Nije Agrokor spašen, nego je nepovratno uništen

ilustracija

Javnost je konačno saznala da je Andrej Plenković spot za svoju kampanju Vjerodostojno snimio u odvjetničkom uredu Šavorić i partneri. Čak je i ideju preprodaje Ine uz pomoć prodaje HEP-a razradio sa skupinom Borg i pripadnom mrežom, a to je spriječio Most. Krajnje je vrijeme da Plenković povuče svoj prvi vjerodostojan potez i podnese ostavku.

Gdje je nastao zastoj? Uprave tvrtki u većinskom vlasništvu Agrokora ne žele proknjižiti jamstva Agrokoru, jer će ona obezvrijediti te tvrtke, a uprave tih tvrtki preuzele bi odgovornost za insolventnost tvrtki kojima upravljaju – uskoro će biti smijenjene od nove vlasničke strukture Agrokora. Zato je objavljeno samo konsolidirano izvješće Agrokora, dok su izostala izvješća tvrtki koje ulaze u koncern Agrokor – postojeće uprave tih tvrtki uskratile su svoje potpise. U Ledu su dva člana nadzornog odbora predali svoje ostavke. Ima li tko u Ledu potpisati izvješća u kojima su jamstva prikazana kao provedena? Sve komplicira sam Ivica Todorić, koji je založio svoje dionice kao jamstvo za zajam. U nagodbi će postati bezvrijedne, pa nam uskoro stižu tužbe protiv države od strane kreditora, a tužbe će doći i od fondova koji su kupovali obezvrijeđene obveznice računajući da će zaraditi baš kroz tužbe. Franck je opet zaobiđen, zajedno sa skoro svim dobavljačima s regresnim pravima, zajedno s dobavljačima koji imaju drukčije financijske tražbine – Vindija 200 milijuna kuna i Medika 100 milijuna kuna – obje tvrtke dobit će ponudu da uđu u roll up kredit. Među vjerovnicima izloženim regresnim pravima, osim Francka nalaze se Paška sirena i Alca. Bjelodano je da su ti vjerovnici bili žrtve reketa. Faktoring kuće postale su vlasnici tih regresnih prava i na njima ostvaruju prinose iznad 10 posto! VTS je 337 milijuna kuna visoku Franckovu “uvjetnu tražbinu” prema Konzumu utvrdio kao neosporenu. Zašto je Franck tako lako otkantan – dao je novce, kao i Sberbank, čija se potraživanja na kraju poštuju, bez ostatka. Adris je dobio ponudu da uđe u roll up kredit i tako spasi dio svojih potraživanja, koja su sveukupno na razini milijardu kuna. Dojam je da interesna skupina Zapadna galaksija namjerno povećava roll up kredit da tako u postotku smanji udjele ruskih banaka. Roll up kredit malo po malo konvergira prema finacijskoj moći Kine, Rusije i SAD-a zajedno. Još samo da proizvodnju dignemo na tu razinu, i eto funkcionira princip spojenih posuda. Malo morgen – mi smo u zasebnoj eksperimentalnoj epruveti s probušenim dnom. Svima je jasno da je nagodba prilagođena određenim financijskim vjerovnicima, pa dobavljači traže nove ustupke u zamjenu za potpis nagodbe. Posve su stradali mali dioničari, a Peruško i ekipa odlučili su namiriti samo jednoga od njih, Agram, čime ostalima otvaraju kvalitetniji prostor za tužbe. Agramu je ponuđen otkup 51 posto dionica Agrolagune da Agram povuče osporavanje jamstava bez kojih nagodbe nema.

Objavljeni mailovi dokazuju da je pad Agrokora pokrenut i proveden u okvirima bespoštedne pljačke. “Ja se nadam da će Rusi kupiti barem tri mjeseca vremena da nam prođe jedan IPO-čić (kad već nije HEP) u svibnju. A onda nakon toga, neka ljeto započne u bojama našeg zakona” – stoji u mailu od 31. ožujka, koji je Tonći Korunić iz InterCapitala poslao ostalim članovima grupe Borg. Hrvatska odvjetnička komora u prošli je utorak pokrenula disciplinski postupak protiv odvjetnika Tina Doličkog, Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka zbog netransparentnog sudjelovanja u izradi lex Agrokor i kasnijeg sudjelovanja u radu izvanredne uprave na netransparentan način, zbog mijenjanja strana zastupanih u procesu, te zbog paralenog rada za Agrokorove vjerovnike kao što su Sberbank i VTB. Ono već tipsko opravdanje da “Tito nije znao što se događa u državi” danas je u ovome komunikacijskom vremenu posve smiješno, pa Andrej Plenković sutra treba pasti i u samom HDZ-u, preuzimajući na sebe sve grijehe te stranke, kako je poslužio i Ivo Sanader. A opet, ako priželjkujemo pad HDZ-a na slijedećim parlamentarnim izborima, bolje je da Plenković ostane na čelu te udbaške interesne skupine.

Stranci preuzimaju sve

Princip nametnute tranzicije traži da Hrvati u konačnici postanu / ostanu crkveni miševi, doslovce. Pametno je da se narod povuče u bogomolje, još dok su vrata otvorena. A onda stiže Printz Eugen, zapali katoličke crkve i Lijepa naša posve je slobodna za novo Doseljenje. Banke, Ina, Telekom i mnoga druga državna poduzeća, direktno su prešla u strano vlasništvo, za sitnu lemuzinu uplaćenu u proračun, uz visoke provizije za kompradore, odnosno domaće sluge stranog interesa, u državnoj administraciji i izvan nje. Aktualni strani namjesnik Andrej Plenković nametnut je umjesto Tomislava Karamarka zato što se isti nije želio upustiti u preprodaju Ine zapadnim strvinarima i o trošku poreznih obveznika. Bešćutni Plenković je zajedno sa svojom sličnom skupinom Borg planirao proširenje te pljačke na razinu privatizacijske, kroz rasprodaju HEP-a, sve pod izgovorom preuzimanja Ine – najnovije objave mailova skupine Borg to potvrđuju. Na veličanstvenom putu jedinog premijera koji može što hoće, našla se znanost. Profesori Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević, stručnjaci za financije, monetarni sustav i makroekonomiju, izradili su baš za HEP studiju u kojoj prezentiraju svu promašenost privatizacije HEP-a, a posebno mogući prelazak HEP-a u strano vlasništvo, što bi uz otuđenu Inu bacilo RH na koljena, na energetskom planu i glede sveukupne ekonomije.

Nakon pridržavanja privatizacije HEP-a, strani kapital ostao je gladan, pa se namjesnik Plenković našao u silnim problemima da nahrani probuđene zmajeve. Stoga je otvorio novu, završnu fazu privatizacijske pljačke: domaće privatno vlasništvo briše se kroz financijski inženjering i tako da stranci preuzmu sve. Kao što MOL protuzakonito i protivno ugovorima zatvara proizvodnju Ine u Hrvatskoj, tako Plenković provodi uništavanje domaćih brandova, što ih pojeftinjuje u budućem preuzimanju od strane inozemnih poslovnih subjekata. Problem su ti vražji zakoni, pa je donesen zaseban zakon za Agrokor, ali je teško poštivati i vlastit zakon. Istovremeno Plenky guši konkurenciju stranim proizvođačima. Tako je u konačnici Hrvatska opljačkana od stranaca, sve provedeno kako je zacrtano ranih 90-tih, kada je RH priznata samo zato da bi bila lakše i trajno opljačkana kroz institut vlasništva – prodajemo sve svoj na svome, za sva vremena. Regresna prava idu dalje u prošlost od našeg Doseljenja. Država prodaje državno kada to može provesti, a novost je sustavno rasističko uništavanje poduzeća u vlasništvu Hrvata i/ili hrvatskog radništva, i stečajno pogodovanje određenim poduzećima na štetu drugih. Baš je krasno zacrtano da Hrvati nestanu, kolone su krenule prema Bleiburgu i Irskoj, ali nikako da se partizani dogovore kako podijeliti plijen. Ne “spašava” država Agrokor zbog prodavačica i blagajnica, nego pridržava kolaps dok štakori ne prijeđu na neki brod koji ne tone, ako takvih više ima.Porezni obveznici nisu pošteđeni, nisu spašena radna mjesta

“Ako je netko platio savjetnike, platio ih je Agrokor, a ne porezni obveznici” – ta besmislena izjava postala je odvratna poštapalica, koju svakodnevno ponavljaju premijer, ministri, tajkuni, plaćenici među analitičarima, i sva sila sporednih likova, koji ništa ne razumiju ili imaju neku svoju sitnu računicu da zamagle privatizacijsku pljačku i pljačku unutar privatizacije, odnosno konkretno drumsko razbojstvo, sve sublimirano u lex Agrokor. Andrej Plenković proglasio je sve nas za budale kada je na presici upitao novinare koliko je građane RH koštao lex Agrokor i njegova provedba. Podigao je ruku, upustio se u teški fizički napor dodirivanjem palca i kažiprsta, i “tvrda pogleda bezočno” slagao: nula, ništa! Poput bebe na kahlici, kaka i gleda te u oči. Pokazalo se da je država (svi mi, uključujući porezne obveznike) već direktno zakinuta, jer je danas u minusu za udjele na razini 250 milijuna kuna, i to je samo ono što je do sada otvoreno Javnosti. Isto tako, Plenković direktno obmanjuje Javnost s tvrdnjom da su spašena radna mjesta. Zar prodavačice / blagajnice nisu traženo zanimanje, barem na razini plaća u Konzumu? Dakle, Istina je posve druga: Vlada RH spašava parazite iz politike i pripadnih interesnih skupina, koji su se uhljebljivali u Agrokoru na visoko plaćenim pozicijama. Da je Agrokor preuzela neka druga vlasnička struktura prije godinu dana, najprije bi najurila višak zaposlenika na upravljačkoj razini.

Zašto je prihvatljivo da građani ostanu nezakinuti i da istovremeno strada niz privatnih kompanija? Da u milijardama kuna plate “usluge” nametnute izvanredne uprave i umreženih savjetnika po izboru povjerenika vlade, odnosno države. Zar Agrokor nije porezni obveznik? Kao što su to i svi poslovni subjekti uvučeni u posrnuće ili pad Agrokora. Zar mali dioničari nisu porezni obveznici? Građanima je svjedno jesu li oštećeni direktno ili posredno, kroz pogrešne odluke Vlade RH. I, pakao tek dolazi, jer će uslijediti brojne tužbe oštećenih poslovnih subjekata, nakon što se “nagodba” usvoji na razini lex Agrokora, državne uprave i privremenog vjerovničkog vijeća, zna se kakvog. Preživjeli su prodajni lanci u stranom vlasništvu, u samom Agrokoru pojavila se rusko-američka nagodba, uz dominaciju Rusa, pa će sve to zajedno napraviti probleme u planovima domaćih dobavljača, koji su za svoje planirane okvire proizvodnje i relativno kvalitetne prodajne kanale Agrokora, odnosno Konzuma, zaključili dugogodišnje ugovore za ulazne sirovine i sve inpute. Od Javnosti se skriva i izloženost fondova II. mirovinskog stupa – svi su zaposlenici štediše obveznog privatnog (!!) mirovinskog stupa, istovremeno i građani RH, za koje Plenković tvrdi da mogu mirno spavati. Plenković time skriva i potrebu za hitnom rekonstrukcijom II. mirovinskog stupa kao obveznog – to je jedini put za naš izlazak iz krize. Strane poslovne banke mudro prodaju svoja mirovinska osiguravajuća društva, da tako onemoguće dekonstrukciju ili zamrzavanje fondova II. mirovinskog stupa.

Refinaciranje roll up kredita prelit’ će se na proračun

U prošlom 233. broju 7dnevno od 18. svibnja, tekst o Agrokoru naslovio sam s pitanjem: Tko će Agrokoru posuditi 1,6 milijardi eura? Refinanciranje roll up kredita uslijedit će za nekoliko tjedana. Neki ulagači iz roll up kredita traže kamatu 18 posto. Koji biznis može podnijeti takav teret? Andrej Plenković, Martina Dalić, Ante Ramljak i Fabris Peruško slijede logiku grubog finacijskog inženjeringa, takozvanih lanaca sreće. Tko izađe među prvima, zaradio je. Za sve glavne protagoniste, “spašavanje” Agrokora je lanac sreće. Raj na zemlji. Tko nije uplatio baš ništa, može pokupiti ostatak. Jednostavno u cjelosti namirite potraživanja Kraša, koja su mala u odnosu na potraživanja Francka, i u vjerovničkom vjeću možete računati na predstavnika Kraša – više se isplati otkantati Franck nego Kraš, jer Franck potražuje više.

Kao što je to prvi prepoznao Branimir Bunjac, obnovljena je Jalta, pola ruskim bankama – pola zapadnim bankama i fondovima. Zapadnjački komprador Ramljak je odstranjen da bi Peruško priznao uvećana ruska potraživanja. Peruško je s novim izračunima iz rukava jednostavno proglasio rusku četvrtinu udjela za polovicu, što je izazvalo uzbunu u Buzinu, pa na sutrašnjem saboru HDZ-a može biti svega. Moglo bi se dogoditi da Plenković popije konkretne batine od Damira Krstičevića, koji je u svojoj mladosti bio sklon fizičkom razračunavanju. Milijan Brkić uvijek je napeta puška. “Nemoj Vaso! Molim te, nemoj po licu!” Kako Amerikanci nisu imali udjele u Agrokoru, provedene su prave vratolomije, na štetu Agrokora i svih nas, da se ti udjeli stvore preko noći, i da to američke fondove ne košta niti kune – čak su zaradili. Hoće li Trump i Merkel zaštiti svoje peseke. Hoće li Plenkovića spasiti Netanyahu? Zar nisu Plenky i Krstoje kupili izraelske vojne zrakoplove? Niti to ne pomaže – upravo su Trump, Merkel i Netanyahu u Mostaru iskrcali izbjeglice s Bliskog istoka, dok Erdogan u Sarajevu drži plamene govore, kakvi se ne pamte od vremena prvog Kalifata. Razdragani bosanski muslimani, podrijetlom Hrvati, u sred svoje Hrvatske slave sultana iz Turske. Eli, spasi nas! Možete zamisliti koliko će osnažiti Agrokorova prisutnost u BiH. Sva ta osipanja i raskopavanja Hrvati neće preživjeti. Danas žalimo što komunjara Zoran Milanović nije ostao na vlasti. Ne samo da je riješio slučaj Franak, nego bi pomogao i hrvatskom Francku, i vjerojatno ukinuo ovaj fašistički Ovršni zakon, i još bi u ponedjeljak bio u Mostaru, da vidi što se tamo događa, pa bi možda potegao i do Sarajeva da napomene Erdoganu da je Turska potisnuta iz Bosne početkom prošlog stoljeća.

Privremeno vjerovničko vijeće

Fabris Peruško, novi vladin povjerenik za Agrokor, objavio je da stalno vjerovničko vjeće neće biti niti formirano, iako je osobno obećao njegovo formiranje. I to stalno vijeće treba izraditi nacrt nagodbe i potpisati nagodbu. Dakle, i poslije Ante Ramljaka i Martine Dalić, imamo istu opciju – suprotno svakoj logici, ostaje u igri privremeno vjerovničko vijeće, ono koje su birali Ramljak i Dalić, zajedno s ostalim kompradorima, a da iza cijelog tog kriminala stoji osobno Andrej Plenković pokazuje činjenica da se nakon ostavki Ramljaka i Dalić ništa ne mijenja, da kriminal ide svojim zacrtanim stazama. Plenković, Peruško i borgovci provode Jaltu i na to se sve svodi. Kao što sam najavio, izvanredna uprava Agrokora poslala je sudionicima roll up ugovora zahtjev za njegovo produljenje. Čitaj: za njegovo povećavanje. Na 1,06 milijardi eura roll up kredita već sada možete pribrojiti 600 milijuna eura isplaćenih razlučnim vjerovnicima, pa onda dodajte najnovije širenje roll up kredita, i imamo situaciju da Agrokor treba posudbu na razini dvije milijarde eura, što će uz kamatu od 18 posto generirati obvezu na razini 5-10 milijardi eura u slijedećih 10 godina. Znakovita je činjenica da Agrokor na računu ima 1,2 milijardu kuna i da svejedno povećava roll up udio Sberbanka za 80 milijuna eura, zapravo novi udio Sberbanka ograničava na 80 milijuna eura, znate na što mislim.

Povrat honorara je kompleksniji od nagodbe

Najprije premijer provali kako savjetnici izvanredne uprave trebaju vratiti novce koje su izvukli na konto Agrokora. Kako to provesti. Na povjerenje? Da naiđe neki svećenik s kartulinom za milodare, i da savjetnici jednostavno izvrate džepove? Na čelu države imamo aparatčika koji ne shvaća da obmanjivanje glasača mora imati svoju granicu. Da Plenković to pridoda u svoju kampanju Vjerodostojno, sve bi trebalo provesti transparentno, pred očima Javnosti, koja treba dobiti uvid u pojedinačne transakcije i njihovo obrazloženje. Dakle, neki nas političari proglašavaju ludim. Vjerovao sam da je Marko Pavić jedan od tih rijetkih ministara koji stavljaju čast ispred novca, ali dekonstrukcija privatnog II. mirovinskog stupa kao obveznog nikako da krene. Prije nekoliko dana, Pavić se pohvalio da je stopa nezaposlenosti mladih pala s gotovo 50 posto u 2013. na 22 posto. Dakle, nisu mladi otišli za Irsku i druge zemlje Unije, nego su Plenković i ostali ministri smanjili stopu nezaposlenosti mladih. Što možete očekivati od takvih demagoga?

******************************************************************

RATKO BOŠKOVIĆ

Tko su ljudi koji za novac rade za strance, a na štetu vlastita naroda

Ratko Bošković je 17. svibnja prepoznao petu kolonu u Hrvatskoj – kompradore! “Inozemnim ‘lešinarskim’ investicijskim fondovima oni će omogućiti da na Agrokorovim obveznicama bez rada i rizika u samo par mjeseci zarade par milijardi kuna. Kao direktori domaćih banaka ugovarat će s inozemnim bankama “trgovinu” derivatima, ali ne bilo kako, nego baš tako da inozemne zarade, a domaće izgube par milijardi kuna, i ne s bilo kojim inozemnim bankama, nego baš s vlasnicama njihovih domaćih. Rizik tih istih prebogatih europskih banaka-majki od poskupljenja švicarskog franka, mjeren milijardama eura, učinkovito će preko kredita u “švicarcima” prebaciti na Hrvate koji se muče i bore da si osiguraju krov nad glavom. Pobrinut će se da poljoprivredna zemljišta koja su pokupovali stranci odjednom postanu građevinska, što će njihovim vlasnicima stvoriti profit od više stotina milijuna kuna. Mirovinsku štednju koju su hrvatski zaposlenici uplatili u njihove fondove drugog i trećeg stupa prenijet će na upravljanje inozemnim fondovima, i za to im plaćati naknadu, ali ne bilo kojim fondovima, nego samo vlasnicima domaćih. Oni zastupaju, brane i provode doktrine i politike – monetarnu, fiskalnu, industrijsku – koje su za Hrvatsku, sudeći po svima vidljivim ishodima, očigledno pogubne.”

====================================================

BORISLAV RISTIĆ

Plenković ne smije otići

Iz beskrajno duhovitog komentara Borislava Ristića od 19. svibnja prenosim uvodni dio: “Ovaj narod stvarno ne zaslužuje ovu vlast. Oni su sami sebi toliko vjerodostojni, a mi to ne vidimo. Oni su toliko pošteni i čestiti, a mi to stalno dovodimo u pitanje. Nije lako brinuti o narodu koji je toliko nezahvalan i uvijek se nešto buni. Prvo daju povjerenje na izborima, a onda traže nekakvu kontrolu i transparentnost. Stvarno nešto nije u redu s narodom koji ne zna cijeniti ono što ima. Očito je da smo zavidan narod koji uživa napadati one koji se znaju fino odjenuti i bez akcenta govoriti po nekoliko jezika. Ne cijenimo čestitost čak ni kad nam čestiti, nakon podlijeganja iskušenju, o svojoj vrlini svjedoče uživo pred upaljenim kamerama. Pogledajte što rade našem premijeru – stalno ga napadaju. Ne vide kako su mu se sve nedaće obrušile na glavu. Ne vide koliko se on za nas žrtvuje da se od muke udebljao. 
Zar toliko treba nervirati čovjeka koji se odrekao svoje udobne briselske fotelje kako bi spasio našu stabilnost?”

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI