možda i uvjetovati. Tako će Plenković presložiti Vladu,  prema našim informacijama, u listopadu, a prvi će mu biti na udaru ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar zdravstva Milan Kujundžić, u čijim resorima stalno tinja ili bukti plamen afera, nedosljednosti i netransparentnosti, što prati huk medijskog i javnog negodovanja.

Svi grijesi ‘označenih’ ministaraU preslagivanju Vlade, Plenković će otkazati i ministrici, Gabrijeli Žalac, koja je bila isključivo njegov izbor i lojalna mu je do kostiju, ali sama je sebe „utopila“ prometnom nesrećom, vozeći bez valjane vozačke dozvole, a onda i nenadanim otkrićem skupocjenog mercedesa u vlastitom dvorištu. Premijer je odlučio maknuti i ministra državne imovine, Gorana Marića, što kani učiniti ukidanjem njegova ministarstva, a svoj će potez pravdati – uštedom.

„Tolušić je Plenkoviću već dugo meta, da ne kažem crvena krpa, dijelom i zato jer je pretendirao na mjesto šefa stranke, a gurao ga je Milijan Brkić. Kujundžićevo zdravstvo iz mjeseca u mjesec puni naslovnice tragičnim pričama s kobnim ishodom – ‘slučaj liječnika Kolaka’, odnosno smrt bebe u vinkovačkoj bolnici, ‘slučaj Zaprešić’, odnosno smrt 21-godišnjeg Mattea Ružića nasred ceste jer je zakazala Hitna pomoć, ‘slučaj Metković’, odnosno smrt malog Gabrijela zbog neadekvatne i prekasno pružene zdravstvene skrbi, ‘slučaj spinraza’…

Pa afera koju je otkrio Nacional, priloživši i dokumente da je Kujundžić osobnom odlukom i svojim potpisom oduzeo pojedinim bolnicama 26,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU-a za projekte hitnog objedinjvanja bolničkog prijema, pa afera s obnovom Hitne na Rebru, pa nered u Hrvatskoj liječničkoj komori… Puno previše za jednog ministra. A kap koja je prelila čašu, bio je izborni podbačaj HDZ-a u Kujundžićevom Imotskom i cijeloj Dalmatinskoj zagori“, govori nam naš dobro informirani izvor iz HDZ-a.

Kaže nam da bi okidač za rekonstrukciju Vlade trebao biti izbor sadašnje ministrice vanjskih poslova, Marije Pejčinović Burić, za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Izbori se održavaju sredinom lipnja, a bude li izabrana, Pejčinović Burić bi na novu poziciju zasjela od 1. listopada ove godine, pa bi prema tome i Ministarstvo vanjskih poslova dobilo novog ministra ili ministricu. No, čak i da Pejčinović Burić ne bude izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, Plenković će ići u rekonstrukciju svoje Vlade.

„Plenković ne miče svoje ljude lako, ne zato što ih jako voli, nego zato što štiti svoj izbor. Štiti ih dok mu voda ne dođe do grla. Sjetite se samo koliko se zauzimao za ministra znanosti i obrazovanja, Pavu Barišića, pa ministricu gospodarstva, Martinu Dalić. Premijer bi se rado riješio i Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture, jer mu ne može oprostiti da je podržavao Tolušića, dakle ne smatra ga ni svojim, ni odanim. Ali, razrješenje Butkovića ići će mnogo teže, jer je on i predsjednik županijske, primorsko-goranske organizacije HDZ-a.“

Plivanje s utezima oko nogu…

Očito, čeka nas, ne samo vruća politička jesen, nego godina izbornog ludila u kojoj će se otvoriti vrela novih afera, plasirati bezbroj spinova i kontraspinova, zaoštriti stari obračuni i otvoriti novi, te zadržati stara navada trgovanja ispod stola…

Plenković se već pokazao politički žilavijim i okretnijim od Karamarka. Uspio je prevladati prvu krizu svoje Vlade uslijed raspada koalicije s Mostom zbog sukoba oko Agrokora. Ni ne trepnuvši, smijenio je uoči lokalnih izbora, 28. travnja prošle godine, trojicu Mostovih ministara, kao da su ministranti, a ne ministri, obraćajući se svojoj tajnici, a ne njima koji su sjedili s njim za istim stolom u Banskim dvorima.

Iako su mnogi politički akteri i analitičari tada smatrali vrlo izglednim skore izvanredne parlamentarne izbore, Plenković je širokopojasnom akcijom među budućim partnerima najrazličitijih svjetonazora i političkih stavova, kreirao novu većinu. Kojoj je odmah prišivena etiketa – neprincipijelne koalicije, a Plenkovićevu akrobaciju spašavanja i vlastite kože okarakterizirali su – udarom na zdravi parlamentarizam.

Tada je, međutim, iza sebe imao makar prividno ujedinjenu stranku – danas je HDZ raskoljen, a u takvim okolnostima Plenković će plivati s utezima oko nogu.

 

 

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI