Stier je za Plenkovića bio put, istina i život

Patrik Macek/PIXSELL

Protagonisti aktualnog dvoboja u HDZ-u imaju puno toga zajedničkog. Obojici ističe rok za rasplod. Obojica su poligloti, što bi se reklo kompatibilni za strani interes. Nakon što su naciji prodani kao ustaše, kameleoni vrište: "Ne, mi smo partizani!" Šumski razbojnici!

Kako piše dnevno novinstvo, Plenković u svojoj vladi sprema novu čistku. Na odlasku su slijedeći ministri: (1) Goran Marić prepušta resor državne imovine Ministarstvu gospodarstva. Došlo je do sukoba oko toga tko će “prodavati” državne stanove i drugu državnu imovinu. (2) Mladen Pavić protivi se povećavanju izdvajanja u obvzan privatni II. mirovinski stup, pa resor rada i socijalne skrbi seli u Ministarstvo gospodarstva, u samo grotlo domaćeg fašizma. (3) Gabrijela Žalac brigu za europske fondove prepušta Ministarstvu gospodarstva, a regionalni razvoj preuzima Ministarstvo poljoprivrede. (4) Tomislav Ćorić energetiku prepušta Ministarstvu gospodarstva, a zaštita okoliša seli u resor prostornog planiranja. (5) Lovro Kuščević vraća resor uprave Ministarstvu pravosuđa. (6) Tomislav Medved vraća branitelje u MORH i MUP. Na funkcije? Provest će se i uvezana čistka u HDZ-u. Bit će da su vrata europskih institucija za Plenkovića zatvorena, jer u HDZ-u potiskuje sve one koji su konkurencija njegovom osobnom profilu, kakvog je postavio kao kriterij za današnjeg i budućeg šefa HDZ-a. Na udaru su i poligloti u stranci. Hoće li Plenković članovima Vlade isključiti internet? Na ideološkom planu glavni je protivnik Stier. Ne tako davno, u Strasbourgu, poletarac Plenković rekao je svom učitelju Stieru: “Ti si moj put, istina i život!” Kad ono, na kraju, Plenković je Jehova.

Kako usporediti Davora Ivu Stiera i Andreja Plenkovića? Obojica imaju velike mane, može se reći da su obojica obmane. Sve slike koje su izgradili o sebi ili donijeli sa sobom, pokazale su se kao sumnjive. Ako pažljivije pogledate njihove tintare, onda su na tjemenu prepoznatljive kapice od kože sa stražnjice, što je simbolički izraz njihovog sustava vrijednosti. Naime, zašli su u godine, kosa opada, pa su isplivali utetovirano U i petokraka, tim redom. Presvlačenja su jedini put društvene integracije u reokupiranoj Hrvatskoj. “A pod društvenom integracijom razumijevamo u prvom redu proces razbijanja monopola manjine” – tvrdi nam Stier. Lanuo je to, i nakon toga se priklonio manjini, eliti. Fućka se Stieru. Što mu se može dogoditi? Da postane naš veleposlanik u Argentini? Andrej Plenković pripada komunjarskoj eliti od svog začeća. Ruši konkurenciju, a istovremeno gradi svoje sigurne kuće.

Argentinac

Davorov otac Ante bio je liječnik. Njegova majka je Marija Lukač. Bila je profesorica filozofije na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu – jedina Hrvatica u Papinskoj akademiji za filozofiju. Osobno poznaje Jorge Bergoglia još iz Buenos Aieresa, gdje su živjeli u istoj četvrti Flores. Činjenica da Marija Lukač osobno poznaje papu Franju može biti razlog da se Plenković ne usudi izbaciti Stiera iz HDZ-a. Čudni su ti povratnici, posebno onaj na kraju života. Kada se iskrca, poljubi rodnu grudu, padne i suza. Može tužiti Hrvatsku za nanošenje duševne boli. A ono, sretnik je proveo cijeli svoj život u podnošljivom kapitalizmu, dok smo mi na grbači imali dva udbaška režima, Jugoslaviju i ovakvu Hrvatsku. “Pomakni se malo, da ti pozdravim djecu!” – velim rasplakanom domoljubu. “A ne, djeca su ostala doma! Tamo imaju posao, sigurnost, već imam unuke” – hladi me Croatan. “Ma, odi ti gerijatrijo natrag!” Davor Ivo Stier trebao je biti taj kontraprimjer Hrvata koji se rodio u dijaspori i mlad stigao u “samostalnu Hrvatsku”, gdje smo očekivali da štanca male Hrvate i naseli Lijepu našu. Ništa od toga. Podario je naciji otapanje odnosa sa Slovenijom i melodramu Pahor-Kosorica, koju je osmislio i proveo, uz svesrdnu pomoć Davora Božinovića, sve pod nadzorom Stipe Mesića, kojega su Slovenci slučajno bespovratno kreditirali pri njegovoj kupnji vile u Zagrebu.

Paradigma EgoA isti Stipe Mesić bio je taj koji je doveo Plenkovića na čelo HDZ-a i Vlade RH. Svi su u njegovom obiteljskom stablu Andrije, samo je on Andrej. Baš nemamo sreće. Više je Slavenac nego Slovenac. Andrejeva majka Vjekoslava Raos Plenković bila je “vojni lekar”, kako svjedoči Zoran Milanović. Andrejev otac Mario Plenković, član SKH, izdanak zagrebačke komunističke Politologije, bio je pomoćnik generalnog direktora RTV Zagreb od 1974. do 1987. Živi u Sloveniji, u Rogaškoj Slatini, sa svojom drugom suprugom Vlastom Kučiš. Prema kazivanju novinara mariborske Večeri Borisa Jaušovca, Sloveniju jako dobro poznaje i Andrej, koji za vikende ode do oca. Ako Plenković ostane na čelu Vlade RH do kraja mandata, Slovenci će okupirati cijelu Savudrijsku valu. Za razliku od Stiera, Plenković nema blage veze o religijama. Drži da su islamisti tako nazvani jer spavaju na slami. U nestašici vjernika iz svog obiteljskog stabla, Plenković je morao kod pape voditi punicu.

Možemo razumjeti da se Tuđman 90-tih dao nasanjklati od Škegre i ekipe, ali da se to dogodi Plenkoviću, dvadeset godina kasnije? Mladi odlaze u kolonama, a banda je korigirala izračune pokazatelja tako da prezentiraju rast BDP-a. Što je manje mladih, BDP brže raste. Jako zanimljivo. Na kraju imamo i pad iseljavanja, jer je ponestalo mladih Hrvata. Genijalno! Plenkoviću je u Hrvatskoj baš ugodno. On koji ništa ne zna radi što hoće, pa se sve svodi na to da ne radi ništa. Predivno! Kao da je u publici neke predstave, Plenković hladno promatra kako se hrvatsko gospodarstvo raspada. Negdje na prijelazu 2013/14. Plenković je postao član Odbora za proračun Europskog parlamenta. Možete li zamisliti trenutak kada se Plenky pojavio da preuzme svoju časnu dužnost. “Što znate o proračunu i ekonomiji?” – pitali su tog europskog emigranta u Hrvatskoj. “Pa, ja sam prilično proračunat, i znam kako se kaže dolar, na svim jezicima” – pohvalio se Plenky, i tako dokazao da je spreman voditi hrvatsku ekonomiju u teškim vremenima. Kao što reče Miroslav Blažević, sve se svodi na to koliko si novca povukao za sebe.

Bivši ustaša Stier

“Kao dječak išao sam na proslave NDH 10 travnja, ali poslije sam shvatio da je dr. Franjo Tuđman bio u pravu kada je rekao da se Hrvatska može razvijati samo na temeljima antifašizma i da se na tim vrijednostima i odbacivanju ustaške NDH može razvijati uspješnja Hrvatska” – izjavio je Stier 2010. Bože, pameti! Kada vam iz Argentine dođe neki Hrvat stranog prezimena, najčešće je riječ o udbaškoj inozemnoj agenturi, koju su obuhvaćali SID i Labrador. Eto nam već skoro tri desetljeća traje ta antifašistička SRH/RH, a antifašističko nasilje nad tom tvorevinom i svima nama nikako da prestane. Pogledajte što ovih dana izvodi Ranko Ostojić. Upecan je Branimir Bunjac. Stier nije upoznao Tuđmana kao dječak, nego kao mladić formiranog svjetonazora. Stier je prvi put došao u Hrvatsku u svibnju 1990. godine, da intervjuira Tuđmana za neke argentinske novine. Primio ga El presidente! I dao mu intervju! U danima prije pada Vukovara, Stier je izvješćivao za novine El Cronista, nakon toga se vratio u Argentinu, završio studij novinarstva i studij politologije, da bi se u Hrvatsku vratio 1996. godine, kada je Tuđman posmrtno Davorove roditelje odlikovao Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana. El presidente je korektno poliglota i politologa Davora Ivu Stiera uhljebio u Ministarstvu vanjskih poslova. Stier za Ive Sanadera postaje savjetnik za vanjsku politiku, da bi nakon Sanaderovog pada postao/ostao savjetnik Jadranke Kosor, praktično pod okriljem Stipe Mesića. Još jedan El presidente! Jadranka Kosor reče da se jedino Stier usprotivio njenom izbacivanju iz HDZ-a.

Kada malo odgurnete zavjese u stranu, prepoznajete labradorske konstrukcije, na razini gluposti Vjekoslava Luburića, britanskog špije, koji je zarobljene partizane puštao iz Jasenovca. Luburić je posredovao da se pusti na slobodu i Andrija Hebrang, čelnik hrvatskih komunista, kojemu je Tito kasnije objasnio kako shvaća pomirenje ustaša i partizana. Djed Davora Ive Stiera je ustaški pukovnik Ivan Stier (1913-98.) koji je u Maksovoj nakladničkoj kući 1964. objavio knjigu “Elementi i metode komunističke gerile”, u kojoj se sukladno Maksovoj paradigmi zalaže za pomirbu ustaša i partizana, kroz koju je 90-tih provedena reokupacija SRH/RH od strane udbaša i drugih jugoslavenskih struktura. Igor Vukić, naš vodeći povjesničar glede razbijanja povijesnih predrasuda, spominje kako je 2004. u Hrvatskom domu u Buenos Airesu skinuta Pavelićeva slika jer zbog nje nisu dolazili hrvatski veleposlanici. A nije skinuta za živog Tita! Stier je 2011. postao zastupnik u Europskom parlamentu, dok se Plenković pridružuje dvije godine kasnije.

“Nova hrvatska paradigma”

Tako je preobraćeni ustaša Davor Ivo Stier nazvao zbirku svojih eseja o društvenoj integraciji. Knjiga se pojavljuje 2015. “HDZ sada ima priliku i odgovornost pokazati spremnost za integraciju … slijedeći univerzalne vrijednosti kršćanstva” – napisao je Stier. Kako od istinski udbaške interesne skupine napraviti lažnu demokršćansku stranku? Pa, to već imamo! U svome istupu na sjednici Vijeća sigurnosti od subote, ruski veleposlanik naglasio je da se napad na Siriju priprema po obrascu rata u Iraku i rata u Jugoslaviji, što daje novo svjetlo lampiona nad grobovima poginulih hrvatskih branitelja, koje je razbojnička banda iskoristila za reokupaciju SRH/RH i privatizacijsku pljačku. Stotine tisuća hrvatskih mladića udaljeni su iz ekonomskog i društvenog života, tako da je elita SRH ostala na pozicijama, bogata i nacionalno presvučena.

Stier je nešto zijao oko pedofilske Istanbulske konvencije, i to bi bilo sve. Ali, Plenković je već zapovjedio da Stiera ukrcaju u kamion za Ovčaru, prvom prilikom. Čeka se odlazak pape Franje na onaj svijet. Hrvatski desničari ponašaju se kao žrtve na masovnim smaknućima. Nakon što ih Plenković potroši, Hasanbegović i Esih šutke prilaze jami i bez glasa primaju metak u potiljak. Nešto su postigli na simboličkom planu, kroz skidanje imena Josipa Broza na zagrebačkom Kazališnom trgu. Imamo i grijeh odbacivanja šanse. Stier je kao ministar vanjskih poslova mogao pomoći Hrvatima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Bio je senzibiliziran na tešku poziciju Hrvata u BiH. Kako Stier zamišlja društvenu integraciju u BiH? Plenković je ušao u koaliciju s HNS-om, a istovremeno zamjera Stieru njegove osobne dobre odnose s Toninom Piculom iz SDP-a. Društveno je integrirana samo elita.

KOLANJE ELITA
Možemo li između demokracije i korupcije staviti znak jednakosti. U diktaturi su lopovi samo diktator i nekoliko njegovih pobočnika. Kada je došao na vlast, Mussolini je najprije pospremio mafiju. U demokracijama je sva elita lopovska. U svojoj knjizi “Nova hrvatska paradigma: ogled o društvenoj integraciji i razvoju”, Stier najavljuje izbore u HDZ-u na principu “1 član – 1 glas”, kraj samovolje stranačkih lidera, onemogućavanje izbacivanja iz stranke, potiskivanje korupcije i poduzeća umreženih s državom, razvojnu društvenu integraciju, i puno toga drugoga što kod nas neće doći. Osim toga, Stier je teorijski na rubu konzistetnosti. Zastupa teze Nialla Fergusona, britanskog stručnjaka za financijsku i ekonomsku povijest, o povezanosti degeneracije političkog i ekonomskog sustava i ekonomske krize, što je u redu, ali isti Ferguson podržava američku invaziju na Irak. Veliki je kritičar politike Baracka Obame. Ferguson ima pozitivno mišljenje o britanskom kolonijalizmu. Ferguson drži da bi svjetska povijest krenula boljim putem da su Nijemci dobili Veliki rat, odnosno Prvi svjetski. Istina, poraz Njemačke donio je Hitlera. A da je Njemačka pobijedila, Hitler bi se pojavio u Britaniji, što bi za Hrvate bila bolja verzija novije povijesti. Ferguson današnju Rusiju doživljava kao Weimarsku Njemačku, stvorenu nakon poraza u Velikom ratu. Tko bi trebao biti Putin?
Stier posuđuje i teze iz teorije kolanja elita Vilfreda Pareta, što se može gledati kao žalostan pokušaj opravdanja udbaškog kruga Franje Tuđmana i Josipa Manolića. Prema Paretu, kolanje elita istovremeno je povijest privilegiranih manjina. Nisu tranziciju SRH/RH proveli hrvatski disdenti, nego udbaška banda. Politika je kodomena psihologije, a kod nas su glavni bili likovi kojima je kodomena trebala biti psihijatrija. Tuđman, Manolić, Mesić i ekipa – sve su to duboko poremećene osobe iz Gothama, koje su kroz uspješnu mimikriju sijali najgore zlo. Pareto je vidio demokraciju kao demagošku plutokraciju, kakvu mi imamo u RH. Pareto tvrdi da elita u pravilu obmanjuje mase, da je to neizbježno, i tome se ne može oduprijeti niti sam Stier, čak i kada sagleda tu pojavu, posebno naglašenu u RH, gdje je dovedena do apsurda. Politički tajnik HDZ-a ipak je u elitističkom krugu, bez obzira što je riječ o najgoroj nakupini društvenih parazita. Već je Platon prepoznao politički sposobnije ljude, filozofe-upravitelje. Konfucije je dijelio društvo na elitu i priproste ljude. Prema mišljenju Machiavellija, sve konflikte rješavaju elite. Možda naš skorojević Andrej Plenković zaista vjeruje da osobno treba riješiti probleme između Ukrajine i Rusije? Gaetano Mosca zaključuje da nekolicina suglasnih pobjeđuje tisuće drugih. Robet Michels objašnjava da demokracija prerasta u oligarhiju uz pomoć psihologije masa, i da je to neizbježan proces. Prema principu Lourence Petera, u hijerarhijskom sustavu svaki pojedinac ima tendenciju uzdizanja do razine svoje nekompetentnosti – intencija je toliko progresivnija koliko završava neuspjehom. Za naše vladajuće krkane granica nema. Peterova istraživanja pokazuju da su veliki sustavi efikasniji ako su napredovanja pojedinaca nasumična – to ukazuje na činjenicu da je naš rodijački sustav ocjenjivanja promašen već kao ideja.
Stier preuzima i neka promišljanja Darona Acemoğlua i Jamesa Robinsona o povezanosti razvoja, vladajućih elita i političkih institucija. U njihovoj zajedničkoj knjizi “Why Nations Fail”, dokazuju da su političke i ekonomske institucije odlučujući faktor u ekonomskom uspjehu, odbacujući kao presudne kulturne karakteristike, geografske i klimatske uvjete. Nije sve u tome što su kod nas glavni krkani. Institucije su krivo posložene. Stier je projekcije Anthonyja Giddensa na globalnoj razini modelirao na Hrvatskoj. Giddens u svojoj teoriji strukturacije istražuje što prevladava u društvenoj realnosti, individualne ili društvene sile? Koliko su ljudi slobodni za vlastita djela? “Društvo ima samo formu, i ta forma djeluje na ljude, onoliko koliko je struktura producirana i reproducirana u onome što ljudi rade.” Giddens je napisao “Politiku klimatskih promjena”. Giddens tvrdi da se politički koncept “lijevo/desno” raspao. I, lako je dati, kada imaš! Obrnuta diskriminacija može donijeti nešto dobro samo razvijenim ekonomijama. Sve u svemu, tragično je da upravo Stier ne prepoznaje koliko je pogubno pomirenje ustaša i partizana, koje je poslužilo za reokupaciju Hrvatske od naših najžešćih neprijatelja. Njegovi nisu zapeli na Bleiburgu ili tu negdje, pa se Davor Ivo Stier rodio i doputovao u RH, da društveno integrira vladajuće partizane i pobijene ustaše. Stier ipak pokušava sociološki i antropološki obuhvatiti svoje dileme, dok je Plenković ispod te razine. Plenković je praktično u HNS-u, pa je prirodno da se Stier onako zaplotnjački skloni u GLS, kod profesorice sociologije Vesne Pusić.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI