SVIJET SE DIVI MODRIĆU! Ovo dugo nije viđeno, a jedan nogometaš igao je čak do svoje 50. godine

Screenshot/Twitter/Real

Nerijetko za ove prigode koristimo riječi Tomislava Ivića, taj njegov zaključak “kako neki nogometaš napreduju do 18 godine a neki sve do prestanka karijere u nogometno poznim godinama”.

Nesumnjivo, Luka Modrić veteran je svjetskog nogometa, a igra tu igru još uvijek na vrhunskoj razini.

I takav “ostario” još je bolji od većine veznih igrača razasutih širom svijeta po najboljim i najbogatijim klubovima.


Da, Luka Modrić je u 36. godini, mnogi njegovi vršnjaci su odavno, štono se kaže, “objesili kopačke o klin”. Ne, kod njega je posve drugačije, nedavno je i potpisao novi ugovor, planira s Hrvatskom ići na svjetsku smotru u Katar dogodine, a pritom je kondicijski spreman kao alpinist koji se penje na Himalaju.

Dugotrajno skandiranje navijača Reala, u 5-2 pobjedi Reala protiv Celte, našem Luki Modriću govori sve. Odigrao je maestralnu utakmicu koju je obilježio rijetko viđenom asistencijom bogato plaćenoj prinovi Reala, Camavingi. Nije to ni bila asistencije, prije neobjašnjivo majstorstvo našeg Luke.On je gotovo s centra terena probio suparničku obranu, tukao vanjskom nogom, slično kao za gol protiv Škota na Euru, vratar mu je taj udarac sjajno obranio. Natrčao je Camavinga i zabio. Bio je to prvi gol ovog igrača koji je u senzacionalnom transferu došao iz francuskog prvaka Lillea u madridski Real. I pamtit će taj gol cijeli život.

A tih nekoliko sekundi je zanimljivo. Modrić ima 36 godina, Camavinga upola manje. Da, Luka Modrić mu može biti otac, a igra nogomet kao da mu je vršnjak. Publika je to prepoznala, dobio je pljesak na otvorenoj sceni.

Nekako spontano pada nam na um čuveni Englez – Stanley Mathews. On je igrao nogomet na zavidnoj i vrhunskoj razini, vjerovali ili ne, do svoje 50. godine. Istina, bila su to druga vremena, a mi smo uvjereni da će Modrić i kada bude navršio pola stoljeća moći na terenu biti bolji od mnogih. Jednostavno, takav je tip.

Naravno, neće dostići Mathewsa, ali igrati današnji nogomet u Lukinim godinama je fenomen. Vratimo se mi Mathewsu. I danas slovi kao jedan jod najboljih engleskih i svjetskih nogometaša svih vremena. Jedini je nogometaš, koji je dobio britanski viteški naslov, dok je još bio aktivan igrač. Prvi je nogometaš koji je dobio nagradu za najboljeg europskog igrača 1956. godine (te godine prvi put je dodijeljena).

Također je prvi nogometaš koji je dobio nagradu za najboljeg engleskog igrača u sezoni 1947/48, kada je nagrada prvi put dodijeljena. Nadalje, najstariji je engleski nogometni reprezentativac i najstariji igrač, koji je igrao u prvoj engleskoj ligi. Bio je vegetarijanac i protivnik alkohola.

Završio je igračku karijeru u 55. godini života, kada je istovremeno bio igrač i trener malteškog kluba Hibernians. Dobio je mjesto u Kući slavnih engleskog nogometa 2002. godine, kada je bila prva inauguracija.

Njegov otac bio je boksač, odgojio ga je u sportskom duhu, usadio mu je disciplinu i odlučnost. Za engleski klub Stoke City igrao je od 1932. do 1947. godine. Kada je 1938. godine, želio otići u neki drugi klub, četiri tisuće navijača održalo je prosvjedni skup pa je ostao.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, služio je kao desetar u vojnom zrakoplovstvu u blizini Blackpoola. Kao gost povremeno je igrao nogomet za više engleskih i škotskih klubova. Pa je 1947. godine, kada je imao 32 godine, napravio transfer u Blackpool, gdje je igrao do 1961. godine.

Kasnije je opet igrao za Stoke City i za malteški klub Hibernians. Za englesku nogometnu reprezentaciju igrao je 23 godine od 1934. do 1957. godine po čemu je rekorder. Igrao je na svjetskim nogometnim prvenstvima 1950. i 1954. godine.

Eto, gledajući i razmišljajući o Luki nečega smo se podsjetili i naučili.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI