HGSS IMA PREDOBRU PORUKU ZA TURISTE: ‘Precijenite li svoje sposobnosti, dolazi do ‘megasranja’ i na kraju vas mi vozimo doma!’

Ivo Cagalj/PIXSELL

"Proguglajte riječ 'bura'. Ozbiljno. Proguglajte je", tek je jedna od urnebesnih uputa HGSS-a turistima

“Dragi turisti, dobrodošli u Hrvatsku.

Mi smo Hrvatska gorska služba spašavanja. Guglajte nas. Možda ćemo vam zatrebati. Mi se nadamo da vam nećemo trebati.

Dok ste u Hrvatskoj, i ako volite biti u prirodi (a u Hrvatskoj imamo puno prirode, naveliko! I sjajna je! Velika! Najveća ikad!) htjeli bismo vam skrenuti pozornost na nekoliko stvari:

– Zrak je čist, nebo plavo, more je veliko, planine visoke…i onda se izgubite. Koga ćete nazvati? 112 (broj za hitne slučajeve u Hrvatskoj), a ne Istjerivače duhova.

– Koliko god da cijenimo vaše znanje, nemojte precjenjivati svoje sposobnosti. Kad ih precijenite, dolazi do situacije ‘megasranja’ i na kraju vas mi vozimo doma. Možda vam to zvuči kao scenarij iz ljubavne pjesme, ali nije. Bilo bi nam draže da uživate u svom odmoru bez nas.– Onog trenutka kada navučete ‘japanke’ na stopala, isključite opciju planinarenja u svojoj glavi. Vjerujte nam.

– Ako već idete u brda i planine, neka vam je baterija mobitela puna i štedite je. Ako želite nešto predivno iz prirode objaviti na Twitteru, pričekajte da se vratite na mjesto odakle ste krenuli

– Voda znači život. Pijte je. Mislite na to.

– Slikanje selfieja na rubu stijene može biti posljednja stvar koju ćete napraviti prije nego shvatite da padate, a ne letite. Molimo vas, znamo da izgledate sjajno, ali ipak stanite na loptu s tim selfiejima. Nisu vam toliko potrebni.

– Ako u bilo kojem trenutku na planini pomislite da ste u problemu, vjerojatno jeste. ne oklijevajte zatražiti našu pomoć. Naše Hitne službe poput Gorske službe spašavanja će vam pomoći. Ali, nažalost, ne čitamo misli. Pokušali smo i to, ali ne ide. zato, kad ste u nevolji, koristite telefon. #112. Zapamtite!

– Proguglajte riječ ‘bura’. Ozbiljno. Proguglajte je.

Uživajte u boravku u Hrvatskoj. I čuvajte se da se možete vratiti dogodine.

Srdačno vaša,

Hrvatska gorska služba spašavanja”, stoji u objavi HGSS-a.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI