Skandinavska uređenost: ‘Do it for Denmark…!’

Screenshot Wikipedija, HRT, Urban Roamers, pixabay

Naslov do naslova u afirmativnom zanosu podiže Dansku na europski i svjetski tron po mnogo čemu i apsolutno nitko dobronamjeran ne može Dansku drukčije promatrati niti joj oduzimati zbog drugih razloga zasluženost. Dansku, koja ima površinu 43.094 km2 i oko 5,5 milijuna stanovnika, dok su joj svi gospodarski, financijski, socijalni, radni, razvojni i slični pokazatelji pri ili na samom europskom vrhu... Slijediti Dansku, danas u europskim modernističkim i vladajućim zanosima je poželjno, iako još uvijek nije prihvatila i uvela euro kao sredstvo plaćanja, niti to želi, već zadržavanjem svoje krune pokazuje osobnost, dansko dostojanstvo i nacionalni ponos!

Posljednja poslana danska poruka svijetu bila je ona rukometna s početka ove 2019. godine, kada je u finalu Svjetskog prvenstva snagom i velikom moći pregazila susjede Norvežane sa čak devet golova razlike, a ne zaboravljamo niti dramatičnu nogometnu bitku s njima u osmini finala u Rusiji, na našem nevjerojatnom putu prema vječnoj slavi, planetarnom dosegu i nogometnoj besmrtnosti… Danska i Hrvatska puno puta su se sportski križale i međusobno odmjeravale i nikad nitko nije mogao razumjeti – otkuda Hrvatskoj, gospodarski nestabilnoj, ratnom agresijom opustošenoj i raseljenoj, uopće potisna sila i tolika moć pokoravanja najvećih i doseg trona kojeg su apsolutno svi htjeli i sanjali na ovoj kugli zemaljskoj? Dansko je razočaranje nakon poraza od Hrvatske bilo veliko i iskreno, a nevjerica u zbivanja još i veća.

Nevjerojatna Hrvatska ostavila je Dansku i cijeli svijet u čudu i poslala ju doma, a samo je par dana kasnije primirila i ohladila veliku Rusiju i potom poslala doma, u kolijevku igre, isto tako veliku i umišljenu – Englesku.

Hrvatska i Danska s puno usporedbi, različitosti, potreba, križanja i očekivanja, ali s istim ili sličnim demografskim problemima unatoč silnim društvenim, gospodarskim, financijskim, razvojnim, političkim, prostornim i inim razlikama. Sjever i jug srednje Europe, skandinavski obrasci i balkanska nametanja, razvijeno društvo i unutrašnji društveni nemiri, povijesna abolicija i trajni usud nametnute krivnje, prostorna i društvena mirnoća i vječna borba za opstanak i ostanak, prihvaćanje vrijednosti i nametanje želja drugih i još niz sličnih usporedbi u sličnosti i različitosti dviju europskih zemalja.

Danska kao vrijednosni sustav

Uvijek nam pomisao na vrijednosnu postojanost, društvenu prihvatljivost, radnu odgovornost, prostornu uređenost, zajedničku djelotvornost, civilizacijsku tolerantnost, populacijsku različitost, obiteljsku, pojedinačnu i nacionalnu sretnost, pravednost, društvenu mirnoću i niz drugih afirmativnih kategorija, razmišljanja usmjerava prema Danskoj. Zemlji sretnih ljudi, cvijeća, vedrine, svjetla, najboljih radnih uvjeta i po brojnim kriterijima najpoželjnijoj za život, rad i uopće djelovanje, usprkos geografskom položaju na sjeveru i velikoj udaljenosti od sredozemnih toplina, vedrina i morskog i nebeskog plavetnila.Zato i nisu iznenađujući glorificirajući naslovi o Danskoj i njezinom uređenom prostoru i društvu poput dolje navedenih, koje je moguće naći u gotovo svim svjetskim vijestima, novinama, portalima i sličnim prenositeljima općih vrijednosnih slika. Danska kao uzor drugima i pokazatelj razvojnog i kriterijskog puta kojeg bi trebalo slijediti:
„Danska je najbolja zemlja za život!”
„Danska je najbolja zemlja za poslovanje!”
„Danska je najbolja zemlja za žene!”
„Danska je najbolja zemlja za investicije, karijeru…!”
„Danska je najsretnija zemlja na svijetu!”

Naslov do naslova u afirmativnom zanosu podiže Dansku na europski i svjetski tron po mnogo čemu i apsolutno nitko dobronamjeran ne može Dansku drukčije promatrati niti joj oduzimati zbog drugih razloga zasluženost. Dansku, koja ima površinu 43.094 km2 i po procjeni danas oko 5,5 milijuna stanovnika, dok su joj svi gospodarski, financijski, socijalni, radni, razvojni i slični pokazatelji pri ili na samom europskom vrhu… Slijediti Dansku, danas u europskim modernističkim i vladajućim zanosima je poželjno, iako još uvijek nije prihvatila i uvela euro kao sredstvo plaćanja, niti to želi, već zadržavanjem svoje krune pokazuje osobnost, dansko dostojanstvo i nacionalni ponos!

Nasuprot Danske, Hrvatska je površinom čak i veća (Hrvatska ima 56.594 km2), brojnošću stanovništva manja (Hrvatska po procjeni danas ima ispod 4 milijuna stanovnika), a prema istim je pokazateljima pri europskom dnu… Dansku se uglavnom smatra velikom, primjerenom i poželjom za slijediti (usprkos i ovakvim naslovima: („Danska je najskuplja zemlja u Europskoj uniji”), dok se Hrvatsku, uglavnom unutrašnjim i jednostavno prema van prenosivim negativnim atribucijama, smatra, blago je reći – neprimjerenom europskim okvirima, postupanjima, obrascima djelovanja, povijesnim sudovima i uopće izgrađenim društvenim vrijednostima…

Ista je takva, uglavnom iznutra definirana Hrvatska, postala svjetski obrazac borbe protiv moći, novca, bogatstva, veličine, bahatosti, programiranosti i slično, osvajajući na zelenom polju igrom – emocije, srca i svjetsku privrženost. Bila je to tada jedna i jedinstvena Hrvatska, selektirana iz ukupne hrvatske populacije rasute po svijetu i temeljena na nacionalnim vrijednostima i civilizacijskim hrvatskim pripadnostima. I bila je ispred takve Danske! Hrvatsku, koja ima snagu svjetske planetarne nogometne razine i nevjerojatan potencijal, uvijek treba držati u pokornosti i odgovornosti prema povijesnim friziranim zabludama, željama unutrašnjih anacionalnih skrbnika, političkih nedobronamjernika i izgubljenih nositelja nekadašnje političke moći upravljanja sa svime u Hrvatskoj. Uvijek uz pomoć i poticaj hrvatskih političkih nasljednika i uz samo formalnu privrženost hrvatskoj simbolici. Kojima „Do it for Denmark”, ili ne daj Bože „Do it for Croatia”, zvuči kao čista hereza koju se ne smije niti izgovoriti, a kamo li po njoj išta pomisliti provoditi.

Europske su fikcije pritom i već samo u registracijskoj formi – populizam, totalitarizam ili kako hrvatska, nazovimo ministrica vanjskih poslova to krsti – čistim ekstremizmom hrvatskog izvornog oblika. Pritom je i zastupanje hrvatskih nacionalnih interesa – nepoželjnost – kakvu npr. Danska redovito provodi, kao i niz drugih postupaka od posebnog interesa za Dansku i njezinu populaciju i pritom niti malo ne gubi na vanjskom vrednovanju i unutrašnjem skladu.

Nacionalne manjine i druga slična pitanja

Skandinavska je uređenost po, uglavnom svim pitanjima, primjerena, a društvena primjena obrazac kojeg bi trebale slijediti i sve druge zemlje, a naročito Hrvatska, silno opterećena manjinskim traženjima, uvjetovanjima, ucjenjivanjima i djelovanjima sličnim s početka srbijanske agresije na Hrvatsku. Slijediti razvijenu Dansku i po brojnim kriterijima uređenu i sretnu zemlju, trebao bi biti i hrvatski put kojim se teži i kojem ne bi smjelo biti prigovora…

Dansko uređeno i sretno društvo ne razlikuje npr. nacionalne manjine, niti one imaju ikakvu mogućnost utjecati na razvojnu gosodarsku, političku ili sigurnosnu strategiju. Nisu u uređenom skandinavskom prostoru odnosi prema Šveđanima i Norvežanima i obrnuto baš idilični, ali je potpuno jasno i prihvatljivo kako etničke manjinske skupine nisu, niti mogu biti nacionalne manjine, a pogoto ne mogu odlučivati o političkom smjeru Danske… Tako to izgleda u uređenom društvu i prostoru kojeg se po puno osnova treba uvažavati, čak kad i ne žele uvesti euro kao platežno sredstvo i prihvatiti podjelu nacionalnosti koja nema apsolutno nikakve veze s etničkom pripadnošću, nego s državnom i političkom.

Tako to izgleda u državi koja ima svoje dostojanstvo i koja se brine o svojoj ukupnoj populaciji, za razliku od Hrvatske kojoj su nacionalna i identitetska pitanja, a naročito zadržavanje dostojanstva i djelovanje u interesu hrvatske budućnosti – kao vlak u lanjskom snijegu. Pokornost spram europskih fikcija, pokornost spram manjinske populacije, pokornost spram zadržavanja vlasti, pognutost prema svim neutemeljenim napadima na Hrvatsku, pokornost spram povijesnih nametanja tuđe istine, pokornost i samo pokornost… Apsolutno neprimjerena svjetskoj nogometnoj sili i nevjerojatnom ratnom pobjedniku. „Do it for Croatia”.

Učinite to za Dansku i svoje bake i djedove

Zemlja i njihova politika koja nema komplekse vrlo jasno, javno i nedvosmisleno poručuje – spasite dansku budućnost, jer budućnost Danskoj donose samo djeca, iako znamo kako je europski korporacijski koncept dohvata radne snage kroz jeftinu imigracijsku, čiji adaptacijski teret sekundarno pripada onda državnom proračunu s velikim udjelima. Sve to, naravno, uređena Danska zna i zato postupa prema svojim danskim interesima.

Drastično smanjivanje rodnosti u Danskoj ozbiljno je zabrinulo njihov političko-upravljački vrh i jednostavno su krenuli u javno promicanje rađanja bez imalo kompleksa i predrasuda o različitim slobodama, udruženjima i sličnim granskim, udružnim i svjetonazorskim nametanjima. Zato, jer je u pitanju danska budućnost, društvena i gospodarska potreba i civilizacijsi iskorak iz društveno-povijesne dekadencije. Puštanje afirmativnih spotova o rađanju, odnosima muškarca i žene i željama i potrebama baka i djedova u njihovoj samoći i Danske, nikog nisu uvrijedili niti su protiv toga dizane barikade, nošene besmislene parole, a nisu organizirani niti protesti s najmanje pet ljudi. Danska naših dana i Hrvatska njihovih planova…

Zamislimo sad ovakvu Hrvatsku bez čvrstine, stava i dostojanstva i prepunu civilnih, polucivilnih i paracivilnih anacionalnih udruga kako odbija uvođenje eura, postavlja uigrane nacionalne manjine (zapravo samo jednu) u logični okvir etničkih skupina unutar jedne i jedine hrvatske nacionalnosti i prihvaća vlastitu potrebu javnog poticanja rodnosti u ime razvojne i svake druge budućnosti…!? Zamislite, ipak. Poput Danske.
„Do it for Croatia”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI