Anđeoska torta ili “Anđeoske suze” je desert koji oduševljava okusom, ali i izgledom. Posebnu pažnju privlače ‘zlatne’ kapljice koje nastaju od kondenzacije prilikom hlađenja.
Sastojci za koru:
140 g glatkog brašna
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
80 g maslaca
3 žlice šećera
Nadjev:
500 g svježeg sira
60 g šećera
3 žumanjka
1 žlica griza
100 g kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
Dodatno:
4 bjelanjka
100 g šećera u prahu
2 žlice mlake vode
Priprema:
Zamijesite sastojke za tijesto da postane glatko. Omotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku pola sata. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kalup za tortu. Izrežite papir za kalup, malo veći krug od dna lima. Stavite na dno.
Tijesto promijesite rukama i stavite na papir u sredinu te rukama vucite prema rubovima.
Pomiješajte sastojke za nadjev (može i multipraktik), izmiksajte do glatke smjese. Izlijte smjesu na tijesto, poravnajte i pecite oko 35 minuta.
Pet minuta prije kraja pečenja izmiksajte bjelanjak u čvrst snijeg, postupeno dodajte šećer i 2 žlice vode. Napravite čvrst snijeg. Rasporedite snijeg i poravnajte te pecite točno 12 minuta.
Snijeg mora dobiti svijetlokremastu boju.
Tortu ostavite da se rashladi pa je poslije stavite u hladnjak. Tijekom hlađenja na površini će se stvoriti kapljice poput suza, tada je sve spremno za posluživanje i konzumaciju!