ĆIRO NAKON ŠTO JE ISPROVOCIRAO KOVAČIĆA: ‘Kritizirao sam ga jer znam njegove kapacitete. Sad me ne želi ni pozdraviti. Baš me briga’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Jesmo li konačno dočekali Matea Kovačića? Već smo postavili pretenciozno pitanje.

U osvajanju boda protiv Rusije naš Mateo Kovačić, kojeg tako dugo čekamo za zablista u reprezentativnom dresu, bio je jedan od naših najboljih pojedinaca.

Ma i najbolji. Ali, eto nije bio čovjek odluke, makar je malo nedostajalo…


Ono što je učinio u sudačkoj nadoknadi kada je iz teške pozicije, nakon driblinga tukao, ili možda proigravao, bilo je toliko blizu pogotka da nam je srce zadrhtalo.

Kao i situacija iz prvog dijela, prodor i dubinska lopta Andreju Kramariću. Na našu nesreću vratar Rusije bio je posve usredotočen na igru i stigao je zeru brže do lopte od našeg centarfora.Ali, Kovačić je igrao dobro, solidno. Dugo nije igrao tako u reprezentaciji. Ne, daleko je to od velike ili idealne partije, ali je znatno bolje od dosadašnjeg blijedila.

U nadolazećoj postmodrićevskoj eri od Matea Kovačića tražit će se mnogo, jedna jedina riječ opisuje što će nam on trebati biti. Sve! Kao i Luka Modrić. Njegov talenat, mogućnosti, renome i status u reprezentaciji su neupitni. Međutim, dosadašnji dosezi mu ne idu u prilog. Pa se navijački narod već uvelike pita… Do kada čekati Kovačića.

Jasno je na što navijači aludiraju, na njegovu preveliku opreznost u igri, na bježanje od rizika prodora. A kako on zna proći, malo tko zna. Ta, sjetite se kako je u Beogradu protiv Jugoslavije za vrijeme Štimca driblao kroz sredinu. Bio je poput tenka, nije znao za prepreke.

Takvog čovjeka Hrvatska iznova treba. Momak koji osvaja Lige prvaka, za kojeg se otimaju najbolji i najbogatiji europski klubovi u reprezentaciji je mahom statist a ne akter. To jednostavno više ne smije biti tako. On mora postati lider nove reprezentacije Hrvatske. Preuzeti odgovornost. I rizik, i to veliki.

Da, neka i griješi, ali neka vidimo u njemu žar, volju i entuzijazam. Ono što on može napraviti na terenu dozvoljava i činjenje grešaka. On je jedinstven igrač koji se ostvario svugdje samo ne u reprezentaciji zemlje koju predstavlja. Više je razloga zato. Htio ili ne htio, bio je u sjeni sveprisutnog Luke Modrića, bio je i sputan kritikama i prigovorima. Jedna od najžešćih kritika došla je od bivšeg izbornika naših starih “vatrenih”; Ćire Blaževića.

Nakon poraza u Ligi nacija od Portugala 1-4, prije dvije godine, Ćiro je zinuo:

“Jedan čovjek posebno me razočarao, a očekivao sam da će biti naš ključni igrač. Mateo Kovačić prošle je sezone žario i palio po Engleskoj, bio je najbolji igrač Chelseaja i bilo mi je izrazito drago zbog toga, a u Portu je djelovao kao neprijateljski element u našim redovima. Dalić je čovjek koji bi ga iglom ubadao u guzicu da je mogao! Jedino mu možda zamjeram što je slijep i ne vidi koliko je dečko loš, da više nije za reprezentaciju!

Prije dva dana govorio sam jednom novinaru L’Equipea kako će Kovačić postati naš nositelj i da se u Engleskoj probudio, a onda je odigrao onako. Veliko razočaranje. Dečko koji je imao sve predispozicije da bude novi Boban ili Asanović postao je promašaj kojemu ovdje više nije mjesto”.

Što sada Ćiro kaže: Umjereniji je, naravno, ali…

“Sretan sam jer nakon što sam kritizirao Kovačića, on je postao relativno bolji igrač hrvatske reprezentacije. Ja sam ga kritizirao jer ja znam njegove kapacitete. U jednom trenutku sam javno istupio, sad me ne želi ni pozdraviti. Baš me briga. On je daleko od gola stalno, to sam rekao, sve mu je Bog dao, on može sam uzeti loptu i doći sam do gola”.

Da, znamo to i mi. Zato ga i toliko dugo čekamo!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI