Skoro sve stranke podržavaju strvinarski II. mirovinski stup

Ivo Cagalj/PIXSELL

Broj umirovljenika dostigao je broj zaposlenih. Upravljačke naknade mirovinskih fondova godišnje su dostigle 3 milijarde kuna, a najviše odlazi na parazite obveznog II. mirovinskog stupa. Mirovinski sustav je održiv, ali ne i pljačka mirovinskih fondova. Sve mirovinske stupove trebamo ukinuti kao obvezne, jer pothranjuju nametnike.

Netko je tu lud, a budale su svi porezni obveznici koji ne mogu zagrabiti u poreze i doprinose. Prema podacima Hanfe za godine do 2015. imamo konvergenciju koja upućuje na to da će ove 2018. godine u obvezne mirovinske fondove biti uplaćeno 65-70 milijardi kuna, a prema izvješću Zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu 2017. godinu, na mirovine je otišlo nešto iznad 37 milijardi kuna, zajedno s dodatkom 27 posto – nije uključeno 28 korisnika s prebivalištem u RH, 1370 korisnika u inozemstvu i 1966 korisnika zbog nedostavljanja potvrde o životu.

Imamo li muljaže s popisima umirovljenika, poput glasačkih spiskova? Dakle, da se sve zatvori u jednu interesnu skupinu, mirovinski fondovi mogu kreditirati državu a ne da se država svake godine zadužuje u milijardama za podmirivanje dospjelih mirovinskih obveza, uglavnom zato što se oko 6 milijardi kuna godišnje prebacuje u II. mirovinski stup, koji za sada ne namiruje mirovine, a vjerojatno ih neće namirivati nikada. Stabilnost (čitaj: nerad) financijskog sustava košta. Naravno da nas vlada obmanjuje – u državnom proračunu za 2018. planirani mirovinski doprinosi reducirani su na trećinu, u odnosu na predviđanja Hanfe, na oko 22 milijarde kuna.

Negdje između imamo jako zamračene muljaže, koje su možda prvi razlog učestalih napada na Hanfu, koja sa svojom točnijom statistikom ometa raspodjelu plijena. Sve se pravda kroz floskulu da fondovi II. mirovinskog stupa ostvaruju visoke doprinose kroz kupovanje državnih obveznica, pa na taj način povećavaju imovinu fondova i još finaciraju javni dug Hrvatske. Dobro, ako su se fondovi II. stupa nesmetano kumulirali 15 godina, bez ikakvog povrata aktualnim umirovljenicima, i još su imali enormne, lihvarske prinose, zašto se onda II. mirovinski stup ruši zbog tih 60 prijevremenih mirovina koje su manje za 500 kuna u odnosu na one umirovljene samo po I. stupu i po istim parametrima. Dajte da skupimo tih 30 tisuća kuna, i spasimo “Račanovu uspješnu strukturnu reformu”, taj milenijski bug, kada je lopovski SDP prodao / poklonio Inu, nakon što je lopovski HDZ prodao / poklonio naše najveće banke. Najvjerojatnije je mirovinski sustav namjerno učinjen neodrživim, kroz nama poznate i nepoznate oblike privatizacijske pljačke. Nismo protjerali ruskog diplomatu, nego smo ga poslali u Moskvu po mirovinu za ožujak.

Mirovinski sustav krije neslućenu pljačku

Imamo nevjerojatnu situaciju da se u obvezne mirovinske fondove samo 2015. slilo 56,5 milijardi kuna, da su uslijedile još veće uplate, a država se ipak dramatično zadužuje za podmirenje mirovina. Zašto ipak traje mirovinski sustav namjerno strukturno reformiran u neodrživ? Ima za to više razloga. Prije svega, riječ je o jednom od širih kanala za privatizacijsku pljačku, onu na razini drumskog razbojstva. Nakon toga dolazi sva sila parazita, koji su se nalijepili na mirovinske fondove i praktično pljačkaju mrtve. Upravljačke naknade mirovinskih fondova premašile su astronomskih 3 milijarde kuna godišnje. Kada vam neki ekonomski analitičar frenetično brani koncept obvezne privatne mirovinske štednje u bankama, bez prava povlačenja te štednje u bilo kojem trenutku, onda znate da na konto mirovinskih fondova ubire visoke honorare, ako ništa drugo, onda na razini elaborata – pamfleta koji brani koncept privatnog mirovinskog stupa kao obveznog, što je drveno željezo.Mirovine se isplaćuju i onim “partizanima” koji su se rodili nakon 1941. Na tih nosferatu skoro 40 tisuća “sudionika NOR-a” godišnje odlazi pola milijarde kuna. Mirovine se isplaćuju i četnicima, koji su 1991-95. ubijali našu djecu. Moramo ih nekako nagraditi, zar ne? Koji bi demografski potop nastao u Hrvatskoj da su četnici ostali na ubijanju naše djece i da nisu istovremeno silovali naše žene? Sve u okvirima Istanbulske konvencije. Svim braniteljima omogućena je invalidska mirovina. Tako su odstranjeni iz državne administracije i javnih poduzeća, da ne ometaju krađu. Godišnje oko 6 milijardi kuna mirovinskih doprinosa odlazi u fondove obveznog II. mirovinskog stupa u vlasništvu stranih banaka – natrag nam stižu zanemarive mrvice. Provodi se gebelsovska kampanja za povećavanjem izdvajanja u II. mirovinski stup.
Naime, sustav oglašavanja kontrolira glavne medije, a glavni oglašivači su banke. Dopušteni su novinarski tekstovi i televizijske emisije samo s onima koji podržavaju II. mirovinski stup kao obvezan, jer takav nepovratno puni fondove u vlasništvu banaka, puneći i džepove raznoraznih društvenih parazita. Samo je Hrvatska zadržala ovakav II. mirovinski stup kao obvezan. Nema tata do Hrvata.

Živi zid protiv mirovinske pljačke

Na tragu pouzdanih analiza profesora Ivana Lovrinovića, Branimir Bunjac je 20. ožujka u Saboru potpuno razotkrio obvezan II. mirovinski stup kao privatizacijsku pljačku i financijski inženjering. Nekoliko dana kasnije, Sinčić je ukazao na jednu nevjerojatnu činjenicu: dobna granica redovnog umirovljenja pomiče se na 67 godina, a muškarci žive prosječno 70 godina. Koliko novaca izdvajamo tijekom svog radnog vijeka da bi tri posljednje godine života jezovito umirali u invalidskim kolicima, ispred zatvorenih vrata medicinskih i drugih ustanova?
Tko će to zapošljavati starce u njihovoj završnoj “radnoj” dobi od 57 do 67 godina, kada više nisu sposobni samostalno ući u starački dom? Potrebita je nekakva Istanbulska konvencija za zaštitu muškaraca od pljačke i nasilja mirovinskih fondova. Muškarci trebaju prestati izdvajati za mirovine, povući svoje osobne štednje, a mirovinski sustav prenamijeniti strogo za žene i one koji se ženama osjećaju – žive duže, pa će 5 – 10 godina krepavati u ovoj mirovinskoj crkavici, bez spasonosnog zlostavljanja od strane (pokojnog) supružnika. Ako prije toga ne umru od gladi. Novi mirovinski sustav je besmislen, jer i u ovome blažem jako mali broj osiguranika poživi do mirovine. Hoće li Živi zid promijeniti svoju retoriku ako dođe na vlast? Da se izbori održe slijedeći tjedan, Živi zid i Most mogli bi formirati stabilnu vladu.

Mostovci su participirali u dvije vlade RH, i pokazali da su na vlasti spremni za kompromis, kako se danas naziva stanje korupcije. Nakon što je profesor Ivan Lovrinović pozvao na zamrzavanje II. mirovinskog stupa kao obveznog, Most se preobrazio u bandu stranih plaćenika, i posve se distancirao od Lovrinovića, zanemarujući i profesora Dragu Jakovčevića, koji je predlagao potpunu dekonstrukciju obveznog II. mirovinskog stupa. U svome nedavno prezentiranom programu, Most se nije izjasnio o II. mirovinskom stupu, niti o mogućnosti da se izdvajanje u II. stup poveća. Moj je osobni dojam da ne shvaćaju o čemu se tu radi, a onda nije dobro da zemlju vode osobe koje se ne snalaze u ekonomiji, napose u financijama. Koncept saveza polisa prošao je svoje različite faze još za sumerske civilizacije, pa i one kasnije helenske. Završna faza je beskrupulozno carstvo. Stranka Most imala je svoje mijene u pohodu na vlast i posve suprotne kada je ta stranka ušla u Vladu RH. Most je izgrađen kao alternativa HDZ-u, da bi dva puta pomogao HDZ-u da formira svoju vladu, i na kraju bio odbačen od HDZ-a.

SDP i HDZ su ista lopovska banda

Ivici Račanu i Partiji dugujemo četiri stvari: komunističku represiju, lažnu socijaldemokraciju, prodaju Ine i uvođenje smrtonosnog II. mirovinskog stupa. Iako je svima jasno da je obvezan II. mirovinski stup najgora privatizacijska pljačka, komunjare se uporno predstavljaju kao socijaldemokrati. Mirando Mrsić dugo se zalagao za povećavanje izdvajanja u obvezan II. mirovinski stup, što bi pokopalo SDP na slijedećim izborima, pa je aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić potegao kaznenu mjeru odstranjivanja Mrsića iz stranke, pod izgovorm Mrsićevog soliranja. U prazan prostor ušao je Davorko Vidović, kojemu su godinama bila puna usta “Račanove uspješne strukturne reforme”. I Gordana Maras frenetično brani II. mirovinski stup kao obvezan. “Ne dirajte moje novce!” – grmio je Maras u Saboru.
Možda je II. stup zaista njegov bankomat? I još se pokazalo da je kod nas riječ “socijaldemokrat” drugi naziva za Srbina ili tu negdje. Jer, Arsen Bauk i Peđa Grbin suglasni su s promišljanjem većine Srbijanaca, u smislu da bi hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović trebalo “smjestiti u odgovarajuću ustanovu nakon njene posjete ustašama u Argentini”. Čudna je ta Srpska druga partija, koja je spasila naciju glede kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, ali nije dirala u fašistički ovršni zakon. Koji je stvarni identitet Nenada Stazića i Miranda Mrsića? Jesu li i oni socijaldemokrati, ili tu negdje? Jeli Dragan Zelić socijaldemokrat?

Dvije “naše” najveće banke zapravo su talijanske, Talijani su snažno instalirani u ECB-u, talijanska mafija kontrolira Slovačku i polovicu tranzicijskih zemalja, vjerojatno i Hrvatsku. Dogovorno s razine Europske komisije došla je preporuka da naš II. mirovinski stup ostane obvezan, pa i da se poveća izdvajanje u taj stup, pa i da se dobna granica za redovno umirovljenje pomakne na 67 godina, odnosno da se uživanje mirovine praktično ukine, pa će te stotine milijardi kuna ostati glavnim stranim bankama u RH.

Ovih je dana pao prijedlog da se mirovinski dodatak 27 posto ukine za sve buduće umirovljenike, što je izazvalo bijes parazita II. mirovinskog stupa, razotkrivajući pokušaj banaka, administratora fondova i plaćenih analitičara da se buduće namirivanje četvrtine mirovine, koje je obveza II. stupa (preračunato 27 posto) prevali na proračun. Isti obmanjivači uvjeravaju nas da je dodatak 27 posto uveden zbog promjene obračuna mirovina, u smislu da se uključuju sve godine, a ne samo 5 najboljih godina za osiguranika. Dakle, ne samo SDP, i HDZ je banda lopovska. Udbaši, komunjare uvezane na Udbu i jugoslavensko podzemlje. U skoro 30 godina nalijepilo se uhljeba svih vrsta. HDZ nas provocira s Istanbulskom konvencijom i suočava sa svojom iskrivljenom slikom naše tragične prošlosti, dok se istovremeno dovršava raskopavanje Agrokora i naših najzdravijih brandova.
“Sin vojne lekarke” i socijaldemokrat Andrej Plenković priznaje da je želio ući u HNS, ali ga navodno Vesna Pusić uvjerila da može biti korisniji u HDZ-u. I zaista, evo je HDZ u prilično stabilnoj koaliciji s HNS-om. Na kraju je Plenković s HNS-om, a Pusić nije. Plenković je protuhrvatske udruge i interesne skupine zasuo milijardama našeg novca. Uvijek zanimljivi Borislav Ristić podsjetio nas je na genijalnu izjavu GK Chestertona: “Statiranjem u crkvi ne postajemo kršćani, kao što ni stajanjem u garaži nećemo postati auto”.

MODERNI MASOVNI ZLOČINI

Zaobilazno udvostručeno izdvajanje u II. mirovinski stup
Četvrtina mirovinskih izdvajanja odlazi u fondove u vlasništvu stranih banaka. Oni sretniji i zdraviji osiguranici, koji će doživjeti svoju mirovinu, dobit će natrag mrvice, da bi se pojavila kampanja parazita da se ta četvrtina mirovine, preračunao 27 posto, namiruje iz proračuna, odnosno ponovno i još jedanput od osiguranika. Dvostruko! Dakle, umjesto petine plaće, za mirovine bi uskoro izdvajali četvrtinu bruto plaće – 15 posto odlazi u državni I. mirovinski stup, a 5 + 5 posto odlazilo bi u II. mirovinski stup (5 posto iz bruto plaće i nešto manji iznos iz proračuna – mnogi neće doživjeti svoje umirovljenje). Tajna je u tome da prvih 5 posto odlazi bankama, nepovratno, sve u okvirima “politike” stabilnog finacijskog sustava.
“Naš je cilj iskorijeniti one na koje se baca novac, a nisu od koristi, već su politički povezana elita od koje građani ništa ne dobivaju” – izjavio je Davor Huić, čelnik udruge Lipa, okrenute protiv porezne presije. Time se Huić odredio prema Istanbulskoj konvenciji. A onda je u televizijskoj emisiji Otvoreno na HTV1 načinio salto mortale i pledirao za povećavanje izdvajanja u obvezan II. mirovinski stup, na koji se nalijepilo more parazita, a umirovljenici će ostati bez četvrtine mirovine. Eto, sve su ostale zemlje ukinule ovakav II. mirovinski stup kao obvezan, samo Nuić, Mrsić, Danijel Nestić, Andrej Plenković i takvi znaju da je to nešto dobro. Valjda za njih i za strane banke! Blago nama da to nitko nije objasnio drugim nacijama, pa će samo kod nas procvjetati i plaće i mirovine.

IZBACIVANJE MRSIĆA IZ PARTIJE

Propao pokušaj Mrsića da postane autoritet za mirovinsko osiguranje
Rahmetli socijaldemokrat Mirando Mrsić izbačen je iz Partije. Stislo me oko srca, pa odem do Kamenitih vrata, da u prisutnosti Marije Majke stišam svoju tugu. Mrsić predlaže penaliziranje rada na određeno, u smislu da se u takvom slučaju udvostruči stopa za obračun doprinosa za zapošljavanje. Davor Bernardić prepoznao je da Mrsić pokušava naviknuti svoje stranačke kolege i zastupnike u Saboru da je on, Mrsić, taj koji u ime SDP-a i posve autonomno predlaže izmjene zakona o doprinosima na/iz bruto plaće, uključujući mirovinske doprinose iz bruto plaće. Iako se čini da Mrsićev prijedlog ima smisla, riječ je o povećavanju porezne presije.
Radna skupina SDP-a dala je bolji prijedlog: da se za novozaposlene na neodređeno, mlađe od 35 godina, ne uplaćuje doprinos za zapošljavanje, da se tako rasterete oni korektni poslodavci. Iako je bio na čelu Ministarstva za rad i mirovinsko osiguranje, Mrsić je ipak medicinar, koji bi se u pitanjima doprinosa, poreza i financija trebao konzultirati s Borisom Lalovcem ili s drugim SDP-ovim financijašima i/ili ekonomistima. Tako se Mrsić pokušao izboriti za poziciju da autonomno predloži povećavanje smrtonosnog izdvajanja u fondove obveznog i privatnog II. mirovinskog stupa, u vlasništvu banaka, što je najavljivao već nekoliko godina. Moramo uvesti narodno dežurstvo glede promjena Zakona o doprinosima, između ostalog već zbog toga što isti zakon definira osnovnu terminologiju i temeljni duh Zakona o mirovinskom osiguranju.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI