Zabrinuta predsjednica se pita: Škoro zar si baš mor’o!?

screenshot

Na medijskoj i političkoj sceni sve je manje onih koji minoriziraju moguću Škorinu kandidaturu za predsjednika RH, a raste broj onih koji smatraju da bi ovaj popularni pjevač čak mogao u izbornoj noći, nakon objave prvih službenih rezultata DIP-a, otići sa svojim pajdašima na Pantovčak i zapjevati predsjednici Kolindi: 'Otvor' ženo kapiju'! Čak je i bivši predsjednik Mesić mišljenja kako bi Škoro mogao pobijediti na predsjedničkim izborima i daje mu veće izglede nego Zoranu Milanoviću, inače Mesićevu favoritu.

Nakon prvotnog šoka i nevjerice da je u nedavnim anketama HRejtinga za predsjedničke izbore Miroslav Škoro dobio skoro 10 posto glasova i osvojio treće mjesto, odmah iza aktualne predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i bivšeg premijera Zorana Milanovića, svakoga dana u svakom pogledu raste broj onih koji smatraju da se eventualna Škorina kandidatura nipošto ne smije podcjenjivati niti pak tendenciozno estradizirati, jer je ovaj popularni pjevač  davno prije mnogih bivših i sadašnjih političara, plivao u nemirnim političkim vodama, a politiku je, za razliku od mnogih, svojevoljno (razočaran) napuštao. Podsjetimo, Škorino iskustvo u diplomaciji datira još s početka devedesetih godina prošlog stoljeća i ono je starije ili barem podjednako staro kao i diplomatsko iskustvo aktualne predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i aktualnog premijera Andreja Plenkovića. Njegova biografija je zapravo impresivna. Rođen je u Osijeku 1962. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, te diplomirao na Višoj građevinskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera . Dvije godine studirao je na Community Colledge of Allegheny County u SAD-u. Bio je polaznik prvog naraštaja Diplomatske akademije MVP-a RH. Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku – smjer marketing. U prosincu 2017. godine obranio je svoju doktorsku disertaciju ‘Modeli upravljanja i raspodjele prihoda glazbene industrije u uvjetima digitalizacije’ na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.Tečno govori, čita i piše engleski jezik, a radio je kao radijski novinar. Napisao je knjigu ‘Stoput bih isto ponovo: autobiografija’ 2010.godine. Dakle, svi oni koji eventualnu Škorinu kandidaturu za predsjednika RH žele promatrati samo kroz vizuru njegove estradne karijere ili su tendenciozno maliciozni ili su pak samo površni.

Komadina bi Severinu za predsjednicu

A za potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadinu sa sigurnošću ne možemo reći je li maliciozan ili pak samo površan nakon njegove izjave o eventualnoj Škorinoj kandidaturi. ‘On je OK čovjek, nije on samo pjevač. Škoro je zanimljiva osoba sa slojevitim interesima. Pročitao sam negdje kako je rekao da se ne bi vratio u politiku. Imamo popularne pjevače, mogli bismo i njih kandidirati. Imamo Severinu koja je jaka ljevičarka… ako bismo govorili neozbiljno, iako su to ozbiljni ljudi. Mediji i društvene mreže čuda čine, lako je doći od ‘no name’ osobe do kandidata…”, kaže, mrtav hladan Zlatko Komadina.

Recimo odmah da priča o Škorinoj kandidaturi ne samo da nije neozbiljna, nego je vrlo utemeljena i veoma ozbiljna za razliku od ‘ljevičarke’ Severine koju bi Komadina kandidirao za predsjednicu. Komadina zaboravlja da se Severina itekako angažirala za Račanov SDP na parlamentarnim izbroima 2003. godine kada je SDP do nogu bio poražen od Sanaderova HDZ-a. Jer gdje stane Severinina štikla ‘tu još trava nije nikla’. A Škoro je, na HDZ-ovoj listi na parlamentarnim izborima 2007. godine ušao u Sabor kojeg je, nedugo potom, razočaravši se, napustio. No, za razliku od Komadine o Škorinoj kandidaturi ozbiljno razmišljaju politički analitičari.

‘Željela bih vas podsjetiti da je riječ o čovjeku koji ima doktorat znanosti koji ima znanje jezika, što je jako bitno za tu funkciju’, kaže Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti. ‘Mi moramo u Škorin životopis ugraditi činjenicu da je već bio u politici. I to ne marginalno. Bio je saborski zastupnik’, smatra politički analitičar Ivica Relković. I dok Leinert Novosel smatra da bi Škoro oteo glasove upravo Kolindi Grabar Kitarović, jer je to zapravo slično biračko tijelo, dotle je Relković uvjeren da Škoro ima prostora za uzimanje nekog drugog biračkog tijela, jer se u Hrvatskoj mnogo toga pomiješalo. Kolinda uzima čak i dio SDP-ovih, Milanović uzima dio HDZ-ovih, zašto ne bi i Škoro uzeo dio centra, kaže  Relković.  

I Mesić vjeruje u Škorinu pobjedu 

Zanimljivo je da bivši predsjednik Stjepan Mesić misli da od svih mogućih kandidata koji se u zadnje vrijeme spominju u javnosti najviše šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima ima upravo Miroslav Škoro. “Mnogi će se iznenaditi što će taj čovjek napraviti. On će tek početi govoriti. Kako ja nešto više znam o njegovim stavovima, očekujem da će on vrlo brzo pokazati zrelost jednog političara, a to će ljudi vrlo lako prepoznati”, kaže Mesić koji smatra da Škoro, ako se upusti u predsjedničku utrku, biračima neće davati obećanja koja ne može ostvariti. Kao Škorine adute Mesić ističe njegovo iskustvo u diplomaciji, ali i gospodarstvu u kojem se pokazao uspješnim, poznat je kao glazbenik, a uz to je bio i saborski zastupnik.

“Milanović ima šanse, ali mislim da su Škorine veće. Puno se toga može promijeniti u kampanji, ali vjerujem da bi Škoro mogao pobijediti. Ljudima se zgadila politika i političari“, kaže Mesić, čija izjava iznenađuje upravo iz razloga što se zna da je Zoran Milanović njegov favorit i da ga je prizivao da se kandidira dok se nije pojavila mogućnost kandidiranja Miroslava Škore. A da Škoro, ukoliko se kandidira, neće biti ni malo nježan prema aktualnoj predsjednici potvrđuje i činjenica da je u jednom od svojih prvih istupa u funkciji potencijalnog predsjedničkog kandidata, o aktualnoj predsjednici izjavio: “To je gospođa koju sam vidio dva puta u Ministarstvu vanjskih poslova. Ona je bila tajnica, a ja sam bio generalni konzul pa sam dolazio i sreo je u hodniku, mislim da smo si rekli dobar dan”.I još ovo: “Svatko može biti dobar predsjednik, vjerujte mi ponekad mi se čini kada bi došli i na željeznički kolodvor u Vinkovce i uzeli prvo osobu na koju naiđemo, da isto ne bi bila loš predsjednik”, zajedljiv je bio Škoro.

No, za razliku od Škore predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je prema njemu bila puno nježnija te je na danu obilježavanja Dana Oružanih snaga na novinarsko pitanje što misli o pjevaču Miroslavu Škori koji bi joj mogao biti protukandidat na predsjedničkim izborima sa smiješkom odgovorila:”Obožavam njegove pjesme. Eto”! Dakle, iz svega gore navedenog se razabire da je na medijskoj i političkoj sceni sve manje onih koji minoriziraju moguću Škorinu kandidaturu za predsjednika RH, a raste broj onih koji smatraju da bi ovaj popularni pjevač čak mogao u izbornoj noći, nakon objave prvih službenih rezultata DIP-a otići sa svojim pajdašima na Pantovčak i zapjevati predsjednici Kolindi: ‘Otvor’ ženo kapiju’! A hoće li se ona otvarajući mu kapiju Pantovčaka  razočarano zapitati: ‘Škoro zar si baš mor’o’! – pitanje je sad.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI