Cerarov meki državni udar u Sloveniji

youtube

Miro Cerar je brutalno kršio ustav kada je migrantu Ahmadu Šamiju koji se preko Austrije vraćao u Hrvatsku, dopustio da ostane u Sloveniji. Predsjednik vlade izveo je meki državni udar kada je jednog čovjeka stavio iznad svih zakona. Je li migrant Isilov borac, radikalac ili bilo tko drugi, vlada Republike Slovenije nije provjerila.

Dan nakon predsjedničkih izbora u Sloveniji koje je osvojio Borut Pahor s malom većinom, u zemlji je izbio skandal. Naime, predsjednik vlade, Miro Cerar je brutalno kršio ustav kada je migrantu Ahmadu Šamiju koji se preko Austrije vraćao u Hrvatsku, dopustio da ostane u Sloveniji. Predsjednik vlade izveo je meki državni udar kada je jednog čovjeka stavio iznad svih zakona. Je li migrant Isilov borac, radikalac ili bilo tko drugi, vlada Republike Slovenije nije provjerila. Mediji, koji su pod potpunom kontrolom postkomunističke vlasti su samo objavili: „Ahmad Šami o ratu, a pogotovo o pojedinostima, ne govori mnogo. Kaže da se posljednjih godina osjećao kao da je mrtav. Dom mu je u Daraji, gradiću blizu Damaska, gdje je živio sa svojom obitelji i imao trgovinu, uništen prilikom bombardiranja. Od supruge i djece, koji žive u Damasku je već dugo razdvojen.“.

Dalje on uopće nije izbjeglica, kako tvrde mediji. Prema slovenskim zakonima, ilegalni je migrant koji je ušao u Sloveniju ilegalnim prelaskom državne granice.
Saborski zastupnik Vinko Gorenak je vlastima Slovenije s tim u svezi uputio nekoliko bitnih pitanja: „Zašto je ilegalno ušao u Austriju i zašto ga je Slovenija prihvatila? Možete li to posebno objasniti zašto ga Slovenija ne bi trebala vratiti u Hrvatsku?
Smatrate li ga humanim jer je u glavnom gradu Sirije, Damask, gdje je divlji rat napustio svoju ženu i djecu, on sam pobjegao na sigurno? Kako to možete opravdati? U Sloveniji je od veljače 2016., odnosno 18 mjeseci. Prema izračunu revizorskog suda za boravak u Sloveniji, slovenski porezni obveznici do sada su platili 34.848 eura ili 1936 eura mjesečno. Je li to pošteno prema našim mirovljenicima s najnižom mirovinom i radnicima s minimalnom plaćom? Kako to možete objasniti?

Ahmad Šami je veliki prevarant: za svojih 45 godina ima puno kilograma viška. Glad ga očigledno nije pogodila na sirijskoj granici. Supruga i djeca ga ne brinu. Ključno pitanje koje si postavljaju svi u Sloveniji je zbog kojeg bi razloga čovjek tako lako napustio suprugu i tri kćeri kod kuće. A sve kćeri su maloljetne.

Ahmad Šami će u Sloveniji dobiti status disidenta. Ovdje se ponovno postavlja pitanje što je danas status disidenta. I sam sam glasovao za Boruta Pahora, i to potkrepljujem na ovaj način: Borut Pahor je pola godine prije smrti odlikovao Viktora Blažića, slovenskog kandidata za Nobelovu nagradu i svjetski poznatog pisca. Inače radi se o najboljem slovenskom esejistu u drugoj polovici 20. stoljeća u Sloveniji. A prije svega, bio je utemeljitelj misli o slovenskoj državnosti i neposredni idejni otac integracije Slovenaca sa svih kontinenata u jedno tijelo: za tu je svrhu osmislio i ideju slovenskog svjetskog kongresa, čiji je postao i osnivač. Inače, život ga je nužno vodio u kaznionicu. Kažnjen je u godinama kada su Franjo Tuđman, Marko Veselica i drugi bili u kazamatima SFRJ-a.

Kao Tuđman i Veselica, Viktor Blažič je sudjelovao u svim fazama slovenskog oslobođenja i nezavisnosti, a započeo je u duboko totalitarnim vremenima. Viktor Blažič je odgovor na većinu zagonetki slovenskog 20. stoljeća. Ni novine, gdje je bio zaposlen, ni Milan Kučan kao dugogodišnji predsjednik RS i moćnik sa najviše utjecaja u tranzicijskoj pozadini mu nikada nisu izrekli opravdanje, iako su to mogli učiniti u svakom trenutku. Svi su znali kakvu vrstu patnje mora izdržati Viktor Blažič, ali nikome nije priuštio zadovoljstvo. Na kraju SFRJ 1987. ubio mu se i sin. Kada bih se s Milanom Kučanom suočio na TV-u, postavio bih mu to pitanje. Viktor Blažič je zatvoren kada je Milan Kučan napredovao u hijerarhiji. Baš kao što su na partijskoj ljestvici napredovali više-manje svi, koji danas predstavljaju slobodnu Hrvatsku.A Borut Pahor, novi predsjednik Slovenije je čovjek druge vrste. Odlikovao je Viktora Blažiča, i to na početku svojega političkog putovanja (prosinac 2013.). Zato sam i glasovao za njega i to javno izrazio. Barem u nadi, da se zna tko je disident i tko to nikada nije bio ni neće biti.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI