VELIKA i mala SOVA

screenshot N1

Europarlamentarci koji bi se trebali boriti za interese Hrvatske u Bruxellesu, odjednom se nađu u situaciji da im sjekira nije pala u med, nego u pčelarsku centralu. Jer, svakom od tih 12 pojedinaca, ono što dobiju s tom dužnosti - u Hrvatskoj im nije moguće. Nije riječ samo po povlasticama koje će uživati u Belgiji, ta riječ je o plaći većoj od same premijerove, pokriveni su apsolutni troškovi života, smještaja i prijevoza, dnevnice kao trećina prosječne hrvatske plaće... Statistika je neumoljiva: osam tisuća eura bruto plaće, dnevnice iznad 300 eura i sve ostalo - besplatno!

Na pragu su nam izbori za Europski parlament, koji su već poznati po našoj maloj izlaznosti. Što i ne čudi, jer opterećeni domaćom politikom i skandalima, Bruxelles nam izgleda i daleko i nebitno, a nije da nije riječ i o ljubomori prema onima koji će biti izabrani, jer njih čekaju beneficije kakve u Hrvatskoj ne mogu ni sanjati. Kad smo već kod male izlaznosti takva pojava uvijek paše stranci koja ima najvjerniju vojsku birača; možda ta stranka i nije najorganiziranija, ali je čvrsto u prednosti pri maloj izlaznosti – svaki glas joj vrijedi barem duplo više.

Europarlamentarci koji bi se trebali boriti za interese Hrvatske u Bruxellesu, tako se odjednom nađu u situaciji da im sjekira nije pala u med, nego u pčelarsku centralu. Svaki od tih 12 pojedinaca, ono što dobiju s tom dužnosti, u Hrvatskoj im je – nemoguće. Nije riječ samo o povlasticama koje će uživati u Belgiji ta riječ je i o plaći većoj od same premijerove, pokriveni su apsolutni troškovi života, smještaja i prijevoza, dnevnice kao trećina prosječne hrvatske plaće… Statistika je neumoljiva: osam tisuća eura bruto plaće, dnevnice iznad 300 eura i sve ostalo – besplatno!

Da se razumijemo, zbog te male izlaznosti i raspršenosti hrvatske političke scene, a sukladno analizama i predviđanjima, u Bruxelles će najviše HDZ-ovih kandidata. Ako ćemo proračune gledati strogim brojkama i istraživanjima, evo i konkretnih podataka: po mandatima, HDZ osvaja pet, SDP tri, te po jedan mandat – Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most.

‘Hrvatska za generacije’, Plenković za ‘mlade lavove’

Premijer Plenković zacijelo je kao mlad čitao književno remek djelo Irwina Shawa, “Mladi lavovi”, pa je tako za prvog čovjeka svoje liste izabrao posinka Vladimira Šeksa – Karla Resslera. On će predvoditi listu HDZ-a i sigurno će se doći do mondenih zgrada u Bruxellesu gdje se puno priča, a malo radi. Riječ je o savjetniku premijera Andreja Plenkovića i koordinatoru izrade stranačkog programa za europarlamentarne izbore, “Hrvatska za generacije”, koji su, uz kandidate na listi, jednoglasno prihvatila najviša stranačka tijela.

Protukandidat Ressleru, samo za kratko, bio je Miro Kovač, no konzultacije koje su vođene sistemom, ja dogovoram, ali i ja odlučujem – Plenković se odlučio za Resslera. Relativno neiskusnog, jer se istinski političari najprije kale po jedinicama lokalne uprave ili samouprave, dočim je Ressler odmah zasjeo na vrh kao neviđeni talent. Baš kao i svojedobno mladi lav, Davor Bernardić, kojem se danas smije cijela zemlja, napose oni koji su zbog njega otišli iz stranke. Ali, dobro…

Plenkovićeva svaka druga izjava zadnjih nekoliko dana, tiče se Resslera: „Budući da je riječ o mojem najbližem suradniku u proteklih nekoliko godina, dao sam mu povjerenje – čovjeku koji se razumije u EU politiku; potpredsjednik je mladeži Europske pučke stranke, zna što se zbiva na Europskom vijeću i što smo radili u EU parlamentu, zna što radi Vlada i sigurno će vrlo jasno artikulirati naša stajališta”.

Plenković sa svojim HDZ-om ne odustaje od „mainstream” politike, kako to tvrdi Dubravka Šuica, bivša europarlamentarka, opet na listi, ali tu se pojavljuje jedan veliki problem. Kojeg Plenković baš zbog vjerojatne male izlaznosti, zanemaruje i ne percipira. Što je s onom strujom HDZ-a koja se ne slaže s Plenkovićem i njegovom „srednjostrujaškom politikom”?

Riječ je o desnim biračima, davno razjedinjenima, koji su se sad na brzinu skupili oko Hasanbegovića i Esih, s malom šansom da postignu uspjeh. Iako je Hasanbegovićeva izjava zanimljiva, s ljudima okupljenim ako sebe, šanse su mu baš malecke. Nedostaje mu, naime kvalitetnih ljudi…

„Ovo su svojevrsni predparlamentarni izbori i na njima hrvatski narod ima prigodu iskazati svoje mišljenje o protunarodnoj, hrvatsko-srpskoj koaliciji na čelu koje stoji Andrej Plenković i koja je nastala na podlozi političke trgovine”, rekao je politički tajnik NHR-a, Zlatko Hasanbegović. A šanse su im male tim prije, što su zanemarili izvrsnu Ružu Tomašić, koja je u nekoliko navrata doslovce briljirala u Bruxellesu.

Plenković kontrolira HDZ, ali u stranci – vrije…

SDP, koji se srozao u blato, nade polaže u samozatajnog Tonina Piculu, aktualnog europarlamentarca za kojeg se tvrdi da je jedan od najaktivnijih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Ostali iz te stranke – nisu vrijedni spomena…

Vratit ćemo se na Ružu Tomašić koju je Hasanbegović elegantno izbacio, no ta uporna i nesumnjivo hrabra političarka se ne predaje. I ima svoju prigodu, makar ide kroz Hrvatske suvereniste i ona bi mogla pokupiti dosta i desnih radikalnih i desnih umjerenih glasova.
Prema njenim riječima, u Europskom parlamentu želi ostati kako bi nastavila raditi za dobrobit Hrvatske, ali pogled na ono što čeka 12 odabranih hrvatskih političara, svakako je svakom od njih dodatna motivacija za uspjeh.

Da se razumijemo, i u HDZ-u kojeg kontrolira Plenković – vrije. Bijes se pojavljuje zbog prevelikog broja „klinaca”, doslovce političke djece, nauštrb poznatih stranačkih veličina. Oni tvrde da ti mladići nemaju nikakav značaj bez političkih kapitalaca iz stranke u simbiozi. Plenković očito potpuno kontrolira stranku, jer ti što pričaju iza leđa o njemu, sami su digli ruke za njegove kandidate. I tu priča prestaje. Jednostavno, tim ljudima koji se žale – nedostaje hrabrosti!

Ressler sigurno nije lider, vođa, neupitni autoritet, iako djeluje i ozbiljno i predano. Naime, HDZ je stranka s jakom tradicijom koja je uvijek držala do starih i uglednih članova i postavljanje Resslera za nositelja liste, kod nekih izaziva čak i sablazan. Uz Resslera tu je još nekoliko premladih, za koje mnogi nisu ni čuli. Plenković se očito uzda u ankete i malu izlaznost i razočaranost iskrenih desnih birača i vidi svoj put prema pobjedi.

Angažiranje Resslera – Plenkovićev autogol?

Ipak, moramo se zapitati – može li angažiranje Resslera biti isvojevrstan autogol Andreja Plenkovića? Resslera tišti činjenica da je posinak Vladimira Šeksa, nerijetko inkriminiranog u svojim političkim djelovanjima i što je prvi savjetnik Plenkovića koji i u vlastitoj stranci ima snažnu oporbu… Vidjet ćemo, nije ni to nemoguće. Njegovo postavljanje za šefa liste u dobrom dijelu stranke izazvao je šok. Možda Plenković, fakat, igra na pogrešnu kartu. Stavio je sve ljude na listu koji se nikad, baš nikad nisu dokazali na terenu, u praksi, u najjednostavnijim političkim zadaćama. Praksa je dosad bila da se za europarlament, na glasovanje, stavljaju provjereni i iskusni politički mangupi, koji iza sebe imaju efekte na terenu. Takvih sada nema, odbačeni su poput stare krpe za posuđe… Možda je premijer mangupe „pokrio“ postavljanjem Gorana Pauka, župana Šibensko-kninske županije, ali taj bi se reklo po šibenski – ne „piza”…

Još nešto, a zanimljivo je. U pet do 12 i Marijana Petir se prijavila na ove izbore kao nezavisna kandidatkinja. U utrku se uključila u posljednji trenutak – i u utorak je još uvijek skupljala potpise. A stvari su stajale ovako: Predsjednik vlade i HDZ-a, Andrej Plenković, govorio je kako je njegova poruka bivšoj HSS-ovki i europarlamentarki Marijani Petir bila, da se, želi li ponovno ići s HDZ-om na izbore, učlani u tu stranku čime bi se kvalificirala za raspravu o mogućem mjestu na listi za izbore za Europski parlament. Ona na to nije pristala i slično kao i Tomašić, hrabro izlazi na scenu.

Zastupnica Petir uživa veliki ugled u kršćanskim krugovima u Hrvatskoj. Ugled joj je osobito narastao kad se pokazala dosljednom katoličkom političarkom, za razliku od brojnih drugih zastupnika iz konzervativnih stranaka. Tako, nije ni posvemašnja istina da desna struja nema svoje opcije. A nemali broj glasova prikupljenih u dva dana za predaju liste, ipak daje nadu da Marijana Petir može pomrsiti račune, a kome drugome negoli – Plenkoviću…

Nova garda, stari vođe – idealna kombinacija!

Hrvati će tako u posve novim okolnostima, 26. svibnja, imati priliku izaći na birališta i glasovima donijeti odluku o tome tko će ih zastupati u Europskom parlamentu u sljedećih pet godina. Riječ je o 12 mjesta i za njih se silovito bore sve najjače hrvatske stranke, ne isključivo zbog značaja koji će one imati pri donošenju bitnih odluka na razini Europske unije, već i zato što je zapravo riječ o „probi” za nadolazeće parlamentarne i lokalne izbore u Hrvatskoj.

Test je to, zapravo, velik za samog premijera Plenkovića, jer iako favorit sa svojom strankom – postoji i ozbiljan i relativan uspjeh. A relativan uspjeh na europarlamentarnim izborima značio bi potencijalnu opasnost za lokalne izbore. Napominjemo još jednom, zanemarena, a nemala desna struja HDZ-a, ona koja je ostala u stranci i koja je sreću potražila negdje izvan stranke, može biti presudan čimbenik u događanjima 26. svibnja…
Stoga, apsolutizam premijera Plenkovića još uvijek ima dvije oštrice. Skloni smo zaključiti da ide čak u nemali rizik, kockarski. Makar, Plenković razmišlja ovako, nije neizvjesno da je HDZ najjači, jer su drugi mizerni, neutjecajni, a k tome je motiviranost birača za izlaz ionako mala i Plenković predmnijeva da će mu rezultat biti isti i – s političkim mangupima i s nezrelom djecom… S time, da će ga nezrela djeca ubuduće slijepo slušati. I neće im padati napamet da ga ugroze.

Zaključak? Plenković se s mladima rješava konkurencije, možda i zauvijek. Nova garda, stari vođe – ima li idealnije kombinacije?

Ipak, ta masa razočaranih desnih birača mogla bi pomoći i Ruži Tomašić kroz Hrvatske suvereniste, pa čak i Hasanbegoviću i Esih, i Marijani Petir, da naprave ugodno iznenađenje. No, kako desne glasače motivirati da izađu na izbore, da podmetnu klipove Plenkoviću? Nisu to stranke i nezavisne liste s velikim budžetima i njihove kampanje bit će skromne. A već smo pojasnili, mala izlaznost – savršena je za Plenkovića, Resslera i ekipu…
Zato, ako razmišljate malo drukčije, ne budite lijeni i izađite na izbore!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI