Proljetno putovanje: Vrijeme je za Budimpeštu!

PR

Ostavljamo hladne dane iza nas, a pred nama je možda i najljepše doba godine. Proljeće nam stiže, temperature su ugodne, vrijeme je za planiranje putovanja

U blizini Hrvatske je metropola koju zaista vrijedi posjetiti, Budimpešta. Osim što do mađarskog glavnog grada možemo stići relativno brzo, tamo svakako možemo štošta vidjeti i posjetiti. Zapravo, proljeće je jednostavno idealno vrijeme za posjetu i boravak od nekoliko dana u Budimpešti.

Ako planirate uskršnje putovanje ili jednostavno travanjski gradski odmor (citybreak), kakav je danas iznimno popularan diljem svijeta, morat ćete donijeti tešku odluku o idealnom terminu. Naime, Budimpešta obiluje festivalima, a nekoliko najzanimljivijih su: umjetničko-glazbeni “Budimpeštanski proljetni festival”, “Budimpeštanskih 100” festival je koji slavi građevine i prilika da uz besplatne vodiče obiđete stare monumentalne zgrade. Volite li autentičnu ponudu pića i hrane, Budimpešta je svakako metropola s iznimno raznolikom ponudom, a “Palinka festival” je prilika da se upoznate s istoimenom autohtonom mađarskom vrstom alkoholnog pića.

Parkovi u ovoj metropoli također su nezaobilazne točke posjete, a svakako je nezaobilazna i plovidba lijepim plavim Dunavom u modernim turističkim kruzerima. Za one koji bi u Budimpešti doista odmarali nije na odmet spomenuti kako se za male novce može odmarati ali i razgledati gradski spa centar izgrađen u stilu art nouveau.

Grad s 200 km biciklističkih staza

Mađarska metropola impresivan je i veliki grad, obići ga pješice nije jednostavno, a i zahtijevalo bi puno više vremena od kratke posjete. No to nikako nije problem ako ste spremni za dvokotačnu avanturu. Tijekom cijele godine u Budimpešti je na 112 lokacija dostupno 1270 bicikala za najam. Radi se o sustavu “MOL BuBi” (BUdapestBIcycle) putem kojeg u kunskoj protuvrijednosti od 12 kuna koristite bicikl 24 sata, a na raspolaganju vam je nevjerojatnih 200 km biciklističkih staza pri čemu se posebno ističu one uz Dunav.

MOL_Bubi_station

Izborom Budimpešte za proljetni odmor naprosto ne možete pogriješiti. Budimpešta je ljepotica na Dunavu koja obiluje povijesnim znamenitostima i arhitekturom koja privlači poglede. Gradski parkovi oduševljavaju raznolikim bojama i bogatom prirodom u tom velikom gradu, a dužina biciklističkih staza navodi vas na nezaobilaznu mogućnost obilaska grada uz pomoć MOL BuBi sustava.

Bez obzira kojim povodom i kako ćete obilaziti dunavsku srednjoeuropsku ljepoticu svakako nezaobilazne lokacije bit će zgrada Mađarskog parlamenta, Budimski dvorac, crkva svetog Mateja, prekrasni lančani most, baziliku svetog Stjepana. U Budimpešti možete vidjeti i drugu po veličini sinagogu na svijetu, a svakako je zanimljiv i Memento park u koji su spremljeni spomenici postavljani za vrijeme komunizma.

Posjetite li Budimpeštu uz lijepa sjećanja ćete sigurno sa sobom ponijeti i brojne fotografije. Prijedlog je da boravak u ovoj metropoli ovjekovječite pozirajući uz stare povijesne grbove prisutne diljem grada na kojoj ćete raspoznati i one hrvatske koji podsjećaju na zajedničku nam povijest i povezanost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI