Zbrinjavanje kumova – obveza hrvatske političke elite!

Petar Glebov/24sata

Za uspjeh u hrvatskoj politici moraš iza sebe imati pravu osobu koja te može lansirati u sam vrh piramide, na kojem se živi sasvim ugodno i lagodno, bez previše stresa i brige za budućnost.. A takvi su, pak, do kraja doskočili trendu uhljebništva, pa su se sukladno tome i kumski povezali, u maniri one starohrvatske - 'Nije kum dugme'...

Staro je pravilo da se za uspjeh u hrvatskoj politici moraš pojaviti u pravo vrijeme, na pravom mjestu, te da iza sebe moraš imati pravu osobu koja će te lansirati u sam vrh piramide, na kojem se živi sasvim ugodno i lagodno, bez previše stresa i brige za financije i budućnost. Stoga hrvatski političari već odavno nemaju boljke nas običnih smrtnika, a među „uspješnima“ u tim poslovnim manevrima, uvijek postoje oni koji odskaču i koji se kao takvi desetljećima drže na sceni zahvaljujući krakovima hobotnice koju su spleli u svim sferama društva. A takvi su, pak, do kraja doskočili trendu uhljebništva, pa su se sukladno tome i kumski povezali, u maniri one starohrvatske – ”Nije kum dugme”.

Kralj političko-kumskih veza nedvojbeno je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. Iako stanovnici hrvatske metropole gotovo deset godina čekaju obnovu rotora u Remetincu, jedne od ključnih prometnih točaka u gradu, Bandić za to ne brine previše, pa je nedavno relizacija te vrijedne prometne investicije – odgođena. Naime, Državna komisija za kontrolu javne nabave bila je primorana poništiti natječaj kojim je Zagreb, na čelu s Bandićem, dodijelio taj posao vrijedan 280 milijua kuna tvrtkama, među kojima se ”slučajno” našla i ona Bandićeva kuma, Milana Penave.

Sve u krugovima političara…

Penavina tvrtka „Tigra“, dala je ponudu zajedno s tvrtkama „Kamgrad“, „DiV“ i „Hidroelektra“. Zagreb je izabrao baš „Tigru“, iako nije bila najeftinija, i već su ispred nje bile – tri povoljnije ponude. Dakako, u Gradu su za taj manevar ponudili nadasve racionalno objašnjenje – ostale ponude, zbog tehničkih grešaka, ocijenjene su kao – neispravne!? S tom se, pak, ocjenom nije usuglasio austrijski „Starbag“ s partnerima, a zajedno s njima složila se i Državna komisija, pa je priča vraćena na početak. Natječaj se morao ponoviti, a sve to razvuklo je rekonstrukciju rotora na još nekoliko mjeseci, ali su kum i partneri ostali bez unosnog posla.

Tu je riječ, zapravo, o njihovim međusobnim dugovima iz rane mladosti koji se mora vratiti i to sada – preko stanovnika Zagreba. Kada je današnji gradonačelnik kao student došao i Zagreb, bio je zaposlenik tvrtke kojom je ravnao stariji Penava, i od tada je njihov odnos – neraskidiv. „Tigra“ je, inače, ranijih godina dobivala od Grada, nerijetko i bez bilo kakve intervencije i provjere, izdašne poslove. No, posljednjih godina taj proces ide otežano, no Bandić se i dalje trudi biti dobar kum. Istodobno valja napomenuti kako je i mladi Ivan Penava imenovan ravnateljem zagrebačkog Crvenog križa.
Bandićev kum i nekadašnji ministar branitelja Ivica Pančić, također je dobro zbrinut pa je tako zaposlen u gradskom Uredu za upravljanje hitnim situacijama.Naravno, kada bi se popisivale sve Bandićeve kumske intervencije i zbrinjavanja, cijeli tjednik ne bi nam bio dostatan, pa stoga valja podsjetiti i na neke druge političare koji se dobro gledaju sa svojim kumovima. Jedan od njih je i HDZ-ov bruxelleski dečko, premijer Andrej Plenković, koji je prije nekoliko tjedana prijavljen Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa i to iz tri razloga.

Jedan od njih je, što je veleposlanikom u Londonu imenovao Igora Pokaza. Ne bi to bilo ni suviše čudno, jer je riječ o karijernom diplomati, ali on s premijerom nije samo prijatelj, već i kum. Plenković je prijavljen i zato što je njegova sestrična, Nera Milić, postala direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Munchenu, dok je njezin otac, koji je ujedno premijerov ujak Marko Raos, ušao u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo.
Novim članom Uprave HEP-a nedavno je imenovan Petar Sprčić koji je karijeru uistinu gradio u HEP-u, no nekako neugodno bode u oči podatak da je on, kum HDZ-ova ministra zaštite okoliše i energetike, Tomislava Ćorića.

Na državnoj, regionalnoj i gradskoj razini…

Regionalni tajnik SDP-a za Slavoniju je, pak, Bernardićev kum, Tihomir Barišić koji, kakve li ironije(!) živi u Zagrebu. Valjda Bero želi i kroz kumov lik i djelo pokazati da su iz Slavonije otišli svi, pa čak i političari koji bi ju trebali spašavati i voditi.
Da svaka stranačka struktura ima kuma za neku političku ulogu, svjedoči primjer nekadašnje sisačko-moslavačke županice, Marine Lovrić Merzel, koja se pokumila s bivšim ministrom i bivši esdepeovcem, Slavkom Linićem. Milanović je, pak, u kumskim odnosima s diplomatom Joškom Klisovićem, koji mu je, da je na posljednjim izborima pobijedio, trebao biti ministar vanjskih poslova. Kum Bože Petrova, samozatajni Mario Bukmir se nakon kritika ostavio šefovske fotelje u Hrvatskim vodama.

Zgodne su i kumske veze, Vladimira Šeksa. On se, pak, pokumio s odvjetnikom Miroslavom Šeparovićem. o čijem se imenovanju ustavnim sucem, u javnosti ozbiljno lamentiralo. HDZ-ov doajen u kumskim je vezama i s Brankom Bačićem, predsjednikom kluba HDZ-a, ali i s Božidarom Kalmetom.

I u Dubrovniku su vrlo zgodno raspoređeni kumovi, pa je tako mlađahni Franković, nakon što je preuzeo kormilo Grada, imenovao predsjednikom Gradskog vijeća svog kuma Marka Potrebicu, dok je direktor gradskog prijevozničkog poduzeća postao, Ante Vojvodić.
Uistinu, oni koji u Hrvatskoj imaju kuma u politici, mogu imati i – poziciju. Za to vrijeme hrvatski narod sve manje ima svoju Hrvatsku, jer mladi i sposobni Hrvati, ali bez odgovarajućih kumskih veza, odlaze u bijeli svijet, kako bi tamo pokazali svoje znanje koje ovdje, pored vojske kumova, ne uspijeva isplivati na površinu…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI